Презентація на тему Значення енергетики. Типи електростанцій, їх розміщення.

Про матеріал
• Презентація до уроку 9-го класу з географії. • Презентація містить необхідний теоретичний матеріал для уроку. • Бажаючі можуть скачати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення енергетики. Типи електростанцій, їх розміщення. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Значення електроенергетики Електроенергетика — це базова галузь промисловості, яка забезпечує виробництво, транспортування й постачання електроенергії та тепла (у вигляді гарячої води або пари). У промисловості електричну енергію застосовують для приведення в дію різних механізмів і безпосередньо в технологічних процесах. Електроенергія в побуті є основним чинником забезпечення комфортабельного життя людей. Загалом рівень розвитку електроенергетики відображає рівень економічного розвитку суспільства і можливості науково-технічного прогресу.

Номер слайду 3

Електроенергетика виробляє електроенергію на станціях і передає її на відстань по лініях електропередач на будь-які відстані і забирати необхідну її кількість для потреб районів, через територію яких ЛЕП проходять. Електростанції з’єднуються між собою ЛЕП і утворюють енергосистеми. Це забезпечує безперебійне і рівномірне забезпечення електроенергією значних за розмірами районів, охоплених енергосистемою

Номер слайду 4

Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Теплові електростанції (ТЕС): Конденсаційні (КЕС)Виробляють багато електроенергіїобслуговують великі територіїресурсозатратні, неекологічні найголовнішим чинником розміщення є споживач. Теплоелектроцентралі (ТЕЦ) Поєднання двох виробництв: електроенергії та гарячої води для опалення приміщень. ТЕЦ будують у великих містах орієнтуючись на чинник споживача.

Номер слайду 5

Вони займають друге місце за кількістю вироблюваної електроенергії. Гідроелектростанції є ефективним джерелом енергії, оскільки вони використовують відновлювані ресурси, вони прості в управлінні, мають високий ККД (більше 80%), виробляють найдешевшу енергію. Будівництво ГЕС вимагає тривалих термінів і великих питомих капітальних вкладень, пов'язане з втратами земель на рівнинах, завдає шкоди сільському і рибному господарству. Використовують гідроресурси; чинник природних умов. Гідравлічні електростанції (ГЕС)

Номер слайду 6

Атомні електростанції (АЕС)Сировина: Уран-235 або Плутоній-239 Екологічно чисті, дуже потужні: 1 кг урану виділяє стільки само теплоти, як при спалюванні 2,5 тис. тонн кам’яного вугілля Чинники розміщення: споживчий (у районах з дефіцитом паливних ресурсів), водний (біля джерел водопостачання, зазвичай біля річок)У радіусі 3 км навколо станції існує санітарно-захисна зона, у якій заборонено проживання людей та обмежено сільськогосподарську діяльність. Проблеми: остаточно не вирішена проблеми утилізації радіоактивних відходів та консервації АЕС після закінчення терміну їх роботи.

Номер слайду 7

Електростанції, які використовують нетрадиційні джерела енергії: Вітровісонячнігеотермальніприпливні та відпливніЧинник природних умов.

pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
1958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку