"Фразеологічні загадки"

Про матеріал
Фразеологічні загадки. Спробуйте визначити загадані слова. Запишіть звороти, які допомогли відгадати ці слова. 1. На неї можна сісти і ноги звісити. На неї ярмо одягають. У неї можна виштовхати, якщо не хочеш когось бачити. За неї не ллє, якщо усе гаразд (шия).
Перегляд файлу

Фразеологічні загадки

 Спробуйте визначити загадані слова. Запишіть звороти, які допомогли відгадати ці слова.

  1. На неї можна сісти і ноги звісити. На неї ярмо одягають. У неї можна виштовхати, якщо не хочеш когось бачити. За неї не ллє, якщо усе гаразд.
  2. На них можна повісити локшину. Їх можна розвісити, як білизну на мотузці. Вони в’януть, як квіти у вазі на них може наступити ведмідь.
  3. Його ковтають, не маючи бажання говорити. За нього тягнуть і смикають того, хто не хоче говорити. Його тримають за зубами або ковтають, якщо не хочуть говорити зайвого. Його можна зламати, якщо говорити щось незрозуміле і нерозбірливе. Він може заплітатися у нетверезої людини. Ним може злизати корова. Ним можна вилизати дочиста.
  4. Його вішають, засмучуючись. Його задирають. Його скрізь пхають, втручаючись у чужі справи. Його можна втерти. Його не підточить комар. Його тримають за вітром, якщо знають перспективний розвиток чогось. Далі нього не бачать люди, обмежені своїми інтересами. З-під нього забирають щось у неуважних.
  5. Вони вовка годують. Вони можуть нести на свій розсуд. Вони можуть не нести і не тримати, якщо втомилися. На них можна стати, здобувши освіту чи статок. На них можна поставити, перевернувши з голови. Ними не можна вдарити навіть у зуб, якщо нічого не розуміти. На них можна широко жити. На них можна тримати когось на короткій відстані.
  6. Її полюбляють туманити інтриганти. У запальної людини вона гаряча. А у нерозторопної вона лише з вухами, інколи, правда, може бути набита соломою, половою чи клоччям. У легковажних людей у ній цвірінькають горобці. Коли ризикують життям, нею важать. Пихаті та чванливі люди її деруть угору.
  7. Коли стомлюються, то їх не чують. Коли звільняються від чогось, то їх розв’язують. Інколи їм не дають волі, аби не билися. Без них почуваєшся безпорадним. Для приборкування чиїх-небудь небажаних дій їх обламують.
  8. У вдалих починань вони легкі, у талановитої людини – золоті, у людей, на яких можна покластися, – надійні, у непорядних людей, злодіїв – нечисті, у вольових людей – тверді, а у людей, які не мають достатньої влади, – короткі.
  9.  Коли мовчать, то з них не йде пара. Нещира людина мастить їх медом. З них та до них передають інформацію.
  10.                      У насупленої людини вони рогом. Їх гублять, коли не можуть щось чи когось розрізнити. Якщо хочуть обдурити, то кидають у них піском. А коли докоряють, то у них колють. При сильному ударі звідти можуть сипатися іскри.
  11.                      Їх вискалюють, коли сміються, а коли ведуть пусті розмови, то гріють на сонці. Аби зберегти таємницю язика тримають саме за ними. Від холоду вони тремтять, а від невдачі ламаються. Існує думка, що їх мають лише ті люди, які сердяться на когось.
  12.                      Зрадники туди запихають ножі. У голодних людей туди присихає живіт. Туди часто люблять перекладати роботу чужі люди.
  13.                      Звідти можна невідомо-що виколупати. Щоб когось образити, достатньо на них наступити. Кмітлива, тямуща людина, може їх відкусити. А ще ним можна попасти у небо.
  14.                      У дужої людини там знаходиться аршин. У натхненої людини, там знаходяться крила, у заклопотаної – камінь, а висока людина ними стелю підпирає. У розумної людини на тому місці голова є.
  15.                      Жінки з непокритою головою ним світять. Від страху воно може ворушитися і ставати дибом.
  16.                      Її заварюють, розпочинаючи якусь неприємну справу. Її неможливо зварити з тим, з ким важко домовитися. Її просять драні черевики. Вона у голові у того, у кого плутаються думки. Інколи її готують з берези.
  17.                      Після нього дуже добре ростуть гриби. Свиня в цей час дуже чепурні. Із грошей він золотий.
  18.                      Її товчуть у ступі або носять у решеті, коли роблять марну справу. Коли не хочуть говорити, то набирають її у рот. Нею можна розлити вірних друзів. З неї виходять сухими, сховавши в неї кінці. На її краплини сході близнюки. Її можна пити з лиця.
  19.                      Він плаче, але дуже мало. Він не валяється у того, хто виконав усю роботу. Його можна придбати у мішку. Вона пробігає між людьми, яких хоче розсварити.
  20.                      Він у голові у легковажних людей. Його радять шукати у полі. На нього кидають слова і гроші, якщо не цінують їх. Він свистить у кишенях.

 

 Відповіді: 1 – шия, 2 – вуха, 3 – язик, 4 – ніс, 5 – ноги, 6 – голова, 7 – руки, 8 – руки, 9 – вуста, 10 – очі, 11 – зуби, 12 – спина, 13 – пальці, 14 – плечі, 15 – волосся; 16 – каша, 17 – дощ, 18 – вода, 19 – кіт, 20 – вітер.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Чабан Ірина
Додано
28 січня 2020
Переглядів
2308
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку