Фінікія урок з елементом стем

Про матеріал
Урок про Фінікію, її господарство, основні колонії. Цікавий матеріал, математичні задачі, схема кораблика з паперу, робота з картою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінікія. Stem-урок

Номер слайду 2

Мета уроку:розповісти про історію Близького Сходу, його перші міставизначити особливості розвитку Фінікіїпроаналізувати винаходи фінікійціврозкрити шляхи фінікійської колонізації

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Що таке “Цивілізація”?

Номер слайду 5

План уроку: Природно-географічне розташування ФінікіїРозвиток господарства фінікійців. Фінікійська колонізація

Номер слайду 6

Який вид діяльності характерний для фінікійців?

Номер слайду 7

Кедрові ліси

Номер слайду 8

Фінікійське суспільство

Номер слайду 9

У давнину равлики родини мурексових використовувалися народами Середземномор'я (ймовірно, первісно фінікійцями) для одержання цінної пурпурової фарби, відомої як «тірський пурпур» (за назвою міста Тіра). Вона застосовувалася для фарбування дорогих тканин. Тірський пурпур, можливо, вперше використовувався стародавніми фінікійцями ще в 1570 році до нашої ери. Існує припущення, що сама назва Фінікія означає «багряна земля». Барвник дуже цінувався в давнину, тому що колір не тьмянів, натомість ставав яскравішим під впливом вивітрювання та сонячного світла. Він був різних відтінків.

Номер слайду 10

Математична задача: Для фарбування 1 кг вовни потрібно 200 гр пурпура. Для цього використовували приблизно 32 тис. молюсків. Скільки гр. пурпура і скільки молюсків потрібно для фарбування 250 гр вовни?

Номер слайду 11

Тканина, фарбована пурпуром, вартувала шалених грошей. За часів імператора Августа 1 кг тирської вовни, яку було пофарбовано двічі, коштував приблизно 2 тис. динаріїв, що на сучасні гроші дорівнює 100 000 доларів

Номер слайду 12

Винаходи фінікійців

Номер слайду 13

Фінікійці - мореплавці. Помандруймо і ми…

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Робота з контурною картою. Помандруємо нашими кораблями до основних фінікійських колоній

Номер слайду 16

Місто Карфаген - фінікійська колонія на півночі Африки

Номер слайду 17

У 814 році до н. е. колоністами з фінікійського міста Тір (нині — Сур, Ливан) на північному узбережжі Африки засновано місто Карфаген, яке згодом стало столицею однойменної держави. Починаючи із VII ст. до н. е. Карфаген став засновувати власні колоніїУ III ст. до н. е. між Карфагеном і Римською республікою почались війни за контроль над Сицилією та Іспанією. Навіть програвши дві війни, Карфаген зумів зберегти свої могутність і для повного його знищення в 149 році до н. е. Рим розпочав Третю Пунічну війну, під час якої місто Карфаген був повністю зруйноване, з півмільйонного населення 50 тисяч попало в рабство, а його володіння перетворені у римську провінцію Африка.

Номер слайду 18

Востаннє Карфаген був завойований під час арабської експансії VII століття — мусульмани захопили його в 698 році, а каміння зруйнованого Карфагену було стало основою для будівництва міста Туніс, передмістям якого і є сьогодні.

Номер слайду 19

Виконайте вправу на закріплення матеріалу:https://learningapps.org/27553693

Номер слайду 20

Домашнє завдання: опрацювати параграф 25

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку