Фізкультхвилинки як здоров’язбережувальний засіб школярів

Про матеріал
Фізкультхвилинки як здоров’язбережувальний засіб школярів Виявивши в дітей перші ознаки перевтоми, необхідно робити перерви, під час яких діти б могли виконувати нескладні фізичні вправи. Такі перерви під час уроку (фізкультхвилинки) сприяють поліпшенню функціонування мозку, відновлюють тонус м'язів, що підтримують правильну поставу, позбавляють напруження з органів зору і слуху, з утомлених від письма пальців. Фізкультхвилинка має стати обов'язковим елементом кожного уроку. Тривалість фізкультхвилинки — 2-3 хв.
Перегляд файлу

Фізкультхвилинки 

як  здоров’язбережувальний  засіб  школярів

Руденський А.С.

Виявивши в дітей перші ознаки перевтоми, необхідно робити перерви, під час яких діти б могли виконувати нескладні фізичні вправи. Такі перерви під час уроку (фізкультхвилинки) сприяють поліпшенню функціонування мозку, відновлюють тонус м'язів, що підтримують правильну поставу, позбавляють напруження з органів зору і слуху, з утомлених від письма пальців.

Фізкультхвилинка має стати обов'язковим елементом кожного уроку (крім тих уроків, на яких сам процес навчання передбачає достатню рухливість, наприклад, уроків музики, трудового навчання, ритміки, фізичного виховання).

Фізкультхвилинка містить 3-4 вправи, що добре знайомі дітям і легкі для виконання. Кожну вправу виконують 3-4 рази в середньому темпі. Тривалість фізкультхвилинки — 2-3 хв.

Дуже важлива роль у збереженні високої працездатності протягом уроку належить фізкультхвилинкам.

Фізкультхвилинками прийнято називати проведення вправ у класі під час уроку, а також при виконанні домашніх завдань.

Мета проведення фізкультурної хвилинки - підвищити або утримати розумову працездатність дітей на уроках, забезпечити короткочасний активний відпочинок для школярів під час занять, коли значну навантаження випробовують органи зору і слуху; м'язи тулуба, особливо спини , що знаходяться в статичному стані; м'язи кисті працюючої руки. Вправи складено так, щоб при їх виконанні були охоплені різні групи м’язів. Вона необхідна для збереження здоров'я учнів, для того, щоб підняти їм настрій, посилити крово- і лімфообмін застійних ділянок в організмі дитини, зняти статичну напругу.

Існують різні форми проведення фізкультхвилинок:

•рухлива гра;

• імітація трудових дій;

• проголошення скоромовок, що супроводжується діями;

• фізкультхвилинки у формі психофізичної гімнастики, коли діти мімікою, жестами і

рухами зображують різних тварин.

Таким чином, для збереження здоров’я дітей при проведенні уроку необхідно використання вчителем елементарної діагностики стомлюваності учнів на уроці та застосування способів зниження втоми, основним з яких є проведення фізкультхвилинок.
Фізкультхвилинки ефективні для зняття розумової втоми і статичної напруги Фізкультхвилинки є ефективним засобом підвищення уваги та активності дітей та поліпшення засвоєння ними навчального матеріалу. Ефективність проведення фізкультхвилинок полягає в тому, що після фізкультхвилинки учні стають більш активними, їхня увага активізується, з’являється зацікавленість у подальшому засвоєнні знань.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Info\Desktop\Білоруська\Виставка фото\images (1).jpgХто вже, хто вже так стомивсь

Що ліворуч нахилився?

Хто вже спить?

Треба дружно всім вам встати

Фізкультпаузу почати. 

Сонце спить, небо спить.

Навіть вітер не шумить.

Рано-вранці сонце встало

І проміння всім послало.

 

Раз! Два! Час вставати:
Будемо відпочивати.
Три! Чотири! Присідаймо,
Швидко втому проганяймо.
П'ять! Шість! Засміялись,
Кілька раз понахилялись.
Зайчик сонячний до нас
Завітав у вільний час.
Будем бігати, стрибати,
Щоб нам зайчика впіймати.
Прудко зайчик утікає
І промінчиками грає.
Сім! Вісім! Час настав
Повернутись нам до справ.

docx
Додано
9 березня 2021
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку