Екскурсія до Греції " Метеори - святі місця Греції ".

Про матеріал
Греція - це країна богів, країна з багатою історією і гостинними людьми. Тут дивує не тільки ціла гама археологічних пам'яток, а й сама природа просто творить чудеса: різноманітні печери, скелі, флора і фауна, і навіть море 100 відтінків вразить вас до глибини душі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували вчителі Підгородецька О. В, Курило О. М., Семяник І. О. Метеори – святі місця ГреціїЕкскурсія до ГреціїАулівський ліцей Криничанської селищної ради Кам’янського району.

Номер слайду 2

Греція - це країна богів, країна з багатою історією і гостинними людьми. Тут дивує не тільки ціла гама археологічних пам'яток, а й сама природа просто творить чудеса: різноманітні печери, скелі, флора і фауна, і навіть море 100 відтінків вразить вас до глибини душі.

Номер слайду 3

Монастирі Метеори - одні з найяскравіших визначних пам'яток Греції. Свою назву це місце отримало не випадково. З грецької це буквально означає «висячий в повітрі», що прекрасно описує ці шість неймовірних грецьких православних монастирів. Усі вони знаходяться на вершинах скель, які піднімаються на 400 метрів над Фессалійською долиною, біля міста Каламбака в Греції. Щоб відвідати всі шість монастирів за один день рекомендується розпочати з монастиря Святого Миколая, Варлаама і Великих Метеорів до обідньої перерви (з 13:00), коли монастирі закриваються для відвідувачів. А потім відправляйтесь у Св. Руссану, монастир Св. Трійці і Св. Стефанія після обіду. Чарівні, містичні, вражаючі, незвичайні, захоплюючі, величезні, надихаючі - ось лише кілька слів, які часто використовують туристи у спробі описати їх. Усі ці монастирі знаходяться під захистом ЮНЕСКО.

Номер слайду 4

Мете́ора — комплекс монастирів, другий за розміром після Афону, розташований на вершинах скель Фессалії, на півночі Греції поблизу містечка Кастракі ном Трикала. Всесвітньо відома Метеора також як геологічний феномен. Скелі Метеори з'явились близько 60 млн років тому, коли замість рівниниу цій місцині було прадавнє море. Під дією геологічної сили води, вітру, під впливом перепадів температур поступово утворювались кремезні кам'яні «стовпи», що ніби зависли у повітрі. Власне, з грецької «грец. μετέωρα» перекладається як «ті, що ширяють у повітрі».

Номер слайду 5

Метеора - це казкова гірська місцевість у Греції яка нагадує пейзажі з комп'ютерних ігор. Проте це світовий центр Християнства та християнського чернецтва: тільки в один Афон щороку з'їжджаються мільйони прочан, щоб вшанувати святі реліквії та помолитися давнім іконам, просячи у них заступництва та благословення для земних справ. Монастирський комплекс – Метеори що виріс поблизу міста Каламбака на півночі країни більш як тисячу років тому - можна порівняти за значенням у християнській релігії тільки зі священним Афоном у тій же Греції.

Номер слайду 6

Історія. Досі не встановлено, коли саме з'явились перші аскети на Метеорі. Вважають, що перші прибульці облаштувалися на скелі Святого Стефана у 12 столітті. Але перша спроба об'єднати монастирі належала монаху Нілу, який у 14 столітті поєднав ченців, що усамітнено жили у печерах скель навколо скиту Дуп'яні. Єдине, що збереглось від монастиря, — це маленький храм Матері Дуп'яні, на північ від Кастракі, навпроти монастиря Святого Миколая. Колись на Метеорі було більше 20 монастирів, більшість яких виникла у 14 ст. Інколи засновниками ставали лише двоє, разом несли тягар самотності та віри, разом планували життя та утримували монастирі: як брати Максим та Іосаф — засновники монастиря Русану, Нектарис та Феофаніс — монастиря. Варлаама, Афанасій Метеорський та старець Григорій Синаїт, що разом покинули Святий Афон та облаштувались на Метеорі.

Номер слайду 7

У 15 ст. монастирі занепали у зв'язку із захопленням Фессалії Османською Туреччиною (1393 р.), падінням та остаточним розпадом Візантійськ ої імперії. Тільки наприкінці останньої чверті 15 ст. розпочався підйом, що відзначився утворенням монастиря Святої Трійці (1475—1476 рр.) та іконописом Великих Метеор (1483). Цей підйом був початком справжнього розквіту у наступному столітті. Утворювались все нові й нові монастирі, все ошатнішим ставав іконопис та різниці. Під час турецького панування у Фесалії (1383—1881 рр.) метеорські монастирі були місцем порятунку для багатьох православних християн. На початку 19 ст. нашестя війська Алі-Паші було катастрофою для Метеори.

Номер слайду 8

На сьогодні відновлено 6 монастирів Метеори, збережено більшу частину іконопису. У 1988 році ЮНЕСКО занесла Метеору до Каталогу пам'яток світового спадку як природне надбання виключного просвітницького значення.23 березня 2010 року Міністерство культури і туризму Греції офіційно повідомило про знахідку у печері Теопетра Метеорських скель штучної стіни, вік якої оцінюється приблизно 23 тисячами років.

Номер слайду 9

Формування загадкової форми круч в околицях монастирів Метеори (Μονές Μετεώρων) відбулося в епоху понад 60 мільйонів років тому. У центральній частині Фессалійської долини, де знаходиться Метеора Греції, колись було море. В результаті тектонічних змін відбулося підняття земної кори і виплеск вод через Темпейску  ущелину. Природа протягом мільйонів років руйнувала пухкі породи гірського масиву, оголюючи твердь базальтових ущільнень. Сьогодні ми спостерігаємо кам’яні гребні з сотень стовпів, що піднімаються над гладдю Фессалійської долини.

Номер слайду 10

Незвичайні стовпи сягають у висоту до 613 метрів. У XVI столітті монастирі у Величній Метеорі переживають період відродження і благоденства, збільшується кількість братії і число монастирів доходить до 24. До нашого часу вдалося зберегтися лише шести монастирям з них дві жіночі обителі та чотири чоловічих. Греція – батьківщина православ'я, і не випадково історично так склалося, що в спадкоємиці Візантії, на території сучасної Греції знаходиться величезна кількість знакових пам'яток, монастирів і християнських святинь. Якщо Вам пощастило відвідати Грецію, то неодмінно скористайтеся можливістю здійснити екскурсію в Метеори, байдужим це місце не залишає нікого. Велич та витонченість Метеори Греції, злиття творіння рук людських та єства природи, все це нерозривно породжує особливу магію гірських велетнів, витесаних з базальту, з шапками - монастирями. Скам'янілі велетні стомлено дивляться вслід допитливому мандрівникові, який безуспішно намагається помістити в свідомість побачене диво.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Згідно зі стародавніми літописами, одним з перших пустельників був схимник Варнава, який заснував скит Святого Духа 950-960 р. В дійсності ж, перші пустельники піднялися для здійснення молитов на прямовисні скелі монастирів Метеори задовго до нього. Точних свідчень початкової появи пустельників не залишилося.

Номер слайду 13

Затворники забивали дерев'яні кілки в тріщини каменів, споруджували підмостки, використовували мотузки та примітивні пристосування, щоб усамітнитися від мирського життя на кам'яних громадах у подобах печер. Деякі з них швидше схожі на фортеці , а стародавні мотузкові сходи й цього часу можна побачити у покинутих монастирях. Ні холод зими, ні тиск вітру, ні літня спека не змогли втримати пустельників від їх прагнення до спільної молитви на крутих стовпах Греції. Якась невідома сила штовхала цих людей до добровільного самітництва у монастирях, ми вже не дізнаємося. Екскурсія ж у монастирі Метеори сьогодні припускає відносно комфортне сходження висіченими у гірських монолітах сходами. Для спільних богослужінь тих давніх часів затворники спускалися щонеділі до скиту біля підніжжя гір. Ранні письмові згадки про новостворену монастирську громаду у середній Греції відносяться до десятого століття нашої ери. У 1160 році у Метеорах був зведений скит з новою назвою «Стаги». Дослідниками заведено пов'язувати саме цю дату з зародженням організованої чернечої держави - Метеора, а надалі з авторитетною громадою аскетів, що мала вплив не тільки на всю Грецію, на Балкани, але й на увесь християнський світ.

Номер слайду 14

Де знаходяться Метеора у Греції. У північно-західній частині Фессалії між гірськими масивами Пінд та Антихасья (гора Козиакос), де річка Пиней виходить на Фессалійську рівнину, височіють величезні  кам’яні брили. Територіально монастирі Метеори відносяться до префектури Трікали, розташованій в 20 кілометрах на схід. Дістатися до монастирського комплексу можна з селищ біля підніжжя масиву - Каламбака або Кастраки, що знаходяться в центральній Греції, у 260 кілометрах на південь від Салонік і в 350 кілометрах на північ від Афін та у 100 кілометрах на схід від міста Ларіси.

Номер слайду 15

pptx
Додано
16 серпня 2022
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку