Есе: «Сім'я та сімейні традиції в ХХІ ст.: криза чи еволюція»

Про матеріал
Есе: «Сім'я та сімейні традиції в ХХІ ст.: криза чи еволюція» Вступ Загальновизнаним у сучасній соціологічній думці є положення про зміни, які стосуються сім'ї, протягом усіх часів її існування. У західній соціології існує спеціальний напрям - історична соціологія, яка здійснює порівняльний аналіз еволюції сім'ї в історичній перспективі. Один з його представників, Дж. Ґолтроп, вважає, що сім'ю і родинне життя доцільно розглядати в динаміці, а не в статиці. Він вирізняє декілька етапів розвитку сім'ї в англосаксонському середовищі: • сім'я у дохристиянському суспільстві (з домінуванням парної сім'ї, пізніх шлюбів, великою кількістю одиноких людей); • сім'я у християнському суспільстві (з великим впливом церкви на життя родини і шлюб, забороною шлюбів між кровними родичами, з добровільним вступом у шлюб, практичною неможливістю розлучень, забороною абортів тощо); • сім'я в індустріальному суспільстві (з початком промислового перевороту в кінці XVIII ст. відбувається перша революція в родинному житті: зниження віку вступу в шлюб, збільшення народжуваності, широке використання жіночої праці, дозвіл розлучень за судовим рішенням тощо).
Перегляд файлу

Есе: «Сім'я та сімейні традиції в ХХІ ст.: криза чи еволюція»

Вступ

Загальновизнаним у сучасній соціологічній думці є положення про зміни, які стосуються сім'ї, протягом усіх часів її існування. У західній соціології існує спеціальний напрям - історична соціологія, яка здійснює порівняльний аналіз еволюції сім'ї в історичній перспективі. Один з його представників, Дж. Ґолтроп, вважає, що сім'ю і родинне життя доцільно розглядати в динаміці, а не в статиці. Він вирізняє декілька етапів розвитку сім'ї в англосаксонському середовищі:

  • сім'я у дохристиянському суспільстві (з домінуванням парної сім'ї, пізніх шлюбів, великою кількістю одиноких людей);
  • сім'я у християнському суспільстві (з великим впливом церкви на життя родини і шлюб, забороною шлюбів між кровними родичами, з добровільним вступом у шлюб, практичною неможливістю розлучень, забороною абортів тощо);
  • сім'я в індустріальному суспільстві (з початком промислового перевороту в кінці XVIII ст. відбувається перша революція в родинному житті: зниження віку вступу в шлюб, збільшення народжуваності, широке використання жіночої праці, дозвіл розлучень за судовим рішенням тощо).

Основний зміст

Сучасний етап розвитку західного суспільства приніс другу революцію в сімейному житті, яка не лише докорінним чином змінила сім'ю і родинні стосунки, а й, на думку багатьох дослідників, поставила під сумнів саме існування сім'ї. Це зумовлене цілою низкою обставин економічного і культурного характеру. Соціологи називають серед них:

  • зростання економічної незалежності жінок та їх активне включення в трудову діяльність (а це викликає прагнення жінок до більшої самостійності, перегляду традиційної структури родинних взаємин, до змін традиційних функцій сім'ї, рівноправ'я з чоловіками у прийнятті рішень, у контролі над видатками та майном сім'ї тощо. Недарма німецькому філософу Ф. Ніцше належать слова: "Коли чоловік і жінка стануть рівноправними, сім'я загине");
  • утворення двох центрів життя - праці й дому (раніше професійна діяльність і домашнє господарство існували в єдності, в межах однієї сім'ї);
  • еволюція поглядів на сексуальну мораль (або сексуальна революція з послабленням соціального контролю, зростанням анонімності сексуальної поведінки, збереженням секретності позашлюбних зв'язків, діяльністю широкої мережі засобів масової інформації, які проголошують вільне статеве кохання ледве не основним мірилом рівня цивілізованості сучасних чоловіків і жінок, зміною загального ставлення суспільства до сексуальної поведінки з пом'якшенням традиційних уявлень про дозволене і недозволене тощо);
  • винахід надійних контрацептивних засобів (уперше в історії людства за допомогою таких засобів вдалося відокремити сексуальність від зачаття).

Ці та інші причини викликали появу різного роду тенденцій розвитку сучасної сім'ї, які нині широко поширені й у розвинених західних, і в посткомуністичних країнах. До них належать:

  • зростання розлучень (абсолютне і відносне);
  • зростання кількості неповних сімей і дітей, народжених поза шлюбом;
  • зменшення середньої тривалості шлюбу;
  • пізніший час вступу в шлюб;
  • спільне життя подружніх пар без оформлення шлюбу;
  • зменшення розмірів сім'ї і народжуваності дітей з подальшим постарінням населення та навіть його депопуляцією;
  • збільшення кількості одиноких людей, які не беруть шлюбу;
  • зменшення кількості повторних шлюбів тощо.

Ці тенденції властиві й для розвитку сучасної сім'ї в Україні. Однак специфіка сімейних взаємин у нашій країні полягає в тому, що вони надзвичайно тісно пов'язані із загальним кризовим станом українського суспільства і насамперед - з низкою матеріальних проблем, суть яких можна висловити дуже коротко: боротьба родин за виживання в кризовому соціумі. Розглянемо основні індикатори становища сімей в Україні, розпочавши з демографічних аспектів їх існування.

Висновки

Таким чином, сім'я як одна з найстаріших біосоціальних спільнот нині зазнає величезних змін. Ці зміни мають глобальний універсальний характер і пов'язані з руйнацією традиційних цінностей та форм родинного життя і шлюбу. Однак це не означає загибелі сім'ї як такої: нові часи відкривають нові, незнані раніше обрії у стосунках чоловіка, жінки і дитини. Роль соціології полягає саме в тому, що вона здатна вчасно помітити нові явища, дослідити їх, виявити тенденції і перспективи, нагромадити соціологічну інформацію для вироблення виваженої державної сімейної політики, дієвої у масштабах всієї країни. Для української соціології це - одне з нових і важливих завдань.

Література

https://pidru4niki.com/1259060558137/sotsiologiya/tendentsiyi_rozvitku_suchasnoyi_simyi (дати звернення: 17. 11. 2021)

docx
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку