Презентація "Описи природи у романі Ж. Верна "П'ятнадцятирічний капітан"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, що супроводить виклад теми уроку із зарубіжної літератури в 6 класі "Жуль Верн "П'ятнадцятирічний капітан. Описи природи", ілюструє її зміст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ж. Верн «П’ятнадцятирічний капітан» Описи природи.

Номер слайду 2

Завдання: визначити роль описів природи у творіСьогодні ми знайомимося із заключними розділами захопливого роману Жуля Верна «П'ятнадцятилітній капітан” Чим закінчиться така довга й небезпечна пригода його героїв? Як складеться їхня доля в подальшому? Який він, світ природи, зображений у творі?

Номер слайду 3

Роль описів природи у творіХмари мовби наздоганяли одна одну. Верхні рухались набагато швидше від тих, що сунули нижче. Можна було чекати, що стрімкі потоки повітря от-от опустяться донизу й «дуже свіжий вітер» перейде в шторм або і в ураган, який мчатиме зі швидкістю сорока трьох миль на годину.

Номер слайду 4

Роль описів природи у творіХоч непрохідні хащі вже зникли, породи дерев вражалище більшим розмаїттям. Росли тут олійні пальми, що з них добувають цінну олію, кущі бавовника до двох метрів заввишки. З цього бавовника добувають довге шовковисте волокно, майже таке, як фернамбукське. З проточених комахами дірочок у корі деяких дерев сочилася запашна смола копал, скапуючи додолу, де її потім збирали тубільці. Скрізь росли лимонні дерева, дикі гранатники і десятки інших деревовидних рослин. У повітрі витав тонкий аромат ванілі, хоч годі було визначити, яка саме рослина так гарно пахне.

Номер слайду 5

Роль описів природи у творіТут росли височенні баобаби з корою, схожою на єгипетський сіїєніт, що їх колись безпідставно вважали незвичайно довголітніми, латанії, приморські сосни, тамаринди, перечники особливого виду й багато інших рослин, яких немає на півночі Нового Світу.

Номер слайду 6

Роль описів природи у творіМісіс Велдон і Дік Сенд помітили, що птахи зовсім не полохливі. Вони підпускали людей близько до себе, не виказуючи страху. Невже вони досі їх не бачили і не навчились боятися? Невже цей берег зовсім безлюдний і тишу його ніколи не порушували рушничні постріли?Попід берегом між камінням походжало кілька дрібних пеліканів. Вони заклопотано набивали дрібною рибою шкіряні мішки, що висіли в них під нижньою половинкою дзьоба.

Номер слайду 7

Роль описів природи у творіТваринне царство цього краю було не менш своєрідне, ніж рослинне. Над могутнім зеленим шатром літали птахи. їх була сила-силенна. А вдалині на обрії часом здіймалась до неба густа хмара пилюки: то стадо буйволів мчало з тупотом, подібним до гуркотіння валки навантажених возів.

Номер слайду 8

Роль описів природи в романі Письменник описує різні стани природи, різні стихії, подає докладний опис рослинного та тваринного світу африканського континенту, порівнюючи його з іншими континентами. Це розширює кругозір читачів, доступно популяризує знання з географії, геології, ботаніки, зоології та інших наук.

Номер слайду 9

У романі Жуль Верн Уславлює сильний, вольовий характер, цілеспрямованість, відповідальність. Утверджує силу знань, праці для становлення особистості молодої людини. Засуджує рабство як жорстоке, антигуманне явище, не гідне людини. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лейба Наталья
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2020
Переглядів
16011
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку