"Енергетика основа розвтку цивілізації. Сучасні технології відновлювальної енергетики."

Про матеріал
Урок на тему: "Енергетика основа розвитку цивілізації. Сучасні технології відновлювальної енергетики."
Перегляд файлу

 


Тема уроку:  Енергетика основа розвитку цивілізації. Сучасні технології відновлювальної енергетики.

Мета уроку: поглибити знання учнів з питань використання традиційних видів енергії, розкрити їх вплив на оточуюче середовище, розглянути питання зміни клімату, явище парникового ефекту, наслідки його дії; ознайомлення з відновлювальними  джерелами енергії та видами ВДЕ; навести причини та переваги переходу України на «зелену енергетику»; виховувати екологічне мислення та культуру, дбайливе ставлення до природних ресурсів; формувати життєвий принцип безконфліктного співіснування з природою.

Хід уроку:

  1. Організаційний етап.
  2. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

Слова вчителя. За вікном, зимно. Холодно, дує вітер а в нашому класі, наших домівках тепло та комфортно. Людина використовує велику кількість побутових приладів, ми легко заряджаємо телефон, ноутбук,. Працюють заводи, фабрики, по дорогах їздить велика кількість транспорту, літають літаки тощо.

  • Завдяки чому відбиваються всі ці дії?

    Діти, сьогодні на уроці ми будемо з вами говорити про енергію, її види, значення                                        для людини,  користь енергетичної галузі, та вплив на оточуюче середовище.         Проблеми зміни клімату, альтернативні види енергії.

      Будемо працювати з такими термінами та поняттями:

      Енергоресурси, енергоефективність, енергозалежність, відновлювальна                                          енергетика, викопне паливо, парниковий ефект.

  1. Вивчення нової теми.
  1. Енергетика та енергоресурси.

Розповідь вчителя. Енергетика – це основа розвитку держави, розвитку цівілізації. Тяжко переоцінити наскільки якісним стає життя в суспільстві з розвинутою енергетикою. Звільняючи людину від тяжкої фізичної праці, енергетична галузь  сприяє збільшенню найбільшої цінності для людства –збільшення свободи особистості.

(1 слайд.) Культура споживання починалася з винайдення вогню і використання дров, як палива, добування енергії води (млини),  вітру (плавання на    човнах). Споживання більш енерговмісних ресурсів: вугілля, нафти, газу. З розвитком міст, галузей промисловості попит на енергоресурси збільшувався. Сучасна людина споживає енергії більше ніж прадавня.

  • Пригадаємо з фізики. Які галузі підприємств забезпечують країну і нас з вами енергією?(Слайд 2.)
  • Що ж таке енергоресурси?

Робота з підручником.

Енергоресурси – це природні ресурси, які не перероблювали: сира нафта, природний газ, горючі сланці, вода річок і морів, гейзери, вітер. Всі вони доступні для промислового видобування.( слайд 3.)

  1. Викопне паливо. Розповідь учня.

Працюємо з словником (використання телефону).

Викопне паливо - це природні органічні сполуки, які можуть горіти, використовуються як джерело теплової енергії.

  • Для яких галузей промисловості вони використовуються?  Як даний вид палива впливає на оточуюче середовище?
  1. Парниковий ефект.
  • Що таке парниковий ефект?( розповідь учениці)

Робота з словником. Парниковий ефект – це природний процес коли енергія сонця легко проникає на планету Земля в нижні шари атмосфери й перетворюється на теплову, але потім не може легко покинути її. В результаті утворюється ковдра з парникових газів.

Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=ZiAMx7c_QRM&ab_channel=YESTOMORROWUkraine

  • Назвіть відомі вам парникові гази. (етан, метан, вуглекислий газ). На що вони впливають?

Робимо висновок:  Традиційні види енергетики є основною причиною зміни клімату планети. Проявляються в стихійних лихах, посухах, що призводить до вимирання видів  на планеті.

  • Чи можуть люди запобігти утворенню парникових газів, та запобігти  зміні клімату?
  1. Альтернативні види енергії. Відновлювальна енергетика – ВДЕ(слайд 4)

Розповідь вчителя. В сучасному цивілізованому світі більшість розвинутих країн, в зв’язку з зміною клімату, дефіцитом ресурсів  віддають перевагу альтернативним видам енергії, які є основою відновлювальної енергетики. При вивченні теми «Сталий розвиток і раціональне природокористування» ми ознайомилися з концепцією сталого розвитку планети, яка містила 15 цілей сталого розвитку, які світ має досягти до 2030 року. Однією із цілей є відновлювальна енергетика. Україна приєдналася до даної концепції . 15 вересня 2017 року була створена концепція сталого розвитку України.

Знайомство з альтернативними видами енергії.( учні презентують свої дослідження)

  • Вітрова енергетика
  • Сонячна енергетика
  • Термальна енергетика
  • Використання біогазу
  • Гідроенергетика
  • Які види відновлювальної енергетики використовуються в нашому селі, громаді.

Однак для повного переходу на відновлювальні джерела енергії Україні потрібно враховувати комплексний підхід до проблеми й робити конкретні кроки для досягнення цілі перегляд відео «Як розпочати зелену трансформацію країни».

Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=O2e_OPDBSYY&ab_channel=EdEra

Кожен з нас може внести свій вклад в збереження енергії. Розглянемо два дієвих інструменти: енергозбереження (споживання меншої кількості енергетичних ресурсів) та енергоефективність (використання меншої кількості енергії для досягнення того ж результату). Енергозбереження спрямоване на зменшення споживання енергії, енергоефективність - це корисна та ефективна витрата енергії.

Уявімо: у вас є фен для волосся. Якщо ви плануєте свої дії так, щоб волосся висохло природним способом, а фен залишаєте для екстрених ситуацій, то ви не лише зберігаєте своє волосся, але і зберігаєте якусь кількість енергії. Якщо ви хочете зменшити споживання енергії, то згадайте що технології не стоять на місці, й нині є потужніші фени, які використовують менше енергії. Тож замініть старий фен на новий- ви зможете сушити своє волосся швидше, але тепер і зекономите трохи електрики.

  1. Узагальнення знань, контроль знань і вмінь.

Відновлювальна енергетика-це ті джерела енергії, які відновлюються швидко, швидше ніж їх використовують, або взагалі не залежать від того чи їх використовують. Екологічно чиста, доступна, невичерпна. Три стихії сонце, вода, вітер. 2015 рік Паризька угода( підписана  і нашою країною) її мета, не дати зрости клімату більш ніж на 1,5 С. Кожна країна ставить перед собою ціль- наскільки вона зменшить викиди парникових газів. Виконання угоди перевіряється кожні 5 років. Країни європейського союзу взяли Європейський зелений курс. Ціль перетворити Європу на кліматично- нейтральний континент до 2050 року. Україна теж приєдналася, будемо надіятись що в нас є екологічно чисте майбутнє і що наша країна стане енергетично незалежна.

Проводимо підсумковий тест.

 

 

  1. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал підручника, робота з термінами.

Створити міні – проєкт на тему: «Мій енергоефективний будинок.»

Дослідити які засоби енергозбереження ви використовуєте в домашніх умовах, як  зекономити енергію, та зберегти кошти.

docx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку