Езоп.Байка як літературний жанр

Про матеріал
Авторська розробка. Ознайомлення з байкарем Езопом та історією виникнення байки як літературного жанру у світовій літературі; вчити учнів виразно читати байки , висловлювати свої думки щодо їх моралі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Байка як літературний жанр, її характерні ознаки. Езоп. «Лисиця і виноград». « Вовк і Ягня»

Номер слайду 2

«В Езопа вчіться, люди добрі»

Номер слайду 3

Езоп –засновник жанру байки

Номер слайду 4

Езоп жив у 4 ст. до н.е. у Давній Греції. Батьківщиною його називають Фрігію, область у Малій Азії. Відомо, що він був рабом-чужинцем і кілька разів переходив від одного хазяїна до іншого. Збереглося кілька легенд, які зображують Езопа, як незалежну, наділену багатою уявою особистість.

Номер слайду 5

Зовнішність Езопа. Зовні Езоп був некрасивий: мав велику голову ще й горба на спині. Але незважаючи на неприємну зовнішність, він був дуже розумним.

Номер слайду 6

За переказами Езоп був не греком , а рабом-чужинцем. Про його мудрість ходили легенди. А здобув волю він, завдяки своєму непересічному розуму.

Номер слайду 7

Езопові байки висміювали глупство, жадібність ,заздрість. Слухачі захолено переказували байки один одному.

Номер слайду 8

Однак дехто сприймав байки Езопа як особисті образи. Недоброзичливці , аби помститися, підкинули в його торбину золотий кубок вкрадений із храму.

Номер слайду 9

Байкаря звинуватили в злочиніЕзоп став жертвою підступу. За вироком суддів, « не гідного звичайного поховання» Езопа мали скинути зі скелі.

Номер слайду 10

В останні хвилини життя, вже над прірвою , мудрець розповів натовпу свої байки…У своїх творах Езоп створив особливу художню мову.Її назвали - езопівською.

Номер слайду 11

Езопівська мова – мова, що грунтується на інакомовленні, натяках та інших прийомах , які утворюють прихований зміст твору

Номер слайду 12

Байка – стисла віршована або прозова розповідь , в основу якої покладено алегоричний сюжет повчального характеру. У байці діють алегоричні персонажі ( люди, тварини, рослини). Наприкінці байки міститься мораль.

Номер слайду 13

Байка « Лисиця і виноград»

Номер слайду 14

Байка « Вовк і ягня»

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
1118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку