«Дума про козака Голоту». Звеличення мужності і звитяги народних героїв.

Про матеріал
В матеріалах подається презентація до уроку на тему «Дума про козака Голоту». Звеличення мужності і звитяги народних героїв. Протиставлення в думі відважного козака багатому татарину. Художні засоби їх змалювання" 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Дума про козака Голоту». Звеличення мужності і звитяги народних героїв.

Номер слайду 2

У думах, як в історичних піснях, відображена сувора й героїчна історія українського народу. Адже віками доводилось боротися волелюбному народові з турецько -татарськими ордами, польсько-шляхетськими загарбниками. У боротьбі проти іноземних загарбників відзначились запорозькі козаки, які мужньо обороняли Українські села та міста. Одним із таких героїв є козак Голота.

Номер слайду 3

Виразне читання «Думи про козака Голоту»

Номер слайду 4

Словникова робота Поле Килиїмське – місцевість біля Килії (Одеська область), у 15-18ст. Тут була турецька фортеця, звідки турки нападали на Україну. Шати – багатий одяг. Горниця – кімната. Семиряга – свита з грубого сукна. Волоки – зав’язки на постолах. Присішки – стремена. Шапка-бирка – шапка з овечої шкури. Келеп – давня ручна зброя, що має форму молота, насаджена на довгий держак. Шлик – круглий або конічний головний убір, обшитий хутром. Китайчані – шовкова чи бавовняна тканина, переважно червоного або синього кольору, завезена з Китаю.

Номер слайду 5

У «Думі про козака Голоту» розповідається про подвиг відважного козака, який отримав перемогу над багатим татарином. Народ прославляє оборонців рідної землі і висловлює своє бажання – завжди перемагати ворогів «неприятеля під ноги топтати». На відмінну від пісні, що складається з однакових рівних частин, дума поділяється на нерівні частини. Козак зневажає багатство і ця зневага проявляється в його байдужості до одягу. Зате зброя в козака – ясненькая, кінь вороний, добрий. Татарин прагне лише до наживи, до збагачення «ще козака у руки не взяв, а вже за нього много червоних не лічачи брав». Народ любить відважного козака і наділяє його великою силою, а татарин від замаху котиться додолу.

Номер слайду 6

*Козак Голота — чесна, справедлива, миролюбна людина. Це палкий патріот своєї батьківщини, який може постояти за свій народ, за честь Вітчизни. Він сміливий і мужній воїн. На відміну від багатого татарина, який має хижі наміри «козака у полон взяти, да в городі Килії запродати», Голота нікому не загрожує, лише захищає свою батьківщину. Але не судилося збутися хижим намірам багатого татарина. У відкритому, чесному бою Голота перемагає. Козак Голота не є історичною особою. Це збірний образ багатьох українських козаків — вірних захисників вітчизни.

Номер слайду 7

Експозиція: знайомство з Голотою, докладний опис його зовнішності. Зав’язка: замисел татарина заполонити козака. Кульмінація: поєдинок між героями; смерть татарина. Розв’язка: вдячність козака килиїмському полю за підтримку «при .нещасній годині» Композія твору

Номер слайду 8

Тема: оспівування мужності козака Голоти – оборонця рідної землі. Ідея: возвеличення козацької завзятості, рішучості, винахідливості (Голота); засудження жаги до збагачення, пихатості ворогів країни (татарин). Основна думка: хто прийде в Україну з мечем, той від нього поляже. Жанр: народна дума (про це говорить пісенно-розповідний характер героїчного змісту) Аналіз думи

Номер слайду 9

Робота з текстом Знайти у творі художні засоби. Бесіда за змістом тексту.

Номер слайду 10

«Майдан думок» Прокоментуйте епізод із твору, який найбільше сподобався вам, поясніть чому. Чим вас збагатила дума? Аргументуйте свою думку. Які моральні уроки ви винесли для себе із твору?

Номер слайду 11

Домашнє завдання Опрацювати підручник с.37-40; виразно читати і аналізувати «Думу про козака Голоту».

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолей Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
3575
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку