Екологічні проблеми атомної енергетики.

Про матеріал

Чудова презентація з фізики для 9 класу з теми "Екологічні проблеми атомної енергетики"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні проблеми атомної енергетики. Підготувала: Сокол Дар’я,учениця 9-Б класу. Вчитель: Масалітіна О.І

Номер слайду 2

Мета навчального проєктурозповісти про атомну(ядерну) енергетику,її статистику в світі.дізнатися про загрозу від атомних станцій для людини.дізнатися про екологічні проблеми які спричиняють атомні станції.

Номер слайду 3

План роботи. Поняття «атомна енергетика». Використання атомної енергетики. Статистика атомної енергетики у світі. Переваги атомної енергетики. Недоліки та проблеми атомної енергетики. Висновок. Використані джерела інформації.

Номер слайду 4

Атомна енергетика Атомна енерге́тика — галузь енергетики, що використовує ядерну енергію для електрифікації і теплофікації; галузь науки і техніки, що розробляє методи перетворення ядерної енергії в електричну і теплову.

Номер слайду 5

Атомна Енергетика. Основа ядерної енергетики — атомні електростанції, які забезпечують близько 6 % світового виробництва енергії та 13-14 % електроенергії. За даними - у 2013 році у світі працювало 437 промислових ядерних реакторів, розташованих на території 31 країни. Було збудовано також понад 150 суден з ядерними енергетичними установками. Перша атомна електростанція, що поклала початок використанню ядерної енергії в мирних цілях, була побудована у місті Обнінську в 1954. За прогнозами фахівців, частка ядерної енергетики в загальній структурі вироблення електроенергії у світі буде безупинно зростати за умови реалізації основних принципів концепції безпеки атомних електростанцій. Головні принципи цієї концепції — істотна модернізація сучасних ядерних реакторів, посилення мір захисту населення і довкілля від шкідливого техногенного впливу, підготовка висококваліфікованих кадрів для атомних електростанцій, розробка надійних сховищ радіоактивних відходів тощо.

Номер слайду 6

Статистика атомної енергетики у світі

Номер слайду 7

Переваги атомної енергетики. Ядерна енергія є чистою у своєму виробничому процесі. Більшість ядерних реакторів випускають лише нешкідливі водяні пари в атмосферу. Зміни клімату викликає не вуглекислий газ, метан або будь -який інший забруднюючий газ або газ. Вартість виробництва електроенергії невисока. Завдяки потужній потужності ядерної енергії велика кількість енергії може вироблятися на одній фабриці. Це майже невичерпно. Деякі експерти вважають, що ми повинні класифікувати його як відновлювану енергію, оскільки нинішні запаси урану можуть продовжувати виробляти таку ж енергію, як зараз, протягом тисяч років. Його покоління постійне. На відміну від багатьох відновлюваних джерел енергії (таких як сонячна енергія, яку не можна генерувати вночі, або вітер, який неможливо виробляти без вітру), її виробництво величезне і залишається незмінним протягом сотень днів. Протягом 90% року, за винятком планових заправок та відключень технічного обслуговування, атомна енергетика працює на повну потужність.

Номер слайду 8

Недоліки атомної енергетики. Його відходи дуже небезпечні. В цілому вони негативно впливають на здоров'я та навколишнє середовище. Радіоактивні відходи є серйозно забрудненими і смертельними. Його деградація триває тисячі років, що робить її управління дуже делікатним. Насправді це проблема, яку ми ще не вирішили. Аварія може бути дуже серйозною. Атомні електростанції оснащені належними заходами безпеки, але можуть статися аварії, в цьому випадку аварія може бути дуже серйозною. Острів трьох миль у США, Фукусіма в Японії або Чорнобиль у колишньому Радянському Союзі - приклади того, що може статися. Вони є вразливими об'єктами. Чи то стихійне лихо, чи терористичний акт, атомна електростанція є мішенню, і якщо вона буде зруйнована або пошкоджена, то це завдасть величезних втрат. Будівництво атомної електростанції коштує недешево. Атомні електростанції мають великі розміри та надійну інфраструктуру. І це пов’язано з тим, що при його будівництві не шкодують витрат. Будівництво атомної електростанції має дуже високу вартість, тому це не варіант для всіх, хто цього хоче.

Номер слайду 9

Проблеми атомної енергетики. З самого початку «атомної ери» велися дослідження впливу радіації на людину, щоб визначити прийнятні безпечні дози опромінення для персоналу станцій та для населення. З роками оцінка ризику від дії опромінення лише підвищувалась. Звіт Національної Академії Наук США від 2005 р. підтвердив що немає безпечної дози опромінення – кожна дія радіоактивного опромінення підвищує ризик раку, дефектів при народженні дитини та інших хвороб. Атомні електростанції викидають СО2 не тільки під час своєї роботи, але й на інших етапах життєвого циклу. Наприклад під час їх спорудження, бо воно передбачає величезну кількість бетону, металу, викопних палив для перевезення усіх матеріалів та працівників, тощо. Але найбільше СО2 викидається у атмосферу під час виробництва ядерного палива, необхідного для роботи АЕС, в тому числі під час видобутку уранової руди, її перемелювання, обробки, збагачення та фабрикації палива. Далі – під час транспортування його на атомні станції, а також на безпечне зберігання радіоактивних відходів протягом тисячоліть.

Номер слайду 10

Проблеми атомної енергетики. Аварії мають катастрофічні наслідки. Чорнобиль та Фукусіма - дуже популярні приклади наслідків ядерної катастрофи. Незважаючи на їх безпеку, в результаті аварій на атомних електростанціях загинули тисячі мирних жителів.

Номер слайду 11

Проблеми атомної енергетики

Номер слайду 12

Висновок. Атомна енергетика при нормальній роботі викидає небезпечні радіонукліди. Вона також має відчутний «вуглецевий слід», суттєво вищий від того, що мають сонячна та вітрова генерація. Атомні станції використовують багато води тоді, коли проблема із водозабезпечення стає все серйознішою через глобальне підвищення температури на планеті. Для своєї роботи АЕС потребують довгого та «брудного» процесу виробництва палива. Атомна енергетика здатна вбити тисячі людей та зробити непридатними для життя людини сотні квадратних кілометрів територій.

Номер слайду 13

Використані джерела інформаціїhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0https://uk.economy-pedia.com/11041076-advantages-and-disadvantages-of-nuclear-energy#menu-2https://esu.com.ua/search_articles.php?id=44608

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
1024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку