Ерудит-шоу з математики "Еврика!"

Про матеріал

Розробка позакласного ігрового заходу з математики для учнів 5-6-7 класів, під час якого формується дитячий кругозір, розширюється світогляд, формується зацікавленість до предмету математика

Перегляд файлу

 «Еврика!»

Ерудит-шоу з математики в 6 класі

Цілі й задачі:

  •  Формування  дитячого кругозора, росширення світогляду.
  • Формування  зацікавленості до предмету математика.
  • Формування  комунікативних навичок.

 Розвиток уміння швидко і чітко формулювати власну думку, слухати і доповнювати відповідь суперника, контролювати свій робочий час.

ХІД ГРИ:

Розподіл на команди: учасники по черзі обирають номер команди, за яку буде виступати. Команди формує неофіційно вчитель: кількість учнів різних рівнів в кожній команді повинно бути приблизно однаковим; це досягається таким чином: наприклад, готуються фішки 4 кольорів ( т. я. 4 рівні), на яких написаний номер команди, а вчитель учневі пропонує вибрати фішку певної категорії (кольору). Кожна команда обирає капітана.

Вступне слово вчителя.

Використані цитати:

  • Не можна забувати, що суспільству більше подобається, коли його розважають, ніж вчать. Адольф фон Кнігге
  • Знання, здобуті без особистих зусиль, без особистого напруження – знання мертві. Тільки пропущене через власну голову становиться твоїм досягненням. Професор Нейгауз

 

Перше коло – «відбіркове», в якому обирається черговість команд: хто з команд дає відповідь на поставлені запитання, така й буде черговість.

  1. Скільки на малюнку кутів, менших за 90°. (6)
  2. Геометрична фігура – слово, яким називають єгипетські гробниці. (піраміда)
  3. Яке число в перекладі із казкової мови на сучасну означає «тридев’ятий»? (27)
  4. Скласти числа: 1000  30  1000  40   1000 20  1000  10. (1100)

 

Друге коло – «логічне». Кожна командо отримує завдання. Завдання капітани витягують із загальної купи. Час виконання – 2 хв. Відповідають в залежності від черговості, визначеної в першому колі. Правильна відповідь – 1 бал.

  1. Бабка (стрекоза) з байки Крилова півдоби спала , третю частину  - танцювала, шосту частину – співала. Час, що залишився вона вирішила присвятити підготовці до зими. Скільки часу Бабка готовилася до зими? (24-12-8-4=0)
  2. Маса заповненого молоком бідона  - 7 кг, а наповненого наполовину – 4 кг. Скільки важить бідон? (1 кг)
  3. Чи може бути в будь-якому місяці 5 понеділків і 5 четвергів? (ні)
  4. Якщо число 12 345 679 помножити на 9, то вийде 111 111 111. На яке число треба помножити число 12 345 679, щоб отримати число, яке записується за допомогою дев’яти п’ятірок? (12345689*9=111111111, 12345679*9*5=555555555, тобто на 45)
  5. Малюк може з’їсти 600 гр варення за 6 хвилин, а Карлсон – у двічі швидше. За який час вони з’їдять це варення разом? (за 2 хв)

Третє коло – «міркувальне». Команди обирають номер запитання. Якщо відповідь праильна з першого разу – 3 б, якщо з другого – 2 б, якщо з третього – 1б.

1

  • Їх виплачують в банках
  • Говорять, що більше за 30 – грабіж!
  • Пишеться начебто 0 ділять на 0

Відсотки

2

  • Буває в номері дома на розі вулиць
  • Цим стріляють з рушниці
  • Його вистукують на барабані

Дріб

3

  • В класі їх 4
  • Малюків туди ставлять
  • Вимірюють транспортиром

Кут

4

  • Вона потрібна, щоб не говорити дурниць
  • Коле одне слідує з іншого
  • Буває математична, буває жіноча

Логіка

5

  • Зазвичай знаходиться в центрі міста
  • Виражається числом в квадраті
  • Довжина на ширину

Площа

Четверте коло – «казкове». За мотивами казки «Попелюшка» за правильну відповідь – 1 бал. Запитання в зазначеній послідовності. Команди відповідають в порядку, визначеному на початку гри.

  1. Вранці Попелюшка вставала дуже рано, як тільки заспіває півень. Для того, щоб прокинулася людина, необхідна гучність звуку, яку видають 2 півні. Скільки півнів повинно заспівати, щоб прокинулися мачуха та дві її доньки? (2)
  2. Попелюшка встала із свого ліжечка та побігла на кухню, де в неї були керосинова лампа, вогнище, дерев’яна пічка. Тут вона виявила, що в неї залишився тільки один сірник. Що Попелюшка запалить першочергово? (сірник)
  3. Попелюшка прасувала спідницю мачухи в комірці. В цій маленькій темній кімнаті сиділо в кожному куту кішка, навпроти яких сиділо по 3 кішки. На хвості кожної кішки – по одній кішці. Скільки було кішок в комірці? (4)
  4. Мачуха ніяк не могла второпити: чому влітку Попелюшка витрачала 70 хв на те, щоб попрасувати її спідницю, а взимку – 1 год 10 хв. Допоможіть мачусі.
  5. Виконала Попелюшка всі надані їй завдання, стала збиратися на бал і пригадала, що в неї немає красивого вбрання. Коли з’явилася Фея, в якої була чарівна паличка. Але щоб паличка запрацювала, необхідно зробити правильним запис рівності, яка записана римськими цифрами: XI+I=X. Як це зробити? (перевернути листок із записом).

П’яте коло – «термінологічне». Команди повинні сказати термін, про який йдеться в опису. Правильна відповідь – 1 бал. Капітани обирають номер опису.

  1. Це слово походить від латинського linea (lineum) – льняна нитка.(линия)
  2. Це слово походить від латинського “ex quadre” – з чотирьох. (квадрат)
  3. Латинська форма грецького слова “puramis”, яке походить від давньогрецького слова “purama”. (піраміда)
  4. Це слово походить від латинського “punct” від слова “punctum”- ткнути. (точка)
  5. Це слово походить від грецького “dia” – через, “goniya” – кут. (діагональ)

Шосте коло – «літературне». Вставити слова, яких не вистачає в приказках, які є числівниками. Капітани обирають приказки за їх номерами. Правильна відповідь – 1 бал.

  1. … на одного не чекають (7)
  2. …раз виміряй, …раз відріж (7, 1)
  3. За…зайцями поженешся, не спіймаєш ні…(2,1)
  4. Обіцяного…роки чекають (3)
  5. У ледачого Ємелі … п’ятниць на тижні (7)

Сьоме коло – «економічне». Команди розв’язують задачі економічного змісту. Розв’язана до кінця задача – 5 балів. Час – 5 хв.

  1. Ліса купила у бджіл 100 кг меду за 1000 грн., а на ринку продавала його по 12 грн за 1 кг. Який дохід отримає лиса, коли продасть весь мед? (200)
  2. Скільки необхідно кахельної плитки квадратної форми із стороною 15 см для обкладання стіни прямокутної форми розміром 3м × 2,7 м? (316 шт)
  3. Два бізнесмена сперечалися: хто отримає більше прибутку. Один мав виручку від продажу свого товару 5000 грн, а його витрати склали 3000 грн. другий мав виручку на 1000 грн менше, але й витратив всього 2000 грн. Хто виграв? (перший: у нього 60% прибутку, а у другого – 50%)
  4. У ваш банк поклали 50 000 грн під 10% річних яку суму ви віддасте через півроку? (52 500 грн)
  5. Бізнесмен поклав в банк 1 000 000 грн. через рік він забрав 1 500 000 грн. Скільки % складає прибуток? (50%)

Заключне слово вчителя. Підведення підсумків.

Хто нічого не помічає,

Той нічого не вивчає.

Хто нічого не вивчає,

Той вічно хниче та й скучає.

Р. Сеф

Кожен день, в який ви не поповнили своєї освіти хоча б маленьким, але новим для вас шматком знання…вважайте безплідно й безповоротно для себе загиблим.

Костянтин Станіславський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Математика, 6 клас, Сценарії
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
1046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку