Опис професії, що сформований на базі інтервьювання та роботи з посадовими інструкціями підприємств. Рекомендовано для використання під час навчально-виховного процесу у 8-11 класах.
Обов’язки Здійснює процес випікання і смаження кондитерських та хлібобулочних виробів. Укладає тістові заготовки на листи, в касети, форми. Відсаджує печиво і тістечка на листи. Визначає готовність тістових заготовок до випікання. Готує л'єзон і змазує вироби перед випіканням, садить їх у піч, шафи, закладає в жир (фритюр). Контролює температурний режим і вологість в пекарській камері за контрольно-вимірювальними приладами, утримує температуру фритюру. Визначає закінчення процесу випікання, смаження виробів; виймає, охолоджує, глазурує вироби; оздоблює їх подрібненими горіхами, цукровою пудрою тощо. Обслуговує пекарські камери, жарочні шафи, автомати для Ішготовляння пончиків та інше обладнання. Здійснює первинне оброблення сировини: просіювання, промивання, перебирання, подрібнення, зм'якшення. Просіває борошно, замішує і розділяє дріжджове тісто (опарне, безопарне), тісто для лавашу, коржів, пряників тощо. Виготовляє різноманітні форми і сировину до них. Збиває креми, варить сиропи і просочки. Готує напівфабрикати для тортів, тістечок.
Номер слайду 3
Відповідальність За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України. За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України. За причинені матеріальні втрати - в межах, визначених чинним трудовим і цивільним законодавством України.
Номер слайду 4
Права спеціаліста. Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства стосовно його діяльності. Подавати пропозиції з удосконалення роботи, пов'язаної з передбаченими даною інструкцією обов'язками. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки в діяльності підприємства (структурного підрозділу, окремих працівників), виявлених у процесі виконання своїх посадових прав і обов'язків і вносити пропозиції по їх усуненню. Запитувати особисто або за дорученням безпосереднього керівника від керівників підрозділів і інших фахівців інформацію і документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків. Залучати фахівців усіх (окремих) структурних підрозділів до вирішення задач, покладених на нього (якщо це передбачено положеннями про структурні підрозділи, якщо немає - то з дозволу керівника організації). Вимагати від керівництва підприємства, свого безпосереднього керівника надання допомоги у виконанні обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією.
Номер слайду 5
Підготовка пекаря у навчальному закладіПекар – це складна і дуже відповідальна професія, яка потребує високого рівня знань і навичок, тому, для відповідності даним вимогам необхідна підготовка у профільному навчальному закладі(НЗ). Вступити на обрану вами спеціальність здавши Зовнішнє незалежне оцінювання з предметів: українська мова, математика, іноземна мова або історія (залежить від НЗ). До речі, прохідний бал для НЗ таких рівнів має становити 130 і вище. Якщо вам стане знань на вступ до бюджету, кожен абітурієнт прагне цього, то неодмінно до ваших рук потраплять величезні об'єми інформації наукових видань, посібників, підручників з обраного вами напряму. Та важливіше за все – це навички, набуті з майстрами, які мають величезний досвід і готові поділитися ним у будь який час. По закінченні навчання вільні вакансії чекають на вас, адже КВАЛІФІКОВАНИХ спеціалістів-лаборантів в Україні дуже мало.
Номер слайду 6
ПРО ГОЛОВНЕ Хліб – усьому голова, - каже народна приказка. Тому, уявімо, на хвильку, якби, хоча б на 3 дні, нікому було пекти хліб? Аж мурашки по шкірі… Професія ПЕКАРЯ шанувалася з давніх-давен. Якість та смак хлібу залежали лише від майстерності, глибоких знань та навичок, що вдосконалювалися роками. З початку творення українських традицій і дотепер гостей зустрічають хлібом і сіллю. Сьогодні не знайти жодного столу, який не прикрашала би рум'яна паляниця із хрусткою скоринкою. Немає в Україні такої людини, яка хоч би раз не куштувала випічки. За всім цим стоїть фахівець, якого не часто згадують за столом, але результат його роботи наповнює тіло - силою, серце – радістю, а душу – теплом.