Економічний розвиток Слобожанщини

Про матеріал
формування в учнів уявлення про розвиток господарства Слобідської України у ХVII ст., закріплення знань про основні заняття жителів Слобожанщини; систематизація знань про соціальні стани та побут населення України та Харківщини зокрема; застосування вмінь використовувати інформаційні технології.
Перегляд файлу

Предмет: Харківщинознавство

Клас: 8.

 

Тема: Економічний розвиток Слобожанщини.

 Мета: формування в учнів уявлення про розвиток господарства Слобідської України у ХVII ст., закріплення знань про основні заняття жителів Слобожанщини; систематизація знань про соціальні стани та побут населення України та Харківщини зокрема; застосування вмінь використовувати інформаційні технології.

 Очікувані результати. Після цього уроку учні зможуть: характеризувати економічний розвиток Слобожанщини: розвиток сільського господарства, промислів, ремесел, торгівлі; визначати соціальні стани та побут місцевого населення;  уміти визначити відмінність економічного життя на Слобідській Україні від життя в інших регіонах;  висловлювати власне судження щодо перспектив розвитку господарства Слобожанщини.                                                                                                                  Обладнання:  карта Харківської області, карта-схема м. Харкова                                                                                             Тип уроку: розвиток історичних компетентностей

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І.  Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань:

1.У чому полягала особливість адміністративного та політичного устрою на Харківщині?                                                                2. Чому козацькі полки підпорядковувались Московському уряду? На яких умовах?                                                                                  3. З якою метою Російська держава видавала слобідським полкам царські «жалувані грамоти»?                                 ІІІ. Мотивація навчальної діяльності:

Згадайте з курсу історії України, якими були головні заняття населення України в ХVII ст. Якими, на вашу думку, були заняття жителів Слобожанщини?                                                                                                             ІV. Вивчення нового матеріалу:

1. Особливість економічного розвитку Харківщини.                                                                                                           2. Сільське господарство та промисли.                                                                                                                                       3. Розвиток ремесла та торгівлі.                                                                                                                                                    4. Соціальні стани та побут населення Харківщини.                                                                                                                 V. Рефлексія:  

1.Який вид господарства, на вашу думку, був головним для слобожан? Свою думку обґрунтуйте.                            2.Які соціальні верстви проживали на Харківщині?                                                                                                               3. З якою метою проводилися ярмарки? Чим вони відрізнялись від базарів?                                                                    VІ. Підсумок уроку.                                                                                                                                                                                       VІІ. Домашнє завдання:

1. Опрацювати §21 посібника та завдання до нього.                                                                                           2.  Складання таблиці «Ремесла та промисли на Харківщині».

                                                   

 

docx
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку