Друга світова війна.Четвертий етап 1944-1945 роки.

Про матеріал
Висадка та наступ союзників в Нормандії в 1944р.Загальний наступ союзників в Європі.Берлінська операція Червоної армії.1945.Капітуляція Німеччини.Завершення війни в Європі.1945.Вступ СРСР у війну проти Японії.1945.Капітуляція Японії.Наслідки Другої світової війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга світова війна. Четвертий етап. 1944-1945 р. Висадка та наступ союзників в Нормандії.1944. Загальний наступ союзників в Європі. Берлінська операція Радянської Армії. 1945. Капітуляція Німеччини. Завершення війни в Європі. 1945. Вступ СРСР у війну проти Японії. Капітуляція Японії. 1945. Наслідки Другої світової війни.

Номер слайду 2

Відкриття “другого фронту” 1944.6 червня розпочалась Нормандська десантна операція — в Європі було відкрито другий фронт. Союзники захопили плацдарм, взяли Бретань, розгромили 6 німецьких дивізій під Фалєзом. Орієнтовно 160 000 солдатів союзників висадились у Нормандії 6 червня. До кінця серпня загальні сили союзників налічували майже 3 000 000 чол. Американські солдати на пляжі Омаха. 06.06.1944. Солдати 1-го П-Д Б.,1-ої англійської П-Д Д.17 вересня 1944.

Номер слайду 3

Другий фронт. Союзники за підтримки французького Руху Опору зайняли усю північно-західну Францію. Переслідуючи німців союзники дійшли до лінії оборони гітлерівців — так званої «Лінії Зігфрида». В грудні 1944 р. німці здійснили контрнаступ в бельгійських Арденах, але в січні 1945 р. наступ був відбитий. В лютому - квітні 1945 р. Союзники перетнули р. Рейн і просувались на Берлін.

Номер слайду 4

Загальний наступ союзників в Європі. 1944-1945. Червона Армія нанесла удар фінській армії на Карельському перешийку, практично вивівши Фінляндію з війни. Почався наступ військ Червоної Армії на Прибалтику У ході Яссько-Кишинівської операції Червоною Армією була знищена група німецьких армій «Південна Україна» і зайнята Румунія. В Румунії в наслідок збройного повстання було ліквідовано фашистський режим, Румунія оголосила війну Німеччині.

Номер слайду 5

Наступ союзників в Європі 1944-1945 У Болгарії після вступу військ ЧА відбулося повстання, монархічний режим ліквідовано, Болгарія оголосила війну Німеччині. Розпочався наступ на Чехословаччину і Югославію. Союзники зайняли Францію, Бельгію, частину Нідерландів, середню Італію, деякі райони західної Німеччини. Червона Армія розпочала наступ на фронті від Балтики до Карпат. Проведено Східно-Прусську операцію, радянські війська зайняли частину території Польщі, знищила угруповання німецьких військ між Віслою та Одером, радянські війська завдали поразки німецько-фашистським, зайняли Східну Пруссію і Північної Польщу та Балтійське узбережжя. Червона Армія вигнала німців з Угорщини, розпочала наступ на Австрію.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дрезден. Спеціальна тактика бомбардувань утворила на поверхні вогняний смерч, температура в епіцентрі якого сягала 1500 °C. Навіть ті, кому знайшлося місце у бомбосховищах, просто задихнулися у кисневій воронці. Офіційний звіт по жертвах, нараховував лише 20 тис. загиблих. Але у місті на той час було понад 250 тис. біженців13 лютого 1945 року о 22 годині почалася атака з повітря англо-американських військ, яка тривала 24 хвилини, вона перетворила місто на суцільний фугасний котел.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Битва за Берлін Остання великомасштабна стратегічна наступальна операція радянських військ у Другій світовій війні на східному фронті. Операція проходила 23 дні — з 16 квітня по 8 травня 1945 р, протягом яких радянські війська встигли просунутися на захід на відстань від 100 до 220 км. Битва за Берлін була закінчена штурмом Рейхстагу, але поодинокі бої траплялися до 8 травня.

Номер слайду 11

Вдало проведена Східно-Померанська операція, радянським військам вдалося створити плацдарм для подальшого наступу на берлінському напрямку. Союзники, що розвивали наступ на заході, досягли Ельби, вступили в Чехословаччину і Австрію; війська США та СРСР зустрілись біля Торгау (25 квітня). Гітлер покінчив з собою. 2 травня. Берлін. Німецький “фаустнік”. Квітень 1945.“Гітлерюгенд”- остання надія нацистів.

Номер слайду 12

19– 25 квітня оточенні війська противника26 – 2 травня – знищення оточених угрупувань. 30 квітня берлінське угрупування було фактично розчленовано на чотири ізольовані частини. Кожну вулицю й будинок доводилося брати штурмом. В окремі дні вдавалося очистити від ворога до 300 кварталів.30 квітня в ході боїв у Берліні було взято Рейхстаг.

Номер слайду 13

Рейхстаг.1 травня1945.30 квітня. По Рейхстагу!Вогонь!

Номер слайду 14

2 травня 1945 року о першій годині ночі на Потсдамському мосту з’явилися німецькі офіцери з білими прапорами. Залишки берлінського гарнізону на чолі з начальником оборони Берліна генералом артилерії Г. Вейдлінгом здалися в полон. О 6.00 Вейдлінг підписав наказ, звернений до всіх німецьких військ, здатися.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Залп радянських реактивных установок «Катюша» по Берліну

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Результати. Берлін було узято радянськими військами 2 травня. За офіційними даними з радянського боку загинуло або зникло безвісти 81 тис. осіб (зокрема 2,800 поляків), поранено 280 тис. Загальні втрати — 361367 чоловіків, 1,997 танків, 2,108 одиниць артилерійської зброї, 917 літаків. З німецького боку, за радянськими підрахунками, загинуло 150 тис. — 173 тис., поранено 200 тис. і захоплено у полон 134 тис.

Номер слайду 22

Капітуляція Німеччини1 травня розпочалась масова капітуляція гарнізону Берліна, а потім частин Західного фронту. На Східному фронті німецькі війська за наказом голови уряду Німеччини адмірала Деніца продовжували бойові дії в Чехословаччині. Червона Армія завершила знищення німецьких військ у Румунії, Польщі, Болгарії, Угорщині, східних районах Чехословаччини, Югославії. Союзники розгорнули наступ у північній Італії, німецькі війська змушені були капітулювати.

Номер слайду 23

7 травня генерал Йодль від імені німецького командування підписав у ставці Дуайта Ейзенхауера в Реймсі умови беззастережної капітуляції. Радянський уряд висловив категоричний протест і висунув вимогу підписати акт беззастережної капітуляції Німеччини у Берліні при участі СРСР. 8 травня (опівночі) у передмісті Берліна Карлсхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням радянського уряду підписав Маршал Радянського Союзу Г. Жуков, а також представники США, Великобританії, Франції. День 9 травня став днем перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Номер слайду 24

Потсдамська конференція. Потсдамская конференция: Уинстон Черчилль, Гарри Трумэн и Иосиф Сталин

Номер слайду 25

Имение Цецилиенхоф — место проведения Потсдамской конференции

Номер слайду 26

Вступ СРСР у війну проти Японії. В липні розпочала роботу Потсдамська конференція глав урядів СРСР, США, Великобританії. На ній прийняте рішення про демілітаризацію, денацифікацію, демократичне перевлаштування Німеччини, вступ СРСР у війну проти Японії та ін. питання. Від імені глав урядів Великобританії, США, Китаю була виголошена Потсдамська декларація 1945 р., яка вимагала капітуляції Японії. Японський уряд відхилив цю вимогу. 2 серпня Потсдамська конференція завершила свою роботу.

Номер слайду 27

Капітуляція Японії.1945.6 і 9 серпня США скинули атомні бомби на японські міста Хіросіму та Нагасакі (загинуло та скалічено 250 тис. чоловік). 9 серпня у війну проти Японії вступив СРСР. Атомне бомбардування американцями міста Хіросіма, 6 серпня 1945 р.

Номер слайду 28

Японська армія (Квантунська) була зосереджена у Маньчжурії, Кореї, на Сахаліні, Курильських островах. Радянські війська (Забайкальський, 1-й, 2-й Далекосхідні фронти) та монгольські з'єднання розгромили Квантунську армію протягом двох тижнів. 2 вересня японський уряд підписав акт про беззастережну капітуляцію, офіційно закінчуючи Другу світову війну.

Номер слайду 29

Війна проти Японії. Панорама 1945 року.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Особую роль в победе сыграли деятели культуры, воспитывавшие боевой дух советских воинов. Печатались пропагандистские плакаты «Окна ТАСС» (ТАСС – Телеграфное агенство Советского Союза). На фронте давало представление большое количество фронтовых театров и фронтовых исполнителей, как например Л. О. Утёсов, К. И. Шульженко, Л. А. Русланова. Л. О. Утёсов. К. И. Шульженко. Л. А. Русланова. Культура в годы войны

Номер слайду 33

Плакаты «Окон ТАСС»

Номер слайду 34

За годы войны в кинематографе появилось 102 художественных фильма «Боевые киносборники», «Она защищает Родину», «Два бойца», «Жди меня», «Секретарь райкома» и др. Кроме того в это время на сознание советского общества времён войны повлияли произведения писателей К. М. Симонова («Жди меня», «Дни и ночи», «Русские люди»), А. Т. Твардовского («Василий Тёркин», «Я убит подо Ржевом»), М. А. Светлова («Итальянец», «Двадцать восемь»), О. Ф. Берггольц («Февральский дневник», «Ленинградская поэма») и др. Культура в годы войны

Номер слайду 35

Наслідки. Масштаби. Друга світова війна зробила величезний вплив на долі людства. У ній брали участь 61 держава (80 % населення земної кулі). Військові дії велися на території 40 держав. У збройні сили було мобілізовано 110 млн чоловік. Спільні людські втрати досягли 50-60 млн. чол., з них убито на фронтах 27 млн. чол. Найбільших людських втрат зазнали СРСР, Китай, Німеччина, Японія і Польща.

Номер слайду 36

Наслідки. Матеріальні втрати. Військові витрати і військові збитки склали 4 три-льйони доларів. Матеріальні витрати досягли 60-70 % національного доходу воюючих держав. Лише промисловість Великобританії і Німеччини виготовила 652,7 тис. літаків (бойових і транспортних), 286,7 тис. танків, самохідних знарядь і бронемашин, понад 1 млн. артилерійських знарядь, понад 4,8 млн. кулеметів (без Німеччини), 53 млн рушниць, карабінів і автоматів і величезну кількість іншого озброєння і спорядження. Війна супроводилася колосальними руйнуваннями, знищенням десятків тисяч міст і сіл, незліченними лихами десятків мільйонів людей.

Номер слайду 37

Наслідки. Геополітичні зміни. Ослабла роль Західної Європи в загальносвітовій політиці. Головними державами в світі стали СРСР і США. Великобританія і Франція були значно ослаблені. Війна показала нездатність їх і інших західноєвропейських країн містити величезні колоніальні імперії. У країнах Африки і Азії посилився антиколоніальній рух. Створення ООН в 1945 р. Фашистська і нацистська ідеології були визнані злочинними на Нюрнберзькому процесі і заборонені. Європа опинилася розділена на два табори: західний (капіталістичний) і східний (соціалістичний). Стосунки між двома блоками різко погіршали вже через кілька років після закінчення війни. Почалася «Холодна війна».

Номер слайду 38

Рецедиви Другої світової війни. Холодна війна. Війна УПА з радянською владою. Примусова праця німців у СРСРГромадянська війна у Польщі (1945-1947). Війна лісових братів у Прибалтиці (1946-1947). Громадянська війна у Югославії (1945-1946). Громадянська війна у Греції. Корейська війна та поділ Корейського півострова на Північну та Південну частини, що є актуальним досі. Громадянська війна у Китаї, внаслідок якої владу в країні (за винятком Тайваню) захопили комуністи, які зберігають її понині. В'єтнамська війна, що на кількадесят років поділила В'єтнам на Південь і Північ.

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
3628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку