Електронна книга до вивчення роману Стівенсрна "Острів скарбів".

Про матеріал
Електронна книга до вивчення роману Стівенсрна "Острів скарбів". Містить різноманітні завдання, вправи, інформаційні блоки. Розрахована на 2 уроки. Може бути в нагоді для дистанційного навчання https://www.ourboox.com/books/роберт-льюїс-стівенсон/
Перегляд файлу

РОБЕРТ ЛЬЮЇС СТІВЕНСОН

«Острів скарбів»

Система образів

image 

 

 

 

 

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРШОГО БЛОКУ 

СИСТЕМИ ОБРАЗІВ 

1.Перечитати короткий зміст роману «Острів скарбів» за посиланням

https://onlyart.org.ua/stivenson-robert-lyuyis-ostriv-skarbi/  

 

 

 

 

З ціє карти усе і почалося….

image   

 

 

 

       

Виконайте вправу за посиланням

 

https://learningapps.org/4034060

 

       

 

 

1. Перед вами два прапори: британський та піратський. Ваше завдання записати імена героїв під той прапор, під яким вони вирушили у путь.

 

Пірати

image

 

Герої

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Літературний диктант

 

1.        «Острів скарбів» за жанром …

2.        У якій родині ріс Джим, чим займався? Як називався заїзд, яким володіли батьки Джима?

3.        Що спричинило те, що головний герой був змушений разом з матір’ю покинути свій дім?

4.        Як називався корабель, на якому Джим зі своїми спільниками вирушив у море?

5.        Ім’я пірата, скарби якого шукали герої роману? 

6.        Звання Джима на кораблі.

7.        Яка фізична вада була у Довгого Джона?

8.        Хто знайшов і викопав скарб?

9.        Що було написано на чорному знакові, який вручили пірати Довгому Джону?

10.   Скільки років пробув на острові Бен Ґан?

11.   Як склалася доля трьох піратів, які залишилися живими та Сілвера після описаних подій?

12.   Що приваблює мене в образі Джима? Над чим заставляє задуматись  образ Джима?

 

 

Відповіді запишіть у зошит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image3. Ознайомтесь із характеристикою Джима. Дайте усну відповідь на запитання  Джім Гокінс  -  головний персонаж роману.

Саме його вчинки рухають розвиток сюжетної

лінії твору. Джім Гокінс бере активну участь у всіх подіях: він заприятелював з Біллі Бонсом, викрав карту Острова скарбів зі скрині померлого пірата, розкрив змову «джентльменів удачі» під час мандрівки до острова Кістяка, знайшов Бена Ганна, вбив ізреєля Гендса й відвів «Іспаньйолу» до Північної бухти та став каменем спотикання у протистоянні Джона Сілвера та залишків його шайки. Саме завдячуючи Джіму Гокінсу події завершилися щасливо для шукачів скарбів.

Запитання:

1.   Як ви думаєте, чому Джім Гокінс віддав карту Біллі Бонса саме лікарю Лівсі? Що ви можете сказати про Лівсі як про людину та як про лікаря? 

2.   Як ви думаєте, чому Джим Хокінс пристав на пропозицію лікаря Лівсі та вирушив у подорож? Що його приваблювало: золото чи пригоди? 

3.   Чи усвідомлював він, яка небезпека пов'язана з пошуками піратських скарбів?

4.   Які епізоди роману свідчать про наївність і надмірну довірливість юнги? 

5.   Які вчинки хлопчика врятували всю його команду? 

6.   Як змінився його характер у результаті подорожі до острова скарбів? 

 

 

Перевірте свої відповіді

1.        Як ви думаєте, чому Джім Гокінс віддав карту Біллі Бонса саме лікарю Лівсі? Що ви можете сказати про Лівсі як про людину та як про лікаря? 

2.        Як ви думаєте, чому Джим Хокінс пристав на пропозицію лікаря Лівсі та вирушив у подорож? Що його приваблювало: золото чи пригоди? (Пригоди. Джим не має намірів збагачення, не прагне заволодіти скарбами.)

3 Чи усвідомлював він, яка небезпека пов'язана з пошуками піратських скарбів?

4.Які епізоди роману свідчать про наївність і надмірну довірливість юнги? (Переказ епізодів.) 

5.        Які вчинки хлопчика врятували всю його команду? (Дізнався про змову на кораблі і попередив друзів, знайшов Бена Гана, відбив у піратів шхуну «Еспаньйола»

6.        Як змінився його характер у результаті подорожі до острова скарбів? («А мене вже ні волами, ні арканом не заманиш удруге на той клятий острів. Я й досі прокидаюся від жаху...»)

image

image4. Ознайомтесь із характеристикою  друзів Джима

 Лікар Лівсі — це молодий, охайний, підтягнутий чоловік. Він спокійна, витримана людина, як і годиться його професії. Лівсі вірний своєму обов'язкові навіть тоді, коли доводиться лікувати неприємних або огидних людей (наприклад, пірати на острові, Біллі Бонс). Лікар — чоловік чесний, порядний і надійний, сміливий і розумний. Інакше кажучи, «ідеальний чоловік».

image 

 Сквайр Трелоні — чоловік немолодий та запальний. Він добре стріляє, має чималий життєвий досвід, але наївний і довірливий, через що мало не загинули чесні люди на «Іспаньйолі». У листі з Брістоля Трелоні із захопленням розповів про чутки, згідно з якими його ошукали під час  придбання корабля, розповідає про «чудового» повара Джона Сільвера та «нестерпного» капітана Смолетта. Більше того, сквайр не вміє тримати язика за зубами, тож мало не весь Брістоль знав, куди й навіщо вирушає «Іспаньйола».

Цей герой порядний, сміливий, але має й ряд недоліків. Іншими словами, «і на сонці бувають плями».

image 

 Капітан Смолетт не викликає захоплення у героїв, які вирушають у небезпечну подорож. Він здається їм занадто суворим, нелюб'язним, принциповим, хоча він просто виконує свій обов'язок. Капітан — чоловік сталих принципів, відповідальний, вимогливий до себе і підлеглих. Але оцінити позитивні риси його характеру герої змогли, лише перебуваючи в екстремальній ситуації, коли з'ясувалося, хто друг, а хто — ворог.

Інакше кажучи, він уособлює «оманливу неприступність».

image 

 Бен Ган — колишній пірат, якому кортіло здобути скарби капітана Флінта. Він досяг своєї мети дорогою ціною — перебував на безлюдному острові протягом трьох років. За цей час він змінився, розкаявся у минулому грішному житті та допомагав у боротьбі з піратами. Бен Ган заволодів скарбами, але найбільшим його бажанням було не володіння ними, а повернення до людей, додому. Цей герой — «грішник, що розкаявся».  

 Висновки

Позитивні герої роману «Острів скарбів» не схожі між собою, когось із них можна вважати ідеалом, когось — ні, але їх об'єднує віра в добро, порядність, відповідальність за життя інших людей, вірність своєму слову, високим моральним принципам.

6. Літературний   диктант «Впізнай героя»  (відповіді запишіть до зошита)

1)«Завів його я у кімнату і пам'ятаю, як цей витончений, вишукано одягнений молодий чоловік у білосніжній перуці, чорноокий, чудово вихований, вразив мене своєю несхожістю на сільських незграб, що відвідували наш трактир».  

2)«Це був високий чоловік, більше 6 футів на зріст, гладкий, з повним суворим обличчям, що загрубіло й обвітрилося під час довгих мандрів.

У нього були чорні рухливі брови, які свідчили, що їхній власник не злий, але пихатий і має запальний характер».  3)«Він прекрасний чоловік, але впертий, як чорт».  

5)«Усім єством я зневажав старого, який тільки й робив, що бурмотів та стогнав. Хто завгодно з молодих єгерів із задоволенням поїхав би замість нього. Але сквайр хотів, щоб їхав саме він, а бажання сквайра для слуг було законом. Ніхто, окрім старого..., не смів і побурмотіти».  

6)«Мені до душі цей хлопчисько. Кращого за нього я не зустрічав.

Він більше схожий на чоловіка, ніж такі щури, як ви».  

image

7. Роздивіться уважно таблицю

Джим Хокінс

 

Зрозумів:

Навчився:

за свої вчинки потрібно відповідати;

честь, обов'язок, милосердя, любов до ближнього - основа життя; не золото править світом; справжні друзі - неоціненний скарб

володіти собою;

виживати в екстремальній ситуації; керувати кораблем; орієнтуватися на місцевості; здобувати паливо

 

Зробіть висновок, що об'єднує героїв роману, про яких щойно йшла мова. 

Висновок запишіть у зошит

 

    

 

 

 

 

 

ЗАВДАННЯ ДЛЯ

ДРУГОГО БЛОКУ 

СИСТЕМИ

ОБРАЗІВ

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Ознайомтесь із інформацією  

image Ви бачите прапор піратів «Веселий Роджер»

ŸЧи здогадались ви про кого піде мова сьогодні на уроці? 

 Так,  мова піде про піратів

—Ніхто не знає, коли з’явилися перші пірати. Можливо, це сталося тоді, коли на морях почали з’являтися судна, що перевозили незліченні багатства. Легка здобич приваблювала піратів, і з часом такий вид «заробітку» перетворився на спосіб життя. Перші згадки про морських розбійників у Давній Греції відносяться до VI ст. до н. е., але цілком можливо, що вони існували й раніше.

Чи знаєте ви..., що пірати існують й у наш час? Наприклад, в африканській країні Сомалі вони саме в такий спосіб заробляють собі на життя.

«Веселий Роджер»

Відомо, що пірати мали свій прапор. Він був чорного кольору, на ньому зображувався череп та схрещені кістки. Такий прапор для піратів, умитих кров’ю, не викликає здивування, чого не скажеш про назву. Що ж означає назва прапора піратів «Веселий Роджер»?

Існує дві версії виникнення цього словосполучення. Перша полягає в тому, що пірати під час зустрічі з іншим судном спочатку піднімали чорний прапор (для попередження), а потім — червоний, що означало: на помилування розраховувати не варто. Можливо, назва червоного прапора Joli rouge потім змінилась на співзвучне англійське Jolli Roger — веселий Роджер.

Друга версія пов’язана з тамільськими піратами, які називали себе «Алі раджа», що означає — володарі моря. Це словосполучення також співзвучне англійському «Джолі Роджер».

 

2.Розгадайте кросворд

Імена піратів треба вписати у клітинки кросворда.

 

1.Сліпий пірат, що приніс чорну мітку Біллі Бонсу. 

2.Пірат, який жив у таверні «Адмірал Бенбоу». 

3.Капітан піратів на острові. 

4.Пірат, що сидів за одним столиком із Чорним Псом. 

5.Капітан піратів, хазяїн скарбів. 

6.Пірат, що першим знайшов Біллі Бонса. 

image

 

 

 

image 

3.ОЗНАЙОМТЕСЬ ІЗ ХАРАКТЕРИСТИКОЮ

ПІРАТІВ

 

 

image 

Біллі Бонс

«Я пам’ятаю, немовби це було учора, як, важко ступаючи, він доплентався до наших дверей, а його морську скриню везли за ним на тачці. Це був високий, сильний, гладкий чоловік з темним обличчям. Просмолена кіска стирчала над коміром його засмальцьованого синього каптана. Руки у нього були обвітрені, у якихось рубцях, а шабельний шрам на щоці — бруднувато-білого кольору зі свинцевим відтінком».

«Він був не схожий на простого матроса».

«За його словами, він провів своє життя серед заклятих злочинців на морі».

«Ніколи ні з ким не розмовляв, тільки коли був дуже п’яний». 

Висновок. Грубий, завжди п’яний колишній пірат був нешанобли-

вим, лаявся, не платив хазяям таверни, принижував інших відвідувачів. Загинув від рук таких, як і він сам, злочинців.

 

image 

 

 Чорний Пес

«Він був блідий, з сірим обличчям. На лівій руці у нього не вистачало двох пальців. Нічого войовничого в ньому не було, хоча на поясі й висів кортик. Я завжди пильно стежив за кожним моряком, і пам’ятаю, що ця людина примусила мене замислитися. На моряка він був не схожий, і все ж я відчув, що він моряк».

«Чорний Пес, незважаючи на свою рану, побіг з такою швидкістю, що через хвилину зник за пагорбом».

Висновок. Пірат Чорний Пес не сміливець (боявся Біллі Бонса), лицемірний, хитрий: щоб вивідати, де знаходиться Біллі, розмовляв з Джимом ласкаво, лагідно, а коли той не послухався, почав лаятися. Після бійки з Біллі Бонсом рятується втечею.

 

image 

 

 

П’ю

«Раптом я помітив чоловіка, що повільно брів по дорозі. Очевидно, він був сліпий, тому що дорогу перед собою нащупував ціпком. Зігнутий від старості чи через хворобу, він був загорнутий у старий, обідраний матроський плащ з капюшоном, який робив його ще потворнішим. Ніколи в житті я не бачив такої страшної людини».

«Ніколи я ще не чув такого жорстокого, холодного й огидного голосу. Цей голос налякав мене сильніше, ніж біль».

«П’ю і справді був схожий на скаженого. Останні заперечення розбійників зовсім розлютили його. У приступі несамовитої злоби він підняв свого кийка і, кинувшись наосліп на товаришів, почав їх лупцювати».

Висновок. Колишній пірат, каліка, він пустив за вітром своє багатство, а потім жебракував, вбивав людей. Сміливий, відважний, але закостенілий у своєму гріху чоловік; він злий, жорстокий до Джима, Біллі, навіть до своїх товаришів.

 

 

 

 

 

Джон Сільвер         image

4.Доповніть таблицю рисами вдачі Сільвера

«Ні, цей охайний і добродушний хазяїн трактиру зовсім не був схожий на розбійника»

 

 

 

«Сільвер стрибав на своїй милиці, стукав кулаком по столах з та- ким щирим обуренням, що навіть суддя і Олд Бейлі або лондон- ський поліцейський повірили б у його цілковиту невинність»

 

 

 

«Сільвер виявився надзвичайно цікавим співрозмовником. Про кожного корабля, якого ми минали, він повідомляв мені безліч відомостей... Він пояснював мені, що відбува- ється в порту... Я поступово став розуміти, що кращого за Сільвера товариша під час морської подорожі не знайдеш»

 

 

 

 

 

Лікар Лівсі: «Джон Сільвер мені подобається».

Сквайр Трелоні: «Чудовий хлопець»

 

 

«Мені 50 років. Повернувшись із цього плавання, я буду жити так, як найсправжнісінькі джентльмени»

 

 

 

«Я ходив у море спочатку з Інглендом, потім з Флінтом. А тепер вийшов сам»

 

 

«А мене боявся сам Флінт. Боявся мене й пишався мною... Старі пірати Флінта були слухняними, мов вівці»

 

 

 

«Незважаючи на те, що йому було прикро, Сільвер стримав- ся і не виявив себе»

 

 

 

«Я люблю розумні докази»

 

 

 

«Мені до душі цей хлопчисько. Кращого ніж він я не бачив. Він удвічі більше схожий на чоловіка, ніж такі щури, як ви»

 

 

 

 

                               

«У мене поки що є голова на плечах, і я вирішив перейти на бік сквайра... Я знаю правила гри і розумію, що програв»

 

 

«Я думав... насамперед про ту надзвичайну гру, яку вів Сільвер, однією рукою утримуючи ватагу розбійників,

а іншою хапаючись за будь-який засіб, щоб урятувати своє

нікчемне життя»                                                                                                            

 

 

 

 

«Сільвер, підстрибуючи, шкандибав на своїй милиці. Ніздрі його роздувались. Він лаявся, мов скажений, коли мухи сідали на його розпашіле, спітніле обличчя. Він несамовито смикав за мотузку, поглядаючи на мене

зі смертельною ненавистю. Він більше не намагався

приховати свої думки»                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

«Сільвер знову став таким самим ласкавим, ввічливим, запобігливим поваром, яким був під час нашого плавання»

                                                   

 

Висновок.

Джон Сільвер — неоднозначна особистість. У його характері переплелися позитивні й негативні риси. Від природи щедро наділений розумом, кмітливістю, акторськими здібностями, він міг би

багато досягти у житті. Але хибний крок, зроблений в юності, призвів його до

піратства як способу життя і перекреслив усі можливості, які мала ця смілива, розумна людина.

 

                                                 image

5.Робота з текстом

Дайте усно відповідь на запитання

ŸЗвідки пірати вирізали папір для чорної мітки? 

ŸЩо було написано на зворотному боці мітки? 

ŸЧи випадково саме ці слова були написані на мітці? Що вони можуть означати?  

ŸЯк поводили себе пірати, хазяйнуючи на «Іспаньойлі» і на острові? 

ŸЯк закінчується життя піратів?

 

 

image

 

 

 

 

Перевірте себе

Звідки пірати вирізали папір для чорної мітки? (З Біблії) ŸЩо було написано на зворотному боці мітки? («Пси та

вбивці»)

 

ŸЧи випадково саме ці слова були написані на мітці? Що вони можуть означати? (Стівенсон хоче показати, що для піратів немає нічого святого: вони навіть над Біблією готові збиткуватися, не замислившись. «Пси та вбивці» — ці слова стосуються піратів, чиї руки умиті кров’ю.)

 

ŸЯк поводили себе пірати, хазяйнуючи на «Іспаньойлі» і на острові? (Пірати постійно напивалися, готували дуже багато їжі, маючи обмежені можливості, не замислюючись про завтрашній день. Корабель був брудний, ніхто не дбав про нього; замість того, щоб рятувати корабель, розбійники билися. Пірати не були командою: вони були ладні повбивати і своїх, і чужих, піти на зраду. Почувши голос Флінта, всі, крім Сільвера, страшенно перелякалися, що свідчить про їхнє боягузтво. І, звичайно, вирушити у небезпечну путь вони були готові лише заради грошей: заради скарбів капітана Флінта вони були готові на все.)

image 

6.Уважно розгляньте схему.  Чим закінчується життя піратів?

 Життя

                                                                    піратів

                                                               

          

                  

          

                           Убозтво        Життя на                  Втеча, Шибениця

 

                      (і фізичне,     безлюдно-               пересліду-  Смерть

              

                       і духовне)     му острові                  вання          

              

Мабуть, такий кінець життя піратів промовляє сам за себе. Можливо, якби в юності ці люди могли передбачити, на що перетвориться їхнє життя, вони б зробили інший вибір.

Недарма просвітитель Жан-Жак Руссо закликав: «Люди, будьте людяними». А грузинський поет Шота Руставелі вважав:

Нарушить клятву —  Недостойно человека.  Помогать в беде другому 

Нам завещано от века.

 

 

 

 

 

 

Виконайте вправу за посиланням

 

https://learningapps.org/4962131 Домашнє завдання

1.Завдання до першого блоку

1)         Домашнє завдання Дати письмову відповідь на питання «Що приваблює мене в образі Джима Хокінса?».

2)         Дочитати роман «Острів скарбів»  

3)         Дібрати цитатний матеріал до образу піратів (усно)

2.Завдання до другого блоку

1)  Написати твір-міркування “Який скарб ви знайшли для себе на острові в романі Стівенсона?

2)  Виконати тестування за посиланням https://vseosvita.ua/test/start/dqm055 або

 https://vseosvita.ua/go введіть код: dqm055

pdf
Додано
19 листопада 2020
Переглядів
3535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку