Філософія науки в системі гуманітарного знання

Про матеріал
Філософія науки як система знання, що опирається на дві складові – філософію і науку. Філософія як особлива форма пізнання світу, яка виробляє систему знань про найбільш загальні характеристики і фундаментальні принципи реальності, буття людини, про ставлення її до світу. Наука як форма людської діяльності, спрямована на пізнання і перетворення об’єктивної дійсності. Наука як сфера дослідницької діяльності, спрямована на виробництво нових знань про природу, суспільство і мислення. Наука як форма суспільної свідомості та духовної діяльності, яка націлена на виробництво знань про природу, суспільство, людину, Філософія науки як галузь гуманітарного, філософського знання, яка розглядає загальні закономірності та тенденції наукового пізнання в історичному і соціокультурному контексті. Філософія науки як розділ філософії, предметом якого є цілісний і ціннісний розгляд науки як специфічної сфери людської діяльності в усіх її проявах. Філософія науки як інтегративне знання, яке націлене як на розвиток самої філософії, так і на узагальнення досліджень науково-пізнавальних процесів, на вивчення структури наукового знання, засобів і методів наукового пізнання, способів формування наукового світогляду. Завдання філософії науки: формування онтологічних основ науки; формування гносеологічної бази наукової діяльності; розробка логічних і методологічних основ науки; створення моделі наукової раціональності; розкриття проблем наукової творчості; розкриття можливостей використання системного підходу в науковій роботі; аналіз мови науки; розробка класифікації наук; обгрунтування парадигмальної моделі наукового знання, науково-дослідної програми, проблеми тематичного аналізу науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала студентка1 курсу ОР Магістр Бугаєнко Анастасія. Філософія науки в системі гуманітарного знання

Номер слайду 2

Філософія науки як система знання опирається на дві складові – філософію і науку. Філософія є особливою формою пізнання світу, яка виробляє систему знань про найбільш загальні характеристики і фундаментальні принципи реальності, буття людини, про ставлення її до світу. Наука як форма людської діяльності, спрямована на пізнання і перетворення об’єктивної дійсності.

Номер слайду 3

Наука як сфера дослідницької діяльності, спрямована на виробництво нових знань про:природусуспільствомислення

Номер слайду 4

виробництво знань про природу;суспільство;людину. Як форма суспільства та духовної діяльності, наука націлена на:

Номер слайду 5

Філософія науки як галузь гуманітарного, філософського знання розглядає:

Номер слайду 6

Предметом філософії науки виступає цілісний і ціннісний розгляд науки як специфічної сфери людської діяльності в усіх її проявах. 

Номер слайду 7

Філософія науки як інтегративне знання, націлене на:

Номер слайду 8

Завдання філософії науки: формування онтологічних основ науки; формування гносеологічної бази наукової діяльності; розробка логічних і методологічних основ науки; створення моделі наукової раціональності; розкриття проблем наукової творчості;

Номер слайду 9

розкриття можливостей використання системного підходу в науковій роботі; аналіз мови науки; розробка класифікації наук; обґрунтування парадигмальної моделі наукового знання, науково-дослідної програми, проблеми тематичного аналізу науки.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
28 червня 2022
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку