Фрагмент до уроку "Шевченко і музика"

Про матеріал
Даний фрагмент уроку містить відеокліп гурту "Хочу ще" на слова балади Шевченка "Тополя" і коментар двох ведучих про створення цієї балади, її зміст та історію створення однойменної пісні для музичного відео гурту "Хочу ЩЕ!".
Зміст архіву
Перегляд файлу

Шевченко і музика

«Тополя» Шевченко

І ведучий.

Т. Г. Шевченко — письменник багатогранний. Він писав і поезії, і поеми, і прозові твори, і твори драматичні. А починав свою творчість із балад. У цьому немає нічого дивного. Адже в його спогадах чарівною квіткою цвіла Україна з її прекрасною природою, оповідями про таємничих істот та перетворення, з чудовими, часто драматичними піснями, з легендами та казками.

У перше видання «Кобзаря» (1840) увійшла одна з найкращих Шевченкових балад «Тополя».

Твір «Тополя» Т. Шевченко написав на основі народної пісні «Мала мати сина, восени женила», у якій розповідається, як зла свекруха прокльонами перетворила молоду невістку в гнучке й високе дерево. Цю пісню дуже любила й часто співала старша сестра Т. Шевченка Катерина.

 

Після ІІ ведучого:

На основі вірша Шевченка"Тополя"  була написана однойменна пісня для музичного відео гурту Хочу ЩЕ!. Над її створенням працювала також львівська бандуристка Христина Валович. Зйомки за режисурою Сергія Дядка відбувалися на території Українських Карпат неподалік від курортного містечка Східниця, що на Львівщині, а також у промзоні старого Львова.

За сюжетом кліпу, "Тополя" розповідає сумну історію кохання, у якій дівчина відпустила свого коханого на війну, а він не повернувся з фронту.

 

 

 

 

 

 

 

ІІ ведучий.

Тема: розповідь про глибокі переживання дівчини, розлученої з коханим, її звернення до ворожки, розмова з тополею і, нарешті, перетворення самої дівчини на тополю під впливом чудотворного зілля.

Ідея: невмирущість справжнього кохання, возвеличення краси, вірності, незнищенності світлих і благородних людських почуттів

Сюжет: Молода дівчина закохується у козака, але той поїхав на війну де й загинув. Дівчина все ще сподівається, що він повернеться, натомість її матір підшукала для неї хорошу партію — старого багатія. Дівчина не хоче йти заміж і матір вирішує віддати її силоміць за старого. Остання надія дівчина — це стара ворожка до якої вона звертається за допомогою. Та говорить, що передбачила її прихід і дає дівчині чаклунське зілля, випивши яке на світанку, ще «до півнів» можна повернути коханого «з чужини», але якщо він не повернеться після другого ковтка треба випити в третє… Що має трапитись після третього ковтка стара порадила не питати. Дівчина після не довгих вагань робить все, як їй наказала зробити ворожка, її козаченько так і не повернувся, а вона перетворилась в тополю.

 

 Після І ведучого: Ми пропонуємо вам переглянути відеокліп «Тополя» гурту «Хочу ще»

Відеокліп

zip
Додано
17 березня 2019
Переглядів
553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку