ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЧЕРЕЗ ТЕХНІЧНУ ТВОРЧІСТЬ

Про матеріал
Матеріали щодо формування екологічної компетентності в дітей молодшого шкільного віку на заняттях з початкового технічного моделювання в закладі позашкільної освіти.
Перегляд файлу

ЕКОЛОГІЧНЕ ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ
ЧЕРЕЗ ТЕХНІЧНУ ТВОРЧІСТЬ

Початкове технічне моделювання – це перші кроки дитини до пізнання і розуміння світу техніки, спроби її власної творчої діяльності, процес опанування певної системи початкових технічних і технологічних знань, умінь та навичок. Все це і є метою роботи гуртка «Екоательє». Кожне заняття складається з теоретичної частини та практичної роботи. Нетрадиційний підхід, використання новітніх технологій, індивідуальний підхід до кожної дитини – запорука успіху в роботі. Саме це викликає у дитини інтерес і бажання відвідувати заняття гуртка, отримувати початкову технічну освіту.

Особливістю гуртка «ЕКОательє» є екологічна та природоохоронна спрямованість занять початковим технічним моделюванням. Екологічне виховання слід починати з молодшого шкільного віку. Спочатку треба навчити помічати прекрасне та незвичне навколо себе, спостерігати, милуватися природою, посильно охороняти природу, не шкодити їй, робити довкілля чистішим.

Стан навколишнього середовища нашого міста, області, країни і планети в цілому погіршується. Неконтрольоване накопичення твердих побутових відходів на полігонах – це велика проблема людства. За статистикою Україна посідає перше місце в Європі за кількістю відходів на душу населення. Важливий аспект у сфері екологічного виховання підростаючого покоління – формування почуття відповідальності, розуміння необхідності піклуватися про природу, готовність жити у злагоді з нею та у відповідності з її законами. Коли ці риси стануть характерними саме для молодших школярів це стане запорукою вирішення екологічної проблеми в світі. Задля досягнення цієї мети доцільним є проведення бесід з вихованцями: до Дня птахів,  до Всесвітнього дня Землі, до Дня довкілля, до Дня заповідників та національних парків, до Міжнародного дня біологічного розмаїття, до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, до Дня працівників лісу, до Всесвітнього дня моря, до Міжнародного дня захисту тварин тощо. На передодні Новорічних свят діти приймають участь в акції «Збережи ялинку». Взимку виготовляють годівнички для птахів.

D:\Папки рабочий стол\матеріали з досвіду Подшиваліна\подшиваліна\Занятие\IMG_1216.JPG

Але найбільш ефективним засобом привернути увагу вихованців до вирішення проблем забруднення навколишнього середовища є використання на заняттях з початкового технічного моделювання побутових відходів. За допомогою уяви, фантазії, творчості гуртківці в змозі подарувати вживаним речам друге життя. Діти використовують в своїй роботі пластикові, скляні, металеві бляшанки, картон, поліетилен, пластикові пакувальні стрічки, папір, слюду, джгут та інше.

Під час такої роботи, розвивається уява, фантазія, смак, відчуття гармонії кольорів. Дитячі вироби дарують радість дітям, батькам і водночас вирішують проблему з утилізацією відходів. Роботи вихованців гуртка «Екоательє», виготовлені з покидькового матеріалу, успішно беруть участь в різноманітних виставках-конкурсах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До прикладу, виріб «Будівельний майданчик» був виготовлений із залишків будівельних матеріалів, таких як гіпсокартон, сатенгіпс, ізогіпс, шпону та з покидькових матеріалів, а саме старого металевого конструктора, продуктів, ліків, косметичних засобів. Оздоблений за допомогою фарби та лаку.

Робота «Веселий клоун» виконана з великої пластикової бляшанки, залишків натяжної стелі, оздоблена фарбою, лаком. Може гойдатися, дзвеніти. Може використовуватися як прикраса для дитячої кімнати, як іграшка-качалка.

Нічник «Рибка Міла і розумна, і красива».

Виріб виготовлений з пластикових бляшанок різного кольору та форми. Також нічник має практичну та естетичну користь, бо може прикрасити дитячу кімнату.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бетонозмішувач був сконструйований з пивної металевої бочки, пакувального картону, металевих єврокришок.

 

З коробки з-під цукерок, музичного механізму зі старої листівки і картону була виготовлена об’ємна музична листівка до Нового року під назвою:

«Подарунки через ліс

Дід Мороз для діток віз

Поруч зайчики стрибали

Вітання діткам передавали».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виріб «А у нас на хутрі розвеселі хати» виготовлений з пакувального картону, яєчних лотків, старої грамплатівки, оздоблений за допомогою фарби та лаку.

Робота «Райський острів» виконана з великої  кількості пластикових бляшанок різного кольору. Може використовуватися як прикраса для дитячої кімнати, і як нічник.

 

Світильник «Смак літа» виготовлено з пластикових бляшанок різного кольору  за допомогою гарячого силіконового клею. У світильнику використано три лампочки 15 Вт, що з’єднані паралельно та живляться від електромережі 220В.

\\Computer\d\Методична робота\Виставки (область)\наш пошук і творчість\2018\фото\Світильник Смак літа.JPG

C:\Users\User\Desktop\2020\Константиненко Поліна 2 — копия.jpgМеханічна іграшка «Весела гусінь» є яскравим прикладом того, як можна подарувати побутовим відходам друге життя, творчо перетворивши їх у цікаву та корисну річ. Для цього виробу було використано залишки ниток, тканини, шкірозамінника, синтепону, коробку з під кондитерських виробів, пластикову бляшанку зеленого кольору. Для виготовлення куль з ниток використано клей та аерозольну фарбу. Рух іграшки забезпечують 4 колеса, що виготовлені з частин пресованої паперової труби та закріплені шурупами на осях з пластику. Спереду платформи прикріплена мотузка, тягненням за яку іграшка котиться.

 

 

Рухома іграшка «Клоун» сконструйована з щільного пакувального картону. Всі деталі плоскі, крім гофрованого комірця. Рухливі з’єднання деталей виготовлені з декоративної мотузки та металевого дроту. Іграшка оздоблена кольоровим папером та пофарбована гуашшю різних кольорів. Іграшка відноситься до типу рухомих іграшок-«смикунців», адже приходить в рух при посмикуванні за мотузку.

C:\Users\User\Desktop\виставка ПТМ\Безымянный4.jpgC:\Users\User\Desktop\виставка ПТМ\IMG_20190503_112940_HDR.jpg

Розвивальна настільна гра «МОЇ ІНОПЛАНЕТНІ ДРУЗІ»

Літаюча тарілка виготовлена з пакувального картону і пап’є-маше. Оздоблена аерозольною фарбою срібного кольору. Ілюмінатори  пластикових прозорих кришок з харчових упаковок. Дверцята на вході можна відкривати та зачиняти. У якості підставок використані паперові горнятка. Внутрішній простір космічного апарату прикрашений компакт-дисками; меблі, пульти керування виготовлені з сірникових коробок, обклеєних кольоровим папером. Для створення фігурок інопланетян використані трубочки для напоїв та пінопластикові кульки. Всі елементи гри прикріплені за допомогою текстильної стрічки-ліпучки, завдяки цьому можна змінювати місце їх розташування.

Вздовж ободу тарілки розташовані 6 світлодіодів, що живляться від пальчикових батарейок (2 шт.) та вмикаються за допомогою тумблеру.

Нет описания.

 

C:\Users\User\Desktop\2020\Шумський Чос 1.jpg

Маєток на березі Десни

\\Computer\d\Методична робота\Виставки (область)\наш пошук і творчість\2017\фото\Екобудинок\IMG_1843.JPG

C:\Users\1\Desktop\111.JPGМакет заміського дачного будинку виготовлений з пакувального картону, паперу. Дах із шпону. Пофарбовано гуашшю та аерозольним лаком. Меблі на терасі створені з сірникових коробок. Барні стільці та ландшафтний дизайн з пластикових бляшанок. Вечірнє освітлення забезпечують Led-стрічки.

 

Схема електроосвітлення макету.

 

«Рідний квартал»

Робота сконструйована з упаковок з-під ліків косметичних засобів, харчових продуктів. Задекорована кольоровим папером  за допомогою клею ПВА. У виготовленні макету  використовувались пакувальний картон, яєчні лотки, трубочки для напоїв. Деталі макету з’єднані за допомогою гарячого силіконового клею.

Макет обладнаний елементами електротехніки. Світлодіоди живляться за допомогою 2-х батарейок і сполучені паралельним з’єднанням.

Нет описания.

 

 

 

 

 

D:\Папки рабочий стол\РС 2021\ПТМ2021\експонати2021\Рідний квартал_Зінька Павло.jpg

 

Нафтопереробний завод

Робота сконструйована  з упаковок з-під ліків, косметичних засобів, харчових продуктів. Задекорована кольоровим папером за допомогою клею ПВА. В виготовленні макету використані: пакувальний картон, трубочки для напоїв, монтажна піна, мірні ложки та пластикові стаканчики з-під дитячого харчування, одноразові виделки та ложки,  одноразові пластикові упаковки з-під харчових продуктів. Деталі макету з’єднуються за допомогою гарячого силіконового клею.

Нет описания.Макет обладнаний елементами електротехніки. Світлодіоди живляться за допомогою двох батарейок і сполучені паралельним з’єднанням.   

D:\Папки рабочий стол\РС 2021\Наш пошук 2021\експонати 2021\Нафтопереробний завод_Ліщинська Каріна (1).jpg

 

Макет енергозберігаючого міста

Вже невдовзі високі технології будуть визначати, як житиме та де працюватиме населення сучасних міст. Тому для створення макету сучасного енергозберігаючого міста було вирішено обрати популярні архітектурні стилі «хай-тек» та конструктивізм (мінімалізм), що передбачають геометрично вивірені форми і пропагують відсутність декору на будівлях, які вирізняються простими фасадами, масштабними формами, великою кількістю скла і технологічністю. Відповідно до цих стилів будівлі – це чіткі прямі лінії і природні, не надто яскраві кольори.

В якості готових об’ємних геометричних форм для створення споруд макету було використано залишковий матеріал, а саме упаковки з-під харчових продуктів та  косметичних засобів, що були обклеєні кольоровим папером. У оздобленні конструкції було використано фломастери та гуаш.

Енергозбереження в макеті відображено присутністю сонячних батарей та вітряків, за допомогою яких в містах майбутнього буде забезпечуватися живлення будівель електричним струмом.

Макети дерев, що зроблені з монтажної піни та пакувального картону. також мають кулеподібну геометричну форму. Літерою «Н» позначений посадочний майданчик для гвинтокрилів, що розташована на даху центральної будівлі архітектурної композиції, яка має вигляд п’ятиповерхової циліндричної вежі, символізує мрію про те, що такі будівлі в найближчому часі з’являться і в рідному, європейському Ніжині. 

C:\Users\User\Desktop\наш пошук і творчість\Подшиваліна\IMG_20200518_123413.jpg

 

Наведені приклади моделей  та макетів переконливо свідчать про те, як за допомогою різних видів творчості на основі природних матеріалів, дизайнерської утилізації та вторинного використання побутових відходів залучити дітей до вирішення екологічних проблем. Переробний або екологічний дизайн набуває все більшої популярності. Сучасними трендами стали такі його напрямки, як треш-мейд, апсайклін, бук-карвінг та інші. Сьогодні все частіше можна почути про такий потрібний напрям у сучасному мистецтві як треш-мейд, що означає «зроблено зі сміття». Це нове хобі зі створення оригінальних виробів, прикрас, картин, композицій із непотрібного матеріалу: пластику, капрону, поліетилену, скла, тощо. Апсайклінг дає можливість по-новому подивитись на непотріб і мотлох, який точно є в більшості домівок. Апсайклінг – це не просто переробка старих речей, а виготовлення з них нових. Цей процес не тільки дає привід влаштувати вдома «генеральне прибирання», а й вигадати й створити щось нове та гарне з речей, яким місце на сміттєзвалищі. Те, що вважається макулатурою, теж можна використати у творчості. Наприклад, серветки – чудовий матеріал для виробів в техніці пейп-арт та декупаж, а газети – в техніці пап’є-маше та плетінні з газетних трубочок. Старі книги чарівним чином оживають завдяки бук-карвінгу.

«Усі ми пасажири одного корабля, що називається Земля» – сказав Антуан де Сент-Екзюпері. Тому священний обов’язок кожного з нас полягає у постійній турботі про благо нашого спільного дому, а отже, й про себе. Щоб це стало реально, маємо бережливо ставитися до нашої планети та не забруднювати її. Доведено, що пластик починає розкладатися у землі через 450 років. А сам процес потім забирає ще 80 років. Це означає, що жоден шматок пластмаси ще не встиг розкластися. Тож не поспішайте викидати відразу пластик на смітник, а спробуйте використати його повторно, перетворюючи на потрібні речі. Це не тільки корисно, але цікаво, захопливо й весело!

Подшиваліна Н. М.

docx
Додано
13 листопада 2021
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку