ЕСЕ з дисципліни «Психологія материнства» на тему: «Що означає бути нормальною мамою?»

Про матеріал
ЕСЕ з дисципліни «Психологія материнства» на тему: «Що означає бути нормальною мамою?»
Перегляд файлу

          Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Інститут педагогіки і психології

 

 

Кафедра психології розвитку  та консультування

 

 

 

 

 

ЕСЕ

з дисципліни «Психологія материнства» на тему:

 

«Що означає бути нормальною мамою?»

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Виконала: студентка групи змПС-21

Зозулич Мар"яна Ярославівна

Перевірила:

к. психол. н.,

доцент

Свідерська Галина Мирославівна

 

 

 

 

Тернопіль, 2019

«Що означає бути нормальною мамою?»

Мама…У цьому слові стільки тепла, ніжності, доброти, світла. Від самого свого народження, тільки-но з'явившись на світ, маленьке кволе тільце бачить її й заспокоюється, бо відчуває, що тепер в безпеці. Хто, як не мама, зрозуміє, пробачить усі помилки, заспокоїть, самовіддано любитиме, що б не сталося, зможе з легкістю пожертвувати своїм життям та часом. Скільки недоспаних ночей, сивого волосся, змарнілих очей... Протягом усього свого життя, у які б мандрівки не заносило людину, вона знатиме, що її чекатиме найрідніша людина - мама.

Для когось материнство - це покликання, важка робота, хтось вбачає в цьому сенс свого життя. Маю донечку, якій 4 років. Бути мамою - це велике щастя. Згадується чомусь перша зустріч із дитиною в пологовому будинку, коли її маленьку й тепленьку дали обійняти. Це незабутні відчуття! 

Намагаюсь виховувати донечку з використанням психолого-педагогічних знань, бо моя точка зору багато в чому суперечить бабусиним методам. Частіше звертаюсь до розуму та почуттів дитини. Материнство - це дар Божий і дуже важка щосекундна праця над собою та своїм чадом. 

Мій розпорядок дня як мами, мабуть, трохи легший у порівнянні з тими матерями, які живуть окремо від батьків, тому що мої батьки - це наші великі помічники, які залюбки залишаються з дитиною й приділяють велику увагу його розвитку, саме тому донечка  багато чого знає й вміє на свій вік. Виховую її   за принципами любові, поваги та взаєморозуміння й емпатії. Місток між мною та донечкою  побудований завдяки щирій, але не сліпій любові, взаємоповазі та поваги до почуттів один одного. 

Якщо ж дитина починає вередувати, то залежно від обставин, можу повередувати в такому ж стилі, пожартувати або раціонально пояснити й обґрунтувати його поведінку або ситуацію, що склалася, і, звичайно, поговорити про почуття дитини й свої в той момент. 

На мою думку, створювати родину можна в будь-якому віці, коли людина до цього готова й дозріла. Найголовніший обов'язок мами - оберігати дитину від негараздів, виростити її готовою до життя, зберегти її здоровою й щасливою, щоб вона знала, що її люблять, і сама любила. Бути мамою - це не лише талант, а й титанічна щоденна праця над собою заради щастя родини. У нашій сім'ї ми постійно говоримо, що любимо один одного.

Бути мамою — це важка праця, але вона ніколи не буває невдячною. Ти розумієш це тоді, коли твоя маленька дитинка, твоє рідне й дивовижне продовження тебе лежить у ліжечку й віддано дивиться у твої очі. Ти для неї — усе, її не можна зрадити, тому що вона довіряє тобі безмежно й повністю залежить від тебе.

Вміти поступитися своїми бажаннями заради бажань іншої, такої беззахисної, істоти. Ви не зможете більше облишите все й піти з подругою в кафе або із чоловіком у кіно. Тому що тепер відповідаєте за свого малюка. Бути мамою означає зуміти впоратися зі своїми емоціями й не сердитися на свого малюка, коли він не може заспокоїтися. А замість цього просто заспокоїти його й приголубити.

Потрібно  завжди вірити у свою дитину. Знати, що вона особлива, найкраща! Відгадувати й розуміти бажання свого малюка. І завжди намагатися їх виконувати, жертвуючи абсолютно всім! Бути мамою означає закохатися у свого чоловіка, не за якісь романтичні речі, а за те, що він чудовий батько і йому личить ним бути.

Мама означає завжди відчувати біль у серці під час перегляду програм про кримінал і дитячу жорстокість. Це одвічні думки про те, «як уберегти» свою дитину. Бути мамою означає плакати від щастя, побачивши кожне нове досягнення свого малюка. Бути мамою означає зрозуміти, нарешті, своїх батьків і вибачити їм усі свої дитячі образи. Зрозуміти всі їх заборони й усвідомити, що зі своєю дитиною поводитимешся так само. Бути мамою — це робота щодня, але ти ніколи від неї не стомишся й ніколи не пошкодуєш про це.

Я впевнена, що буду хорошою мамою для своєї дитини протягом усього життя.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 квітня 2022
Переглядів
552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку