Фізика 9 клас. Тести "Світлові явища"

Про матеріал
Тести з фізики для 9 класу із теми "Світлові явища". Містять три рівні складності, що дозволяє оцінити учнів із різним рівнем знань.
Перегляд файлу

Тести фізика 9 клас «Світлові явища»             ___________________________

І рівень. У наступних завданнях оберіть 1 правильну відповідь. (о,5 бала)

  1. Частина простору за непрозорим предметом, куди не проникає світло – це

А)  тінь

Б)  півтінь

В) затемнення

  1. Уявна  лінія, уздовж якої поширюється світло –

     А)  світлова лінія

     Б)  промінь світла

     В) пучок світла

  1. Тіла, чутливі до світла – це

А) джерела світла

Б) приймачі світла

В) живі організми

  1. На рисунку зображене явище

А) поглинання світла

Б) відбивання світла

В) заломлення світла

 

  1. Покладіть галочку напроти правильної відповіді.

 

ТАК

НІ

Предмет і його зображення у плоскому дзеркалі  завжди розміщені на однаковій відстані від дзеркала.

 

 

Швидкість поширення світла у воді 300 000 км / год

 

 

Місяць є джерелом світла.         

 

 

Світлові промені заломлюються, оскільки вони поширюються в різних середовищах з неоднаковою швидкістю.

 

 

 

ІІ. Рівень (0,5 бала)

  1. Прочитайте текст та вкажіть про яке затемнення іде мова.  У реченнях оберіть (підкресліть) один із двох запропонованих варіантів.

      Якщо Місяць у ході свого руху навколо Землі в якийсь момент виявляється між Землею і Сонцем, він утворює на земній поверхні тінь, і тоді на цих територіях спостерігається сонячне / місячне затемнення. __________ затемнення бувають тільки під час повного / нового  Місяця. Їх можна спостерігати лише на тих ділянках поверхні Землі, на які падає тінь або півтінь Місяця. Якщо ділянка знаходиться в тіні Місяця, то спостерігається повне / часткове затемнення; для ділянок, що знаходяться в півтіні,  затемнення буде частковим / повним.

   У зв’язку з тим, що Місяць рухається із заходу на схід, затемнення починається на східному / західному (правому) краю Сонця. На початку затемнення на диску

Сонця зявляється невелика «щербина», яка поступово збільшується, і Сонце набуває форми вузького диска / серпа. Коли диск Місяця повністю закриє Сонце, ми побачимо навколо нього дивовижне сяйво – корону / намисто Сонця – частину розжареної сонячної / земної  атмосфери.  Під час _____________ затемнення швидко темніє. Знижується / підвищується температура повітря. Повне затемнення може тривати не більше  30 / 8 хвилин, його можна спостерігати один раз на рік /  півтора року, а ось в одному і тому самому місці земної поверхні, рідко, лише один раз на 300.

 

  1. Людина стоїть на відстані 1,5 м від плоского дзеркала. На якій відстані від людини розташоване її зображення? (1 бал)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ІІІ рівень (2 бали)

  1. Опишіть явище місячного затемнення.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

                                                                       Загальна кількість балів

docx
Додано
7 листопада 2019
Переглядів
2619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку