Фізика презентація для 10-го класу

Про матеріал
Презентація з фізики для учнів 10-го класу можно використовувати для знайомства учнів з темою уроку
Перегляд файлу

image


§   Необоротним називається фізичний процес, який може мимовільно протікати тільки в одному визначеному напрямку.

§   У зворотному напрямку такі процеси можуть протікати тільки як одна з ланок складнішого процесу.

§ Математично незворотність механічних процесів виражається в тому, що рівняння руху макроскопічних тіл змінюється зі зміною знака часу: вони не інваріантні при заміні t на -t. При цьому прискорення і сили, що залежать від відстані, не змінюють свої знаки. Знак при заміні t на -t змінюється у швидкості. Відповідно змінює знак сила, що залежить від швидкості, — сила тертя. Саме тому при вчиненні роботи силами тертя кінетична енергія тіла необоротно переходить у внутрішню.

image

частина енергії розсіюється за рахунок випромінювання, тертя і т. д. Наприклад, тепло, як відомо, завжди переходить від більш гарячого тіла більш холодному — це найбільш типовий приклад незворотного процесу (хоча зворотний перехід не суперечить закону збереження енергії).

протікати практично однаково як у прямому, так і у «зворотному» напрямі в часі — як у фільмі, що показують у зворотному порядку (від кінця до початку). Такі явища називають оборотними.

§   Теплові явища. Серед теплових явищ також є оборотні. Наприклад, під час адіабатного стиснення або розширення газу (тобто за відсутності теплопередачі) газ поводиться подібно пружині: якщо натиснути на поршень, під яким міститься газ у теплоізольованій циліндричній посудині,

§   а потім відпустити поршень, він почне коливатися — як вантаж, що підвішено до пружини.

§   Однак ті теплові явища, у яких істотну роль відіграє теплопередача, явно необоротні, тому що поті|« тепла спрямований завжди в один бік — від гарячого тіла до холодного.

§   Можна було б заперечити, що домашній холодильник здійснює передачу тепла у «зворотному» напрямі — від холодного тіла до гарячого  Теплові двигуни, холодильники і кондиціонери.  Але для цього, як ми бачили, необхідно виконувати роботу

§   Необоротність реальних процесів. Оскільки тертя або теплопередача певною мірою присутні в будь-якому процесі, усі процеси, що відбуваються в природі, є необоротними. Наприклад, коливання вантажу, підвішеного на нитці чи пружині, зрештою все ж таки загасають.

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
28 січня 2021
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку