Філворд (угорський кросворд) по темі "Рівняння".

Про матеріал
Філворд складається з клітин, у яких вже присутні букви відповідей. Кожна відповідь являє собою ланцюжок клітин. Слова-відповіді не перетинаються і не мають спільних клітин з іншими словами. У роботі пропонується філворд по темі "Рівняння".
Перегляд файлу

Філворд (угорський кросворд ) по темі  «Рівняння».                (Філворд складається з клітин, у яких вже присутні букви відповідей. Кожна відповідь являє собою ланцюжок клітин. Слова-відповіді не перетинаються і не  мають спільних клітин з іншими словами).                                                                                                                                                          Видатний французький математик Франсуа Вієт (154-16030, який удосконалив теорію рівнянь, був прекрасним дешифрувальником. Під час війни між Францією та Іспанією іспанці застосовували для таємного листування дуже складний шифр. Вієту доручив король знайти ключ до шифру. Він працював днями і ночами протягом двох тижнів, доки поставлена задача не була розв’язана. Він не тільки розгадав шифр із 500 символів. Але і вказав спосіб, як слідкувати за всіма його змінами.              Результат пошуку зображень за запитом "франсуа Вієт"                                                                                                                             

Ось зараз і ви побуваєте у ролі дешифрувальника. Вам потрібно спочатку записати у зошитах назви понять, про які йдеться.                                                                                                                              1. Значення змінної, при якому рівняння стає правильною рівністю. (Корінь).                                          2. Розв’язком рівняння з двома змінними є… (пара) чисел.                                                                       3. Як називається рівняння виду ах+ву=с ? (Лінійне).                                                                                    4. Якого математика називають батьком алгебри, а також він ввів позначення коефіцієнтів буквами? (Вієт).                                                                                                                                                          5. Яка наука розвивалась багато століть як наука про рівняння? (Алгебра).                                          6. Змінна у рівнянні. (Невідоме).                                                                                                                              7. Рівність, яка містить невідоме. (Рівняння).                                                                                                  Учні одержують таблиці по варіантах.                                                                                                                Знайти записані відповіді на таблицях, викреслити їх. Прочитати утворені слова.                                          Таблиця 1.

І

Н

Ь

Ш

Л

Р

Р

І

В

І

О

М

І

Н

Н

К

Д

Я

Я

і

П

Т

Н

Н

Й

А

Р

А

Е

Н

Закреслені слова: корінь, пара, лінійне, рівняння.                    Відповідь. Шмідт.                                                                                                                                            Таблиця 2.

Е

В

І

Д

О

Н

В

В

І

М

К

О

І

Є

Е

Н

Р

І

Т

А

И

І

Н

Ь

Л

А

Р

Б

Е

Г

Закреслені слова: невідоме, Вієт, алгебра, корінь.                    Відповідь. Вінчі.                                                                                                                                                          Учитель. Чи відомі вам ці прізвища? Дуже добре, що ви знаєте про них. Пригадайте, що вам відомо. (Учні розповідають коротко).                                                                                                                              Вчитель. Але я хочу розповісти про такі цікаві факти із життя цих видатних вчених.                             Знаменитий учений-академік, математик, геофізик, дослідник Арктики Отто Шмідт у 14-річному віці склав план-програму свого життя: визначив, які книги треба прочитати, якими науками оволодіти, які проблеми розв’язати, як розвиватися фізично. Та, коли він підрахував, скільки років знадобиться йому, щоб усе заплановане виконати, то зясувалося: близько 900 років! Юний Отто скоротив програму – знову немислимий результат: 500 років! Скоротив іще – вийшло 150 років. На цьому зупинився, бо надто важливим і необхідним було для нього те, що лишилося у програмі. Розпланувавши своє життя до хвилин, працюючи на межі можливостей, учений навіть перевиконав 150-річну програму.  Помер Отто Юлійович Шмідт на 65-му році життя. Отже, за 50 років він творчо прожив 150, утричі перевиконавши норму.                                                        Результат пошуку зображень за запитом "Отто Шмідт"               Леонардо да Вінчі (1452-1519) - італійський художник і математик, вчений. Він розповідав своїм учням притчу про бритву. Якось промінь сонця упав на бритву, і вона засяяла, осліплюючи всіх навколо! Побачивши своє відображення у дзеркалі, бритва прийшла в захоплення, але одразу ж згадала, що їй доводиться голити густі чоловічі бороди, а перед цим її точать на грубому бруску, наводять на ремені. І вирішила вона сховатися у потаємному місці. Минув якийсь час, і бритві знову захотілося подивитися на себе у дзеркалі. Та не блищало її лезо, бо було роз’їдено іржею і зазубрилося, як пилка… Ось так і розум людський хиріє та іржавіє у бездіяльності.              Результат пошуку зображень за запитом "Леонардо да Вінчі"                                                                                                                             

Тож треба у шкільні роки не ховатися від труднощів, боятися бездіяльності мозку, привчати його до напруженої праці, здобувати знання щоденно.

 

docx
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
973
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку