Друга світова війна як загроза людству та світовій цивілізації з боку обох тоталітарних режимів – німецького нацистського та сталінсько – комуністичного

Про матеріал
Друга світова війна як загроза людству та світовій цивілізації з боку обох тоталітарних режимів – німецького нацистського та сталінсько – комуністичного
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга світова війна як загроза людству та світовій цивілізації з боку обох тоталітарних режимів – німецького нацистського та сталінсько – комуністичного. Підготувалавчитель КЗ ЛОР ЛЗШ№1 Грень Галина Григорівна

Номер слайду 2

КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВУ війні взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також уперше і востаннє використана атомна зброя. До армій ворожих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдатів, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб.

Номер слайду 3

Пакт Молотова-Ріббентропа. Шлях до розв’язання війни був відкритий Пактом Молотова–Ріббентропа23 серпня 1939 року. Згідно із таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. Внаслідок цих домовленостей Третій Рейх отримав змогу безперешкодного вторгнення в Польщу. СРСР розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.

Номер слайду 4

Голокост. У 1933 р. на виборах у Німеччині здобула перемогу Націонал-соціалістична німецька робітнича партія (НСНРП), яку очолював Адольф Гітлер. У своїй книзі «Майн Кампф» (Моя боротьба) Гітлер обґрунтував антисемітську ідеологію партії. Голоко́ст  — переслідування і масове знищення євреїв і ромів у Німеччині під час Другої світової війни

Номер слайду 5

ЄвреїЗагалом у світі жертвами Голокосту стали близько 6 млн євреїв. В Україні нараховують − приблизно 1,5 млн, яких було вбито різними способами. У Бабиному Яру за період окупації було страчено біля 100 тис. людей різних національностей. Значна частина з них — євреї. Сумнозвісним днем історії стало 29 вересня 1941 року. Тоді нацисти влаштували розстріл майже 34 тисяч київських євреїв у Бабиному Яру.

Номер слайду 6

Роми. Політика нацистів щодо циган була непослідовною. В середині Німеччини нацисти вважали циган, інтегрованих у німецьке суспільство, соціально-небезпечними. В той же час на окупованих територіях Радянського Союзу німцям було важко відрізнити асимільованих циганів від іншого населення, тому знищувались переважно ті, які зберегли кочовий спосіб життя. Дані про жертв сильно різняться, оскільки громадські організації циган Східної Європи були менш організованими, достатньо тяжко оцінити фактичну кількість жертв. За різними оцінками кількість жертв коливається від 200000 до 2000000. 

Номер слайду 7

Концтабори. За роки війни нацисти взяли в полон до 6 млн радянських бранців. Дві третини померли від голоду, хвороб, тяжкої праці, розправ. Понад мільйон із них — українці.Є докази жахливої смертності в неприйнятних умовах таборів, влаштованих саме на території України. Зокрема — дані з книги обліку смертності в’язнів табору Грослазарет на Хмельниччині. Тут утримували хворих, поранених полонених, які масово вмирали через жахливі умови існування. У цих книгах були детально прописані імена, походження, професія померлого до війни — загалом зафіксовано понад 20 тис. смертельних випадків.

Номер слайду 8

Депортація Кримських татар. Не пошкодували навіть родини фронтовиків. Зокрема, родину відомого радянського льотчика — двічі Героя СРСР кримсько-татарського походження Амет-Хан Султана, який збив понад 30 літаків противника, також було вислано, як і решту татар. Лише завдяки втручанню командування, його родину вислали не до Казахстану чи Узбекистану, а до більш м’якого за кліматом регіону — Краснодарського краю Росії. Виселяли до Сибіру також і українців із західних регіонів країни за підтримку ідеї незалежності або звинуваченнями в тому, що вони були куркулями − заможними селянами. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
10 січня 2022
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку