Презентація до уроку "Джек Лондон. "Жага до життя". Проблема життя і смерті, дружби й зрадництва у творі"

Про матеріал
Презентація містить біографію Джека Лондона, перелік творів письменника, фотографії автора твору "Жага до життя". Первісне знайомство з текстом оповідання спрямоване на вдумливе читання вдома.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джек Лондон “Жага до життя” Проблеми життя і смерті, дружби й зрадництва у творі

Номер слайду 2

Джек Лондон (1876 – 1916) Джек Лондон (від нар. Джон Ґри́фіт Че́йні) народився 12 січня 1876 р. в Сан-Франциско. Отримав прізвище Лондон після другого шлюбу матері з фермером Джоном Лондоном.

Номер слайду 3

Дитинство Вранці і пізнім вечором Джек відправлявся продавати газети. З дитячих літ у нього була пристрасть і любов до читання.

Номер слайду 4

Робота на консервній фабриці Після закінчення початкової школи (у віці чотирнадцяти років) влаштувався на консервну фабрику робітником.

Номер слайду 5

Устричний пірат Устричний пірат – людина, що займається нелегальним виловом устриць. Джек Лондон, позичивши 300 доларів, у 15 років придбав шлюп, навчився цьому ризикованому ремеслу й став заробляти гроші, допомагав батькам.

Номер слайду 6

Морські котики Лови морських котиків Набуті під час керування шлюпом навички допомогли юнаку найнятися матросом на шхуну “Софі Сазерленд”. Враження від побаченого стали основою роману “Морський вовк” (1904).

Номер слайду 7

Шлях до літератури. Перша перемога У віці 19 років Джек Лондон сів за шкільну парту. Самостійно підготувався до вступу в Каліфорнійський університет. Кинув навчання з-за відсутності грошів. Піддався “золотій ліхоманці” та відправився на Клондайк (північний захід Канади) навесні 1897 року. Знайшов тут теми й сюжети майбутніх творів. Нарис «Тайфун біля берегів Японії» 1893р., за який він отримав першу премію однієї з газет Сан-Франциско, став початком його літературної кар'єри.

Номер слайду 8

Твори Джека Лондона Повернувшись в Сан-Франциско, він повністю віддається письменницькій праці. 1899 рік стає переломним в долі Лондона: один за іншим виходять його «Північні оповідання», серед них було і «Любовь до життя». Завершивши твір «Морский вовк», Джек Лондон в 1904 році відправляється в якості військового кореспондента в Японію.

Номер слайду 9

Подорожі: навколосвітня подорож, подорож Каліфорнією В 1907–1909 роках здійснив плавання на яхті «Снарк», в кінці якого написав роман «Мартін Іден», історія подорожі викладена в автобіографічному нарисі «Подорож на яхті „Снарк“» (1911 р.). З липня по вересень 1911 року Джек Лондон також здійснив кінні подорожі Каліфорнією та сусідніми штатами, які описав в оповіді «Четвіркою коней на північ від заливу».

Номер слайду 10

Озеро Джека Лондона Джек Лондон помер у Каліфорнії 22 листопада 1916 р. в містечку Глен-Елен. Останні роки він страждав від ниркового захворювання і під час одного з нападів болю Джек прийняв занадто велику дозу снодійного.

Номер слайду 11

Пам’ять за Джеком Лондоном За неповних 20 років літературної діяльності Джек Лондон створив більше 200 оповідань, 20 романів і 3 п’єси. Багато творів Джека Лондона лягали в основу фільмів. На сьогодні відомо понад 100 фільмів за його творами, зокрема: “Біле ікло” – 1946 (СРСР), 1973 (Франція, Італія, Іспанія), 1991 (США). “Серця трьох ” – 1992 (Росія, Україна) «Морський вовк» - 1991 (США), 2009 (Канада, Німеччина.

Номер слайду 12

Оповідання – це невеликий прозовий твір, сюжет якого будується на одному, інколи декількох епізодах з життя одного або кількох героїв. Оповідання “Жага до життя” Не кожний опір біді нагороджується порятунком від загибелі, та загибель завжди починається з втрати волі. Л. Леонов Наскільки людина перемагає страх, настільки вона є людиною. Томас Карлейль, англ. письменник та історик

Номер слайду 13

Знайомство з текстом твору “Вони ступали, кульгаючи… “ – так починається оповідання “Жага до життя”. Хто це – “вони”? Чи знаєте ви імена героїв оповідання? Чому Біл кинув свого супутника посеред річки?

Номер слайду 14

Знайомство з текстом твору Що робили герої оповідання на Півночі Америки? Чому вони так виснажені? Чого найбільш не вистачає безіменному герою твору?

Номер слайду 15

Домашнє завдання 1. Прочитати оповідання “Жага до життя”. 2. Відповісти на запитання на с. 145 підручника. 3. Згадати героїв прочитаних раніше творів, які проявили мужність, витримку, силу волі.

ppt
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
2729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку