ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ. СВІТОВІ ЦЕНТРИ БАНКІВСЬКО- ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗМІЩЕННЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ. КРАЇНИ-ОФШОРИ. ОСОБЛИВОСТІ РОЗМІЩЕННЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В

Про матеріал
ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ. СВІТОВІ ЦЕНТРИ БАНКІВСЬКО- ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗМІЩЕННЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ. КРАЇНИ-ОФШОРИ. ОСОБЛИВОСТІ РОЗМІЩЕННЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В УКРАЇНІ
Перегляд файлу

 

УРОК 45

ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ. СВІТОВІ ЦЕНТРИ БАНКІВСЬКО-

ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

НА РОЗМІЩЕННЯ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ.

КРАЇНИ-ОФШОРИ. ОСОБЛИВОСТІ РОЗМІЩЕННЯ

ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В УКРАЇНІ

 

Навчальна мета: сформувати поняття «кредит», «фінансовий центр», «офшор»; ознайомити зі значенням фінансового сектора економіки держави; визначити взаємозв’язок між рівнем розвитку господарства й обсягом фінансових послуг у країні; з’ясувати особливості географії фінансових установ в світі, її зміну внаслідок глобалізації світового господарства; сформувати розуміння ролі фінансових знань для формування добробуту кожної людини; удосконалювати навички аналізу тематичних карт та різноманітних джерел інформації; поглиблювати міжпредметні зв’язки з економікою;

розвивальна мета: розвивати аналітичне, економічне мислення, зацікавленість в отриманні найсучаснішої інформації;

виховна мета: виховувати відповідальне ставлення до фінансів, людяність та щедрість.

Тип уроку: формування нових знань, умінь, навичок.

Обладнання: підручник, атлас, політична карт світу.

Опорні та базові поняття: фінансові послуги, кредит, депозит, банк, фінансовий фонд, фінансовий центр, офшор.

Географічна номенклатура: найбільші міжнародні фінансові центри — Лондон, Нью-Йорк, Сінгапур, Сянган (Гонконг), Токіо, Шанхай, Мумбаї, Франкфурт-на-Майні, Чикаго, країни-офшори.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

З розвитком ринкової економіки в Україні в лексиконі українців з’являється дедалі більше слів, пов’язаних з фінансами. Чи не кожен уважає себе кращим за міністра фінансів, при цьому елементарно не може з’ясувати, як ризикує, оформлюючи кредит на купівлю необхідної речі, депозит під шалені відсотки. Це дужа складна галузь людської діяльності, але потрібно вчитися розумітися на її хитрощах.

ІІI. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ

  •       Прийом «Бесіда»
  •       Прийом «Асоціації»

Зазначте асоціації (економічні поняття) до слова «банк».

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Фінансові послуги

  •       Пояснення вчителя з елементами бесіди

Слово «фінанси» походить від давньофранцузького financio — «платіж». Фінанси — це розподіл виручених грошових коштів по фондах. Фінанси — не гроші, приблизно їх можна визначити як рух вартості у грошовій формі. Гроші співвідносяться з фінансами, як пасажири та пасажирські перевезення. Гроші є головним інструментом фінансів. Фінанси й фінансові відносини — тотожні поняття. Не всі грошові відносини є фінансами.

  • Батьки вам дали кишенькові гроші; область до бюджету переказала 50 млн гривень податків. Що з цього не є фінансами?
  • Чому фінансову систему часто порівнюють з кровоносною?

Для ведення будь-якої діяльності потрібні грошові фонди. Для виготовлення готової продукції, забезпечення послуги, потрібні кошти на закупівлю сировини, оплату праці тощо. Підприємство може оперувати власними коштами — у разі їхньої нестачі брати в інших, у разі надлишку давати. Зазвичай такі операції не здійснюють безпосередньо, усі користуються фінансовими послугами спеціально створених для цього установ та організацій, зокрема банків, страхових, інвестиційних, лізингових, брокерських компаній тощо.

Сформулюйте визначення поняття «фінансові послуги». Порівняйте його з наданим у підручнику. За необхідності скорегуйте своє.

Сформулюйте визначення поняття «кредит».

  •       Пояснення вчителя з елементами бесіди

Інтернаціоналізація та глобалізація світової економіки зазвичай існує і в секторі фінансових послуг. Утворився світовий фінансовий ринок, тобто переміщення капіталу з однієї країни в іншу. Рух світових фінансових потоків проходить переважно через головні ринки: валюти, кредитів, золота. Це найбільш глобалізований сектор економіки — тут не існує кордонів, операції проводять цілодобово (тому в усіх великих фінансових установах встановлені годинники з часом різних куточків світу) у величезних обсягах. Учасники ринку є високонадійними та платоспроможними.

2. Світові центри банківсько-фінансової діяльності

  •       Пояснення вчителя з елементами бесіди

Участь національних ринків в операціях світового ринку залежить від рівня розвитку, валютно-економічного стану, наявності розвиненої кредитної системи та діяльності фондової біржі, особливостей податкової системи, географічного положення (проведення операцій має певні часові межі). Унаслідок конкуренції у світі сформувалося кілька фінансових центрів, де зосереджені банки та спеціалізовані кредитно-фінансові інститути: Лондон, Нью-Йорк, Сінгапур, Сянган (Гонконг), Токіо, Цюріх, Вашингтон, Сан-Франциско, Бостон, Торонто, Франкфурт-на-Майні, Люксембург, Париж, Бахрейн та ін.

  •       Прийом «Картографічна лабораторія»

Чому саме ці міста є фінансовими центрами? Які регіони виділяють найбільше? Про що це свідчить?

  •       Пояснення вчителя з елементами бесіди

Глобалізація економіки сприяла такій організаційній формі світової економіки, як ТНК. Суттєві потоки всередині корпорацій товарів, послуг призводять до активних потоків коштів. Тому штабквартири ТНК, їхні філії стали суттєвим чинником розміщення фінансових установ.

3. Країни-офшори

  •       Прийом «Робота з підручником»

З’ясуйте, що означає поняття «офшор». Які країни спеціалізуються на офшорних операціях?

  •       Прийом «Плюс — мінус»

Зазначте позитивні та негативні сторони діяльності офшорів.

4. Особливості розміщення фінансових установ в Україні

  •       Пояснення вчителя з елементами бесіди

Фінансова діяльність держави — одна з найважливіших сфер її діяльності, передбачених законодавством України, що виявляється у збиранні, розподілі та використанні потрібних державі грошових коштів.

Централізовані фонди публічних фінансів:

  • Державний бюджет України;
  • місцеві бюджети;
  • Пенсійний фонд України;
  • фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування: від безробіття, від тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
  • фонд гарантування внесків фізичних осіб;
  • золотовалютний резерв.

Основну фінансову діяльність держави здійснює Національний банк України, розташований у Києві.

Фінансові послуги надають фінансові установи. Фінансова установа — юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, внесена до відповідного реєстру в порядку, встановленому законом. Фінансові установи — це банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Найбільш поширеними фінансовими послугами на вітчизняному ринку, що визначають його склад, є професійні послуги на ринку банківських послуг, послуги кредитних спілок, довірчих товариств, торгівців цінними паперами, зберігачів і реєстраторів, страхових і лізингових компаній, недержавних пенсійних фондів, ломбардів, послуги у сфері інвестиційної та інноваційної діяльності, з оцінювання майна та інші, що забезпечують оборот фінансових активів.

  • Які чинники розміщення фінансових установ є найбільш суттєвими?

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

  •       Прийом «Бесіда»
  • Чому темпи зростання фінансових послуг у світі значно випереджують матеріальне виробництво?
  • Чому географія фінансової інфраструктури є віддзеркаленням розвитку та зосередження виробництва? Наведіть приклади.
  • Чому фінансова криза 2008 року спричинила кризу виробництва?

VI. ПІДСУМКИ УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

  •       Прийом «Піт-стоп»

Складіть чотири короткі тези про значення фінансових послуг для національних та світової економіки.

VIІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  • Опрацюйте §____

 

 

docx
Додано
16 жовтня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку