Фізичні якості людини

Про матеріал
Презентацію створено за підручником Н.М. Поліщук для 8 класу тема "Фізичні якості людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні якості людини. Вплив фізичної активності на здоров'я Виконала вчитель біології та основ здоров’я. Юрковецького ЗЗСОЧайка Ірина Віталіївна

Номер слайду 2

План Фізичний розвиток і фізичні якості людини;Вплив фізичної активності на здоров’я;Види спорту, які розвивають фізичні якості людини

Номер слайду 3

Фізичний розвиток це динамічні зміни в організмі людини, зумовлені спадковими чинниками та певними умовами навколишнього середовища

Номер слайду 4

Оцінка фізичного розвитку. Параметри зросту;Маса тіла;Пропорції розвитку окремих частин тіла;Стан постави;Стан опорно-рухового апарату;Ступінь розвитку функціональних здібностей організму (життєва ємність легень, м'язова сила кистей рук).

Номер слайду 5

Фізичні якостісукупність властивостей організму людини, що забезпечують можливість здійснювати активну рухову діяльність.

Номер слайду 6

Розвиток фізичних якостей. Процес цілеспрямованого впливу фізичними вправами на комплекс природних властивостей організму, що забезпечують активну рухову діяльність.

Номер слайду 7

Фізичні якостіСила;Швидкість;Витривалість;Спритність;Гнучкість.

Номер слайду 8

Сила Здатність людини переборювати зовнішній опір або протидіяти йому завдяки м'язовим напруженням. Найсприятливіший період розвитку сили: У хлопців від 13-14 до 17-18 років;У дівчат від 11-12 до 15-16 років. Розвитку сприяють вправи з підвищеним обтяженням або опором (штанги, гирі, гантелі).

Номер слайду 9

Швидкість Здатність людини виконувати рухові дії й рухи за мінімальний час. Найсприятливіший період для розвитку швидкісних здібностей для дівчат та хлопчиків 7-11 років, від 11 до 14-15 років зростання показників швидкості дещо знижується. Заняття різними видами спорту позитивно впливають на розвиток швидкісних здібностей.

Номер слайду 10

Витиривалість Здатність протистояти фізичному стомленню в процесі м'язової діяльності. Основними компонентами загальної витривалості є фізіологічні можливості організму (індивідуально). Підвищенню витривалості організму сприяють кардіонаватаження (вправи, під час яких організм споживає багато кисню): ходьба, біг, їзда на велосипеді, плавання, аеробіка тощо.

Номер слайду 11

Спритність Здатність опановувати складні рухи, швидко навчатися й перебудовувати рухову діяльність відповідно до обстановки. Одним з показників спритності є точність орієнтації в просторі. Дана здатність посилюється у віці 5-6 років, у 7-10 років досягає найбільшого прояву, а далі стабілізується досягаючи в 15-16 річному віці показників дорослих. Важливою передумовою для розвитку спритності є «запас рухів».

Номер слайду 12

Гнучкість Здатність людини виконувати рухи з максимальною амплітудою. Гнучкість розвивають за допомогою вправ на розтягування м'язів (згинання-розгинання, нахили, повороти, махи, обертальні та кругові рухи).

Номер слайду 13

Вплив фізичної активності на здоров’я Будь-яка мінімальна, проте регулярна фізична активність дуже корисна для здоров’я. Коли ми мало рухаємось, сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи і кістки.  Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів.  Тому не нехтуйте заняттями спортом! Намагайтеся проводити якомога більше часу в русі.

Номер слайду 14

Види спорту, які розвивають фізичні якості людини Нам потрібні 2 типи фізичної активності щотижня — аеробні та силові вправи. Аеробна активність — 150 хвилин на тиждень. Вона може бути помірна чи інтенсивна. Вправи помірної інтенсивності — спалюємо від 3,5 до 7 ккал на хвилину (ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога). Навіть прибирання вдома — помірна фізична активність.Інтенсивні навантаження — спалюємо понад 7 ккал на хвилину (біг, швидка ходьба, бойові мистецтва, футбол чи баскетбол).  Мінімум двічі на тиждень варто виконувати силові вправи — для укріплення головних груп м‘язів. 

Номер слайду 15

Але будь-яка активність краща, ніж її відсутність. Ось кілька фактів і порад зі сторінки доктора Уляни Супрун: Біг позитивно впливає на тривалість життя та не шкідливий для хребта. Танці покращують баланс, координацію та когнітивні навички. Йога допомагає боротись зі стресом та зменшує ризики серцево-судинних хвороб. Щоденні фізичні вправи допомагають подолати біль в спині

Номер слайду 16

Домашнє завдання Параграф 8

pptx
Додано
20 січня 2022
Переглядів
1304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку