Енергозбереження в побуті

Про матеріал
На уроці розглянуто можливі шляхи покращення екологічного стану навколишнього середовища у зв’язку з енергозбереженням та запропонувати конкретні шляхи збереження енергії в побуті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергозбереження в побутіПросвітницько – навчальна градля унів 9–х класів

Номер слайду 2

- Отримати необхідні нам енергетичні послуги і при цьому зберегти природні ресурси, які безповоротно спалюються для отримання тепла і електрики, забруднюючи при цьому навколишнє середовище.- Заощадити гроші - адже за енергоресурси ми багато платимо, а також допомагає знизити внесок людства у зміну клімату. Енергозбереження дозволяє:

Номер слайду 3

Завдання 1. «Як ефективно облаштувати свою кімнату?»

Номер слайду 4

Завдання 1. «Як ефективно облаштувати свою кімнату?»Для поліпшення природного освітлення в приміщенні виконуйте обробку стін і стелі світлими тонами . Особливо це важливо в приміщеннях, куди сонячного світла потрапляє мало. У такій кімнаті буде світліше, тому що світлі стіни відбивають 70 - 80% світла, а темні тільки 10 - 15%. Сучасні квартири ефективно обладнати комбінованим освітленням. Усе штучне освітлення в наших квартирах можна розділити на загальне і місцеве. Для місцевого освітлення підходять лампи в 1,5 - 2 рази менш потужні, чим в підвісних світильниках.

Номер слайду 5

Завдання 2. «Ви від’їжджаєте у відпуску»

Номер слайду 6

Завдання 2. «Ви від’їжджаєте у відпуску» Від'їжджаючи на довгий час рекомендуємо знеструмити (витягнути вилки з розеток) усі електроприлади. Також потрібно закривати крани водопроводу

Номер слайду 7

Завдання 3. «Зберігаючи тепло – бережемо електроенергію»

Номер слайду 8

Завдання 3. «Зберігаючи тепло – бережемо електроенергію»Батареї опалювання ефективно обігріватимуть приміщення, якщо за ними встановити тепловідбивні екрани і не закривати їх щільними шторами. За оцінками фахівців, 40 % втрат тепла відбувається через вікна. Їх додаткова теплова ізоляція або заміна на сучасні склопакети може підвищити температуру в приміщенні на 4-5 °С. Також допомагають економити електрику світлорегулятори.

Номер слайду 9

Розвантаження учасників гри «Чорний ящик» Чайник. Води кип‘ятіть рівно стільки, скільки вам потрібно. Позбавляйтеся вчасно від накипу, вона істотно збільшує витрату електроенергії. Важливо своєчасно видаляти з електрочайника накип. Праска. Якщо ви вирішили попрасувати білизну, то не відволікайтеся на дрібниці. Найкраще прасувати одяг та білизна відразу на тиждень, а не кожен день, так ви не будете витрачати енергію на нагрівання.

Номер слайду 10

Завдання 4. «Бажане довкілля»

Номер слайду 11

Завдання 4. «Бажане довкілля»Не можна викидати люмінесцентні лампи, що відпрацювали, в сміттєпровід і вуличні контейнери. Слідкувати за старими кранами, які пропускають до 35 л води на хвилину, обмежувати силу струменю в душі.

Номер слайду 12

Завдання 5. Конкретні шляхи збереження енергії в побуті Холодильник Холодильник потрібно розташувати подалі від нагрівальних чи опалювальних приладів та прямих сонячних променів. Встановлюйте комфортний ступінь холоду та не ставте гарячу їжу в холодильник. Пральна машина Завантажуйте оптимальну кількість прання, на яку розрахована пральна машина, недовантаження чи перевантаження призводять до збільшення витрат енергії. Електричний бойлер. Нагрівайте воду для комфортної температури, щоб можна було обійтись без домішування холодної води при користуванні. Зайвий перегрів води збільшить витрати електрики та води. Утеплення будинку Чим краще утеплене приміщення, тим нижчі його тепловтрати і взимку ви не будите використовувати додаткові електричні обігрівачі. Тому під час будівництва чи ремонту вкладайте кошти в утеплення стін, підлоги, дверей та горища.

pptx
Додав(-ла)
Тереб Лариса
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
474
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку