Національна економіка - складна господарська система

Про матеріал
Презентацію можна використовувати на уроці, а також для самостійної роботи учнів під час дистанційного навчання. Створена за темою "Національна економіка - складна господарська система" для учнів 9 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національна економіка – складна господарська система9 клас

Номер слайду 2

Подорож у слово. Економіка у перекладі з грецької означає мистецтво ведення господарства. Уперше цей термін використав у ІV ст. до н. е. давньогрецький історик і письменник Ксенофонт для позначення науки про господарство, управління будинком і майном.

Номер слайду 3

Економічний розвиток. Уперше питання національної економіки почав досліджувати в XIX ст. німецький економіст Фрідріх Ліст. Він звернув увагу на те, що визначальним чинником економічного становлення країни є рівень її суспільного розвитку. Економічний розвиток характеризується кількісними та якісними показниками розвитку національної економіки за певний проміжок часу. Вони можуть збільшуватися (настає економічне зростання) і зменшуватися (це свідчить про економічний спад).(1789- 1846 рр.)

Номер слайду 4

Економічний розвиток. Це зміни національної економіки, що забезпечують зростання добробуту та доходів населення; поліпшення якості життя, підвищення ступеня задоволеності головних потреб усіх членів суспільства. Економічне зростання

Номер слайду 5

Розрізняють два типи економічного зростання: В основі економічного розвитку лежить виробництво, складовими якого є праця, фінанси, природні ресурси (зокрема, земля), технологія,інформація. Чинниками економічного зростання є попит і пропозиція. Причинами вповільнення темпів економічного зростання є безробіття,низькі темпи впровадження досягнень науки й технологій.

Номер слайду 6

Показниками економічного розвитку країни є: Валовий внутрішній продукт (ВВП) – сукупна ринкова вартість кінцевих товарів і послуг підприємств, вироблених за рік на території країни. Обчислюють: - загальний ВВП (абсолютний показник); - ВВП на одну особу (відносний показник).

Номер слайду 7

2018 р.

Номер слайду 8

Різновидом ВВП є валовий національний продукт (ВНП). Валовий національний продукт (ВНП), на відміну від ВВП, не містить даних про іноземних виробників, які працюють упевній країні. За цим показником Україна належить до групи середньо розвинених країн .

Номер слайду 9

Індекс людського розвитку (ІЛР)Інтегрований (враховує декілька значень) показник, що використовується для міждержавного порівняння і вимірювання людського потенціалу досліджуваної території, який регулярно розраховується співробітниками ООН для проведення порівнянь між собою. Враховує: - очікувану тривалість життя людини; - рівень грамотності населення; - рівень життя (рівень доходів, ВВП на одну особу, продуктивності праці). Виділяють 4 групи країн за показником ІЛР (дуже високий ІЛР , високий ІЛР, середній ІЛР , низький ІЛР)

Номер слайду 10

Індекс людського розвитку є традиційно високим у європейських, північноамериканських країнах, в Австралії та Новій Зеландії. Найнижчий він — у країнах Африки. Світовими лідерами за цим показникомє Норвегія, Австралія, Швейцарія, Нідерланди, США (2020 р.). Україна за показником ІЛР перебуває вище середньосвітового рівня. ІЛР України - 0,74.

Номер слайду 11

Особисте селянське господарство – це господарська діяльність на землі, яка проводиться фізичною особою індивідуально або родиною з метою задоволення особистісних потреб у сільськогосподарській продукції, а також реалізації її надлишків. Такі господарства можуть, крім того, надавати послуги з використанням свого майна, наприклад у сфері сільського зеленого туризму. Міське господарство – сукупність служб, інженерних споруд і мереж, заводів, фабрик, установ, які розташовані на території міста і призначені задовольняти повсякденні комунальні, побутові, матеріальні та соціально­культурні потреби жителів міста. Складовою частиною міського господарства є житлово-комунальне господарство. Домашнє господарство – приватне господарство окремої родини. Національні господарства країн світу, що об’єднані економічними та політичними відносинами, формують світове (глобальне) господарство. Рівні господарства: Національна економіка (національне господарство) – це взаємообумовлена система виробництва, обміну, розподілу та споживання продуктів матеріального і нематеріального виробництва, що історично склалася та розвивається на даній території.

Номер слайду 12

Ознаки національної економіки

Номер слайду 13

Основою національної економіки є національний ринок. Вирізняють кілька його сегментів:

Номер слайду 14

Найменшою ланкою національної економіки є підприємство – самостійна господарська одиниця, що спеціалізується на виготовленні певної продукції – товарів або послуг. Підприємства поєднуються в галузі. Галузь господарства – це сукупність підприємств чи закладів, які виробляють якісно однорідну продукцію чи надають однотипні послуги.

Номер слайду 15

Господарський простір Територія, де розміщені господарські об’єкти і здійснюється господарська діяльність.

Номер слайду 16

Що таке виробництво? – процес створення матеріальних і духовних благ, необхідних для існування і розвитку країни. Вирішальним чинником виробництва є праця людини. Виробництво неможливе без предметів та засобів праці. Предметами виробництва є сировини та матеріали, з яких виробляють продукцію. На селі особливим предметом виробництва є земля Засоби праці – це машини та обладнання. Сукупність зайнятих працівників, а також предметів та засобів праці називають продуктивними силами.

Номер слайду 17

Розрізняють виробництво засобів праці та виробництво предметів споживання.? Наведіть приклади засобів виробництва та предметів споживання. .

Номер слайду 18

Закріплення матеріалу: Національна економіка це історично сформована система всіх видів господарської діяльності в межах певної країни. Економічний розвиток характеризується кількісними та якісними показниками розвитку національної економіки за певний проміжок часу. Показниками економічного розвитку країни є: Валовий внутрішній продукт (ВВП) , Валовий національний продукт (ВНП), Індекс людського розвитку (ІЛР)

pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
1597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку