Етапи розвитку органічної хімії. Класифікація органічних і біоорганічних сполук

Про матеріал
Етапи розвитку органічної хімії. Класифікація органічних і біоорганічних сполук
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему «Етапи розвитку органічної хімії. Класифікація органічних і біоорганічних сполук»Підготувала. Вчитель хімії Алексійчук Оксана Олександрівна

Номер слайду 2

ОРГАНІЧНА ХІМІЯ — наука, яка вивчає будову, фізичні та хімічні властивості, реакційну здатність органічних сполук рослинного чи тваринного походження, розроблення методів синтезу органічних сполук різних класів як природних, так і синтетичних; вивчення механізмів хімічних реакцій та тих закономірностей, яким вони підлягають.

Номер слайду 3

Назва «органічна» запропонована шведським хіміком Й. Я. Берцеліусом у 1808 р., оскільки на той час предметом вивчення були речовини, які утворювалися лише в живих організмах.

Номер слайду 4

Виділення сучасної органічної хімії в самостійну хімічну науку спричинене великою кількістю та різноманіттям органічних сполук, суттєвою відмінністю їх реакційної здатності, важливою роллю в життєдіяльності рослинних та тваринних організмів, а також винятковою важливістю органічної хімії в житті людини та суспільства. 

Номер слайду 5

Етапи розвитку органічної хімії: Знайомство людини з органічними речовинами і застосування їх для практичних цілей почалось ще в глибоку давнину.• Першою відомою кислотою був оцет, або водний розчин оцтової кислоти.• Давнім народам було відомо бродіння виноградного соку,• Вони знали примітивний спосіб перегонки і застосовували, його для отримання скипидару; галли і германці знали способи варіння мила;• У Єгипті, Галлії та Німеччини вміли варити пиво. В Індії, Фінікії та Єгипті було вельми розвинене мистецтво фарбування за допомогою органічних речовин.• Крім того, давні народи користувалися такими органічними речовинами, як масла, жири, цукор, крохмаль, камедь, смоли, індиго і т. д.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кінець XVIII в ознаменувався помітними успіхами у вивченні органічних      речовин, причому органічні речовини почали досліджувати з чисто наукової точки  зору. У цей період був виділений з рослин і описаний ряд найважливіших органічних кислот (щавлева, лимонна, яблучна), встановлено, що масла і жири містять в якості загальної складової частини «солодке початок» - масел (гліцерин) і т. д

Номер слайду 8

Поступово почали розвиватися дослідження органічних речовин - продуктів життєдіяльності тваринних організмів. Так, наприклад, з сечі людини були виділені сечовина і сечова кислота. Накопичення значної фактичне матеріалу стало сильним поштовхом до глибшого вивчення органічної речовини.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У 1854 р.  Бертло вдалося синтезувати речовини, що відносяться до класу жирів.

Номер слайду 12

У 1861р. А. М. Бутлеров дією вапняної води на параформальдегід вперше здійснив синтез метиленітану - речовини, що відноситься до класу цукрів, які, як відомо, відіграють важливу роль у процесах життєдіяльності організмів.

Номер слайду 13

Основними віхами в історії органічної хімії були:

Номер слайду 14

Класифікація органічних сполук за складом

Номер слайду 15

Класифікація органічних сполук за будовою карбонового кістяка

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Класифікація органічних сполук за кратністю зв’язків

Номер слайду 19

Класифікація органічних сполук за функціональними групами

Номер слайду 20

Бі́ооргані́чна хі́мія — розділ органічної хімії, що вивчає структуру, властивості, біологічні функції, молекулярні механізми дії найважливіших компонентів живої матерії, лікарських засобів, пестицидів та інших біологічно активних речовин.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Усі біоорганічні сполуки можна поділити на біополімери та біорегулятори

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Біорегулятори — вітаміни, гормони, деякі природні й синтетичні біологічно активні сполуки, в тому числі лікарські речовини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
1113
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку