Елементи VIA групи та їх сполуки

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал, який можна використати під час вивчення теми «Елементи VIA групи (халькогени)» у 11 класі відповідно календарно-тематичного планування укладеного згідно Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти «Хімія 10-11класи Профільний рівень» (наказ № 1407 від 23.10.2017 року)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

VI А ГРУПА (Халькогени). Головну підгрупу VI групи складають Оксиген (О), Сульфур (S), Селен (Se), Телур (Те) і Полоній (Ро)

Номер слайду 2

Головну підгрупу VI групи складають Оксиген (О), Сульфур (S), Селен (Se), Телур (Те) і Полоній (Ро) Загальна характеристика елементів VІ Група періодичної системи Менделєєва Назва елемента Оксиген Osygenium Сульфур Sulfur Селен Selenium Телур Теllurium Полоній Роlonium Символ O S Se Те Ро Атомний номер 8 16 34 52 84 Відносна атомна маса 15,999 32,064 78,96 126,60 [210] Стабільні ізотопи 16О (99,759%) 17О (0,0374) 18О (0,204%) 32S (954%) 33S (0,74%) 34S (4,2%) 35S (0,016%) Природний Se складається із шести стійких ізотопів Природний Те склада­ється із семи стійких ізотопів Відомі 24 ізо­топи Ро     Проста речовина О2 S8 Se8, Se∞ Те∞ Ро (крист.)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фізичні властивості

Номер слайду 6

Всі елементи утворюють сполуки з Оксигеном: — оксиди із загальною формулою EO2 і EO3; — кислоти із загальною формулою H2EO3 і H2EO4. Кислоти H2EO3 і H2EO4 є окисниками, однак у деяких випадках (наприклад, у присутності сильного окисника) кислоти H2EO3 можуть проявляти відновні властивості. Зі збільшенням атомного радіуса сила кислот H2EO3 і H2EO4 зменшується й зростає окисна здатність. Сполуки халькогенів Всі елементи утворюють сполуки з Гідрогеном із загальною формулюю H2E. Водні розчини цих сполук є слабкими кислотами. Сила кислоти у ряді Н2О — Н2Se — H2Те збільшується. Зі збільшенням заряду ядра окисні властивості елементів у ряді О-S-Se-Te-Po зменшуються, а відновні зростають: О; S; Se — типові неметали, Те — проміжний елемент, Ро — типовий метал.

Номер слайду 7

Оксиген — найпоширеніший на Землі елемент (52,3%). У чистому вигляді не зустрічається. Входить до складу більшості природних сполук. Знаходження в природі

Номер слайду 8

Явище алотропії

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Добування та збирання кисню і озону

Номер слайду 12

Застосування У промисловості: для активізації процесів окиснювання, одержання високих температур при зварюванні та різанні металів (суміш кисню з ацетиленом). У медицині: для лікування хворих з утрудненим диханням.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Нині на товщину озонового шару негативно впливає господарська діяльність людини. Зважаючи на це, у науці з’явилася гіпотеза про руйнування озонового шару, суть якої полягає в тому, що через викиди в атмосферу шкідливих речовин, зокрема фреону — органічної сполуки, що міститься в аерозольних упаковках, охолоджувальних системах холодильників тощо, озоновий шар тоншає, у ньому утворюються так звані озонові дірки. Як наслідок — захисна дія шару погіршується. Уперше виявивши в 1985 р. озонову дірку великих розмірів над Антарктидою, учені забили на сполох. У 1987 р. з метою збереження озонового шару шляхом зняття з виробництва речовин, що його руйнують, був прийнятий Монреальський протокол, до якого приєднався й СРСР. У 1991 р. Україна підтвердила свою правонаступність цьому рішенню.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Залізний колчедан (пірит) – FeS2 Свинцевий блиск (галеніт) - PbS

Номер слайду 20

Кіновар - HgS Мідний блиск – Cu2S

Номер слайду 21

Глауберова сіль – Na2SO4 x 10 H2O Срібний блиск – Ag2S

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

а) Порошок сірки Крупинка порошку – кристал ромбічної сірки (справа) б) Ромбічна (α) сірка Найбільш стійка при кімнатній температурі алотропна форма цього хімічного елемента – ромбічна сірка в) Пластична сірка Якщо розплавлену сірку охолодити в холодній воді, отримаємо жовту або коричневу некристалічну пластину сірку г) Моноклинна (β) сірка Голкоподібні кристали моноклінної сірки при температурі < 95,50С повільно переходять у ромбічну форму д) Кільця сірки Атоми моноклинного і ромбічної сірки утворюють структуру у формі корони з 8 ланок АЛОТРОПНІ ФОРМИ СІРКИ

Номер слайду 25

Як ромбічна так і моноклинна сірка складаються з складчастих кілець з 8 атомів сірки  Моноклинна сірка або бета-сірка (β-сірка) Жовта кристалічна алотропна модифікація сірки. Вона біль стабільна, ніж ромбічна сірка, при температурі > 96 0С Ромбічна сірка Називається також α- сірка або орторомбічної сірки. Блідо-жовта кристалічна алотропна модифікація сірки, найбільш стабільна форма при кімнатній температурі

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Застосування сірки: - для одержання сірчаної кислоти; - у боротьбі зі шкідниками сільськогосподарських культур; - для вулканізації каучуків у гумовій промисловості; - для виготовлення штучних волокон, вибухових речовин; - у промисловому органічному синтезі; - у медицині (сірка пригнічує життєдіяльність гельмінтів і сприяє виведенню їх з організму, її використовують для лікування деяких захворювань шкіри). Фізичні властивості. Сірка — тверда, крихка кристалічна речовина жовтого кольору, практично нерозчинна у воді. Розчинна в сірковуглеці CS2, аніліні та інших органічних сполуках. За звичайних умов найстійкішою є ромбічна сірка. Моноклінна сірка утворюється при нагріванні останньої вище 96 °С. Якщо сірку, що кипить за температури 444,6 °С, вилити в холодну воду, то утвориться пластична сірка — коричнева в'язка маса. За звичайних умов молекула сірки складається з восьми атомів, які замикаються у цикли, як показано вище. Для спрощення стехіометричних коефіцієнтів у хімічних рівняннях формулу сірки записують переважно як одноатомну.

Номер слайду 28

Хімічні властивості. Сірка належить до неметалів середньої активності. За звичайних умов реагує тільки з ртуттю, з іншими металами і неметалами — при нагріванні.

Номер слайду 29

Приклади реакцій: а) реакції міжмолекулярного окиснення-відновлення: б) реакція диспропорціонування

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Сульфідна кислота є двохосновною, тому утворює два типи солей — середні (сульфіди) і кислі (гідрогенсульфіди), наприклад K2S — сульфід калію, KHS — гідрогенсульфід калію. Майже всі гідрогенсульфіди добре розчинні у воді, а більшість сульфідів (крім сульфідів лужних, лужноземельних металів і амонію) практично нерозчинні або малорозчинні у воді. Деякі сульфіди мають характерне забарвлення, наприклад: PbS, CuS, HgS, FeS — чорні, ZnS — білий, CdS — жовтий, Fe2S3 — темно-коричневий, що використовують в аналітичній хімії. Малорозчинні у воді сульфіди можна розчинити у сильних кислотах, кислотах-окисниках або в „царській горілці". СОЛІ СУЛЬФІДНОЇ КИСЛОТИ (СУЛЬФІДИ) Застосування. Сульфіди важких металів промислово важливі і знаходяться в рудах, з яких добувають метали. У вигляді сульфідів осаджують з розчинів йони багатьох d-елементів.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Хімічні властивості. У водних розчинах H2SO4 — сильна двохосновна кислота, дисоціює ступінчасто і виявляє сильні кислотні властивості. В ОВР виступає сильним окисником. Оксидаційні властивості H2SO4 залежать від її концентрації в розчині, причому концентрованим вважають розчин, у якому масова частка кислоти становить > 98,3 %.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Колчанова Марія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мамич Оксана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
4772
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку