Урок "Узагальнення й систематизація знань з теми «Вуглеводи»"

Про матеріал
Розроблений конспект уроку розрахований для учнів 10-х класів. Мета якого узагальнити, систематизувати та скоригувати знання учнів про вуглеводи, їх будову, властивості, способи добування, галузі застосування. Сприяти розвитку логічного мислення, продовжувати формувати культуру розумової праці, комунікаційних навичок.
Перегляд файлу

Клас: 10

Тема:

Узагальнення й систематизація знань з теми «Вуглеводи»

Цілі уроку: узагальнити, систематизувати та скоригувати знання учнів про вуглеводи, їх будову, властивості, способи добування, галузі застосування. Сприяти розвитку логічного мислення, продовжувати формувати культуру розумової праці, комунікаційних навичок.

Тип уроку: узагальнення та систематизація знань. Урок-гра.

Форми роботи: групова та індивідуальна.

Обладнання: комп'ютер, екран, з літерами, слайди з питаннями і таблицями.

Хід уроку

І. Організаційний етап.

Ознайомлення учнів з метою, завданнями уроку, планом проведення гри. Ведучим у грі є вчитель.

План уроку-гри

  1.   Відбірковий тур.
  2.   Основна гра.
  3.   Фінал.
    1.   Відбірковий тур.

У відбірковому турі беруть участь всі учні класу. Вчитель кожному учню задає по 3 питання. Правильна відповідь на всі питання - це квиток в основну гру.

  1.   Основна гра.

Перед учнями на екрані висвітлюються слайди з питаннями, які мають по 4 варіанти відповідей. Перед кожним із учасників лежать картки з літерами А, Б, В, Г. Учням потрібно вибрати варіант правильної відповіді і показати картку з відповідною літерою. Учасник, який правильно відповів на всі питання, переходить у наступний тур. Той учень, який бодай один раз помилився - вибуває із гри.

  1.   Фінал.

Зазвичай у фінал виходить 3 учні. На екрані перед учасниками написані 9 тем. Учні по черзі обирають собі тему, яка має по 3 питання кожна. Чергу учнів (хто за ким буде обирати собі теми) вирішує жеребкування, на якому учасники повинні швидко і правильно розв'язати перетворення і назвати реакції.

Час проведення уроку-гри - 60-65 хвилин, тому бажано попросити у дирекції школи поставити вчителю не один урок, а пару хімії.

II. Узагальнення і систематизація знань

Питання відбіркового туру:

  1. Загальна формула вуглеводів?
  2. Скільки відсотків вуглеводів міститься в їжі людини?
  3. Які рослини синтезують вуглеводи?
  4. Як у назві підкреслюється належність сполук до класу вуглеводів?
  5. На які групи поділяються вуглеводи залежно від їх складу?
  6. До яких моносахаридів відноситься глюкоза і фруктоза?
  7. Які ізомери має глюкоза?
  8. Яка речовина утворюється внаслідок відновлення альдегідної групи глюкози до спиртової?
  9. Що утворюється внаслідок молочнокислого бродіння глюкози?
  10. Який із вуглеводів найсолодший?

11.Чим за будовою є рибоза - пентозою чи гексозою?

  1. Яке значення для людини має дезоксирибоза?
  2. Що є каталізатором в реакції гідролізу сахарози?
  3. Скільки гідроксильних груп містить сахароза?
  4. Яка рослина є джерелом цукру в Україні?
  5. Скільки цукру за рік в середньому потрібно людині?
  6. Доведіть, що за будовою крохмаль - природний полімер?
  7. Що є мономерною ланкою полімеру крохмалю?
  8. Крохмаль- це суміш полімерів двох типів. Яких саме?
  9. У яких рослинах крохмалю найбільше?
  10. Що таке патока?

22.3а яких умов можливий гідроліз крохмалю?

  1. До якої сполуки гідролізується крохмаль?
  2. Які особливості реакції йоду з крохмалем?

25.Чим різняться між собою крохмаль і целюлоза?

  1. Продукти термічного розкладу целюлози?
  2. Відомо, що молекули крохмалю утворені залишками а-глюкози, а як утворена молекула целюлози?

28.Чи засвоюється целюлоза в організмі людини?

  1. Які тварини перетравлюють целюлозу?
  2. Що є основою виробництва штучних волокон із целюлози?

Основна гра

І. Питання (обрати одну правильну відповідь)

  1. Чим за будовою є глюкоза?

А. альдегідоспиртом В. естером

Б. кетоноспиртом Г. вуглеводнем

  1. Яка реакція відбувається в разі дії на сахарозу води?

А. гідрування В. естерифікація

Б. гідроліз Г. омилення

  1. Скільки форм глюкози існує в природі?

 А. одна В. три

Б. дві Г. чотири

  1. Для якого вуглеводу характерна реакція з йодом?

А. глюкоза В. крохмаль

Б. сахароза Г. целюлоза

  1. Внаслідок гідролізу якого вуглеводу утворюються проміжні продукти - декстрини?

А. целюлози В. сахарози

Б. фруктози Г. крохмалю

  1. Яка неорганічна кислота прискорює реакцію гідролізу крохмалю?

 А. сульфатна В. силікатна

Б. карбонатна Г. ортофосфатна

  1. Який вуглевод називають виноградним цукром?

 А. глюкозу В. сахарозу

Б. фруктозу Г. мальтозу

  1. Сорбіт, що є замінником цукру для хворих на діабет, є за будовою спиртом?

А. одноатомним В. двохатомним

Б. шестиатомним Г. п'ятиатомним

  1. При якому бродінні глюкози виділяється вуглекислий газ?

А. молочнокислому В. спиртовому

Б. оцтовокислому Г. силосному

  1. У якій формі глюкоза і фруктоза не існують у водних розчинах?

 А. а-альфа В. відкритій

Б. З- бета Г. у - гама

II. Питання (на 2 правильні відповіді)

1. Які функціональні групи входять до складу глюкози?

           А. альдегідна В. карбоксильна

Б. спиртова Г. естерова

*


  1. Які речовини вступають в реакцію «срібного дзеркала»? А. фенол В. глюкоза

Б. гліцерин Г. альдегід

  1. Які із вуглеводів належать до олігосахаридів?

 А. сахароза В. крохмаль

Б. глюкоза Г. лактоза

  1. Крохмаль - це суміш полімерів двох типів:

А. амілози В. амілопектину

Б. пектину Г. фруктози.

  1. З яких вуглеводів складається бджолиний мед?

 А. глюкози В. крохмалю

Б. сахарози Г. фруктози

  1. Концентрована нітратна кислота окислює цей вуглевод до глюкарової кислоти:

А. фруктозу В. глюкозу

Б. сахарозу Г. крохмаль

  1. Які органічні речовини реагують із Купрум (II) гідроксидом?

А. гліцерин В. глюкоза

Б. етанол Г. бензен

  1. Які із перелічених фізичних властивостей має целюлоза?

 А. волокниста речовина          В. не розчинна у воді

Б. порошок Г. має запах.

  1. Де целюлози найбільше?

А. у деревині В. у бавовні

Б. у цукровому буряку Г. у меді

  1. Які продукти реакції етерифікації целюлози використовують у виготовленні пороху?

А. ацетилцелюлоза В. колоксилін

Б. етанол Г. піроксилін

Фінал

Розв'язати перетворення, назвати реакції:

СО2 → С6Н12О6 → С2Н5ОН→ Н2О → С2Н2 →С2Н4 → С2Н5СІ

Теми на фінальну гру і питання до кожної теми: Тема 1. Будова вуглеводів.

  1. Чому вуглеводи мають таку назву?
  2. З яких неорганічних сполук рослини синтезують вуглеводи?
  3. Скільки гідроксильних груп містить молекула глюкози?

Тема 2. Глюкоза.

  1. Яка форма глюкози зникає під час її кристалізації?
  2. Чому глюкоза вступає в реакції, характерні для альдегідів і багатоатомних спиртів?
  3. Чому ізомер глюкози фруктоза не дає реакцію «срібного дзеркала»?

Тема 3. Сахароза.

  1.        Що утворюється внаслідок повного окиснення сахарози?
  2.        Опишіть реакцію, яка засвідчує наявність серед продуктів гідролізу сахарози певної кількості відкритої форми глюкози
  3.        Якщо у 20%-й розчин цукру добавити вапняне молоко, а потім нагріти, випадає осад кальцій три сахарату. Назвіть його формулу.

Тема 4. Крохмаль.

  1. Завдяки чому полімерний ланцюг крохмалю має лінійну і розгалужену будову?
  2. Укажіть процес, у результаті якого в природі утворюється крохмаль.
  3. Чому крохмаль називають резервним полісахаридом рослин?

Тема 5. Целюлоза.

  1. Чому молекули целюлози мають тільки лінійну структуру, а молекули крохмалю - і лінійну, і розгалужену структуру?
  2. Який насичений одноатомний спирт утворюється внаслідок нагрівання деревини без доступу повітря?
  3. З якого естеру целюлози виробляють волокна і плівку?

Тема 6. Штучні волокна.

  1. На які групи поділяються хімічні текстильні волокна?
  2. Що є сировиною для виробництва штучного ацетатного шовку?
  3. Яке із волокон: віскозний чи ацетатний шовк, більш наближений до натурального? Чому?

Тема 7. Ізомери вуглеводів.

  1. Чим за будовою лактоза відрізняється від сахарози?
  2.       Який ізомер моносахаридів найсолодший?
  3.       Доведіть важливість для нашого організму рибози.

Тема 8. Добування вуглеводів.

  1. Який український хімік вивчав процес виробництва цукру з цукрового буряка?
  2. Опишіть реакцію добування глюкози як продукту кислотного гідролізу крохмалю.
  3. Чому при добуванні крохмалю подрібнену сировину обробляють холодною, а не гарячою водою?

Темо 9. Оксигеновмісні сполуки.

  1. Які спирти називають тріолами?
  2. Чому метаналь має тривіальну назву формальдегід?
  3. У твердій воді мило втрачає мийну дію. Чому?
    1. Підбиття підсумків уроку.

Оцінювання роботи учнів, виставлення оцінок.

  1. Домашнє завдання.

Повторити тему «Вуглеводи». Виконати вправи.

Підготувати повідомлення на тему: «Значення і перспективи біотехнологічної переробки целюлози».

1


docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
1409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку