МЕТА: Навчальна: Виховна: Розвивальна: Ознайомити студентів з народногосподарським значенням, розвитком і розміщенням виробництва зерна; розглянути показники та напрями підвищення ефективності виробництва зерна. Виховувати любов до обраної професії, господарське ставлення до землі як найбільшого багатства України, почуття відповідальності Розвивати економічне мислення, навчальний та пізнавальний інтерес
Динаміка реалізації та споживання продукції переробки зерна (на одну особу за рік, кг) Показники 2015 2016 2017 2017р. до 2015р. (+-) % Продаж хлібних продуктів (хліб, макаронні вироби, борошно, крупи, бобові) через торгову мережу 845 807 834 -11 98,7 Споживання хлібних продуктів (хліб, макаронні вироби, борошно, крупи, бобові) 112 111 110 -2 98,2
Показник 2007 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 1. Валовий збір, млн. т. 39,71 38,02 34,26 29,3 56,67 46,03 39,27 56,75 2. Внутрішня, ціна реалізації, дол./т. 70,98 81,53 102,02 165,05 147,82 302,55 440,11 483,63 3. Експорт, млн./т. 5,60 12,65 11,17 4,49 16,67 25,16 13,91 14,15 у % до валового до збору 14,09 33,27 32,60 15,32 29,41 56,83 35,43 24,93 4. Експортна ціна, дол./т. 86,47 109,41 121,24 206,16 222,22 135,93 177,31 230,60 у % до внутрішньої ціни 121,83 134,20 118,84 124,91 150,33 132,55 126,55 125,58 7. Світова ціна, дол./т. 103,08 134,00 138,00 251,00 240,00 185,00 204,00 250,70 ВАЖЛИВИЙ ЕКСПОРТНИЙ ТОВАР
Посівна площа зернових культур (тис. га) 1996 2001 2006 2010 2013 2014 2015 2016 2017 Уся посівна площа 32406 30963 27173 26752 26060 27133 26990 26952 27670 Зернові культури 14583 14152 13646 15433 15115 15636 15837 15090 15724 Озимі зернові 8614 6310 6324 6397 6725 8127 8308 7904 7987 - пшениця 7568 5234 5316 5139 5817 6802 6518 6137 6499 - жито 518 609 668 737 349 466 468 286 283 - ячмінь 528 377 340 521 559 859 1322 1481 1205 Ярі зернові 5969 7842 7322 9036 8390 7509 7529 7186 7737 - пшениця 9 185 303 535 471 314 334 314 282 - ячмінь 2201 4130 3645 4157 4417 3360 3800 3024 2582 - овес 492 570 521 538 404 456 433 326 288 - кукуруза 1234 1174 1364 2467 2087 2516 2149 2709 3620 - просо 205 167 437 434 122 153 119 95 169 - гречка 350 459 574 439 352 302 273 255 311 - рис 28 22 26 21 21 20 25 29 30 Зернобобові 1424 1103 408 387 438 263 371 429 374 - горох 1287 996 307 270 362 206 286 305 275 - вика та викасуміші 79 65 54 54 30 19 28 32 22
Урожайність зернових культур (ц/га) 1996 2001 2006 2011 2013 2014 2015 2016 2017 Зернові культури 35,1 24,3 19,4 26,0 21,8 34,6 29,8 26,9 37,0 Озимі зернові 39,1 28,9 19,4 27,5 23,1 35,7 30,0 25,9 32,4 - пшениця 40,2 30,1 20,0 29,0 23,9 37,1 31,2 27,1 33,9 - жито 24,3 20,0 15,2 17,3 16,7 22,9 20,7 16,6 20,7 - ячмінь 37,2 26,5 18,9 21,2 18,2 31,2 27,7 22,4 27,4 Ярі зернові 29,4 20,5 19,5 24,6 20,7 33,5 29,4 28,2 41,9 - пшениця 30,2 16,9 15,4 21,8 17,6 27,2 26,3 21,0 25,4 - ячмінь 33,0 21,4 18,6 20,6 14,2 30,0 22,3 18,3 23,4 - овес 26,8 19,9 18,3 17,6 15,3 21,2 17,6 14,8 18,1 - кукурудза 38,7 29,2 30,1 43,2 39,0 46,9 50,2 45,1 64,4 - просо 17,2 17,0 11,6 11,7 9,2 15,6 13,6 13,7 17,8 - гречка 11,6 7,6 9,1 6,9 7,0 8,5 7,4 6,7 9,9 - рис 42,5 36,4 35,6 43,4 51,1 50,9 58,3 50,5 57,3 Зернобобові 23,1 14,5 17,0 18,9 11,4 21,4 17,5 15,1 14,6
Показники економічної ефективності фуражного зерна урожайність; собівартість 1ц зерна та 1ц кормових одиниць; затрати праці на 1ц зерна (виробництво зерна в розрахунку на 1 люд-год); Валовий дохід на 1га посіву кормових культур; Чистий дохід на 1га посіву кормових культур; Вихід кормових одиниць та перетравного протеїну з 1га посіву.
Домашнє завдання 1. Економіка аграрного підприємства: Підруч. для екон. і технол. спец. аграр. вищ. навч. закл. І-ІІ рівнів акредитації. / За ред. С.І. Михайлов. - К.: Укр. Центр духов. культури, 2004. с. 295-301. 2. Економіка підприємства: навчальний посібник / Д.І. Рижмань, Г.Я. Криворучко, Г.Я. Віннічук, М.Т. Пилявець, - К.: Аграрна освіта, 2001. с. 462-468 Конспект лекції. 3. Інтернет ресурси: www.dut.edu.ua., www.studfiles.net. Самостійне вивчення Економіка виробництва технічних культур. Економіка аграрного підприємства: Підруч. Для екон. І технол. Спец. Аграр. Вищ. Навч. Закл. І-ІІ рівнів акредитації. / За ред. С.І. Михайлов. - К.: Укр. Центр духов. Культури, 2004., с. 301-314. (бесіда)