Джанні Родарі. «Листівки з видами міст». Широта світу та його сприйняття ліричним героєм вірша.

Про матеріал
• Мета уроку: ознайомити і зацікавити учнів життям і творчістю письменника; Формувати читацьку компетентність, критичне мислення шестикласників шляхом розвитку навичок виразного читання поезії, спостереження над текстом, визначення теми, ідеї та художніх засобів твору, вміння висловлювати власні думки та враження; виховувати допитливість, спостережливість, бажання пізнати світ. Очікувані результати: учень(учениця) розуміє і бачить красу в різних культурах на прикладі поетичних творів; вміє аналізувати поезію; називає імена видатних українських перекладачів творів Джанні Родарі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Листівки з видами міст»широта світу та його сприйняття ліричним героєм вірша. Джанні родарі

Номер слайду 2

Джанні Родарі народився 23 жовтня 1920 року в містечку Оменья. Батько його був пекарем, мати з дитинства працювала на паперовій, а потім на шовково-ткацькій фабриці, пізніше була служницею в багатому домі. Майже все дитинство провів Джанні біля плити, мішків з мукою та вугіллям, допомагаючи батькові в пекарні. В дитинстві він мріяв бути музикантом, художником, майстром іграшок. Але його віддали навчатись в духовну семінарію. Саме там Джанні захопився читанням книг.

Номер слайду 3

У семінарії Родарі провчився 3 роки, в сімнадцять років, він починає працювати вчителем у початковій школі. Під час другої світової війни Родарі бере активну участь у боротьбі з фашистами в русі Опору.

Номер слайду 4

З 1948 року Джанні Родарі працює літературним співробітником італійської газети «Уніта»(«Єдність»). За його ініціативою в газеті створюється відділ «Для дітей», тут і були надруковані його перші вірші. У дитячу літературу Джанні Родарі прийшов через газету «Книга». У рубриці «Куточок для дітей» стали з’являтися веселі вірші про життя дітей та їхні мрії. Їх поет друкував під псевдонімом Ліно Пікко. Перша книжка Родарі вийшла у світ 1950р. і мала назву «Книга філастроке» («філастроке» - колискові). За нею пішли: «Потяг віршів»(1952р.), «Поїзди і міста»(1955р.), «Малим і старим про Італію й Рим»(1956р.), «Здрастуйте, діти!»(1957р.), «Вірші про небо і землю»(1961р.), «Всесвітній хоровод»(1962р.), «У небі і на землі»(1966р.)

Номер слайду 5

Основною темою віршів Джанні Родарі є життя і праця італійського народу, а улюбленими героями – люди звичайних буденних професій: нічний сторож, рибалка, булочник, чистильник взуття, шахтар і шкільний учитель

Номер слайду 6

Джанні Родарі – лауреат Міжнародної премії імені Ганса Крістіана Андерсена. Його казки знають діти не тільки в Італії, а й в інших країнах світу. Твори Родарі перекладали на українську мову Григорій Кочур та Микола Лукаш. Григорій Кочур Микола Лукаш

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}«Листівки з видами міст…»Поштові листівки з видами міст. Купує в Італії кожен турист. Ось Рим — Колізей, Капітолій і Форум... Мілан із славетним готичним собором. Ось Піза з своєю похилою вежею. Венеція краля з каналів мережею. Ось Генуя — гавань, палаци блискучі,Неаполь — затока, Везувій димучий... Чудово! Прекрасно! Розкішні тут види!А глянь за картинки — чи так воно вийде?Чи справді в Венеції тільки й роботи —Гондоли ганять і співать без турботи?Чи справді безжурні неаполітанціТільки те й знають, що гулі і танці?Не вірю чужим я речам,А вірю своїм я очам. Дозвольте, сеньйори, самому розглянуться. На всі ті міста — у натурі, без глянцю. Хай сам подивлюся,Хай сам я побачу,Кому як живеться,Хто скаче, хто плаче. Хай сам я дізнаюсь,Хто як міркує,Хто діло робить,Хто байдикує,Хто на роботу йде не поснідавши,Хто спати лягає не пообідавши,Та ще й на камені на голому,Бо ніде прихилити голову... Погляньте і ви за картинки, сеньйори: Картинки веселі, життя — суворе.

Номер слайду 8

Щоб перерахувати лише головні пам'ятки Італії не вистачить, напевно, і кількох днів, настільки багато ця країна зберігає в собі історичні, архітектурні та культурні цінності. Колізей — визначна пам'ятка Італії, яка не потребує особливого опису. Стародавній амфітеатр, одна з найграндіозніших споруд Старого світу, яка збереглося донині. Безумовний символ не лише Риму, але й усієї країни.

Номер слайду 9

Міланський собор (Дуомо) - один з найбільш монументальних та вражаючих готичних соборів у всьому світі. Знаходиться він в історичному центрі Мілана та є візитівкою цього міста.

Номер слайду 10

Пізанська вежа - один із основних символів Італії. Нахилена старовинна вежа, знаходиться в Пізі, куди туристи приїжджають не так і часто.

Номер слайду 11

Гранд-канал — своєрідна пам'ятка, яка є за сумісництвом і головним транспортним вузлом  Венеції, яким ходять річкові трамваї та знамениті гондоли.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ось Генуя — гавань, палаци блискучі…

Номер слайду 14

Неаполь — затока, Везувій димучий…

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Везувій — вулкан, що діє, за 15 кілометрів від  Неаполя. Він також є своєрідним символом країни.

Номер слайду 17

Визначимо тему та ідею поезії. У яких рядках вірша висловлено його головну думку? Тема – розповідь про красу Італії та життя її простих людей, про листівки як символ широти сприйняття світу.Ідея – автор закликає «дивитися за картинку», не тільки насолоджуватися гарними краєвидами та чудовою архітектурою, а й перейматися долями інших людей.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Автор висловллює співчуття простим трудівникам, чиєю працею створюється усе багатство. Наголошує на необхідності соціальної справедливості та вмінні підходити до оцінки життєвих явищ різнобічно.

Номер слайду 20

Складіть гроно почуттів ліричного героя. Захоплення, радість. сумнів, недовіра, співчуття . сум

Номер слайду 21

Знайдіть у вірші художні засоби зображення(епітети, антитезу), зачитайте і поясніть їх роль у творі. Домашнє завдання. Навчитися виразно читати вірш; підготувати повідомлення про історію виникнення листівок

Номер слайду 22

Використані джерела. Визначні місця Італії https://tripmydream.ua/italy/sights http://kazkar.info/ua/list_vki_z_vidami_m_st_dgann_rodar/ https://www.google.com/

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
1497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку