Презентація до уроку "Жага до життя". Характеристика героїв твору."

Про матеріал
Презентація містить порівняльну характеристику героїв оповідання у вигляді кол Вена, схему шляху до життя головного героя оповідання, формули перемоги головного героя та поразки Білла. Проілюстровані екстремальні ситуації, у яких герой проявляє себе. Аналіз твору проводиться учнями, лише після цього надаються правильні відповіді, що містяться на слайдах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Характеристика героїв твору

Номер слайду 2

«Жага до життя” Характеристика героїв твору “Коли вам стає дуже тяжко, і навколо все проти вас, і, здається, нема сили терпіти більше жодної хвилини, нізащо не відступайте, саме у таки хвилини зароджується перемога.” Г. Бічер-Стоу

Номер слайду 3

Герой і Білл: шлях життя і шлях смерті

Номер слайду 4

Напарники золотошукачі Сильний, наполегливий, бореться за життя, в екстремальних ситуаціях залишається людиною, мужній, витривалий, благородний, уміє постояти за себе. Бездушний, зраджує товариша, жадібний, золото цінує більше, ніж життя. Безіменний герой Білл Порівняльна характеристика героїв оповідання “Жага до життя”

Номер слайду 5

Роздуми над життям… Чому загинув Білл, а безіменний герой врятував своє життя?

Номер слайду 6

змореність холод туга страх голод ненависть відчай виснаженість сміливість бажання жити спокій терпіння сила волі жага до життя Шлях до життя головного героя оповідання

Номер слайду 7

Формула перемоги героя та поразки Білла Перемога героя = людська сутність + жага до життя + сила духу Поразка Білла = хижацька сутність + любов до золота + слабкість духу

Номер слайду 8

Зрада Виснажливий голод Гонитва за куріпкою Зустріч з ведмедем Екстремальні ситуації

Номер слайду 9

Хто кого з'їсть… Боротьба з вовком Людина перемагає Порятунок. Герой на судні “Бедфорд”

Номер слайду 10

Аналіз твору «Жага до життя» ознаки оповідання: Невеликий прозовий твір; Невелика кількість героїв (двоє); Однолінійний сюжет; • Невеликий проміжок часу (декілька тижнів); • Стислі описи. “Жага до життя”  композиція твору Експозиція – опис Півночі та золотошукачів. Зав’язка – Білл кидає свого товариша, який підвернув ногу. Розвиток дій – герой бореться за життя. Кульмінація – сутичка з вовком. Розв’язка – порятунок героя.

Номер слайду 11

Тематика, проблематика твору Тема: боротьба людини за життя в Білій Пустелі Ідея: уславлення людини, яка кидає виклик смерті і перемає її, сили волі, витримки, жаги до життя Проблематика: проблеми людської гідності, життя і смерті, дружби та зради. Головна думка твору “Жага до диття” – це боротьба за життя мужньої, відважної, цілеспрямованої та рішучої людини.

Номер слайду 12

Завдання: Підібрати цитати до епізодів, коли герой опиняється в екстремальних ситуаціях: Пошкоджена нога. Зрада напарника. Самотність. Голод. Поєдинок з ведмедем. Боротьба з вовком. Герой на судні “Бедфорд”

Номер слайду 13

Домашнє завдання Завершити роботу (підбір цитат). Простежити, як змінюється природа у творі.

ppt
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
3050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку