Етична бесіда " Кожна людина - коваль свого щастя"

Про матеріал
Кожна людина хоча б один раз у своєму житті замислювалась над тим, що для неї щастя і чи існує воно взагалі як таке. Це досить-таки непросте запитання, це одвічна тема. Ще давньогрецькі філософи намагалися пояснити це поняття, зрозуміти його сенс, вони пов'язували його зі станом урівноваженості, гармонії людської душі.
Перегляд файлу

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ»

 

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА:


«Кожна людина – коваль свого щастя»

 

 

 

 

 

 

 

 

Студентки III курсу
групи МІЕ17Б

фізико-математичного факультету

Дядик Аліни

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2020

 

Мета заходу:  Формувати позитивну «Я-концепції» учнів, оптимістичне сприймання майбутнього; поглибити розуміння відмінностей почуття щастя від інших позитивних почуттів; розвивати мотивацію докладати необхідні зусилля задля досягнення щасливого сьогодення та майбутнього.

 

Завдання заходу: Проаналізувати різні підходи до розуміння поняття «щастя», формувати в учнів власне його трактування та усвідомлення відмінності почуття щастя від задоволення;
викликати інтерес до природи відчуття людиною себе щасливою, ролі внутрішніх та зовнішніх чинників почуття щастя.
Надати учням можливість упевнитися, що щастя залежить від цінностей людини, її здатності помічати щасливі моменти життя та власних зусиль задля досягнення щастя. Розвивати здатність учнів вивести власну «формулу» щастя.

 

Обладнання:  Шаблон квітки з пелюстками, роздруківка смайлика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід етичної бесіди:

І. Вступна частина

 

 Слово вчителя:

 

Доброго дня, любі діти! Сьогодні ми з вами поговоримо на дуже важливу для кожного тему. Тема нашого заходу « захована» в кросворді. Чи зможете ви його розгадати:

 

 

1. Не дерево і не трава. (Кущ)

2. Найдорожча у світі людина.(Мама)

3. Мамина мама.(Бабуся)

4. Велике тістечко на День народження.(Торт)

5. Тато, мама і я – дружна …(Сім’я)

 

Молодці! Отже, як ви уже зрозуміли , ми будемо говорити про ЩАСТЯ.

 

Вчитель: Зараз пропоную вам послухати притчу, та відповісти на питання:

Один чоловік мріяв про ліпше життя, йому не подобався той дім, де він жив, одяг, який носив; одне слово – йому не подобалось все, що його оточувало. Він замислювався над питанням, чому хтось має все, про що можна тільки мріяти, а в нього немає нічого.

 

- От, якби в мене був гарний дім, вродлива жінка, багато грошей, то я був би щасливий, - думав чоловік цілими днями.

 

І одного разу зустрівся він з чарівником.

 

- Я чув твої думки, - сказав чарівник, - і готовий допомогти тобі. Скажи, що ти хочеш і я все виконаю.

 

Чоловік дуже зрадів. Спершу він не повірив у своє щастя.

 

- Невже так буває?! Просто попросити і все здійсниться? Напевно ти захочеш чогось натомість?

 

Але чарівник відповів, що йому не потрібно нічого.

 

- Ти просиш так давно і, напевне, добре знаєш, що тобі потрібно. Просто попроси і все з’явиться.

 

- Чудово, - зрадів чоловік, - мені потрібен великий гарний дім, красуня-жінка, але щоб вміла добре куховарити. А ще я хочу, щоб у мене завжди було багато-багато грошей.

 

- Добре, - відповів чарівник, - лягай спати. І коли прокинешся завтра вранці, усе це в тебе буде.

 

І справді: чоловік прокинувся у великому пречудовому будинку і його зустріла усміхнена красуня-жінка, яка приготувала сніданок. Усе було пречудово. У банку було відкрито рахунок на його ім’я, який весь час поповнювався. Спершу чоловік ніяк не вірив у таке щастя, він був просто у захваті.

 

Минав день за днем, місяць за місяцем, а в його житті нічого не змінювалось. Він запитував себе, чого ще можна хотіти, бо ж у мене все є, але, попри це, відчував, що жаданого щастя так і не знайшов. І знову покликав чарівника.

 

- Чому я нещасний, хоча маю все? - запитав чоловік, коли чарівник знову прийшов до нього

 

- Я виконав усі твої забаганки, то ж тішся своїм щастям.

 

- Не можу: у величезному домі мені самотньо. Красуня-жінка не тішить мене. І гроші, яких я так прагнув, не дарують мені радості. Скажи мені - чому?

 

- Ти просив у мене дім, але не просив тепла і затишку в ньому. Ти просив у мене жінку, але не просив любові і розуміння. Ти просив у мене грошей, але не просив свободи, сили і радості, - відповів чарівник.

 

Чоловік дуже зрадів.

 

- Дякую, я все зрозумів, - сказав він. – то дай усе це мені.

 

- То якщо ти зрозумів, то йди і зроби все сам, - мовив чарівник і зник.

 

А чоловік пробудився у своєму старому домі, сам - без жінки і грошей; але, зате, тепер він знав напевно, чого хоче насправді.

 

  • Що випливає з цієї притчі? ( Що щастя не в грошах, багатстві та красуні-жінки, а в коханні, розумінні, сім’ї, свободі, теплі та затишку….)

 

  • Що б ви попросили у чарівника, якби зустріли його?

 

Ще одна притча доводить, що ви самі – ковалі свого щастя

 

В одному селі жив колись Мудрець. Одного разу до нього в двері постукав мандрівник. Він був дуже нещасним та засмученим, і хотів знати відповідь лише на одне питання.

- Скажіть, Майстре, як довго потрібно чекати щастя? - Запитав гість.

 

Посміхнувшись, Мудрець відповів:

 

- Якщо чекати, то дуже довго...

 

  • Чи згодні ви з цим?
  • Що, на вашу думку, потрібно робити, щоб досягнути щастя?
  • Що таке щастя саме для вас?

 

ІІ. Основна частина

Вчитель: А зараз діти, прошу відповісти на питання :

«Людина щаслива, коли …»

та давайте зафіксуємо відповіді на пелюстках ромашки.

 

Уяві, що людина має все, що ви назвали, це гарантує, що вона буде дійсно щасливою?

 

Пропоную, відірвати по пелюстці, якщо в людини цього немає, але вона може бути щасливою.

Розмальовка Мультяшна квітка з обличчям | Розмальовки для дітей ...

 

 

 

Приклади щасливих людей:

  1. Розпочнемо із австралійського мотиватора, оратора Ніколаса Джеймса – “Ніка” Вуйчича, людини-легенди.

 

Ніколас народився з синдромом тетраамелії – рідкісним спадковим захворюванням, що призводить до відсутності чотирьох кінцівок. Частково була одна стопа з двома зрощеними пальцями, що дозволило хлопчикові після хірургічного поділу пальців навчитися ходити, плавати, кататися на скейті, грати на комп’ютері і писати.

 

  З 1999 року Ніколас почав виступати в церквах, тюрмах, школах і дитячих притулках і незабаром відкрив некомерційну організацію “Життя без кінцівок”, почавши благодійну діяльність і допомагаючи інвалідам по всьому світу. Він об’їздив понад 55 країн, виступаючи в школах, університетах та інших організаціях. Зараз Нік Вуйчич багатодітний батько та щасливий сім’янин.

 

  1. Фріда Кало - відома мексиканська художниця, автор численних експресивних і дуже яскравих картин, більша частина з яких була її власними автопортретами.

 

У віці 6 років вона захворіла на поліомієліт, тому її ліва нога була товща, ніж права, крім цього у неї була ущелина хребта, яка могла в будь-який момент вплинути на функціонування спинного мозку.

 

 Бажання жити і нормально пересуватися допомогло Фріді наскільки це можливо оговтатися від травм і навіть відновити здатність ходити, проте вона протягом усього свого життя була буквально прив’язана до лікарні, оскільки страждала від рецидивів сильного болю.

 

Але, незважаючи на це, вона багато працювала як художниця і її картини із задоволенням купували багато міжнародні музеї світу.  Незважаючи, на всі ці перешкоди, вона вважає себе щасливою жінкою.

 

 

 

  1.   Герої нового випуску "Території позитиву" - люди, яким набридла міська метушня і вони її замінили сільським спокоєм. Вони доводять: щасливим можна бути і з мінімальною кількістю грошей.

 

В шаленому ритмі міського життя часто забуваєш про прості речі. Є люди, які вирішують це змінити. Вже п’ять років колишні кияни, хірург Петро і майбутня юристка Оля, переїхали зі столиці поближче до природи.

 

Тепер Петро замість скальпеля "орудує" сокирою. І влітку, і взимку обидва ходять босоніж, а їдять тільки те, що вирощують на землі. Олю не цікавлять фешн-покази і креми проти целюлліту. Все це вона вважає зайвим. Там, у місті, здається, що для щастя треба багато. А тут починаєш розуміти - воно щодня поруч.

 

"Тут в принципі щастя від того, що ти живеш, від того, що ми живемо, ми вже щасливі, від того, що ми бачимо людей, ми щасливі утричі більше", - кажуть вони.

 

Олена мешкає на хуторі вже другий рік поспіль. Раніше жила у Києві, працювала в декор-студії, а якоїсь миті зрозуміла, що місто – це не її.

 

Зараз вона вивчає латинь і крок за кроком продумує свій бізнес. Олена мріє вирощувати екологічно чисті продукти. А ще - збудувати власний дім. Окрім коней, у неї тут кури, кіт і песик на прізвисько Вовченя.

 

  1. Старенька бабуся щасливіша від молодої успішної красивої дівчини?

Олені Миколаївні 77 років, вона живе одна, за рахунок самої лише мізерної пенсії. Юлі 23 роки, вона щойно отримала червоний диплом, має стабільну роботу з високою зарплатою, безліч друзів і кохану людину. Що ж робить стареньку бабусю щасливішою від молодої успішної красивої дівчини?

 

Сім’ю (тобто тата і маму) Юлія називає стресовим фактором у своєму житті. Бо батькам постійно треба доводити, що ти найкраща дитина в світі. Друзів у дівчини багато, але в постійних пошуках нових розваг, задоволення вона не знаходить. «Ніби все гаразд, але постійно хочеться якихось вражень. Ходимо з друзями в різні заклади для молоді – шукаємо відпочинку. Люди, які постійно там відпочивають, так само не отримують задоволення, сидять з темними обличчями та чогось чекають».

 

Олена Миколаївна, хоч і живе сама, та має дітей, внуків і навіть правнучку. Вона радіє лише від того, що знає, що десь там на іншому кінці міста її рідні думають про неї. Гроші Олена Миколаївна вважає скороминучим фактором, який на щастя не впливає.

 

А Юлія, маючи високу зарплату, завжди залишається нею незадоволена. «У будь-якому разі я хочу більшого, іноді непотрібного. Якщо гроші з’являються, я їх маю автоматично витратити, скільки б їх не було. Сам процес тринькання зарплати приємний. А потім місяць чекаєш нових надходжень».

 

Дівчина постійно прагне чогось нового. Та згодом розчаровується буквально в усьому. Олена Миколаївна ж упевнена: «Ти сильний, коли дієш. Якщо себе пожалів, став слабким. Ми не можемо залежати від вибриків інших людей. Щастя і горе у нас усередині».

 

 

Вчителя: Зараз пропоную послухати та обговорити цитати і вирази про щастя.

 

«Життя вимірюється не кількістю зроблених вдихів і видихів, а кількістю тих моментів, коли від щастя захоплює дух.»

(Метод Хітча)

 

«Кожну хвилину, коли ви злитеся на когось, ви втрачаєте 60 секунд щастя, яке ви ніколи не повернете.»

(Вільям Роджерс)

 

«У самої злої людини розквітає обличчя, коли їй кажуть, що її люблять. Стало бути, в цьому щастя...»

(Лев Миколайович Толстой)

 

«Щастя — мати вродливу жінку, а горе — мати таке щастя.»

(Меліхан Констянтин)

 

«Немає ліків, які здатні вилікувати те, що може вилікувати щастя...»

(Габріель Гарсіа Маркес)

 

«Шукаємо щастя по країнах, столiттях, а воно скрiзь i завжди з нами; як риба в водi, так i ми у ньому, i воно бiля нас шукає нас самих. Нема його нiде вiд того, що воно скрiзь. Воно схоже до сонячного сяйва — вiдхили лише вхiд у душу свою.»

(Григорій Сковорода)

 

  • Який вираз вам подобається найбільше? Чому?
  • Який вираз вам подобається найменше? Чому?

 

 

Зараз ми пограємо в гру «Знавці щастя» (потрібно продовжити прислів’я)

 

  1. Хто дрімає … (той щастя не має)
  2. Щастя знає … (кого шукає)
  3. Не родись багатий, а … (родись щасливий)
  4. Справжнє щастя … (завжди попереду)
  5. Щастя не рибка: … (вудкой не спіймаєш)

 

Вчитель: Зараз пропоную вам переглянути відео. https://www.youtube.com/watch?v=K0ozJRUXUjg&t=40s

  • Чи згодні ви з дітьми?
  • Що саме для вас є щастя?
  • Чи щасливі ви на даний момент?
  • Що вам не вистачає для щастя?
  • Що робить вас щасливими?

 

 

ІІІ. Заключна частина

 

Не секрет, що для кожного рецепт, як стати щасливою людиною – свій. Пропоную скласти порадник « Як стати щасливим», для цього, кожному потрібно доповнити речення.

 

« Щастя – це …»

«Щоб стати щасливим …»

« Я щасливий (а) бо …»

 

На завершення, послухайте тематичну пісеньку

https://www.youtube.com/watch?v=Ww7839W0DAs

 

Також роздрукувати та роздати дітям смайлик, щоб вони завжди «кували» своє щастя!!!

 

docx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
2366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку