ЕЙДЕТИКА В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Про матеріал

Сучасні педагогічні технології змінили всі аспекти сучасного життя і освіти! Сучасна школа бачить учнів, які впевнено займаються технологіями та обмінюються знаннями один з одним за допомогою своїх практичних навичок та умінь. Вчителі все частіше шукають більш цікаві та інтерактивні методи для вивчення шкільного матеріалу. Вони тепер повинні конкурувати за увагу своїх учнів, використовуючи технологію, яка робить навчання цікавим та ефективним. Цей попит призвів до швидкого розширення ринку освітніх технологій. Існують сотні інструментів для вчителів та учнів, які можуть полегшити пошук саме того, що ви шукаєте.

Перегляд файлу

ІІІ. ЕЙДЕТИКА В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

3.1. Сутність ейдетики.

Сучасні педагогічні технологія змінили всі аспекти сучасного життя і освіти! Сучасна школа бачить учнів, які впевнено займаються технологіями та обмінюються знаннями один з одним за допомогою своїх практичних навичок та умінь. Вчителі все частіше шукають більш цікаві та інтерактивні методи для вивчення шкільного матеріалу. Вони  тепер повинні конкурувати за увагу своїх учнів, використовуючи технологію, яка робить навчання цікавим та ефективним. Цей попит призвів до швидкого розширення ринку освітніх технологій. Існують сотні інструментів для вчителів та учнів, які можуть полегшити пошук саме того, що ви шукаєте.

Ейдетизм - це одна з різновидів образної пам'яті, яка запам'ятовує яскраві, наочні образи, а потім з легкістю відтворює їх.

На жаль, у традиційній школі вивчення матеріалу спирається на механічну пам'ять і логічне мислення, які в молодшому шкільному віці ще вимагають розвитку та вдосконалення.

Все просто не реально запам'ятати відразу, але ж потрібно ... Подібний процес навчання суперечить процесу розвитку мозку, який закладений природою.

Таке навчання часто стає  причиною психологічного дискомфорту і стресів, які негативно відбиваються  на навчанні і самопочутті.

Фахівці впевнені, що методика, яка враховує особливості розвитку дитини - одна з основних причин високої успішності в школі.

Такою методикою вважається ейдетика. Система ейдетики розвиває такі важливі якості, як: швидкість, гнучкість, оригінальність. Система ейдетики вчить дітей запам'ятовувати без зазубрювання, грунтуючись тільки на асоціаціях і якихось пам'ятних особливості предмета запам'ятовування.

Атмосфера під час занять  повинна бути невимушеною, веселою. Якщо враховані всі вимоги, то використання цієї унікальної методики обов'язково відіб'ється на розвитку пам'яті школяра, його уважності і мисленні. Дитина отримає задоволення від занять, а навчальний матеріал засвоїться швидше.

Наш мозок вміщує безліч ейдетичних образів, наповнених почуттями і асоціаціями, які дозволяють в будь-який момент відтворити будь-яку ситуацію. Ейдетика розвиває внутрішнє бачення людини, і завдяки підвищеній сприйнятливості, в пам'ять відкладається більше інформації.

Ейдетика - найкращий помічник у навчанні дітей, щоб зрозуміти чому, необхідно розібратися з терміном ейдетика.

Що ж таке ейдетика?

Ейдетика (eidos грец. - вид, образ, зразок) - філософія і вчення про сутність. Вперше ейдетика описав Арістотель, потім Демокріт. Вони приділяли ейдетиці велике філософське значення. Це психологічне явище, яке полягає в здатності відтворювати яскравий наочний образ через значний проміжок часу. Це можна спостерігати у дітей і підлітків - більш яскраво, у дорослих - менш проявлено. Ейдетика характеризує особливість пам'яті з більш яскравою фіксацією об'єкта, наповненою емоційно-чуттєвою насиченістю.

Ейдетика як спосіб розвитку пам'яті та уважності у дітей повинна використовуватися вчителями та дитячими психологами. Вони повинні навчати дитину представляти відсутні предмети і візуалізувати їх у своїй свідомості. Завдяки якості ейдетизму, предмет після зникнення через кілька хвилин або років може бути відтворений в пам'яті.

В основі ейдетики лежить: розвиток пам'яті, уваги і образного мислення.

Метод ейдетики будується на принципі образних асоціацій, завдяки яким дитина може швидше, якісніше запам'ятовувати матеріал, зберегти його і легко відтворити.

Користь ейдетики для початкової школи полягає не тільки в легкості запам'ятовування об'єктів, текстів, цифр, але і в цілому вона полегшує засвоєння матеріалу, що особливо важливо в процесі навчання, скорочує час виконання завдань, підвищує ефективність і успішність.

Одним з найулюбленіших учнями методів ейдетики є метод піктограм. Діти отримують велике задоволення від виконаних завдань. Піктограма це зображення, що передає малюнком якусь інформацію. Піктограми дуже добре використовувати при обробці текстів і віршів. На уроках читання вони корисні як з точки зору запам'ятовування слів, так і з точки зору розвитку художнього мислення. Спочатку читається все твір від початку до кінця, потім по рядках або по частинах плану. Після цього учень малює піктограму до кожного уривку. Потім я продовжую читати, а дитина слухає і знову малює. При цьому малюнок повинен нагадувати текст.

Після такої вправи учень вдумується в суть кожного слова, просить пояснити нове і незрозуміле. Щоб намалювати схему поняття, потрібно добре все уявити. При цьому піктограма не вимагає вміння добре малювати, вона схематична, виконується дуже швидко і допомагає легко запам'ятати і переказати сюжет .

Цікаво те, що піктограми допомагають запам'ятовувати інформацію без зайвої напруги, без механічного зазубрювання. Матеріал запам'ятовується осмислено і свідомо. Складаючи піктограми, дитина розмірковує над лексичним значенням кожного окремого слова, цілої фрази, рядки (якщо мова йде про вірші), міркує про пряме і переносне значення слів, аналізує їх, підбирає слова, співзвучні даними.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
1083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку