Конкурс "Сценарій до Всесвітнього дня туризму"

Про матеріал
Загальношкільний конкурс до Всесвітнього дня туризму для учнів 5-11 класів.
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу  «День туризму»

Мета:розширити знання учнів  про види туризму; пропагувати здоровий спосіб життя, сприяти згуртованості колективу, розвивати фізичні та моральні якості учнів.

Обладнання: спортивне знаряддя, карти географічні, маршрутні листи, ноші, рюкзак.

1ведучий: Щороку 27 вересня світ відзначає важливе свято — Всесвітній день туризму. Сьогодні ми з вами дізнаємося про його історію, цілі, а також розберемося, які види туризму існують.

У 1979 році, 27 вересня, в місті Торремоліно (Іспанія), на третій сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації було засновано День туризму. Цю дату обрали тому, що кілька років тому в цей же день був прийнятий Статут Всесвітньої туристської організації (головна організація у сфері туризму).

2 ведучий: Щорічно День туризму відбувається під певним девізом. Девіз вибирає Всесвітня туристична організація; певний рік присвячується певній темі. Теми часто пов'язані як із самим днем, так і з глобальними питаннями: економіка, освіта, екологія, мир у всьому світі, спорт.

Наприклад, у 1986 році свято пройшло під девізом «Туризм — життєва сила для миру в усьому світі», а у 2015 році — «Один мільярд туристів — один мільярд можливостей».

Наша планета має величезну кількість місць, які хочеться відвідати. Хтось полюбляє гори, хтось — море. Одним цікаво їздити на автобусі по містах, іншим — ходити пішки. Кожен вибирає свій вид туризму, який залежить від мети поїздки, проведення часу тощо. Які ж найпопулярніші види туризму:

  • Екологічний туризм
  • Навчальний туризм
  • Лікувально-оздоровчий туризм
  • Діловий туризм
  • Релігійний туризм (паломництво)
  • Рекреаційний туризм
  • Екзотичний туризм
  • Екстремальний туризм

1 ведучий: «День туризму» з’явився в українському офіційному календарі в 1998 році, після того, як 21 вересня 1998 року, в столиці республіки місті-герої Києві, другий президент України Леонід Данилович Кучма «в підтримку ініціативи Державного комітету України по туризму» підписав Указ N 1047/98 «Про  День туризму». Указ голови української держави писав «Установити на Україні День туризму, який відмічати кожен рік 27 вересня».

Дата, 27 вересня, була вибрана Президентом Кучмою з календаря не випадково. Саме в цей день, по всій планеті відмічається Всесвітній день туризму. Працівники туристичної сфери і до цього вважали його своїм професійним  святом. Завдяки указу президента, це неофіційне свято, яке було встановлене Всесвітньою туристичною організацією  отримало на Україні офіційний статус.

2 ведучий: Хто ж це – турист? Запозичене з французької мови слово носило дещо глузливий відтінок, наближаючись за значенням до «гультяя» та «швенді». Трохи пізніше настільний енциклопедичний словник витлумачив туризм як «подорож задля власної насолоди, розваги». В сучасному розумінні це особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни.

 Це людина, яка любить подорожувати, відкривати нові далі. Це людина, яка понад усе любить свій рідний край, свою землю. Яка надає перевагу голубому шатру неба над тіснявою міських квартир. Біля туристичного вогнища створювалися найкращі пісні, біля нього зароджувалася найміцніша справжня дружба.

 Туристи – найщасливіші люди, адже вони чують мелодію сосни, знайомий голос вогнища, біля якого живе дзвінка юність. Вимірюють життя кілометрами, а не квадратними метрами.

1 ведучий: Отже, ми запрошуємо вас усіх у цікаву та захоплюючу подорож по туристичних станціях з захоплюючими конкурсами та веселими розвагами!

 2 ведучий: Перш ніж оголосити перший вид змагань, оголошуємо склад журі, яке даватиме оцінку старанням учасників змагань та визначатимуть переможця.

1 ведучий: Отож, голова журі –

Члени журі

2 ведучий: Журі у повному складі. Можемо приступати до виконання конкурсної програми з нагоди відзначення Дня туризму у нашій школі.

1 ведучий: Вам треба пройти конкурсні випробування якнайкраще. Капітани,  отримайте маршрутні листи! Тож до справи, команди! 

Опис перешкод та етапів:

0. Пісня біля вогнища. Виконання туристичної пісні (1-10 балів)

1. Надання першої долікарської допомоги. Учасник практично надає допомогу своєму товаришеві, який «отримав травму». За практичне надання долікарської допомоги - до 10 балів. Переможець визначається за найбільшою сумою балів.

2. Транспортування потерпілого. Команди шикуються перед стартовою лінією. За сигналом судді діти готують ноші з ковдри та переносять умовно потерпілого на вказану віддаль.

3.  «Маятник (вертикальний)». Довжина зони перешкоди – 4-5 м. Команда повинна за допомогою маятника (вертикальної мотузки) подолати етап. Торкання рельєфу в зоні перешкоди штрафується. При подоланні етапу суддя подає мотузку першому учаснику,  далі учасникам подають мотузку наступні учасники, що перед ними подолали етап.

Штрафи: заступ за обмежувальну лінію – 1 б. Заступ за контрольну лінію – 1 б. Падіння – 3 б. Рух поза обмежувальною лінією – 10 б.

 

4.  «Подолання заболоченої місцевості за допомогою жердин». Жердини надаються суддівською колегією. Команда долає етап по жердинах, які учасники вкладають на лаги. Кількість жердин – 2.

Штрафи: заступ за обмежувальну лінію – 1 б. Заступ за контрольну лінію – 1 б. Рух поза обмежувальною лінією – 10 б. Невірний рух по жердинах (перестрибування з опори на опору) – 3 б. Торкання рельєфу ногою, рукою (якщо інша нога знаходиться на жердині, лазі) – 1 б. Падіння (падіння учасника під час руху по жердинах, опора двома ногами, руками на рельєф, або однією ногою, якщо інша нога знаходиться у повітрі, навантаження двома ногами жердини, яка впала з однієї або двох лаг) – 3 б. Невірне застосування жердини (учасник спирається жердиною у «болото» в рамках етапу) –3 б.

 

5. «Подолання заболоченої ділянки по купинах». Команда повинна долати етап, перестрибуючи з купини на купину.

Штрафи: заступ за обмежувальну лінію – 1 б. Заступ за контрольну лінію – 1 б. Рух поза обмежувальною лінією – 10 б. Торкання рельєфу ногою, рукою (якщо інша нога знаходиться на купині, лазі) – 1 б. Падіння (падіння учасника під час руху по купинах, опора двома ногами, руками на рельєф, або однією ногою, якщо інша нога знаходиться у повітрі) – 3 б. Обминання купини – 3 б.

 

6. «Переправа через «яр» по колоді з перилами». Учасники долають перешкоду, використовуючи суддівську перильну мотузку (верхнє здвоєне перило).

Штрафи: два учасники на ділянці перешкоди під час переправи (штрафується кожен учасник) – 3 б. Зрив із зависанням в зоні етапу – 3 б. Падіння в межах етапу, якщо учасник після падіння відпустив мотузку-6б. (подолання етапу починається з початку). Допомога судді – 10 б.

 

7. «Подолання броду (заболочена ділянка)». Учасники рухаються через брід (заболочену ділянку) в межах обмежувальних ліній довільним способом.

Штрафи: падіння (торкання більш ніж однієї частини тіла (крім ніг) – 3 б.

Заступ за обмежувальну лінію – 1 б. Рух за обмежувальною лінією – 10 б.

 

8. «Рух до фінішу гусячим кроком». Довжина ділянки – 10 м. Команда повинна подолати ділянку від контрольної лінії до фінішу. Виконання козацько-маршового (гусячого) кроку – повний присяд.

Штрафи: торкання землі колінами, руками та іншими частинами тіла – 1 б.

Падіння – 3 б. Заступ за обмежувальну лінію – 1 б. Заступ за контрольну лінію – 1 б. Рух поза обмежувальною лінією – 10 б.

 

9. «Склади рюкзак». Ваше завдання: скласти речі, які туристу необхідно покласти в рюкзак. (Светр,консерви, куртка, ліхтар, рушник, компас, аптечка, тушонка, крупа, хліб, книжки, ручка, блокнот, карімат, сірники, сіль, вода, іграшка)

10. Флешмоб. Журі підбиває та оголошує підсумки гри.

Нагородження переможців.

 

 

 

 

Маршрутний лист ______________

 

Конкурс

Суддя

Бали

0

Пісня біля вогнища

 

 

 

Надання першої долікарської допомоги.

Транспортування потерпілого

 

 

 

«Маятник (вертикальний)».

 

 

 

Подолання заболоченої місцевості за допомогою жердин

 

 

 

Подолання заболоченої ділянки по купинах

 

 

 

Переправа через «яр» по колоді з перилами

 

 

 

Подолання броду (заболочена ділянка)

 

 

 

Склади вогнище

 

 

 

Склади рюкзак

 

 

 

Рух до фінішу «гусячим кроком»

 

 

 

Всього

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку