"Духовність єднає Україну"

Про матеріал

Шукаєте виховний захід, який можна провести, коли триває Великий піст? Цей сценарій - для Вас. Ви у доступній і захоплюючій формі поясните дітям, чому християни дотримуються посту, і переконаєте, що Великий піст - це час духовної весни, час оновлення душі і тіла. Презентація допоможе проілюструвати цікаві розповіді про виникнення посту та про інші передвеликодні звичаї.

Перегляд файлу

Тема: Духовність єднає Україну

Мета: виховувати у дітей високі духовні цінності;  привчати до загальних сімейних укладів; спонукати до здійснення благих намірів, дотримання і шанування релігійних традицій українського народу ;вчити утримувати свої бажання заради Бога і Божої правди . Розширити знання про піст, навчити правильно дотримуватися посту.

  • Обладнання: презентація «Духовність єднає Україну»; роздавальний матеріал для конкурсу «Великий піст»; розрізані паперові серця для формування груп; картки з написами для завдання «Піст»: «Утримуватися від спокус», «Любити інших людей і Бога», «Прощати», «Молитися», «Давати милостиню».

 

                                                     Хід уроку

Слайд 1   Ми всі не раз чули гасла «Україна – єдина». Але, на жаль, бачимо, що сьогодні немає єдності в нашій державі. Країна переживає неспокійні часи. Як об'єднати Україну?

Як зробити сильною, європейською нашу державу? Згуртувати людей може спільна справа. Згадаймо, як люди зібралися на Майдані, відстоюючи незалежність, суверенність, соборність.

Може єднати людей мова українська, прагнення знати і зрозуміти свою історію, своє коріння.

Гуртувала нашу силу висока духовність кожної людини. Якщо ми будемо справжніми християнами, добрими людьми не тільки на словах, але у своїх вчинках, у ставленні до всіх, якщо будемо духовно багаті,  то, очевидно, доб'ємося і матеріального багатства, добробуту у своїх оселях, у державі.

Як стати духовно багатою людиною? Одним із способів  очистити свою душу і тіло від усього злого, поганого, удосконалити себе є піст.

Сьогодні з'ясуємо, що означає піст для кожного з вас, для кожного українця і для України.

Слайд 2-6          Зараз пригадаємо, скільки є постів у році.   

  1. Великий піст або Чотиридесятниця, що триває 40 днів: від понеділка по Сиропусній неділі до Страсної суботи включно. Страсний тиждень дочисляється до Великого посту.
  2.  Петрівка - від понеділка після неділі Всіх Святих до надвечір'я празника верховних Апостолів Петра і Павла .
  3. Спасівка або Маковейка -  Успенський піст, починаючи від 1 серпня до надвечір'я Успення Пресвятої Богородиці включно.
  4. Різдвяний піст або Пилипівка (40 днів): від дня після Святого Апостола Пилипа до надвечір'я Різдва включно.

Є ще одноденні пости: надвечір'я Різдва,  надвечір'я Богоявлення,  Воздвиження Чесного Хреста, Усікновення Чесної Глави Святого Івана Хрестителя. Окрім того, заборонено споживати м'ясо усі середи і п'ятниці цілого року,  крім загальниць (тижнів, в яких дозволено їсти м'ясо).    

Слайд 7       А який зараз піст триває?

Скільки часу він продовжується?

Чому саме 40 днів тривалість посту?

Розповідь дітей «Христос у пустелі».

1) Слайд 8     Охрестившись у Йордані, Ісус пішов у пустелю. Там Він нічого не їв. Через сорок днів Ісус відчув сильний голод. Тоді до Нього приступив диявол і почав Його спокушати:

 -  Хіба Ти не Син божий? Ти ж можеш перетворити оце каміння на хліб і не голодувати!

 Та Ісус відповів йому на те:

  • У писанні сказано: людині для життя потрібний не лише хліб, але й Боже Слово!

2)  Слайд 9      Тоді диявол повів Його до Єрусалиму і, поставивши на даху храму, знову запропонував:

  • Ти ж – Син Божий, чи не так?Давай, кинься звідси додолу! Сказано ж бо в Писанні, що ангели відразу підхоплять Тебе і не дадуть розбитися!

Проте Ісіс відповів:

  • У Святому Письмі також сказано: не спокушай, не випробовуй Божу силу!

3) Слайд 10 -12    Але диявол і після цього не заспокоївся. Він вивів Ісуса на вершину найвищої гори і втретє запропонував Йому:

  • Поглянь, перед Тобою всі царства світу, усе багатство. Вклонися мені  - і це все буде Твоїм!

Та Ісус відповів Йому:

  • Іди геть від мене! Сказано ж у Писанні: нікому не можна поклонятися, окрім Бога!

Так і не домігшись свого, диявол відійшов.

Слайд 13        40 -  магічне число.

Число 40, як числа 3, 7 і 9, з давніх-давен мало символічне значення. Тому воно ввійшло і до передпасхального посту радше в символічному, аніж буквальному значенні. У Старому Завіті читаємо про 40 днів потопу (Буг. 7, 4), про 40-літню мандрівку Ізраїля пустинею {Чис. 14, 33), про 40-денний піст Мойсея, поки він дістав від Бога таблиці закону (Вих. 34, 28), про 40-денну подорож пророка Іллі до гори Хорив (1 Цар. 19, 8). У Новому Завіті святе Євангеліє говорить, що 40-го дня Йосиф і Марія принесли Дитятко-Ісуса до святині, про 40-денний піст Ісуса Христа в пустині (Мт. 4, 2), про 40-денне перебування Його на землі після свого воскресення (Ді. 1, 2).

Свята Церква від самого початку освятила число сорок. У перших сторіччях в практиці були 40-денні покути, а відтак прийшов 40-денний піст перед Пасхою. У нашому обряді 40-го дня після народження приносять дитину до церкви, щоб її уцерквити, а також 40-го дня поминаємо померлих.

Хоч говоримо про 40-денний піст, але до Великого посту долучаємо ще Страсний тиждень.

Отже, насправді Великий піст, як ми вже знаємо, триває сім тижнів і кожна неділя має назву. Послухаймо  ваші розповіді про 7 тижнів посту в цьому році.

Розповіді дітей:

Слайд 14      18 лютого - Неділя прощення. У неділю напередодні Великого посту збираємося в церкві на богослужіння, після якого відбувається обряд взаємного прощення. Люди підходять одне до одного, просять прощення, обнімаються і обмінюються поцілунками  миру.

19 лютого - початок Великого посту. Великий піст завжди починається у понеділок. Пам'ятаймо, що цього дня  - строгий піст. Ми починаємо готуватися до Великодня. Ця 40-денна мандрівка є для нас часом роздумів про Бога, часом молитви, покаяння та милосердя.

Слайд 15          25 лютого -  перша неділя Великого Посту. У цей день, який називається неділя Православ'я, церква пригадує нам, що вшанування ікон є правдивою прославою Бога.

Слайд 16         4 березня  - друга неділя Великого Посту. У цю неділю згадуємо подію, що трапилася у місті Капернаум, коли до Ісуса, який навчав та оздоровлював , четверо відданих друзів принесли свого товариша, який сам не міг піти, бо був дуже хворий. Ісус і від нас чекає глибокої віри та наполегливості у добрих справах.

Слайд 17       11 березня - третя неділя Великого Посту. У Хрестопоклонну неділю наша церква вшановує хрест,  на якому страждав і помер за нас Ісус. Цього дня у кожному храмі священик виставляє на тетрапод заквітчаний хрест, щоб всі, хто вірить в Ісуса і любить його, змогли прийти і вклонитися хрестові.

Слайд 18           18 березня -  четверта неділя Великого Посту.  Цього дня церква згадує Святого Йоана Ліствичника, який, щоб ніколи нікого не образити, дав собі обіцянку мовчати. Він лише молився  та служив Богові. Так проживи Йоан у  пустелі майже 40 років. У книгах, які він написав,  є добра наука для тих,  що хочуть стати святими.

Слайд 19       25 березня - неділя Марії Єгипетської.  Цього дня церква згадує святу,  яка 40 років у пості та молитві провела в єгипетській пустелі. Життя Марії Єгипетської  є для нас прикладом того, що Господь використовує різні способи, аби заохотити людину перемінити своє серце.

Слайд 20      1 квітня -  Квітна неділя. Це остання неділя перед Великоднем. На згадку про урочистий в'їзд Ісуса до Єрусалиму ми приносимо до храму на освячення вербові гілочки. Співаючи: «Осанна! Благословен хто йде в ім’я Господнє», вітаємо Божого сина як нашого царя.

Слайд 21          Останній тиждень перед Великоднем – Страсний тиждень. Велика п’ятниця – найсумніший день у році – день смерті Ісуса Христа.

Слайд 22-23      Вчитель: У п'ятницю напередодні Вербної неділі закінчується свята Чотиридесятниця. Проте піст ще триває. Підсумком нашої підготовки до Великодня є Страсна седмиця, або Страсний тиждень. Це особливий час, що розділяє Великдень і Чотиридесятницю. Святі отці писали, що у сорокаденний піст людина йде до Бога, а  в Страсний тиждень -  сам Бог йде назустріч людині, щоб спасти її від влади гріха та смерті. Слово «страсна» зі старослов'янської мови перекладається як «стражденна». У ці дні згадуємо останні хвилини життя на землі, страждання та хресну смерть заради нас Ісуса Христа.

Слайд 24      Що означає – дотримуватися посту, постити? Як ви, діти, розумієте це? (Бесіда)

  • Не їсти м’ясних страв ( не танцювати, не робити гучних забав тощо). Подумайте про яку-небудь форму особистого, непомітного для інших посту: відмовитися на час посту від цукерок або солодощів, обмежити час біля телевізора. Церковний досвід застерігає нас про деякі небезпеки посту. Ці небезпеки існують і для дітей. Перша - це "хвалитися" постом, постити "напоказ". Існує небезпека забобонного ставлення до посту - не варто надавати дуже великого значення дрібницям: "Я з'їв, а це було не пісне!" Звичайно, не варто дозволяти дітям дотримуватися посту, якщо він приносить шкоду їхньому здоров'ю. Привчаючи дітей постити, важливо пам'ятати два правила: 1) щоб сприяти розвитку дитячого духовного життя, піст має бути добровільним - свідомим зусиллям самої дитини; 2) привчати постити треба поступово, починаючи від того рівня духовного розвитку, на якому дитина перебуває.
  •  (Причепити на демонстраційній дошці напис «Утримуватися від спокус»).
  • Як ви розумієте слова «Чого не бажаєш для себе, того не роби іншому»?

(Причепити на демонстраційній дошці напис «Любити інших людей і Бога»).

  • Слайд 25       Яку ще одну рису характеру ми маємо виховувати в собі? (Вміння прощати).
  • (Причепити на демонстраційній дошці напис «Прощати»).
  • Молитися.
  • (Причепити на демонстраційній дошці напис «Молитися»).
  • Давати милостиню. (Причепити на демонстраційній дошці напис «Давати милостиню»).
  • Що є найважливішим під час посту? Розташуймо ці написи у  правильному, на вашу думку, порядку.

Слайд 26       А зараз поділимося на три групи. (Три великі паперові серця розрізані на стільки шматків, скільки дітей у класі. Шматки перемішані. Кожен учень вибирає шматочок розрізаного сердечка. Потрібно скласти шматочки, щоб утворилося серце. Ті учні, чиї шматочки зійшлися у форму серця, і є в одній групі).

Слайд 27      А тепер проведемо вікторину «Великий піст». (Діти у групах виконують завдання) – Додаток 1

Пам’ятаймо, що піст не означає зневіри, піст - це праця, але праця радісна. На утрені, на першому тижні Великого посту, ми чуємо у храмі молитву: "Постимося постом приємним, бажаним Господу. Справжній піст є відчуження від зла, утримання від поганих слів у мові, звільнення від поганих почуттів, від зайвої балакучості, від брехні, відмова від гніву.. . "

Слайд 28      Великий піст – це підготовка християн до найголовнішого свята – Пасхи, Воскресіння Христового. Великий піст – це час духовного оновлення, очищення душі і тіла.

Слайд 29        Коли ми починаємо піст, не робімо сумні обличчя. Бо час Великого посту – це час духовної весни, коли життя, яке Господь Бог дарував нам у момент хрещення, починає оживати. «Сьогодні Христос говорить про три речі: прощення, духовну радість, яку ми повинні пережити, коли постимо, і скарб, справжній скарб, який наповнить наше серце і зробить нас щасливими».

 Піст – це крила, що підносять людину від земних турбот на висоту духовну . Тільки духовно багаті люди зроблять нашу Україну славною, єдиною, багатою і непереможною. Слайд 30

Це ви, діти, станете дорослими  і будете великими будівничими нашої України.

Хай завжди у ваших серцях, помислах будуть святі речі: Бог, церква, родина, Україна. Тоді ми будемо єдині, сильні духом і тілом. Слайд 31

Додаток 1

Конкурс

«ВЕЛИКИЙ ПІСТ»

  1. До якого свята готуємося протягом Великого посту?

                          А) Свято Христового Різдва.

                           Б) Свято Успення Пресвятої Богородиці.

                          В) Свято Христового Воскресіння.

  1.  День, після якого починається Великий піст, називається:

                                      А) Хрестопоклонна неділя

                                       Б) Неділя прощення                  

                                         В) Велика п'ятниця

  1.  Скільки днів тривав піст Ісуса Христа в пустелі?

                                                 А)  40

                                           Б) Тиждень 

                                               В)  33

  1. Що таке покаяння?

                  А) Визнання своїх гріхів перед священиком.

                 Б) Переміна життя, наближення до Бога, відмова від поганих вчинків, слів і думок. вчинення добра.

                    В) Прощення провини тим, хто нас образив.

  1. У середу та п'ятницю в час Великого посту у храмах відбувається богослужіння, яке називається:

                  А) Літургія Апостола Якова.

                  Б) Літургія Передосвячених Дарів.

                   В) Молебень до Пресвятої Богородиці.

  1.  Які слова є фрагментом молитва Святого Єфрема Сиріна?

                  А)  Боже мій! З  цілого серця жалує за всі мої гріхи.

                    Б) Благодаримо Тебе, Христе, Боже наш, що наситив нас Твоїми земними благами.

                   В)  Господи, Царю, дай мені зріти мої прогрішення і не осуджувати брата мого.

  1. За тиждень до свята Пасхи ми приносимо до церкви і освячуємо вербові гілочки. Яку подію ми згадуємо таким чином?

                                                   А) Воскресіння Лазаря.

                                                   Б) Тайну вечерю.

                                                   В) В'їзд Ісуса Христа до Єрусалиму.

  1. Тиждень перед Великоднем називається:

                                      А)  Світлий тиждень.

                                       Б)  Страсний тиждень.

                                         В) Тиждень пам'яті.

  1.  Що робимо у Велику п'ятницю - день смерті Ісуса Христа?

                          А) Приходимо до церкви поцілувати Плащаницю, на якій зображено Христа, що лежить у гробі.

                         Б)  Святимо паски.

                            В) Ідемо до церкви на Літургію.

  1. Писанка є символом:

                                   А) Добробуту.

                                   Б) Родини.

                                    В) Нового життя.

Відповіді 1 –В,  2 –Б,  3 –А,  4 - Б,  5 –Б,  6 –В,  7 – В,  8 – Б, 9 – А,  10 – В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Halyna Bilous
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 березня 2018
Переглядів
3210
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку