Франческо Петрака "Книга пісень" або "Канцоньєре"

Про матеріал
«Канцоньєре» сприймається як поетична сповідь вже зрілої людини про пережиті сильні почуття у часи молодості. Петрарка створив у «Книзі пісень» особливий художній стиль — стиль ренесанс, який через півтора століття вплинув на поезію всього європейського Відродження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франческо Петрарка«Книга пісень»або «Канцоньєре»

Номер слайду 2

Проминають роки, спливають століття, але таємниця кохання залишається вічною й незбагненною. Вона завжди хвилюватиме, мучитиме людей, вимагаючи свого глибокого осмислення. Це почуття описували поети всіх віків. Поети майбутнього теж не обминуть цієї теми. Серед натхненних співців кохання вирізняється геніальний італійський поет епохи Ренесансу Франческо Петрарка. О краю мій, о ріки голубі!Ви омиваєте Лаури очі,Їх блиск перебираючи собі. Прекрасні ви в своєму непороччі!А там підводні скелі серед ночіГорять в мого закохання журбі.

Номер слайду 3

6 квітня 1327р. 23-річний поет Петрарка вперше побачив Лауру під час богослужіння в церкві святої Клари у Авіньйоні. Він закохався в неї з першого погляду і все життя залишався їй вірним. Поет не дає подробиць про зовнішність Лаури, проте інколи звертає увагу читача на її очі, тонкий стан і світле волосся коханої. І хоча дівчина не відповіла поетові взаємністю, Петрарка пояснює це високою її доброчинністю й потайки, у глибині душі, схвалює. Поезія Франческо Петрарки – своєрідний щоденник переживань і почуттів. В описі краси Лаури, за канонами ренесансної лірики, переважають порівняння з квітами, перлинами, зірками тощо. Це нібито робить красуню схожою на всіх інших ліричних героїнь того часу, але водночас приховано індивідуалізує її через складні смислові відтінки багатьох епітетів. У своїх сонетах Петрарка стверджує гуманістичний ідеал. Любов до земного життя й кохання до земної жінки не є гріховним – ось пафос його інтимної лірики.

Номер слайду 4

Реальна Лаура, яку кохав Франческо Петрарка, була заміжньою жінкою, і поет міг лише іноді бачити її в церкві чи на вулиці. Проте поет упевнений, що саме кохання до неї – найкраще, найрадісніше, що він переживає в своєму житті. Образ Лаури осяяв для нього небо, дав життю сенс: Я вами дихаю, для вас палаю,Я народивсь для вашого єства,Без вас мені нема й не треба раю…Лаура померла у розквіті літ. Відтак, у ліриці поета оселився глибокий сум: “Журбою стали довгі дні мої”. Проте, неначе наяву, внутрішнім зором поет бачить Лауру, і її краса не блідне з роками: “Ти дивишся на мене з темноти…”. Лаура пішла до іншого світу, але кохання поета безсмертне.

Номер слайду 5

«Книга пісень» — поетична історія його кохання до Лаури, із яким був пов’‎язаний неймовірний творчий злет поета. Збірка утворена з двох частин — «На життя донни Лаури» та «На смерть донни Лаури» (відомо, що 1347 року кохану забрала чума). У збірці 365 творів (за кількістю днів у році), з них — 317 сонетів, 28 канцон, 9 секстин, 7 балад та 4 мадригали. «Канцоньєре» сприймається як поетична сповідь вже зрілої людини про пережиті сильні почуття у часи молодості. Петрарка створив у «Книзі пісень» особливий художній стиль — стиль ренесанс, який через півтора століття вплинув на поезію всього європейського Відродження. Українською мовою сонети Петрарки перекладали Д. Павличко, Г. Кочур, Д. Паламарчук, М. Писаревська, І. Стешенко й ін. Ілюстрації до книги «Канцоньєре» зробив художник А. Гончаров.

Номер слайду 6

“Книга пісень” або “Канцоньєре” Франческо Петрарки – це шедевр ліричної поезії, присвяченої великому коханню поета, коханню до Лаури. У своїй любовній ліриці поет милується коханою, її янгольскою зовнішністю, небесною чистотою: “…погляд ніжний, чарівний вид; постать горда…” Лаура для поета – ідеал, вона недоступна та величава. Її душа “мов зоря яскрава, висока й гідна владарського права”. Кохання Франческо палке і водночас чисте, сповнене глибокої пошани. І до тепер почуття Франческо Петрарки до Лаури залишаються для людей еталоном шляхетних почуттів.

Номер слайду 7

Петрарці належить найщиріша й найпоетичніша лірична сповідь про кохання, пронесене крізь усе життя: Як не любов, то що це бути може?А як любов, то що таке вона?Ці рядки одного із сонетів, мабуть, найбільш інтригуючі у світовій ліриці. Уже понад шість століть читачі прагнуть здобути власну розгадку високого почуття Петрарки. У цьому сонеті відбилося сум’яття душі поета, ліричний конфлікт поета із самим собою. Таким було кохання Франческо Петрарки до земної жінки Лаури. До сьогодні дуже мало відомо про справжню Лауру, яка надихала поета на створення одухотворених віршів. Можна сказати, що Лаура – це майже легендарна постать.

Номер слайду 8

До останніх хвилин свого життя Петрарка залишався вірним пам’яті Лаури. Світлому образу коханої дівчини присвячено близько дев’яноста сонетів, які ввійшли в “Книгу пісень”. Оспівуючи прекрасні почуття, великий італійський поет-гуманіст кожним своїм рядком стверджує, що справжнє кохання в житті людини буває тільки один раз.

Номер слайду 9

СЛОВНИЧОКЛірика (від грец. lyrikos — ліричний твір,виконаний під ліру) - один із 3-х родів літератури,в якому у формі переживань осмислюється сутність людського буття. Сонет — ліричний вірш,що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба,з 2 катренів і 2 терцетів. Катрен - чотиривірш. Терцет- тривірш. Рефлексія. Складемо сенкан до слова Петрарка. Петраркавидатний, геніальнийкохав, страждав, досліджував. Його називають "батьком” Відродження. Поет.

Номер слайду 10

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА: Франческо Петрарка. Коротко. Джерело: https://dovidka.biz.ua/franchesko-petrarka-biografiya-korotko/ 2. Франческо Петрарка: біографія, основні дати і події, творчість. Джерело: https://uk.erch2014.com/publikacii/92333-franchesko-petrarka-biografiya-osnovnye-daty-i-sobytiya-tvorchestvo.html 3. Франческо Петрарка – біографія, фото і відео | Світ великих людей. Джерело: https://mykniga.com.ua/biograph/franchesko-petrarka-biografiya-foto-i-video-svit-velikix-lyudej.html Презентацію підготувала учитель зарубіжної літератури Олевського ліцею №1 Олевської міської ради Басюк л. Ф.

pptx
Додано
19 березня 2023
Переглядів
1614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку