Індивідуальне навчально-дослідне завдання з дисципліни «Аксіопсихологія» ЕСЕ на тему: «Аксіологічний профіль»

Про матеріал
Індивідуальне навчально-дослідне завдання з дисципліни «Аксіопсихологія» ЕСЕ на тему: «Аксіологічний профіль»
Перегляд файлу

          Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Факультет педагогіки і психології

 

 

Кафедра психології розвитку  та консультування

 

 

 

 

 

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

 

з дисципліни «Аксіопсихологія»

 

ЕСЕ на тему:

 

«Аксіологічний профіль»

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Виконала: студентка групи змПС-21

Зозулич Мар"яна Ярославівна

Перевірила:

доктор психологічних наук

професор Радчук Галина Кіндратівна

 

 

 

Тернопіль, 2019

Аксіопсихологія – це  галузь психологічної науки, яка вивчає ціннісно-смилову сферу, її особливості, структуру, механізми функціонування і розвитку в онтогенезі.

У перше термін аксіопсихологія вжив відомий радянський вчений Б.С.Братусь в 1990 році. В контексті завдань гуманітарної психології, де аксіопсихологія визначалася основною галуззю спрямованою на вивчення суб’єктивно ціннісної сфери.

Як окрема галузь психологічної науки вона оформилась в кінці 20-го століття. Вперше термін «аксіопсихологія» був використаний З.С.Карпенко у монографії «Аксіопсихологія особистості» у 1998 році.

Питання психології особистості обумовлено необхідністю демократизації, гуманізації, та модернізації змісту, методів форм, і засобів навчально-пізнавальної діяльності.

     В житті людини цінності виконують ряд важливих функцій:

  • перш за все це функція трансляції людського досвіду знань,  результатів людської діяльності.
  • функція здійснення, утримання і закріплення смислів, людська діяльність перш за все скерована на створення нового, цінного.
  • орієнтаційна функція; покладаючись на цінності, як життєві орієнтири людина отримує здатність структурувати реальність за критерієм її значущості для себе.

Не слід забувати і про те, що саме цінності становлять смисловий каркас людської культури в цілому.

Що ж все таки цінності для мене? Цікаве питання, і зараз я постараюсь дати на нього відповідь. Для мене цінності можна конкретно розділити на три невеличкі групи: розвиток, робота і особисте життя.

Провівши різні методики і аналізувавши їх, може з впевненість сказати що головною цінністю для мене є все таки моє особисте життя. Це тривалі стосунки в парі, батьки і діти, друзі і близькі. Це цінність відносини з іншими людьми. Тут всюди є любов - як радісна турбота, тепла повага.

Мати сім`ю це велике щастя. Коли є підтримка, коли є з ким порадитись, обговорити якісь питання, які важко вирішити самостійно, почути цінну пораду. Коли чоловік після важкого робочого дня радісно йде додому - там його сім'я, його дружина і діти. Це все щасливе сімейне життя, яке відіграє чи не найважливішу роль для мене. Я щаслива коли моя сім`я здорова, коли повертаючись після важкого робочого дня на порозі дому мене зустрічає моя донечка, моє життя, мій всесвіт, яка однією своєю посмішкою і фразою «Мамулічек я сумувала за тобою, а чого ти так довго?» допомагає зразу забути про втому.

Також важливою цінністю для мене є пізнання нового. Оскільки мислення людини неодноразово звертається до її особистих знань при розв'язанні кожної проблеми й прийнятті кожного рішення. Для мене пізнання нового це цікавий процес який супроводжується приділенню уваги різній літературі, книгам, журналам та ін.

 Складно робити свою справу добре без освіти і досвіду. Тому цінність розвитку майстерності знаходиться сфері «Справа, робота, бізнес» але з іншого боку, будь-яка освіта і підвищення професійної кваліфікації обов'язково призводить до особистісного розвитку. Тому цінність розвитку особистості залежить від бажання вдосконалити себе, здобути різні знання з різних сфер. Я завжди хотіла і по сьогоднішній день хочу навчатися чогось нового. Розвивати свій кругозір, дізнаватись нове, осягнути його,зрозуміти його сутність, не тільки зазубрити а пропустити це крізь себе, щоб відчути наскільки це важливо.

Третьою цінністю і одною з найважливіших для мене є здоров`я. На мою думку, насправді здоров’я — найвища цінність. Майже всі знають цю тезу, але усвідом­лює її не кожен. Про здоров’я і здоровий спосіб життя у нашого народу є чимало прислів’їв і приказок: «Найбільше багатство — здоров’я»; «У здоровому тілі -— здоровий дух»;

 Проте інколи складається враження, що люди, тільки захворівши, розуміють, що позба­влені чогось надзвичайно важливого в житті. Особливо молодь, яка марнує своє здоров’я, уживаючи наркотики, алкоголь, курячи тютюн.

Динамічний ритм сучасного життя, постійні стреси теж, на жаль, не сприяють зміцненню здоров’я людини. В останні роки люди усе більше розуміють, що найкращі ліки може дати лише сама природа. Тому намагаються перебувати в гармонії з природою, шанобливо ставитися до неї, використовуючи її багатства. Переконані, що саме перебування на природі значно покращує настрій, самопочуття люди­ни, підвищує захисні сили організму.

Для мене здоров`я це важливий чинник в житті без якого людина почувається обмеженою. Я стараюсь слідкувати за своїм здоров`я, не тальки фізичним а й психічним, за здоров"ям своїх близьких, вчасно звертатися до лікаря якщо виникає така потреба. Також  важливе для здоров"я це відпочинок. Відпочинок – це задоволення, це радість. Потреба у відпочинку – примітна властивість усякого живого організму. І люди створені так, що працювати безперервно вони не можуть: виснажуються, «перегріваються», немов старий ламповий телевізор. Спробуйте нести важку сумку, не змінюючи руки: рано чи пізно онімілі пальці розіжмуться, і сумка впаде на землю. Тому природа знайшла вихід – періодично змушувати кожну істоту відновлювати сили. Це теж все дуже важливе для здоров"я.

 Ми повинні вміти відпочити, щоб вчасно відновити своє здоров"яя. Для мене відпочинок неозначає, що зразу потрібно все кинути і йти кудись відпочивати на море або ще кудись. Відпочити можна і вдома, за чашкою гарячого чаю і цікавою книгою в якій можна знайти багато чого цікавого для себе, як особистості.

Отже, твердження «Здоров’я — найвища цінність» є правдивим; хочеться тільки, щоб людина починала замислюватись над своїм здоров’ям не тоді, коли захворіє, а значно раніше. Адже не так важко дотримувати режиму, щодня робити зарядку, стежити за вчасним і раціональним харчуван­ням.

Матеріально-забезпечене життя як на мене виступає теж цінністю і досить невід"ємною. Для мене воно має теж значення. Я рахую, якщо людина навчена на затишок на  комфорт це загалом добре. Вона буде досягати того, щоб завжди знаходитись в таких умовах. Це цінність впорядкованого побуту. Вона лежить на стику двох сфер - адже «будинок, комфорт, гроші» дуже потрібні для сім'ї і не завадять відпочинку. Для мене матеріальне-забезпечення це вміння шукати додаткові прибутки, вміння керувати своїми фінансами, так щоб в певній мірі вони приносили задоволення.

Ці цінності, які яка охарактеризувала займають в моєму житті досить велике значення. Але є також ще багато цінностей які для мене дуже важливі, це свобода, незалежність у вчинках і діях, впевненість у собі, наявність вірних і хороших друзів, цікава робота, творчість. Кожна з цих цінностей доповнює мене як особистість, без них важко себе реалізувати і відчути себе повноцінним.

Від цікавої роботи залежить який людина буде мати інтерес. Чи ця робота приносить задоволення духовне, матеріальне загалом. Щоб людина з захватом йшла на роботу, тому що буде розуміти що займається улюбленою справою, яка приносить користь не лише їй а й оточуючим.

Досить велике значення для мене має творчість. Оскільки це теж певний розвиток. Завдяки якому людина розкриває свої таланти про які навіть раніше  не здогадувалася. Мені дуже подобається займатись ручною роботою, засвоювати нові техніки, які допомагають у виготовленні різних декоративних виробів, які можуть не лише прикрасити інтер’єр а й бути предметом використання. Під час того як я вивчаю різні техніки в творчості мені звичайно цікаво звідки вони походять, звідки їх витоки. Тим самим я збільшую своє пізнання.

На рахунок такої цінності як хороші і вірні друзі я можу сказати, що на сьогоднішній день це дуже велика рідкість. Оскільки наше суспільство настільки змінилось в плані бути вірним безкорисливим другом. Я багато разів впевнилась в тому, що важко знайти а ще важче втримати таку людину біля себе. Тому, що  виникають різні непорозуміння між людьми, які заважають  зберегти дружні і теплі відносини.

Можна зробити висновок що в моєму житті багато цінностей і хочу зберегти їх для себе протягом всього життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 квітня 2022
Переглядів
992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку