Есе на тему: «Актуальні проблеми психології здоров’я та здорового способу життя»

Про матеріал
Есе на тему: «Актуальні проблеми психології здоров’я та здорового способу життя» Рекомендую для використання як додаткового матеріалу на уроках психології
Перегляд файлу

Есе

 

на тему: «Актуальні проблеми психології здоров’я та здорового способу життя»

 

 

     Сьогодні все більшої ваги набуває значення здоров'я в житті кожної людини та суспільства. Проблематика його в сучасному суспільстві розглядається в контексті стану навколишнього середовища, соціально-економічного статусу, умов праці та побуту, способу життя. Наше здоров’я залежить від безлічі причин, в основі яких так чи інакше лежать соціально-психологічні закономірності.

 Все більшого значення набувають дослідження здоров'я в контексті гуманітарних дисциплін, особливо соціальної психології, яка займається дослідженням механізмів, що орієнтують на здоровий спосіб життя, пропагандою превентивної поведінки.

Показники здоров'я розглядаються у сучасному соціумі, як кумулятивні індикатори рівня благополуччя (якості життя) суспільства в цілому та окремих його прошарків. Численні дослідження показують, що стан здоров'я людей в Україні постійно знижується, тому збереження та зміцнення здоров'я людини є актуальною проблемою і турботою нашої держави.

     Здоров’я можна розглядати як процес, що забезпечує життєдіяльність, необхідну якість життя і його тривалість, а також передумову для виконання людиною намічених життєвих цілей.

      Одним з основних завдань психології здоров’я є розробка способів мотивації людини до збереження і зміцнення свого здоров’я. У цьому зв’язку становлять інтерес такі фактори мотивації здорового способу життя:

− знання того, які форми поведінки сприяють нашому благополуччю і чому;

− позитивне ставлення до життя, погляд на життя, як на свято;

− розвинуте почуття самоповаги, усвідомлення того, що ти гідний насолоджуватися всім найкращим, що може запропонувати життя.

    Сьогодні експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я визначають здоров’я як відсутність психічних і фізичних дефектів, а також повне фізичне, духовне та соціальне благополуччя. Здоров’я у промоції здоров’я ототожнюється зі здатністю людини досягнути повноти власних фізичних, психічних і соціальних можливостей, так само, як і реагування на вимоги середовища. 

     Отже, психологія здоров'я покликана формувати людський спосіб буття, визначати русло, вектор руху, простір нескінченного процесу становлення людини, створювати "реальний ідеал” людини і сприяти його досягненню.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку