Екологічний проект на тему: «Вивчення особливостей утримування, розведення, поведінки та значення молюска роду Ахатини»

Про матеріал
В цьому проєкті проводиться дослідження особливостей утримання , розмноження та використання в косметології молюсків роду Ахатини.
Перегляд файлу

 

Міністерство освіти і науки України

 

 

Екологічний проект на тему:

«Вивчення  особливостей утримування,

розведення, поведінки та значення

молюска роду Ахатини»

 

 


                 

 

C:\Users\User\Desktop\ЕКОЛОГІЯ\мої проекти\ахатини\IMG_2120.JPG

 

 

 

 

Роботу виконав

учень 10-Б класу

Бродівської СЗОШ №2

Безпалов Андрій

науковий керівник

вчитель біології та екології

Мартиняк Інна Петрівна


 

 

Броди-2017


Мета проекту:

  • провести літературний огляд з теоретичних питань досліджуваної теми;
  • створити оптимальні  умови для утримання молюска та прослідкувати за його ростом  та розвитком;
  • вивчити умови утримування молюсків роду Ахатини в неволі;
  • дослідити вплив підстилки тераріуму на процеси росту та поведінку Ахатин;
  • дослідити лікувальні властивості  равликів;
  • перевірити гіпотезу чи впливає колір їжі на колір черепашки молюска.

 

Об’єкт дослідження : гігантські молюски Ахатини.

 

Предмет дослідження: вивчення особливостей життєдіяльності , поведінки та значення молюска Ахатина.

Завдання проекту:

  1. Навчитись створювати середовище максимально наближене до природного у догляді  за  молюсками роду ахатина.
  2. Поглибити теоретичні  знання про черевоногих молюсків.
  3. Сприяти тісному спілкуванню людини з природою.

 

 

 

 

 

 Обладнання та матеріали:


  • зошит;
  • ручка;
  • лінійка;
  • фотоапарат;
  • крейда харчова;
  • комбікорм;
  • кукурудзяне борошно;
  • пшеничне борошно;
  • листя кульбаби, салату , лопуха, люцерни, щавію;
  • коренеплоди моркви;
  • огірки;
  • яблука;
  • гарбуз;
  • бензин;
  • спирт;
  • ацетон;
  • опале листя.

 

Список скорочень:

Г-грам;

Кг-кілограм;

М - метрів;

См - сантиметрів;

°C – градус Цельсію;

Хв – хвилин.

 

 

 

Актуальність досліджуваної теми:

    Ахатини відіграють важливу роль в процесах   грунтоутворення, споживаючи  опале   листя;

    їх  цінують за смачне та поживне м’ясо;

    Ахатин  використовують в косметології та фармацефтичній промисловості;

    як домашні  улюбленці вони :

невибагливі  в їжі;

не створюють шуму;

не потребують вигулювання;

 не пахнуть;

 не забруднюють меблі та одяг шерстю;

не викликають алергій;

не вибагливі в їжі;

не потребують частого , складного та  дорого догляду;

не займають багато  місця;

не кусаються, не дряпаються;

вони довго живуть та практично не хворіють.

 

Методи  досліджень:

  • спостереження;
  • порівняльно-описовий;
  • експеримент;
  • математичний.

 

 

Вступ

          Мрія кожної дитини – завести домашнього улюбленця, з яким можна цікаво провести час, поспостерігати за ним, погладити його, погодувати, бути відповідальним за його життя та здоров’я. Проте , коли  ми просимо  батьків  «Купіть!!!», то чуємо у відповідь: « А ти готовий до такої відповідальності? Його ж потрібно купати, вигулювати, годувати, прибирати за ним, а коли захворіє – то ще й лікувати ».

          Хтось заводить кошенят, хтось собаку чи рибку, а хтось екзотичних тварин - хамелеона, саламандру чи крокодила. Мені пощастило, бо у мене тепер живуть екзотичні равлики Ахатини.

Раніше про них я нічого не знав, а тепер доглядаю за трьома особинами.

         У багатьох людей равлики викликають відразу. Досвід показує, що це лише перша реакція. Коли людина ближче знайомиться із молюском, одразу змінює свою точку зору. Ахатини  дуже незвичні  та цікаві тварини. З часом я навчився розуміти їх та отримувати від спілкування з ними велике задоволення . Утримуючи молюсків вдома,  можна дізнатись багато цікавого про них.

          Ахатини заспокоюють нервову систему, за ними приємно спостерігати. Вони цікаво вміють ворушити своїми «ріжками».  Це  хороші домашні улюбленці, їх використовують  в косметології для омолодження шкіри. Вони впізнають своїх господарів, та невибагливі у догляді. Саме тому, я вирішив дослідити розведення ахатин в домашніх умовах.

   Ахатини – найбільші сухопутні молюски нашої планети. У книгу рекордів Гіннеса занесено екземпляра масою тіла 600 г.  Їх батьківщиною вважають східну Африку. Саме там вони досягають великих розмірів : довжина мушлі  до 30 см, а в неволі вони ростуть значно гірше. Я мрію виростити Ахатину максимально великого розміру, наскільки це можливо в домашніх умовах.

1. Характеристика Ахатини гігантської

 1.1 Систематичне положення

Царство: Тварини

Тип: Молюски

Клас: Черевоногі

Підклас : Легеневі

Ряд: Стеблоокі

Родина: Ахатини

Рід: Ахатина

Вид: Ахатина гігантська

1.2 Опис

          Ахатина гігантська – дуже великий сухопутний черевоногий молюск, що зустрічається у тропічних країнах  нашої планети. У природніх умовах вона є шкідником цукрової тростини, а в нашій країні їх утримують виключно в якості домашніх улюбленців.

          Мушля має конусоподібну форму,що утворює близько 7-9 обертів.  Її розміри залежать від умов утримування. Довжина мушлі дорослого равлика приблизно 13 см а в обхваті 16 см . Ахатини живуть приблизно 11 років.  Максимальна вага цього молюска у природніх умовах  близько 250 г, а вирощених у неволі – 130 г. Ростуть протягом усього життя, але найінтенсивніший ріст у перші два роки . Окрас мушлі цих равликів має  смуги різних відтінків коричневого та чорного кольорів.

           Тіло молюска сіро-коричневого кольору. Шкіра у Ахатин пухирчаста та утворює дрібні зморшки. Дихання проходить через легені та частково шкіру. У них є дві пари маленьких ріжок, які є органами чуття. На вершині першої пари розташовані очі.            

           Тривалість життя Ахатин в неволі близько 5-10 років , а у природних умовах ще менша. Ці молюски активні і вдень , і вночі. Не дивлячись на те, що Ахатини – тропічні істоти, вони можуть пережити заморозки та сніг, при умові, що знайдуть надійну засідку. [2].

           Ахатини – переважно рослиноїдні  істоти. У ротовій порожнині черевоногих міститься мускулястий язик, вкритий рядами хітинових зубців, які утворюють тертку. За допомогою тертки ці тварини знімають шар клітин з поверхні рослин. Слинні залози добре розвинуті. Секрет цих залоз люди використовують у косметології для омолодження та висвітлення шкіри.

           Природніми ворогами Ахатин є  їжаки, гризуни, жаби, жук красотіл, багатоніжки, птахи, кроти, скунси, куниці та ящірки [5].

1.3  Історія Ахатин.

            Їх батьківщиною є Кенія та Танзанія, що знаходяться у східній Африці . За межами цих країн Ахатин вперше помітили  у 1803 році на острові Маврикій . У 1920 році їх  зустрічали в Азії, на островах Тихого океану, Карибського моря. З 1938 року в Японії з них готували страви. В літературі описано, що суп з Ахатин лікує туберкульоз і тому їх завезли в Індію, Сингапур та Каліфорнію.

У США ці молюски знищували посіви, кору на деревах і, навіть, штукатурку на будівлях. За їх розведення у неволі в США карали 5 роками ув’язнення. Іноді вони ставали причиною автокатастроф (машини з’їжджали з дороги, коли під колесами опинялась армія слизьких равликів). На щастя, у нас в природних умовах ахатини не виживають, а утримувати їх  у неволі є абсолютно безпечно[3].

http://img.lestylefou.xyz/faq/massazh-ulitkami-ahatinami_4.jpg

Фото 1. Ахатини в  Африці.

1.4 Особливості равликів Ахатин

Мушля молюсків виконує важливі функції:

  • захищає їх м’яке тіло від механічних ушкоджень під час руху;
  • захищає від природних ворогів;
  • зберігає вологу, перешкоджає висиханню.

      У тих ахатин, що живуть у вологому середовищі мушля значно тонша і прозоріша. У сухому та спекотному  середовищі вона товста та значно світліша, щоб відбивати сонячні промені.

          В Ахатин добре розвинута підошва. Хвилі скорочень, що проходять по ній, сприяють пересуванню молюсків. Для успішного руху по сухих поверхнях на ній є дві залози, що виробляють слиз.

Молоді равлики подорожують , а старі живуть на одному місці і повзають лише на 5 метрів , але  якщо їх віднести максимум на 30 метрів, то вони повернуться на те саме місце.

           Ахатини ведуть  активний спосіб життя при температурі +9 – +29 градусів та  можуть вижити при пониженні температури до  +2 градусів. За несприятливих умов молюск впадає у сплячку, яка може тривати  аж  до 12  місяців . Вивести равлика з цього стану можна, якщо промити під струменем літньої води.

Органи чуттів ахатин  :

  1. Пара очей, що розрізняють ступінь освітлення та дозволяють бачити на відстані кількох см. На тілі молюска є світлочутливі клітини, тому дуже яскраве світло ці тварини не люблять.
  2. Рецептори нюху та хімічного чуття знаходяться на шкірі голови, передньої частини тулуба та ноги, а також на вході  до органів дихання.
  3. Підошва та щупальця равликів є органами смаку.
  4. Слух відсутній. Якщо голосно крикнути,  привідкривши кришку тераріуму, равлик не злякається і не відреагує на це. Ахатини можуть насторожуватись, ховатись під мушлю, але це реакція на побачене, або відчуте на смак, нюх чи дотик. [1].

 

 

1.5 Догляд та утримування.

 Утримують Ахатин в тераріумі, або у великих лотках . На 1 дорослу особину ідеально підійде 10 л  посудина. Чим більша особина, відповідно, тим більша площа для її утримування. Кришка не дозволяє молюску втекти, зберігає вологу. Через отвори в ній  надходить повітря,  що так важливо для равликів. На дно слід положити шар ґрунту. Ідеально підійде кокосовий субстрат, або нейтралізований торф. Можна використати звичайний ґрунт із лісу чи городу. Не можна використовувати стружку, або ґрунтові суміші для рослин(вони містять мінеральне добриво для рослин). Для декорування використовують мохи, камінчики, гілки, кору дерев.

http://img.lestylefou.xyz/faq/massazh-ulitkami-ahatinami_2.jpg

Фото 2 . Ахатина велетенська

          Для підтримування рівня вологи проводять періодичні обприскування всередині контейнера для молюска. Якщо поставити туди маленьку мисочку з водою, молюск періодично буде пити воду та іноді купатиметься в ній. Прибирання проводять не рідше, ніж 1 раз в тиждень, але без використання синтетичних миючих засобів. По можливості забирати залишки їжі. Ґрунт змінювати раз в 3-5 місяців.

Якщо не дотримуватись цих правил, молюски хворітимуть та можуть стати переносниками сальмонельозу.

          По мушлі молюска можна дізнатись, в яких умовах вирощували його. Якщо вона гладенька та рівна – умови були хорошими, а якщо горбкувата – поганими.

        Ахатини дуже полюбляють гігієнічні процедури. При цьому їх утримують під струменем тепленької води з-під крану. [6].

Image result for фото купання ахатин

Фото3. Купання ахатин

1.6  Вигодовування

         Ахатин бажано годувати щоденно, підкидаючи їжу по мірі з’їдання .

У раціон молюска входять різноманітні продукти рослинного походження . Вони їдять овочі, фрукти, гриби, каші, подорожник, конюшину, кульбабу. Іноді їм потрібно давати білок вареного курячого яйця та яєчну шкаралупу(для будівництва мушлі потрібен кальцій). Вважається, що якщо у раціоні молюска багато яскравої їжі ( морква, помідори, червоний болгарський перець), то мушля набуде красивого і  яскравого кольору.

Перелік  харчових добавок у раціоні молюска:

  1. Порошок з яєчної шкаралупи (не вареної);
  2. Крейда, або кормовий мінеральний камінь для гризунів (не шкільна крейда!);
  3. М'ясо-кісткове борошно;
  4. Джерело білка : зерносуміші, борошно , крупи – геркулес, гречка, просо.

             Молюскам заборонено давати гостру, солену, солодку, копчену та смажену їжу. Не можна давати їм цитрусові, бо кислота вступає в реакцію з кальцієм і це може спричинити шкоду для Ахатин. Заборонено давати сиру картоплю та макарони! [5].  Перелік дозволених, заборонених  продуктів, та тих,  до яких ставимось з обережністю подано у таблиці 1.

 

https://arhivurokov.ru/kopilka/uploads/user_file_56297be2ea80e/issliedovatiel-skaia-rabota-usloviia-sodierzhaniia-v-domashnikh-usloviiakh-ulitok-akhatina_4.png

Фото 4. Процес годування Ахатини

Таблиця 1. «Раціон харчування молюсків Ахатин»

Дозволено

З обережністю

Заборонено

Огірок

Баклажан

Редька

Кабачок

Кольрабі

Гострий перець

Помідори

Мандарин

Цибуля

Морква

Хурма

Часник

Листки салату

Ріпа

Ананас

Листки кульбаби

Ківі

Лимони

Яблука,груші

Вишня

Сіль

Гарбуз, диня

Мандарини

Цукор

Полуниці

Ожина

Спеції

Сливи

М'ясо курки

Хлібобулочні вироби

Черешні

М'ясо індика

Смажена їжа

Банани

М'ясо кролика

Жирна їжа

Болгарський перець

Аґрус

Сира картопля

 

1.7 Розмноження та розведення

             Ахатини є гермафродитами. В тілі кожного з них присутні і чоловічі і жіночі статеві залози. Цікавим залишається той факт, що в тераріумі, де живуть лише великого розміру молюски, кладки яєць не розвиваються. Справа в тому, що більш молоді особини виконують функції самців, а з віком кожен молюск стає більш «жіночим». Для виправлення такої ситуації в тераріум підсаджують більш молодих особин.  Ахатини досягають статевої зрілості у віці 6-15 місяців(в залежності від кліматичних умов). Для продовження роду потрібні не менше ніж дві статевозрілі особини. Приблизний вік статевого дозрівання равликів - півроку. Поява репродуктивного органу на шиї ахатин означає, що равлик готовий до розмноження.

Равлики ахатина - розмноження

Фото 5. Спаровування ахатин.

             Якщо раптом ви помітили біля голови вихованця незвичайний прищик або білу пляму, знайте, що равлик не захворів, а це в нього  виріс той самий орган, який в народі зветься «стрілою кохання».  «Вагітність» у них триває 7-14 днів. Перед відкладанням яєць ахатини наполовину зариваються у ґрунт та відкладають  20-270 яєць діаметром близько 5 мм. Яйце маленьке , але дуже подібне до курячого, бо має міцну оболонку з кальцію.  Для розвитку ембріона потрібно мінімально 24 °C .   В залежності від вологості та температури навколишнього середовища, через 1-3 тижні з яєць з’являються маленькі особини. Вони декілька днів харчуються шкаралупою яєць. Годують молодняк тертими овочами з додаванням крейди та полівітамінів. Темпи приросту повністю залежать від умов утримування. Так,  переохолодження  викликає затримку їх розвитку[6].

      

               Стадія вагітності приглушує зростання равлика, іноді він повністю перестає рости. Організм молодої мами віддає весь кальцій новонародженим, він потрібен для шкаралупи яєць і мушлі немовлят. Саме тому тим, хто хоче свою равлика виростити до максимальних розмірів, рекомендуємо відмовитися від розмноження ахатин. Найпростіший спосіб зробити це – утримувати молюсків у окремих контейнерах чи тераріумах.

 

Image result for фото яйця ахатинImage result for фото яйця ахатин

Фото 6. Кладка яєць Ахатин

2. Утримування та дослідження Ахатин в домашніх умовах

 

2.1 Дослідження умов утримування молюсків у тераріумі

Ми вибрали контейнери ємністю близько 5 літрів кожен. На дно першого положили пісок, у другого – ґрунт, а в третього – мох. Згодом ми помітили різні форми поведінки у молюсків. Проаналізувавши побачене, зробили висновки, які висвітлено у таблиці 2.

 

Таблиця 2.  « Вплив підстилки тераріуму на поведінку Ахатин»

Підстилка на дні тераріуму

Поведінка

Молюсків

Причини

поведінки

Примітка

Пісок

Равлики сидять на стінках тераріуму.

Занадто високий рівень вологості

Відкрити кришку тераріуму.

Ґрунт

Закриваються в мушлі, мало рухаються.

Надто

 низький рівень вологості

Провести рясне обприскування тераріуму водою.

Мох

Равлики повзають по його поверхні, а вдень часто зариваються в нього.

 

Нормальна

вологість ґрунту

Підтримувати рівень вологості, проводячи помірні обприскування з періодичністю 1 раз в день.

Висновок: Активність ахатин залежить від якості підстилки та рівня вологості у контейнері.

2.2.  Вигодовування ахатин

              Я годую своїх Ахатин овочами та фруктами. Щоразу стараюсь забирати рештки їжі, щоб не забруднювати підстилку. Для будівництва мушлі равликам потрібен кальцій, тому я вирішив підгодовувати їх крейдою та подрібненою яєчною шкаралупою. Скуштувавши крейду та порошок із шкаралупи, молюски надали перевагу останньому. Я більше не пропонував їм крейду, бо знаю, що смаки у ахатин відмінні.

Як приймати яєчну шкаралупу?Як приймати яєчну шкаралупу?

Фото 7.    Приготування порошку із яєчної шкаралупи.

             Я помітив , що у моїх равликів є улюблені продукти харчування. Вони надають перевагу огіркам, бананам. Менш охоче споживають моркву, грушки та яблука. Погано їдять капусту.

Для того , щоб поспостерігати, як ростуть равлики у різних тераріумах, ми спочатку годували їх однаково. Результати досліду подані у таблиці 2.

Таблиця 2. « Вплив підстилки тераріуму на процеси росту Ахатин»

Підстилка на дні

Ріст молюсків

Причини

 

Пісок

Не активний

Мало споживають їжі, але багато рухаються.

Ґрунт

Сповільнений

Мало їдять та мало рухаються

Мох

Активний

Активно харчуються і активно рухаються

 

Висновок: при однаковому харчуванні, але різних умовах утримування (склад підстилки у тераріумі) розвиток Ахатин проходить не однаково.

2.3 Колір мушлі Ахатин.

            Я прочитав в Інтернеті про те, що колір мушлі молюска може залежати від раціону харчування та віку . Мене зацікавила ця інформація, і я вирішив перевірити її на практиці. У моїх молюсків колір мушлі був від світло-коричневого до темно-коричневого. Я перевів равликів на їжу червоного кольору: моркву, помідори, болгарський перець, гарбуз. Навіть пробував давати кольорову шкільну крейду, та колір мушлі суттєво не змінився. Стосовно віку, то колір мушлі молодих равликів світліший і прозорий, а старих - більш насичений.

Висновок: твердження про  те , що колір їжі впливає на забарвлення мушлі є помилковим. Якби так було, то у природі зустрічались би ахатини з дуже широкою нормою реакції за цією ознакою .

2.4 Ріст Ахатин

            Ахатини ростуть протягом усього життя, але після перших двох років життя їх ріст сповільнюється. На процеси росту дуже вливає раціон харчування та умови утримування. Якщо годувати ахатин рідко, то і ростимуть вони дуже повільно. Ми вирішили провести заміри приросту равликів протягом двох місяців.  Результати подані у таблицях 3 і 4 та у діаграмі 3 у додатках.

 

 

 

Таблиця 3. «Вимірювання процесу росту мушлі та тіла

молюска роду Ахатина».

 

Дата

 

Молюск 1

 

Молюск 2

 

Молюск 3

Довжина мушлі, мм

Довжина   тіла, мм

Довжина мушлі, мм

Довжина   тіла, мм

Довжина мушлі, мм

Довжина    тіла, мм

30.06.17

20

31

25

35

25

35

15.07.17

25

35

30

46

30

45

30.07.17

30

45

35

49

35

52

16.08.17

37

48

37

55

37

56

30.08.17

45

59

45

60

45

61

 

Вимірювання проводили з допомогою лінійки після гігієнічних процедур (купання) , поклавши молюска на стіл.

Висновок: за два місяці спостережень молюски виросли:

  • довжина мушлі на 20-25 мм;
  • довжина тіла на 25-28 мм.

 

C:\Users\User\Desktop\ЕКОЛОГІЯ\мої проекти\ахатини\IMG_2124.JPG

Фото 8. Вимірювання довжини тіла ахатин

Таблиця  4. «Вимірювання маси тіла молюска Ахатина »

 

Дата

 

Молюск 1

 

Молюск 2

 

Молюск 3

Маса тіла, г

Маса тіла, г

Маса тіла, г

30.06.2017

45

48

52

15.07.2017

50

52

59

30.07.2017

54

56

66

16.08.2017

59

60

72

30.08.2017

64

62

78

 

2.5 Дослідження пам’яті Ахатин

             Ми вирішили експериментально перевірити пам’ять равликів. Для цього декілька днів підряд ставили блюдечко з водою в один і той самий куток тераріуму. Молюски звикли до своєї поїлки і коли ми переставили її в інший куток, вони зазвичай приходили туди де її вже не було. З їжею все було аналогічно.

Висновок: ми переконались, що ахатини мають пам’ять. В них легко  виробляються прості  харчові   умовні рефлекси . 

2.6  Дослідження лікувальних властивостей Ахатин.

       З давніх часів  черевоногим приписують унікальні здібності. Вони допомагають впоратися з багатьма захворюваннями. Так, наприклад, в Єгипті і Вавилоні символом вічності вважалися саме гігантські африканські равлики Ахатини.   Про їх лікувальні  здібності вперше дізналися фермери,  які їх вирощували . Вони помітили,  що у них дуже гладенькі руки і на них нема зморшок. Але цілющий слиз молюсків був згодом незаслужено забутий. І тільки зовсім недавно вчені стали приділяти цій речовині належну увагу. Тепер цих равликів використовують у косметології.

Равлики використовують свій слиз для відновлення власної мушлі. Потужні відновлюють властивості цієї речовини не могли бути не поміченими - вони знайшли своє застосування в косметології. Секрет молюсків входить до складу різних косметичних продуктів. Адже він володіє сильними антибактеріальними, антиоксидантними  і регенераційними  властивостями. Такі речовини борються із шрамами та  розтяжками. Слиз ефективний при лікуванні опіків, бородавок, шкірних виразок, вікових змін шкіри і акне. 

http://img.lestylefou.xyz/faq/massazh-ulitkami-ahatinami_7.jpg

Фото 9. Сеанс равликотерапії.

Ми вирішили перевірити лікувальні властивості равликів. Для цього провели наступні заходи:

  1.    провели очистку шкіри обличчя та шиї;
  2.    нанесли на шкіру ватним тампоном молоко(це подобається молюскам і вони працюватимуть краще);
  3.    прийняли зручне положення у кріслі;
  4.    пустили «масажистку» на шкіру обличчя на 20 хв;
  5.    зняли ахатину із шкіри;
  6.    масажними рухами розподілили слиз рівномірно по шкірі та залишили  маску сохнути  протягом 15 хв;
  7.    змили  маску прохолодною водою;
  8.    повторювати цю  процедуру кожні два дні.

Після 5 разового використання  равликотерапії   ми помітили :

       висвітлення шкіри(пігментовані ділянки);

       звуження пор;

       менш помітні мімічні зморшки;

       побіління плям після прищів;

       зменшились подряпини та ранки;

       зменшились ранкові кола під очима;

       шкіра стала оксамитовою на дотик.

Висновок: равликотерапія ефективно заспокоює, висвітлює та підтягує шкіру обличчя.

  1.              Дослідження  нюхової  чутливості ахатин.

Ахатини мають відміний нюх.  Реакція на хімічні запахи, такі як ацетон, спирт, бензин проходить з відстані до 4 см. Значно чутливіші  Ахатини до запаху їжі. Гарбуза, огірок  чи диню відчувають з відсані 0,5 м, а гниле листя – до 2 м. Рекція тварин на пахучі речовини може бути позитивною(активно наближаються) та негативною(віддаляються) . Результати досліджень подано у таблиці 5.

 

Таблиця 5. «Дослідження чутливості  Ахатин до пахучих  речовин  та продуктів  харчування».

 

Пахуча речовина чи продукт харчування

Відчувають з

відстані

(в см)

 

Реакція

Ацетон

4

 Негативна

Спирт

2

Негативна

Бензин

2

Негативна

Гарбуз

50

Позитивна

Диня

45

Позитивна

Гниле листя

200

Позитивна

Огірок

200

Позитивна

 

Висновок: ахатини мають відмінну нюхову чутливість і можуть відчувати їжу з відстані близько 2 м,  та можуть реагувати  на різкі хімічні запахи з відстані 2 см.

 

 

  Висновки

Після проведених досліджень ми зробили наступні висновки:

  1. Вивчивши літературу, ми встановили, що Ахатини- чудові домашні тварини, котрі є невибагливі у догляді, не мають запаху та не викликають алергій;
  2. Результати дослідів показали, що активність та процеси розвитку  ахатин залежить від якості підстилки та умов утримування;
  3. Для активного росту цих молюсків потрібно створювати умови, що нагадують звичне середовище існування;
  4. Встановлено, що у равликів є пам’ять, і вони можуть приходити до годівничок та поїлок, а також вміють відрізнити «своїх» від «чужих»;
  5. Ці тварини мають гострий нюх і можуть знаходити гниюче листя та огірок з відстані 2 м;
  6. Ми дослідили, що колір мушлі не залежить від раціону харчування ахатин.
  7. Спостереження за равликами підвели нас до того, що у природі є багато незвичного та невідомого  для нас, але достойного нашої уваги.
  8. Молюск Ахатина – частинка живої природи. А природу потрібно любити та оберігати!

 

Пропозиції:

1. Рекомендувати равликів ахатин в якості домашніх улюбленців .

2. Використовувати сеанси равликотерапії для оздоровлення шкіри.

 

 

Список літератури

  1. Achatina (Lissachatina) fulica (Bowdich, 1822) – Восточно-африканская улитка // Клуб любителей улиток. – htt://snailclub.ru/forum/7-810-1 26.11.2013г
  2. Engl. Giant african land snail. ЗооКлуб 'http://www.zooclub.ru/bezp/5/' - Африканская улитка ахатина (Achatina fulica).
  3. Акимушкин И. «Мир животных Беспозвоночные. Ископаемые животные», М., «Молодая гвардия», 1991г.
  4. Акимушкин И. Беспозвоночные. Ископаемые животные. М.: Мысль, 1992. – С. 100 –101.
  5. Африканская улитка ахатина: содержание в неволе (Achatinafulica) // Зооклуб. – http://www.zooclub.ru/bezp/5/1.shtml 21.12.2013
  6. АХАТИН.РФ - клуб любителей Африканских гигантских улиток.- URL: 'http://ahatin.ru/'.
  7. Ахатина // Большая советская энциклопедия. Т. 2. – М.: Советская энциклопедия, 1970. – С. 458.
  8. Ахатина гигантская. Материал из Википедии — свободной энциклопедии.- URL: 'http://ru.wikipedia.org/wiki/Ахатина_гигантская'.
  9. Брэм А.Э. Жизнь животных: В 3-х томах. : Пресмыкающиеся. Земноводные. Рыбы. Беспозвоночные. - М.: Терра, 1992.-496с.
  10.                    Исмаилова В.П. Биология. Энциклопедия для детей. – М.: Эксмо,2008г.- 256с.
  11.                    Онегов А.С., Агальцова Л.Е. Необычные обитатели аквариума // Биология. –2001. – №48.
  12.                    Улитки атакуют: Остров Барбадос подвергся нашествию гигантских африканских улиток // Огонек. – 2006. №49.

 

Додатки

Діаграма 1.  «Раціон харчування ахатин  у неволі»

 

 

Діаграма 2 . «Раціон харчування ахатин (у %)»

 

 

 

Діаграма 3.

«Динаміка приросту мушлі  молюсків роду Ахатина за 2 місяці»

 

 

Діаграма 4.

«Швидкість пересування Ахатин з різних вікових груп»

 

C:\Users\User\Desktop\ЕКОЛОГІЯ\мої проекти\ахатини\IMG_2109.JPG

Фото 9.   Моя ахатина

docx
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку