Есе на тему: «Духовна скарбниця Волині»

Про матеріал
Подорож духовними стежками рідного краю. Автор з гордістю розповідає про визначних діячів Волині, в контексті минулих віків та сьогодення.
Перегляд файлу

Людина, яка приходить у цей  безмежний світ, вирізняється від усіх інших живих істот тим, що вона здатна мислити, сприймати все навкруги як  невідємну частину свого «Я» .

Важливою сторінкою в історії людства є культура, яка робить людину «Homo sapiens», тобто розумною істотою, здатною піднятися на вищий ступінь розвитку, ніж будь-яке інше Боже створіння. Однією з найважливіших складових частин культури є релігія, в основі якої лежить віра. Саме вона веде особистість по життєвому просторі, допомагає у найскладніші моменти життя. Всесильним носієм добра і правди є Бог. Ми гордимося, що здобули духовну незалежність – Томос. З вірою легко долати перепони і труднощі: життя стає світлішим, більш усвідомленим.

У кожного народу, як і в кожної людини, є своя душа, духовні святині – обереги памяті: зародження, розвиток, формування нації.

Ми, українці, пишаємось тим, що є нащадками «великих» і «мудрих» князів Київської Русі, які привили нам святу віру в єдиного Бога, з якою ми століттями йшли до перемог.

На подвиги кличуть звитяги славних лицарів-козаків, які боронили нашу землю від ворогів. Навіки залишився у памяті народній подвиг трьохсот «спартанців-запорожців» під Пляшевою, де знайшли вони вічний спочинок.

Від козацької доби на Волині залишилось багато визначних пам’яток, які є нашими реліквіями: козацькі укріплення, замки, могили…

Який фурор справив дванадцятиметровий човен 14 століття, який підняли з дна Стиру біля села Старосілля Маневицького району. «Історія ожила на очах» ,- так би сказала моя бабуся. 700 років тому браві козаки сміливо веслами розсікали хвилі поліської річки. Куди лежав Ваш шлях? Де поклали Ви свої гарячі голови? Які прізвища передали нам у спадок? Може, Ярмолюк, або Миронюк? Одне знаємо достеменно – Ви наша духовна спадщина!

Ми гордимося тим, що саме на нашій землі було написане Пересопницьке Євангеліє – неперевершений взірець перекладу на староукраїнську літературно- писемну мову однієї з найпопулярніших книг Нового Заповіту.

Схиляємо у пошані низенько голови і перед «некоронованими королями Русі». Саме так називали сучасники князівський рід Острозьких, які мали величезний вплив на політичне та духовне життя Волині. З ними пов’язане місто Острог, як духовно-релігійний центр України, адже саме тут працював Іван Федоров.

Памятаємо Данила Братковського – волинського шляхтича, поборника православя, сучасника Івана Мазепи.

Великий Кобзар, Тарас Григорович Шевченко, на нашій землі добрим словом згадав про синьооку Волинь у своїх спогадах, творах.

Символом нашого краю є дочка Прометея – славетна поетеса Леся Українка, яка без надії сподівалась на велике майбутнє свого народу,  була його справжньою патріоткою-Українкою.

Борис Тен – перекладач-митець, Агатангел Кримський – історик і поліглот, Володимир Короленко – письменник і публіцист, Сергій Корольов – інженер-конструктор, Михайло Кравчук – математик-теоретик – це також славетні мужі нашого краю.

Не забудем ніколи героїв-волинян, що поклали своє життя у боротьбі за незалежність у буремні 40-50 роки XX ст., і тих, хто у XXI ст. на столичному майдані зробили свій крок у безсмертя, хто поліг під Волновахою і Дебальцевим, хто обороняє незалежність країни на Сході…

Слава їм, героям України, яких народила волинська земля.

Духовні святині мого краю – це довгий шлях народу до сьогодення, який закарбувався в рисах мого обличчя, в ніжній пісні мами, в діалектній, подекуди смішній, вимові бабусі, в талановитих діяннях видатних людей, в героїчному девізі:

         Слава Україні

         Героям слава!

 

 

 

 

Заявка

На участь у XVIII Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням

 (номінація «Історія України і державотворення», номінація «Література»

Прізвище, імя, по-батькові учня

Клас

Заклад освіти

( повна назва)

Тема роботи ( для номінації « Література» вказати жанр)

Прізвище, імя, по-батькові вчителя ( керівника )

1

Ярмолюк Світлана Іванівна

11

ЗОШ I-IIIст. ім.Володимира Мельника с. Чорниж

«Духовні святині рідного краю»

Номінація «Література»

 Жанр: есе

Шлай Микола Вікторович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАНЕВИЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВІДДІЛ ОСВІТИ

 

ЗОШ I-III ступенів ім. Володимира Мельника с.Чорниж

     

 

Номінація : «Література»

Жанр: есе

 

 

 

 

ДУХОВНІ СВЯТИНІ РІДНОГО КРАЮ

 

 

 

 

Роботу виконала:

Ярмолюк Світлана Іванівна

учениця 11 класу ЗОШ I-III ступенів

ім. Володимира Мельника с.Чорниж

18.01.2012 року народження с. Чорниж

 

 

 

Учитель:

Шлай Микола Вікторович

                                 

 

 

2019

doc
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку