Фразеологізми. Стилістичні можливості фразеологізмів (презентація до заняття)

Про матеріал
Презентація до заняття з української мови за темою "Фразеологізми. Стилістичні можлиівості фразеологізмів" підготувала викладач української мови та літератури ОККТ ОДЕКУ Івах Марина Сергіївна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фразеологізми. Стилістичні можливості фразеологізмів. викладач української мови та літератури Івах Марина Сергіївна

Номер слайду 2

Відшукайте всі можливі пари синонімів та антонімів!Краса, сміх, світло (прислівник), високий, плач, сум, поспішати, неситий, плентатися, знайти, загубити, рослий, зневіра, низький, подарунок, смішний, презент, віддати, темно, забрати, голодний, ситий, худий, кістлявий, гра, квест, товстий, сонячно, хмарно, потворність, весело, морозиво, вітер, обійми, радість, віра.

Номер слайду 3

Віднайдіть пару! Поясніть у чому різниця! Ріст, зріст, зростання – троянди, виробництва, Олега. Покажчик, показник – якості, алфавітний. Особа, особистість, особина – освічена, певного виду, службова. Подих, дихання – вітру, внутрішнє(-ій) Твердження, утвердження – на посаді, спростувати. Рідкий, рідкісний – туман, вид рослин. Серцевий, сердешний – хлопець, напад

Номер слайду 4

Запишіть визначення в зошит! Фразеологізми – це єдність двох і більше слів, яка має цілісне значення і відтворюється у мовленні як готова словесна формула. У реченні фразеологізм завжди є одним членом речення.

Номер слайду 5

За функціонально-стилістичними ознаками фразеологізми можна поділити на такі групи: ФО розмовного стилю (як кіт наплакав, клювати носом) ФО книжного стилю (ахіллесова п’ята, яблуко незгоди, прокрустове ложе) ФО стилістично нейтральні (перша ластівка, спинитися напівдорозі)

Номер слайду 6

Дібрати відомі вам фразеологізми із назвою того, що відрізняє героїв на малюнках з-поміж інших!

Номер слайду 7

За ступенем зв’язку слів, що входять до складу фразеологізмів, їх поділяють на такі групи: Фразеологічні зрощення (бити байдики, зарубати на носі)Фразеологічні єдності (води в рот набрати, заливатися слізьми)Фразеологічні сполучення (взяти слово, відвести очі)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Доберіть фразеологізми-синоніми та фразеологізми-антоніми, де це можливо! Точити ляси, ні в тин ні в ворота, море по коліно, сала за шкуру залити, згустити фарби, підвести під монастир, вилами по воді писано, на широку ногу, наступити на горло, влипнути як муха в мед, пекти раків, крутитися як білка в колесі, не покладати рук, дісталося на горіхи, бігати як курка з яйцем, на ладан дихати.

Номер слайду 11

Стилістичний практикум. Виправіть мовно-стилістичні помилки Купувати по цінам виробника. Вирішувати завдання по фізиціПочинаючий актор. Грати велику роль Наступаючий рік, Об’єм книги, Спасати ситуацію,Відсутній із-зі хвороби, Вовк в овчиній шкурі,Поет дарував друзям троянди і склав про них вірш. Роксолана показала силу волі, відважність.

Номер слайду 12

Хто з героїв мав «серце з перцем»?

Номер слайду 13

EXIT SLIPSЗапишіть у зошитах три найголовніших твердження, які ви сьогодні почули на занятті!

Номер слайду 14

Домашнє завдання Письмове виконання впр. 142 (Джерело 11) Запишіть відомі вам фразеологізми про кмітливу, розумну людину та доберіть до них фразеологізми-антоніми

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2020
Переглядів
7715
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку