ОРГАНІЧНА ХІМІЯ — наука, яка вивчає будову, фізичні та хімічні властивості, реакційну здатність органічних сполук рослинного чи тваринного походження, розроблення методів синтезу органічних сполук різних класів як природних, так і синтетичних; вивчення механізмів хімічних реакцій та тих закономірностей, яким вони підлягають.
Виділення сучасної органічної хімії в самостійну хімічну науку спричинене великою кількістю та різноманіттям органічних сполук, суттєвою відмінністю їх реакційної здатності, важливою роллю в життєдіяльності рослинних та тваринних організмів, а також винятковою важливістю органічної хімії в житті людини та суспільства.
Етапи розвитку органічної хімії: Знайомство людини з органічними речовинами і застосування їх для практичних цілей почалось ще в глибоку давнину.• Першою відомою кислотою був оцет, або водний розчин оцтової кислоти.• Давнім народам було відомо бродіння виноградного соку,• Вони знали примітивний спосіб перегонки і застосовували, його для отримання скипидару; галли і германці знали способи варіння мила;• У Єгипті, Галлії та Німеччини вміли варити пиво. В Індії, Фінікії та Єгипті було вельми розвинене мистецтво фарбування за допомогою органічних речовин.• Крім того, давні народи користувалися такими органічними речовинами, як масла, жири, цукор, крохмаль, камедь, смоли, індиго і т. д.
Кінець XVIII в ознаменувався помітними успіхами у вивченні органічних речовин, причому органічні речовини почали досліджувати з чисто наукової точки зору. У цей період був виділений з рослин і описаний ряд найважливіших органічних кислот (щавлева, лимонна, яблучна), встановлено, що масла і жири містять в якості загальної складової частини «солодке початок» - масел (гліцерин) і т. д
Поступово почали розвиватися дослідження органічних речовин - продуктів життєдіяльності тваринних організмів. Так, наприклад, з сечі людини були виділені сечовина і сечова кислота. Накопичення значної фактичне матеріалу стало сильним поштовхом до глибшого вивчення органічної речовини.