Мета: ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь; розвивати вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; ознайомити з профілактикою отруєнь недоброякісною їжею; - навчити дітей розпізнавати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; збагачувати знання про основні правила харчування; розвивати мислення, мовлення; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.
Чому виникають харчові отруєння? Харчові отруєння — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Отруєння можуть викликати зіпсовані продукти, отруйні рослини, гриби, хімічні речовини. Вороняче око Вовче лико Зіпсована картопля Зіпсовані фрукти Мухомори
Джерела харчових отруєнь Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини. Це, в першу чергу — збудник ботулізму. Ботулізм – гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії палички ботулізму. Отруєння відбувається після вживання зіпсованих м'ясних , рибних , овочевих консервів, копченої ковбаси і риби, інфікованих ботулізмом.
Симптоми харчових отруєнь Харчові отруєння недоброякісними продуктами починаються раптово, спричиняючи - нудоту, - блювання, - різкий біль в животі, - прискорення пульсу, - шкіра часто стає блідою, - інколи трохи підвищується температура тіла, - головний біль, - пронос, - порушення зору, - у важких випадках - смерть.
Отруєння грибами Найнебезпечнішим та вкрай часто смертельним є отруєння блідою поганкою, одне плодове тіло якої містить таку кількість комплексної отрути, яка може призвести до загибелі декількох осіб. Навіть в їстівних грибах при тривалому часі їх зберігання можуть накопичуватися токсичні речовини, що призводить до отруєння ними при вживанні в їжу навіть після кулінарної обробки.
Профілактика і лікування харчових отруєнь дотримуватися правил особистої гігієни; мити перед уживанням сирі овочі та фрукти; не слід їсти неякісні продукти й ті, термін зберігання яких уже збіг; знищувати мух і тарганів, що є перенощиками інфекцій; кип'ятити молоко і воду; постраждалому треба промити шлунок; біля ніг та рук покласти грілку; дати гаряче питво та викликати лікаря.
Профілактика отруєнь грибами Щоб не отруїтися грибами, по-перше, збирати потрібно тільки їстівні гриби, а по-друге, робити це потрібно тільки в екологічно чистих місцях. Гриби слід вживати в мінімальних кількостях, попередньо ретельно їх приготувавши, а дітям їх взагалі краще не давати, адже гриби дуже важко засвоюються організмом і можуть викликати розлад травлення.
Збірка порад, які допоможуть уникнути отруєнь харчовими продуктами Мий руки перед їжею. Їж повільно і спокійно. Старанно пережовуй їжу. Овочі й фрукти мий під проточною водою. Дотримуйся правил зберігання продуктів. Уважно вивчай маркування продуктів, які швидко псуються. Не використовуй в їжу продукти, у яких закінчився термін придатності. Не вживай продуктів, які містять хімічні добавки, ароматизатори, барвники. Лікарські препарати вживай тільки за призначенням лікаря.
Список використаних джерел Література: Ващук С. Потреба бути здоровим / С. Ващук // Директор школи. – 2006. – № 39. – С. 18 Гладощук О. Здоровий спосіб життя: виховання та контроль /О. Гладощук // Вища освіта України. – 2007. – № 1. – с. 99. Тарасова Ю. Подаруймо дитині здоров`я! / Ю. Тарасова // Завуч. – 2010. – № 1. – С. 25. Формування навичок здорового способу життя у молодших школярів в позакласний час / автор та упорядник Л. Мазуренко. – К. : Шкільний світ, 2008. – 128 с. – (Б-ка «Шкільного світу»). Колосочок: науково-популярна тематична природнича газета для розумників і розумниць.- Львів: Видавничий дім, №9,10,27,31/2013, №22,32/2014, №4/2014.