Фінанси. Програма дисципліни

Про матеріал
Програма навчальної дисципліни "Фінанси" для студентів спеціальності 071 "Облік і оподаткування"
Перегляд файлу



ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

071 «Облік і оподаткування»

Розробник програми: Посунько Наталія Степанівна – викладач вищої                                        кваліфікаційної категорії, викладач-методист.

 

Програма складена відповідно до ОПП «Облік і оподаткування», затвердженою педагогічною радою Каховського державного агротехнічного коледжу, протокол № ____ від «____»____________201___р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні циклової  комісії обліково-фінансових дисциплін

Протокол від «____»_____________201___ року № ___ Голова циклової комісії _______________ А.В. Шевчук

 

 

 

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні  методичної ради коледжу

Протокол від «____»______________201___ року № ___

Голова методичної ради _______________ Н.Г. Мельник

 

2

 


ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

«Фінанси»

 

       Галузь знань                                 07 «Управління та адміністрування»

      

       Спеціальність                                    071 «Облік і оподаткування»

 

Освітньо-кваліфікаційний 

       рівень                                                      «молодший спеціаліст»

      

       Кількість тем                                                           12

      

       Загальна кількість годин                                           90 

                

Форма організації освітнього процесу та види навчальних занять, обсяг годин:

 

Навчальні заняття:

                    Лекції                                                                  24 

                    Практичні заняття                                              26 

                   Семінарські заняття                                            13 

                

       Самостійна робота                                                       27 

                

Форма підсумкового  контролю   Залік ВСТУП

 

Курс дисципліни “Фінанси” є базовим для підготовки молодших спеціалістів зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування»

Завдання курсу — дати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин держави, суб’єктів підприємницької діяльності та населення і розкрити шляхи використання цих закономірностей у практиці фінансової роботи; показати можливі напрями впливу фінансів на суспільний прогрес і роль фінансів в економічній перебудові суспільства на шляху розвитку ринкових відносин; визначити сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів як одного з дієвих важелів економічної політики держави.

Мета курсу - вивчення сукупності фінансових відносин, що виражають розподіл і перерозподіл вартості валового внутрішнього продукту на макро- і мікрорівнях.

Знання ці необхідні майбутньому спеціалісту, щоб об’єктивно оцінювати економічні процеси, які відбуваються в суспільстві, розуміти сутність і тенденції розвитку фінансових відносин та їх особливості у сфері державних фінансів і фінансів господарських одиниць, уміти розробляти й вирішувати актуальні питання теорії і практики розбудови фінансової політики держави.

Під час вивчення цього курсу студент повинен знати:

üоб’єктивні передумови виникнення, суть, функції, характерні ознаки фінансів;

üструктуру фінансової системи і принципи її побудови;

üпоняття фінансового механізму, його складові елементи;

üпризначення, класифікацію, етапи, методи фінансового планування;

üсуть, мету, принципи, форми, методи фінансового контролю;

üсоціально-економічну природу, елементи, принципи організації і функціонування податкової системи;

üмісце та роль бюджету держави в системі державних фінансів, джерела бюджетного фонду і напрями їх використання;

üструктуру бюджетної системи і принципи організації бюджетного устрою; üоснови організації регіональних фінансів;

üпричини виникнення, форми державного кредиту, види державного боргу і способи коригування державної позикової політики;

üсуть, форми, види страхування, сегменти і проблеми функціонування страхового ринку в Україні;

üвизначальні риси фінансів підприємств, джерела формування, процес розподілу та напрями використання фінансових ресурсів підприємств різних форм власності та господарювання;

üосновні напрямки зміцнення фінансів, фінансової системи; ü заходи щодо подолання інфляції, бюджетного дефіциту.

Уміти:

üчітко обгрунтувати термінологічний словник дисципліни “Фінанси”;

üзастосовувати під час прийнятні рішень фінансові методи, важелі, стимули, санкції;

üвикористовувати у фінансовій практиці методи управити» фінансами, фінавдового планування, організаційні форми фінапсопоіо контролю; üефективно поєднувати форми і методи біидли'ШсН н планування на різних стадіях бюджетного процесу;

üвизначати джерена формування фінансових ресурсів підприємницьких структур, оптимізувати їх рівень і структуру;

üвживати заходів щодо зміцнення фінансової стійкості і платоспроможності суб’єктів підприємництва на основі використання різних форм і видів страхування;

üпрактично застосовувати фондові інструменти в діяльності на ринку цінних паперів і валютних ринках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.                                                                                        ПРЕДМЕТ ФІНАНСОВОЇ НАУКИ. СУТЬ ФІНАНСІВ, ЇХ ФУНКЦІЇ ТА РОЛЬ

Фінанси як наука. Міжгалузевий характер курсу “Фінанси”, його зв’язок з іншими теоретичними і прикладними навчальними економічними дисциплінами. Роль дисципліни у формуванні професійних навичок висококваліфікованих бакалаврів з  економіки. Склад, структура і послідовність викладання курсу. предмет науки про фінанси.

Поняття фінансів. Історичні етапи становлення та розвитку фінансів. Передумови виникнення фінансів. Необхідність фінансів в умовах ринкової економіки. Фінанси - специфічна форма суспільних відносин, підсистема економічного оазису.

Специфічні сфери фінансів: державні фінанси; фінанси господарських одиниць; фінансовий ринок; міжнародні фінанси. Характеристика цих сфер.

Фінанси, особливості їх функціонування - економічне вчення про товарно-грошові відносини.

Відображення специфіки товарно-грошових відносин і функцій держави в умовах ринкової економіки на фінансових відносинах.

Функції фінансів. Прояви функцій фінансів у процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту і національного доходу. Сутність контрольної функції фінансів, її прояв в організації контролю за розподілом частини ВВП.

Роль і значення централізованих фондів у забезпеченні загальнодержавних потреб. Децентралізовані фінансові ресурси: суть, склад, роль у фінансуванні потреб розширеного відтворення. Фінансові резерви: види та методи формування. Механізм формування та використання фінансових ресурсів суспільства. Підвищення ролі фінансів в умовах ринкової економіки.

 

2.                 ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ

Фінансова політика - складова частина економічної і соціальної політики. Основні напрямки фінансової політики. Фінансова стратегія. Фінансова тактика. Завдання і принципи фінансової політики.

Фінансова політика в умовах фінансової кризи. Стабілізація фінансового стану в Україні та шляхи її забезпечення. Характеристика сучасної фінансової політики України.

Сучасні складові фінансової політики з точки зору масштабності рішень і заходів. Особливості фінансової стратегії і тактики держави.

Роль фінансової політики в стабілізації української економіки.

Особливості проведення фінансової політики в Україні.

Фінансовий механізм як сукупність форм і методів організації фінансових відносин. Взаємодія фінансового механізму з господарським механізмом і фінансовою політикою. Складові елементи фінансового механізму.

Фінансове планування і прогнозування: суть, принципи, методи, завдання. Система фінансових планів, їх характеристика. Зведене фінансове планування. Баланс фінансових ресурсів і витрат держави.

Фінансові норми і нормативи; фінансові ліміти і резерви; фінансові стимули і санкції. їх використання для активізації економічного зростання й підвищення суспільного добробуту.

Фінансовий контроль. Суть, мета, завдання фінансового контролю. Принципи фінансового контролю. Класифікація фінансового контролю. Види, форми, методи фінансового контролю. Органи фінансового контролю та їх повноваження. Напрями підвищення дієвості фінансового контролю.

 

3.   ФІНАНСОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ

Поняття фінансової системи. Фінансова система як об’єкт управління. Структура фінансової системи: фінанси підприємств, державний бюджет, місцеві бюджети, страхування, державні цільові фонди, державний кредит, фінанси населення, фінансовий ринок. Принципи побудови фінансової системи.

Сфери та ланки фінансових відносин: державні фінанси, фінанси суб’єктів господарювання, міжнародні фінанси. Фінансовий ринок як забезпечувальна ланка фінансової системи. Фінансові відносини на світовому ринку.

Об’єкти і суб’єкти управління фінансами. Органи управління фінансами та їх функції. Характеристика Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, Державного казначейства України та їх структурних підрозділів у регіонах щодо оперативного управління фінансами.

 

Семінарське заняття

Характеристика Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України, Державної казначейської служби України та їх структурних підрозділів у регіонах щодо оперативного управління фінансами.

Опрацювання нормативних актів, що регулюють  фінансову політику і фінансовий механізм.

 

4.   ФІНАНСИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Суть, функції, основи організації фінансів підприємств. Фінансові відносини суб’єктів господарювання. Методи організації фінансової діяльності підприємств. Фінансові ресурси підприємства, джерела їх формування. Формування фінансових результатів суб’єктів господарювання.

Фінанси підприємств різних форм власності, організацій і підприємств,

що здійснюють неприбуткову діяльність. Форми й методи фінансового забезпечення установ невиробничої сфери. Кошторисне фінансування бюджетних організацій. Позабюджетні кошти бюджетних установ, їх види і порядок використання.

Фінанси громадських організацій і благодійних фондів.

Поняття фінансів населення.

Фінансові ресурси населення.

Джерела формування доходів населення. Класифікація джерел формування доходів населення. Фактори, що впливають на рівень доходів населення.

Порядок використання доходів населення. Фактори, що впливають на поділ доходу на споживання та заощадження. Функція споживання, функція заощаджень.

Мотиви утворення заощаджень населення, їх класифікація.

Гранична схильність до споживання.

Гранична схильність до заощаджень.

Класифікація заощаджень населення.

Порядок формування фінансового портфеля фізичної особи та особливості формування споживчого портфеля фізичної особи.

Портфель нагромадження.

Сутність інвестиційного портфеля та його структура. Прямі інвестиції, позичковий капітал, ануїтет, інвестиційно-фондовий портфель.

Заощадження населення як джерело інвестиційних ресурсів у країні. Фактори, що сприяють перетворенню заощаджень в інвестиції.

 

Практичні заняття

 

Проведення фінансових розрахунків з формування фінансових результатів суб’єктів господарювання.

 

Залік по 1 модулю

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2. ПОДАТКОВА СИСТЕМА

 

5.     ПОДАТКИ

Сутність, призначення та функції податків. Класифікація податків.

Принципи оподаткування. Характеристика елементів податку. Основні види податків і механізм їх обчислення. Функції податків, їх характеристика та зміст.

Система оподаткування та її суть. Методологічні основи створення податкової системи та її законодавча база. Принципи системи оподаткування.

Загальноекономічні закони, на яких базується система оподаткування.

Податкове право та його сутність. Податковий кодекс України, його значення для формування і функціонування науково обґрунтованої і стабільної податкової системи держави.

Загальнодержавні податки, їх структура та порядок встановлення. Склад місцевих податків та зборів і порядок їх встановлення. Законодавство України про місцеве оподаткування. Основні види податків та механізм їх стягнення.

Об’єктивна необхідність податкової системи і вимоги до неї.

Структурна будова податкової системи. Методи побудови податкових систем. Типи податкових систем. Податкова політика: поняття та напрями.

Мета податкового менеджменту, його об’єкт та суб’єкти.

Державна податкова служба. Склад податкової служби України.

Законодавство про податкову службу в Україні. Організаційна структура та функції державної податкової адміністрації.

 

Практичні заняття

 

Ознайомлення  з  структурою ОДПІ та роботою  електронного кабінету з  формування податкової звітності платників податків.

 

6.     БЮДЖЕТ

 

Сутність і призначення бюджету держави. Значення державного бюджету в господарському механізмі держави.

Бюджет як економічна категорія, його об’єкти та суб’єкти.

          Бюджет як основний фінансовий план держави.          

 Показники стану бюджету - профіцит бюджету і бюджетний дефіцит. Причини виникнення бюджетного дефіциту та профіциту,  допустимі межі.

Бюджетний устрій і бюджетна система. Принципи побудови бюджетної системи. 

Державний бюджет: поняття та функції. Місцеві бюджети України. Функції місцевих бюджетів. Зведений бюджет: сутність та призначення.

Бюджетне субсидіювання та його види: субсидії, субвенції, дотації.

Бюджетні позички, порядок їх видавання і погашення.

Бюджетний процес, його складові та регламентування.

Бюджетне планування, його завдання, методи і принципи. Виконання Державного бюджету України.

Поняття та економічний зміст державних доходів. Фактори впливу на масштаби державних доходів.

Джерела доходів централізованих і децентралізованих державних фінансових ресурсів.

Принципи організації системи доходів бюджету, їх класифікація.

Розподіл доходів між ланками бюджетної системи.

Структура доходів Державною бюджету України. Міжбюджетні трансферти з місцевих бюджетів. Податкові надходження та їх значення в системі доходів бюджету. 

Державні позики та емісійний дохід. Неподаткові доходи бюджету, їх склад і призначення.

Сутність, характеристика, склад, структура державних видатків. Класифікація видатків бюджету.

Порядок фінансування державних капітальних вкладень. Методи фінансового контролю за цільовим і ефективним використанням бюджетних асигнувань.

Державні видатки на соціальний захист населення і соціальну сферу. Склад і структура державних видатків у соціально-культурній сфері, особливості її фінансування.

Видатки, що здійснюються з Державного бюджету України, бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань, районних бюджетів та бюджетів міст республіканського підпорядкування, Автономної Республіки Крим і міст обласного значення і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів.

Сутність та види міжбюджетних трансфертів. Трансферти, які надаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам.

 

Практичне заняття

 

Аналіз складу дохідної та видаткової частини окремого виду державного бюджету.

Розрахунок та аналіз основних показників, його складу та структури.

 

 

7.     ДЕРЖАВНИЙ КРЕДИТ ТА ДЕРЖАВНИЙ БОРГ

Економічна сутність державного кредиту, його роль у формуванні додаткових фінансових ресурсів держави і покритті бюджетного дефіциту. Взаємозв’язок і відмінності між державним і банківським кредитом.

Види державного кредиту. Внутрішній і зовнішній державний кредит. Розвиток міжнародного й умовного державного кредиту.

Форми внутрішнього державного кредиту. Державні позики, їх види. Класифікація державних внутрішніх позик. Обернення частини вкладів населення у державний кредит. Залучення коштів загальнодержавного позикового фонду. Казначейські позики. Гарантовані позики як форма умовного державного кредиту.

Форми зовнішнього державного кредиту. Державні зовнішні позики. Позики міжнародних фінансових організацій. Міжурядові позики, зовнішні банківські кредити, їх значення у фінансовій підтримці України.

Державний борг. Види державного боргу. Вплив державного боргу на економіку. Номінальний і реальний типи державного боргу. Ефект “витіснення”. Причини виникнення і наслідки зростання державного боргу. Джерела погашення державного боргу. Управління державним боргом.

 

Семінарське заняття

 

Залік по 2 модулю

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3. МІСЦЕВІ ФІНАНСИ ТА СЦФД

 

8.                 МІСЦЕВІ ФІНАНСИ

Суть місцевих фінансів, їх склад і роль у здійсненні політики зміцнення економічної самостійності адміністративно-територіальних формувань в умовах ринкових відносин.

Фінансові ресурси місцевого самоврядування. Загальнодержавні податки і збори, закріплені за місцевими бюджетами. Роль місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Види неподаткових надходжень у місцеві бюджети.

Соціальна спрямованість видаткової частини місцевих бюджетів. Фінансування витрат місцевого господарювання. Фінансування адміністративного апарату місцевих органів влади.

Позабюджетні кошти й валютні фонди місцевих рад народних депутатів, їх значення у формуванні фінансових ресурсів регіону. Джерела надходжень і основні напрямки використання. Фінансові ресурси інших органів самоврядування.

Склад доходів місцевих бюджетів. Закріплені доходи. Роль місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Загальний і спеціальний фонди місцевих бюджетів.

Видатки місцевих бюджетів. Обов’язкові видатки і видатки на реалізацію делегованих центральною владою повноважень. Соціальна направленість видаткової частини місцевих бюджетів. Фінансування місцевого господарства.

Бюджет розвитку місцевих бюджетів. Позички місцевим бюджетам. Обслуговування боргу місцевих рад.

Зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування в Україні.

 

Практичні заняття

Аналіз складу дохідної та видаткової частини окремого виду місцевого бюджету.

Розрахунок та аналіз основних показників, його складу та структури.

 

9.                 СПЕЦІАЛЬНІ ЦІЛЬОВІ ФОНДИ ДЕРЖАВИ

Цільові державні фонди як складова частина спеціального фонду державного бюджету. Необхідність існування цільових фондів. Види цільових державних фондів.

Пенсійний фонд України: призначення, джерела формування, напрямки використання. Порядок нарахування і оплати обов’язкових страхових внесків на пенсійне страхування підприємствами й громадянами. Законодавче регулювання діяльності Пенсійного фонду.

Фонд соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності: призначення, джерела формування, шляхи використання. Платники, об’єкт нарахування, ставки, джерела сплати обов’язкових платежів на соціальне страхування. Терміни сплати страхових внесків до бюджету.

Призначення, джерела формування, напрями використання фонду соціального страхування на випадок безробіття. Механізм справляння обов’язкових страхових внесків на випадок безробіття.

Фонд загальнообов’язкового соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань: призначення, порядок формування та використання.

 

Практичні заняття

Проведення розрахунків з розподілу Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування між соціальними позабюджетними фондами. Залік по 3 модулю

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 4. СТРАХОВИЙ ТА 

ФІНАНСОВИЙ РИНОК

 

10.   СТРАХОВИЙ РИНОК УКРАЇНИ

Економічна необхідність, сутність та функції страхування. Страховий фонд як джерело покриття збитків від страхових випадків. Суб’єкта страхових відносин: страховики, страхувальники.

Галузі страхування: страхування особисте, майнове, відповідальності. Сутність, принципи обов’язкового та добровільного страхування. Види майнового страхування. Необхідність та зміст страхування відповідальності.

Ризик у підприємництві та необхідність його страхування. Види підприємницьких ризиків.

Співстрахування та перестрахування: зміст і функції.

Сутність, структура та суб’єкти страхового ринку. Внутрішня система та зовнішнє середовище страхового ринку.

Стан і розвиток страхового ринку України. Види страхових компаній.

Основні умови щодо діяльності компаній на страховому ринку.

Комітетом з нагляду за страховою діяльністю. Основні функції та повноваження.

Законодавче регулювання страхової діяльності.

Ліцензування страхової діяльності. Формування та перспективи розвитку страхового ринку України.

 

Практичні заняття

Ознайомлення зі структурою страхової компанії та  документацією зі страхування  і  страхового відшкодування за різними видами страхування

(заняття-екскурсія).

 

11.            ФІНАНСОВИЙ РИНОК

Суть фінансового ринку, його роль у мобілізації та перерозподілі фінансових ресурсів. Економічні передумови функціонування фінансового ринку в Україні. Класифікація фінансових ринків. Ринок позикових капіталів. Ринок цінних паперів. Первинний і вторинний фінансові ринки. Механізм функціонування фінансового ринку.

Цінні папери як форма фіктивного капіталу. Види цінних паперів та їх характеристика. Пайові цінні папери. Боргові цінні папери. Похідні цінні папери. Приватизаційні цінні папери.

Правове рекулювання фінансового ринку. Порядок реєстрації та обігу цінних паперів. Діяльність із випуску та організації обігу цінних паперів. Учасники ринку цінних паперів. Емітенти, інвестори та фінансові посередники.

Фондова біржа: правове становище, організація і порядок роботи. Функції фондової біржі. Порядок допуску цінних паперів до обігу на фондових біржах. Біржові операції та порядок розрахунків під час їх здійснення.

Правове регулювання фондового ринку. Державний контроль за випуском і обігом цінних паперів.

Ринок фінансових послуг, його роль у функціонуванні економічної системи. Види фінансових послуг.

Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

 

Практичні заняття

Проведення розрахунків на визначення розміру  курсу   акцій.  Розрахунок  доходів  від цінних паперів.

 

12.            МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ

Сутність, призначення і роль міжнародних фінансів. Світові фінансові потоки: валютні, кредитні, фінансові ринки. Міжнародна фінансова інтеграція та її вплив на фінансові інтереси країн і регіонів.

Фінансова діяльність міжнародних організацій. Фінанси Організації Об’єднаних Націй і Європейського Союзу.

Міжнародні фінансові інституції: Міжнародний валютний фонд, Група Світового банку (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Агентство з гарантування багатосторонніх інвестицій). Банк міжнародних розрахунків. Європейський Інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку. їх завдання, сфери діяльності, формування капіталів та ресурсів.

Співпраця України з міжнародними фінансовими інституціями. Проблеми гармонізації фінансів України відповідно до критеріїв і стандартів Європейського співтовариства. Міжнародний фінансовий ринок: міжнародний ринок грошей (валютний ринок), міжнародний ринок кредитних ресурсів, міжнародний ринок цінних паперів.

Валютні відносини та їх державне регулювання в Україні. Валютні системи: сутність та види. Структура валютної системи. Валютна політика держави. Валютне регулювання в Україні: поняття, напрями та суб’єкти.

Валютний ринок.

Міжнародні валютно-фінансові та кредитні організації.

 

Залік по 4 модулю

 

 

 

Вимоги до організації самостійної роботи студентів та структура навчальних завдань визначені робочими навчальними програмами дисципліни. 

Завданнями самостійної роботи студентів є підготовка і виконання поточних навчальних практичних завдань під керівництвом викладача, а також самостійне вивчення окремих тем дисципліни.

 

 

1.                      Конституція України, затверджена ВРУ 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями. 

2.                      Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI зі змінами та доповненнями.

3.                      Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI зі змінами та доповненнями.

4.                      Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV зі змінами та доповненнями. 

3.                      Про цінні папери та фондовий ринок : Закон України від 23.02.2006 р. №3480-IV  зі змінами та доповненнями. 

4.                      Про банки і банківську діяльність : Закон України від 07.12.2000 р. №2121 зі змінами та доповненнями.

5.                      Про обіг векселів в Україні : Закон України від 5.04.2001 р. №2374 зі змінами та доповненнями 

6.                      Про Національний банк України : Закон України від 20.05.1999 р. № 679 зі змінами та доповненнями.

7.                      Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР зі змінами та доповненнями. 

8.                      Про страхування : Закон України від 07.03.1996 р. № 85/96-ВР зі змінами та доповненнями. 

9.                      Про державний бюджет України на поточний рік : Закон України від від 25.12.2015 р. № 928-VIII. 

10.                  Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні : Закон України від 26.01.1993 р.  № 2939-XII зі змінами та доповненнями. 

11.                  Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування : Закон України від 09.07.2003 р. № 1058-ІУ зі змінами та доповненнями. 

12.                  Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття : Закон України від 02.03.2000 р. № 1533-НІ зі змінами та доповненнями. 

13.                  Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття : Закон України від 02.03.2000 р. № 1533-НІ зі змінами та доповненнями.

14.                  Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці : Закон України від 28.12.2014 р. № 77-VIII зі змінами та доповненнями. 

15.                  Про пенсійне забезпечення : Закон України від 05.11.1991 р.           

№1788-ХП зі змінами та доповненнями.

16.Положення про Державну фіскальну службу України : Постанова Кабінету Міністрів України; від 21.05.2014 р. № 236. 

17.                  Про Рахункову палату : Закон України від 02.07.2015 р. № 576-VIII.  

18.                  Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників : наказ Міністерства фінансів України від 24.11.2014 р. 

№ 12162.

19.                  Про збір та облік єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування : Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI зі змінами та доповненнями. 

20.                  Про затвердження Положення про Державну казначейську службу України : Постанова Кабінету Міністрів України від 15.04.2015 р. № 215. 

21.                  Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих       актів України      щодо спрощеної системи      оподаткування,                 обліку та звітності : Закон України від 04.11.2011 р. № 4014-VI зі змінами та доповненнями. 

22.                  Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку : Наказ Мінфін України від 23.01.2015 р. № 14.

23.                  Базилевич В.Д. Цінні папери. Практикум : навч. посіб. / В.Д. Базилевич. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 791 с.

24.                  Божидарнік Н.В. Валютні операції : підручник / Н.В. Божидарнік. – Київ : Ліра-К, 2013. – 698 с.

25.                  Васильчук І.П. Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва (в схемах і таблицях) / І.П. Васильчук, Т.П.  Якимчук. – Київ : Видавництво ТОВ “Патерик”, 2013. –  312 с.

26.                  Вдовенко Л. О. Фінанси : навч. посіб. / Л.О. Вдовенко, Н.М. Сушко,

Н.Д.  Фаюра. – Київ : Центр учбової літератури, 2010. – 152 с.

27.                  Дема Д.І. Страхові послуги : навч. посіб. – 2-е видання перероблене і доповн.  / Д.І.  Дема. – Київ : Ліра-К, 2013. – 526 с.

28.                  Державні фінанси : навч. посіб. / Н.Л. Замкова, І.В. Гнидюк,  Ю.А. Романовська. – Вінниця : Центр підготовки наукових та навчальнометодичних видань ВТЕІ КНТЕУ, 2015. – 468 с.

29.                  Децентралізація бюджетної системи : досвід Словаччини та перспективи для України / І.В. Гнидюк // Облік і фінанси. – 2015. – № 3(69). – С. 80–87. 30.Державне фінансове регулювання економічних перетворень :

монографія / І.Я. Чугунов, А.В. Павелко, Т.В. Канєва, М.В. Тарасюк та ін.; за заг. ред. А. Мазаракі. – Київ : КНТЕУ, 2015. – 376 с.

31.  Казначейська справа : навч. посіб. / К.С.Опалко, І.І.Булах та ін. – Київ : Аграрна освіта, 2014. –  296 с.

32.Зайцев О.В. Фінансові розрахунки. Теорія і практика : навч. посіб.  / О.В. Зайцев. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 548 с.

33.                  Іжевський П.Г. Фінанси : посібник. / П.Г. Іжевський,  О.Е. Кошонько. – Київ : Видавництво ТОВ “Патерик”, 2013. –  376 с.

34.                  Карпінський Б.А. Фінансова система : посібник / Б.А. Карпінський.  – Київ : Ліра-К, 2013. – 200 с.

35.                  Кропельницька С.О. Соціальне страхування : навч. посіб. рекомендовано МОН України. / С.О. Кропельницька. – Київ : Ліра-К, 2013. – 336 с.

36.                  Кудряшов В.П. Фінанси : навч. посібн. / В.П.  Кудряшов. – Київ : Видавництво ТОВ “Патерик”, 2012. – 352 с.

37.                  Кузьмін О.Є. Міжнародний фондовий ринок : навч. посіб.-практикум  / О.Є.  Кузьмін. – Київ : Ліра-К, 2013. – 200 с.

38.                  Князь С.В. та ін.  Міжнародні фінанси : навч. посіб. / С.В. Князь та ін. – Київ : Ліра-К, 2013. – 364 с.

39.                  Лубкей Н.П. Державний кредит : навч. посіб. / Н.П.  Лубкей. – Київ : Ліра-К, 2012. – 352 с.

40.                  Маслова С.О. Фінансовий ринок : посібник. / С.О. Маслова,  О.А. Опалов – Київ : Видавництво ТОВ “Патерик”, 2013. –  288 с.

41.                  Макаренко М.І. Міжнародні фінанси : навч. посіб. / М.І.   Макаренко. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 548 с.

42.                  Меглаперидзе А.С. Фінанси : навч. посіб. / А.С. Меглаперидзе.  – Київ : ЦУЛ, 2013. – 420 с.

43.                  Місцеві фінанси : підручник / за ред. д.е.н., проф. О.П.Кириленко. –  2-ге вид., доп. і перероб. – Тернопіль : Економічна думка ТНЕУ, 2015. – 448 с.

44.                  Місцеві фінанси : навч. посіб. / М.О. Євдокімова; Харківський НАУ  ім. В.В. Докучаєва. – Харків, 2014. – 343 с.

45.                  Міжнародні фінанси [тескт] : навч. посіб. – 5-те вид. перероб. та доп.  / за ред. Ю. Г. Козака. – Київ – Катовіце : Центр учбової літератури, 2014. –  348 с.

46.                  Ніколаєва О.М. Місцеві фінанси : навч. посіб. / О.М. Ніколаєва. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 354 с.

47.                  Непочатенко О.О. Фінанси підприємств : підручник. / О.О.  Непочатенко. – Київ : Центр учбової літератури, 2013. – 504 с.

48.                  Прямухіна Н.В. Ринок фінансових послуг : навч. посіб. / Н.В. Прямухіна. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 304 с.

49.                  Проблеми та перспективи розвитку інститутів спільного інвестування в

Україні / М. Ю. Мироненко, Д.Р. Шлапак // Економіка. Фінанси. Право. –  2016. – № 1. – С. 23–26.

50.                  Сич Є.М. Ринок фінансових послуг : навч. посіб., рекомендовано МОН України. /  Є.М. Сич. – Київ : Ліра-К, 2012. – 428 с.

51.                  Чернявська О.В. Словник фахівця фондового ринку : навч. посіб. 

/ О.В. Чернявська. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 76 с.

52.Фінанси країн Європейського союзу : навч. посіб. / М.І. Карлін. – Київ : Знання, 2011. – 639 с.

53.                  Фінансова політика : навч. посіб. / Ж.В. Гарбар, Л.І. Губанова, 

А.О.     Нікітішин,     Л.В.     Осіпова,     О.А.     Поліщук,     І.Л.    Цехановський, 

В.П. Чайковська // За заг. ред. Ж.В. Гарбар. – Вінниця : ПП Едельвейс і К,  2014. –380 с.

54.                  Фінансовий ринок : навч. посіб. / Г.В. Блакита, Ж.В. Гарбар,  Л.І. Губанова, А.О. Нікітішин, О.А. Поліщук, В.П. Чайковська, Ю.В. Сусіденко. – Вінниця : Центр підготовки навчальних та науково-методичних видань ВТЕІ КНТЕУ, 2014. – 296 с.

55.                  Фінанси, гроші та кредит : теорія та практика (текст): навч.посіб.  / Д.І.Коваленко, В.В.Венгер. – Київ : Центр учбової літератури, 2013. – 578 с.

56.                  Фінанси: навч. посіб. / О.І.Кремень, В.М.Кремень. – Київ : Центр учбової літератури, 2012. – 416 с. 57.Фінанси: навч. посіб. / І.Г.Благун, Р.С.Сорока, І.В.Єлейко. – Львів : Магнолія, 2014. – 314с. 

58.                  Фінанси, гроші і кредит : підручник / О.О.Непочатенко, С.М. Колотуха,

П.К. Бечко.  – Умань : видавництво поліграфічний центр “Візаві”, 2014. – 484 с.

59.                  Фінансовий ринок : підручник / В.М. Шелудько. – 3-те вид., стер. – Київ : Знання, 2015. – 535 с.

60.                  Фінансовий ринок : навч. посіб. / Л.О. Шкварчук. – Київ : Знання, 2013. – 382 с.

61.                  Федосов В.М. Бюджетна система : підручник, затверджений МОН України /  В.М. Федосов. – Київ : Ліра-К, 2012. – 871 с.

62.                  Чернявська О.В. Словник фахівця фондового ринку : навч. посіб.  / О.В. Чернявська. – Київ : ЦУЛ, 2013. – 76 с.

63.                  Шеремет О.А. Фінанси для фінансистів : підручник / О.А. Шеремет.   –  Київ : ЦУЛ, 2013. – 612 с.

64.                  Юрій С.І.  Розвиток бюджетного процесу в умовах економічних перетворень : навч. посіб. / С.І. Юрій. – Київ : ЦУЛ, 2012. – 376 с.

65.                  Юрій С.І. Фінанси : підручник / С.І. Юрій, В.М. Федосов– Київ : Видавництво ТОВ “Патерик”, 2012. – 687 с.

66.                  Юрій С.І. Фінанси малого бізнесу : навч. посіб. / С.І. Юрій,  В.М. Федосов. – Київ : Ліра-К, 2013. – 302 с.

 

Ресурси мережі Інтернет

 

 Верховна Рада України http://zakon.rada.gov.ua/ 

 Міністерство фінансів України http://www.minfin.gov.ua 

 Міністерство економічного розвитку і торгівлі http://www.me.gov.ua/  

 Кабінет Міністрів України http://www.kmu.gov.ua/control/  

 Національний банк України http://www.bank.gov.ua/  

 Державна казначейська служба України http://www.treasury.gov.ua/

 Національна фіскальна служба України http://sfs.gov.ua/     Рахункова палата України http://www.ac-rada.gov.ua/   Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку   http://www.nssmc.gov.ua/ Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України http://www.dfp.gov.ua/  

Міжнародний валютний фонд http://www.imf.org.

Український фінансовий сайт. http://www.Finance.com.ua.

Державний комітет статистики України http://www.ukrstat.gov.ua/  

Облік і фінанси АПК. Бухгалтерський портал http://magazine.faaf.org.ua/  

 Газета “Все про бухгалтерський облік” http://vobu.kiev.ua  

 Газета “Урядовий кур’єр” http://www.ukurier.gov.ua/  

 Електронна бібліотека http://pidruchniki.com.ua/  

 Електронна бібліотека http://www.studentbooks.com.ua/  

 Електронна бібліотека http://www.twirpx.com/files/financial/   Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського http://www.nbuv.gov.ua/  

 Наукова бібліотека http://pulib.if.ua/  

 Студентський портал http://studyport.org.ua/ 

 Книги видавництва «ЦНЛ» http://yourbooks.vipcentr.ru/  

 Бібліотека Воєводіна http://enbv.narod.ru/   Електронна бібліотека Князєва http://ebk.net.ua/   Бібліотека економіста http://library.if.ua/  

Інформаційний проект “Фінанси” http://www.finances.kiev.ua. Фінансовий та банківський гід. http://www.finguide.com.ua. Український фінансовий портал “Фінансовий ринок України http://www.finmarket.Info.

Журнал “Гроші” http://http://www.dengi.ua.

Украинский бизнес портал. http://www.ubp.com.ua  

Діловий щотижневик http:// http://www.kontakty.gov.ua  

Інтернет-портал Газети Бізнес http://www.business.kiev.ua  

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Додано
16 січня 2020
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку