Фізична складова здоров'я "Харчові отруєння"

Про матеріал
1. Назва ресурсу: «Харчові отруєння» 2. Анотація: ресурс знайомить учнів із причинами харчових отруєнь, з профілактикою отруєнь недоброякісною їжею, вчить дітей розпізнавати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; збагачує знання про основні правила харчування; розвиває вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; виховує бережливе ставлення до свого здоров'я. 3. Тип ресурсу: презентація. 4. Автор: Біла Наталія Дмитрівна, учитель початкових класів КЗ "Конончанська гімназія" Межиріцької сільської ради Канівського району Черкаської області. 5. Навчальна дисципліна: початкова освіта → Основи здоров’я. 6. Клас, розділ, тема - 3 клас, «Фізична складова здоров’я», тема: «Харчові отруєння». 7. Аудиторія – для учнів. 8. Рік підготовки ресурсу – 2019рік 9. Кількість слайдів – 23 слайди. 10. Мова ресурсу – українська.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові отруєння Біла Наталія Дмитрівна учитель початкових класів КЗ “Конончанська гімназія” Межиріцької сільської ради Канівського району Черкаської області

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь; розвивати вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; ознайомити  з  профілактикою  отруєнь  недоброякісною  їжею; - навчити дітей розпізнавати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; збагачувати знання про основні правила харчування; розвивати мислення, мовлення; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.

Номер слайду 3

Для нормального росту і розвитку людського організму необхідні: Їжа - це будівельний матеріал, тож наше життя і здоров'я залежить від того, що і як ми споживаємо. Наші вага, зріст, розум, краса, наші успіхи і невдачі, навіть наші хвороби — усе це наслідки нашого харчування.

Номер слайду 4

Продукти, які допомагають людям рости Фруктові соки Свіжі овочі Терта морква з медом

Номер слайду 5

Продукти, які заряджають організм енергією

Номер слайду 6

Продукти, які «зігрівають» тіло М'ясні страви та каші Сухофрукти та чаї Гранат

Номер слайду 7

Харчові продукти мають бути різноманітними Наше здоров'я залежить від того, що ми їмо, як швидко і як часто. Усі харчові продукти мають бути доброякісними і свіжими. Поспішна їжа, її погане пережовування спричиняють болі у животі, відчуття нудоти і блювання.

Номер слайду 8

Найбільшу небезпеку несуть в собі харчові отруєння Харчове отруєння це - порушення роботи організму в результаті потрапляння у нього з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть бути знешкодженими силами самого організму.

Номер слайду 9

Чому виникають харчові отруєння? Харчові отруєння — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Отруєння можуть викликати зіпсовані продукти, отруйні рослини, гриби, хімічні речовини. Вороняче око Вовче лико Зіпсована картопля Зіпсовані фрукти Мухомори

Номер слайду 10

Джерела харчових отруєнь Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини. Це, в першу чергу — збудник ботулізму. Ботулізм – гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії палички ботулізму. Отруєння відбувається після вживання зіпсованих м'ясних , рибних , овочевих консервів, копченої ковбаси і риби, інфікованих ботулізмом.

Номер слайду 11

Сальмонельоз Сальмонельоз - гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії - Сальмонела. Зараження відбувається під час вживання забрудненої води, сирого або недовареного м'яса, сирих яєць і молока. Бактерія сальмонела

Номер слайду 12

Стафілокок Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці. Бактерії стафілокока Тістечка з кремом Молочні продукти Паштети Майонезні салати

Номер слайду 13

Дизентерія Дизентерія спричиняється дизентерійною паличкою . Джерелом інфекції є хворі на дизентерію люди. Зараження відбувається під час вживання інфікованого молока та води. Дизентерійна паличка гине на світлі й під час кип’ятіння. Дизентерійна паличка

Номер слайду 14

Симптоми харчових отруєнь Харчові отруєння недоброякісними продуктами починаються раптово, спричиняючи - нудоту, - блювання, - різкий біль в животі, - прискорення пульсу, - шкіра часто стає блідою, - інколи трохи підвищується температура тіла, - головний біль, - пронос, - порушення зору, - у важких випадках - смерть.

Номер слайду 15

Отруєння грибами Найнебезпечнішим та вкрай часто смертельним є отруєння блідою поганкою, одне плодове тіло якої містить таку кількість комплексної отрути, яка може призвести до загибелі декількох осіб. Навіть в їстівних грибах при тривалому часі їх зберігання можуть накопичуватися токсичні речовини, що призводить до отруєння ними при вживанні в їжу навіть після кулінарної обробки.

Номер слайду 16

Профілактика і лікування харчових отруєнь дотримуватися правил особистої гігієни; мити перед уживанням сирі овочі та фрукти; не слід їсти неякісні продукти й ті, термін зберігання яких уже збіг; знищувати мух і тарганів, що є перенощиками інфекцій; кип'ятити молоко і воду; постраждалому треба промити шлунок; біля ніг та рук покласти грілку; дати гаряче питво та викликати лікаря.

Номер слайду 17

Профілактика отруєнь грибами Щоб не отруїтися грибами, по-перше, збирати потрібно тільки їстівні гриби, а по-друге, робити це потрібно тільки в екологічно чистих місцях. Гриби слід вживати в мінімальних кількостях, попередньо ретельно їх приготувавши, а дітям їх взагалі краще не давати, адже гриби дуже важко засвоюються організмом і можуть викликати розлад травлення.

Номер слайду 18

Практична робота: вивчення маркування харчових продуктів Купуючи продукти харчування, слід звертати увагу на упаковку та етикетку, на яких зазначено їх склад, термін придатності, умови зберігання та дата випуску.

Номер слайду 19

Ознаки неякісного стану продуктів харчування неприємний запах, нетоварний вигляд, порушена упаковка, прострочений термін зберігання. Якщо має місце хоча б одна ознака, купувати товар не слід, адже можна отруїтися.

Номер слайду 20

Збірка порад, які допоможуть уникнути отруєнь харчовими продуктами Мий руки перед їжею. Їж повільно і спокійно. Старанно пережовуй їжу. Овочі й фрукти мий під проточною водою. Дотримуйся правил зберігання продуктів. Уважно вивчай маркування продуктів, які швидко псуються. Не використовуй в їжу продукти, у яких закінчився термін придатності. Не вживай продуктів, які містять хімічні добавки, ароматизатори, барвники. Лікарські  препарати  вживай тільки  за  призначенням  лікаря.  

Номер слайду 21

то для го а ве щоб не ї го ти жи їс щоб ти ле то для жи мо мо ми 1 9 6 18 12 3 17 5 14 13 21 10 19 2 11 8 4 20 16 7 15 Прочитайте вислів

Номер слайду 22

Список використаних джерел Література: Ващук С. Потреба бути здоровим / С. Ващук // Директор школи. – 2006. – № 39. – С. 18 Гладощук О. Здоровий спосіб життя: виховання та контроль /О. Гладощук // Вища освіта України. – 2007. – № 1. – с. 99. Тарасова Ю. Подаруймо дитині здоров`я! / Ю. Тарасова // Завуч. – 2010. – № 1. – С. 25. Формування навичок здорового способу життя у молодших школярів в позакласний час / автор та упорядник Л. Мазуренко. – К. : Шкільний світ, 2008. – 128 с. – (Б-ка «Шкільного світу»). Колосочок: науково-популярна тематична природнича газета для розумників і розумниць.- Львів: Видавничий дім, №9,10,27,31/2013, №22,32/2014, №4/2014.

Номер слайду 23

Список використаних джерел: Інтернет-ресурси: http://www.bad.if.ua http://www.docme.ru http://kolosok.org.ua http://teacher.at.ua http ://sukmanyuk.ucoz.ua http://prezentacii.com https://www.google.com.ua

ppt
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
27 січня 2020
Переглядів
1597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку