"Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал

Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники

Старовинна китайська традиція говорить про те, що кожна освічена людина повинна оволодіти 7 науками. Одна з них – квітникарство. Квіти можуть не тільки покращувати настрій , а і енергетику людини. Будь – яке приміщення без кімнатних квітів здається нам холодним та непривітним. Рослини очищують повітря та наповнюють дім життєвою енергією.

Перегляд файлу

Вступ.

 

 

                                                                          Нехай мене чарують квіти,                                                                             

                                                                          Нехай життя їм віддаю.

                                                                           Ніяк я барвам досхочу

                                                                            Своїх очей не напою…  

 

                                                                                         Олександр Олесь

    Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники

  Старовинна китайська традиція говорить про те, що кожна освічена людина повинна оволодіти 7 науками. Одна з них – квітникарство. Квіти можуть не тільки покращувати настрій , а і енергетику людини. Будь – яке приміщення без кімнатних квітів здається нам холодним та непривітним. Рослини очищують повітря та наповнюють дім життєвою енергією. 

        Найкращим і найдоступнішим засобом для пізнання барв та кольорів нашого життя є квіти. Щодня, відволікаючись від сільської суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету квітів. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя творчої людини. Інтер'єр оселі без кімнатних рослин часто здається нудним і одноманітним, позбавленим живої уяви і індивідуальності. Кімнатні рослини, їх зелень і свіжість, завжди додають тепло і затишок будинку, підкреслюють гостинність господарів і привносять яскраву вишукану живу ноту в будь-який інтер'єр.

 Кімнатні рослини – рослини, які тривалий час можуть рости і розвиватися в кімнатних умовах. У квартирах здебільшого вирощують гарно квітучі рослини, декоративно-листяні, виткі, лазячі, звисаючі, кактуси, а також лимони, мандарини, що добре прикрашають житло і дають плоди. Для кімнат обернених на південь, придатні кактуси, молочай, ехеверія, азалії, бувардії, геліотропи, глоксинії, жасмин і клен кімнатні, камелії, олеандри,китайська троянда, цитрусові культури,пальми, аукуба, бегонія, араукарія, мирта, амариліси, пеларгонія та ін. Взагалі інтенсивно освітлені кімнати придатні для вирощування всіх кімнатних рослин, особливо гарно квітучих. В кімнатах, обернених на північ, можна вирощувати аспідистри, хлорофітуми, бегонії, драцену вузьколисту,аукубу, кипариси, тую, традесканцію тощо.

      Домашні рослини мають « секрети і сюрпризи» і деякі з них відкриваються тільки тоді, коли за ними правильно доглядати. Зелені живі прикраси повинні не просто гарно виглядати на своєму місці – вони повинні там добре себе почувати.   

     Вирощування кімнатних рослин дуже хороше заняття. У кожної кімнатної рослини свій характер,свої потреби. Для того щоб кімнатні рослини добре росли, треба знати їх походження і, якщо можливо, створювати для них умови і у себе в дома. Так, рослини з тропіків (пальми) треба вирощувати в теплому вологому приміщенні. Кактуси полюбляють такі умови, у яких живуть у дикій природі пустель Північної Америки. Тому взимку їм треба дати спокій, майже не поливати, тримати у прохолодному приміщенні. Якщо після періоду спокою кактуси добре поливати, тоді вони заквітують. Одним рослинам недостатньо електричного світла, і потрібно багато сонця, щоб не порушувався процес фотосинтезу. Вологість, яка є необхідністю для багатьох рослин, а для інших вона згубно впливає. Деяким рослинам потрібно багато води – інші на деякий час можуть про неї забути.

    Майже всі кімнатні рослини – вічнозелені види. Тільки деякі цибулинні (амариліс) та бульбоподібні рослини (цикламен) скидають листки на час, що збігається з посушливим періодом на їх батьківщині.

      При вирощуванні кімнатних рослин потрібно навчитися правильно за ними доглядати. Догляд включає правильне та своєчасне поливання, перевалку та пересаджування рослин у потрібний за якостями грунт, вміння розмножувати рослину, а також боротьбу зі шкідниками.

     Кімнатні рослини потребують багато часу та уваги. Якщо забули полити їх , тільки одиниці можуть пробачити нам цю неуважність. Якщо не обробити їх, багато з них ослабне.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Історія  кімнатного  квітникарства.

 Історія кімнатного квітництва йде корінням в глибоку старовину:людині завжди хотілося мати поруч із собою красиві рослини, що прикрашають його будинок. Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли вони здогадалися кинути насіння не на полі, а в горщик із землею. Храми стародавньої Еллади прикрашали вазони з рослинами. Більш 1000 років тому в Китаї зародилося мистецтво бонсаї, що перейшло до Японії й набули в країні  Сонця, що сходить справжнє визнання. У наступні епохи мистецтво вирощування рослин виступає в нерозривному зв'язку з іншими видами мистецтва: для прикраси інтер'єру та екстер'єру будинків, при створенні тканин. Так найпоширеніший орнамент - рослинний, який надає найбільші можливості для створення різноманітних мотивів,прийомів виконання, для оригінальної трактування форми. До найбільш поширених формам з найдавніших часів відносяться: акант, лотос,папірус, хміль, лавр, виноградна лоза, плющ, дуб. Так рослинний світ проник в образотворче мистецтво.

 Відкриття нових земель принесло слідом за собою та відкриття нових декоративних рослин. Основна кількість "дива" потрапило в Європу в час колоніальних завоювань наприкінці XVII - початку XVIII ст., тоді з Америки везли кактуси та орхідеї. З Індокитаю - цитрусові, з Індії --рослини, що давали прянощі. У північних країнах з відсутністю зелені в зимові місяці вічнозелені рослини не могли не викликати захоплення.

 Згадайте рожевий кущ Кая та Герди. Це не вигадка письменника - казкаря Андерсена. Різноманітність декоративних кімнатних рослин досягалося за рахунок введення в кімнатну культуру дикорослих представників тропічної флори.

 

 

 

Експеримент зі створення зимових садів.

 Перша згадка про виняткові результати, отримані при вирощуванні рослин у закритому приміщенні, відноситься до XIII століття. Холодної взимку 1240р. в Кельн прибув голландський король Вільгельм, якому влаштували пишний прийом у приміщенні, прикрашеному деревами та чагарниками в повному кольорі,ніби влітку. Це був перший в Європі зимовий сад. Видовище було настільки незвичним, що його творця видатного садівника Альберта Магнуса звинуватили в чаклунстві. Але експеримент зі створення зимових садів виявився настільки успішним, що незабаром європейські монархи у прагненні перевершити один одного примушували своїх садівників будувати спеціальні приміщення і вирощувати в них дивовижні рослини. Щоправда, спочатку це були види, що мають практичний інтерес для імператорських кухонь, наприклад, апельсини

 (по-французьки "orange"), а приміщення, в яких їх утримували, стали називати оранжереями. Хоча були винятки - картопля та соняшник,наприклад, попередньо завозилися з Америки як квіти. Не встояв перед спокусою і Петро I і побудував  Петергофі  невеликий павільйон для зимового змісту цитрусових, які влітку розташовувалися на свіжому повітрі.

 Але рано чи пізно, але хочеться новенького. Так сталося і цього разу:виникла потреба в оновленні асортименту оранжерей. Колекціонерам захотілося чогось особливого, але доставка нових диковинок на європейський континент виявилася справою нелегкою. Треба було везти примхливі тропічні рослини на парусних судах багато тижнів через теплі і холодні води. Нерідко рослини гинули від солоних морських бризок, які потрапляли на листя і коріння; страждали без прісної води, запас якої на суднах того часу був досить обмежений. Рослини можна було розмістити тільки на палубі, щедро освітлюваної палючими променями тропічного сонця. Вихідці з вологих лісів, вони отримували опіки і висихали. Багатоденна плавання позначалося навіть на їх насінні: найчастіше вони втрачали схожість, так і не побачивши свого нового будинку.

 Першими берегів Європи досягли самі невибагливі екземпляри, які можна було ввести в стан спокою: цибулинні і бульбові рослини,сукуленти та рослини з довго зберігаються насінням. Але і їх нелегко було зберегти в нових умовах: родина рослин була відома ботанікам лише приблизно, а про умови зростання можна було тільки здогадуватися.

 Доводилося вирощувати їх "з натхнення", що, втім, давало можливість робити наукові відкриття і описувати нові, досі невідомі науці види прямо в оранжереї.

 Наприклад, директор Імператорського ботанічного саду Е.Л. Регель виростив у

 Санкт-Петербурзі незвичайне тропічна рослина з привезених насіння і дав йому ім'я стреліції Миколая (Strelitzia nicolai) на честь Миколи Другого.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Розмноження квіткових рослин.

Вивчення цієї теми має дати учням правильне уявлення про розмноження квіткових рослин у природі. Слід пояснити  їм значення вегетативного розмноження для збереження цінних сортових властивостей кімнатних рослин і збільшення матеріалу для розмноження.

Демонстраційний дослід 1

Розмноження рослин стебловими живцями

Мета: показати прийоми розмноження рослин стебловими живцями

Обладнання й матеріали: традесканція, пеларгонія, фуксія,вода, склянка.

Хід роботи

Закладаємо дослід з дуже поширеною кімнатною рослиною—традесканцією. Учні кладуть у горщики землю, потім добре зволожують грунт. У ґрунті паличкою роблять отвори й садять туди нарізані живці.

Доцільно було б, щоб результати досліду із живцювання стеблом традесканції учні продемонстрували на уроках і пояснили, як вони провели цей дослід і стежили за вирощуванням молодих рослин із живців.

Такий дослід проводимо на інших квіткових рослинах—пеларгонії та фуксії. Результати спостережень заносимо до таблиці.

 

 

№ з/п

Назва рослини

Дослідна рослина

Контрольна рослина

1.

Пеларгонія

Укорінення пройшло через 3 тижні

Укорінення пройшло через 17 днів

2.

Фуксія

Укорінення пройшло через 3 тижні

Укорінення пройшло через 15 днів

3.

Бегонія

Укорінення пройшло через 3 тижні

Укорінення пройшло через 17 днів

 

Демонстраційний дослід 2

Розмноження рослин вусами й відсадками

Цілі: навчити учнів розмножувати кімнатні рослини, допомогти їм набути певних навичок практичної роботи.

Обладнання й матеріали: горщики, грунт, кімнатна рослина(хлорофітум).

Хід роботи

У класі чи живому куточку природи біля горщика з кімнатною рослиною, поставимо декілька горщиків, заповнених ґрунтом. Пагони кімнатної рослини кладемо на поверхню ґрунту в підготовлені горщики й закріплюємо їх там за допомогою дерев’яних  паличок. Учні спостерігатимуть за тим, як пагони вкорінюються, де й коли утворюватиметься нова рослина. Закорінені рослини можна відсадити в окремі горщики.

Демонстраційний дослід 3

Розмноження кімнатних рослин листками

Мета: показати учням утворення з листків нових рослин

Обладнання й матеріали: квіткові горщики або розсадні ящики з ґрунтом, скло, бритва, дерев’яна паличка, листки кімнатної рослини (сансев’єра )

 

 

 

 

789 001.jpg 

 

 

 

 

 

Із дорослої рослини повністю зрізують сформований непошкоджений листок. Перевертають його нижньою частиною догори і розкладають на чистому склі. Розрізають бритвою перпендикулярно жилкам на шматочки шириною 2,5-3 см.

Дерев’яною паличкою роблять невелике заглиблення і висаджують у неї черешки у вертикальному положенні. Нижній зріз повинен міцно триматися в субстраті. Черешки розміщують через 2-3 см, рядами. Встановлюють етикетку. Щоб листки не підсихали і не в’янули, їх поміщують у вологе та тепле місце. Черешки повинні отримувати достатню кількість світла, але прямих сонячних променів, які можуть викликати у листків опіки, слід уникати.

Час утворення регенерантів у різних видів різноманітна. У сансев’єри вони утворюютьсячерез 6-8 тижнів.

Демонстраційний дослід 4

Розмноження квіткових рослин листковими зародками

Мета: навчити учнів розмножувати кімнатні рослини листковими зародками, допомагати їм набути певних навичок практичної роботи.

Обладнання й матеріали: горщики, ящики.

 

789.jpg 

 

 

 

 

 

 

У деяких рослин в певних зонах листка формуються особливі ізольовані групи клітин, так звані «листкові зародки», які здатні розвинутись в нові рослини.

Розміщення зародків на листковій пластинці—характерна ознака для кожного виду, і змінити його штучним шляхом не можна. На листках каланхое, наприклад, молоді рослини утворюються між зазубреними краями листкової пластинки.

Молоді рослинки, які утворюються в природних умовах, зазвичай самі  подають на землю, як тільки почнеться утворення коренів. Їх збирають і висаджують в спеціально підготовлені горщики.

У сукулентів, наприклад, алое та каланхое нові рослини утворюються самі по собі, якщо їх на певний період залишити в теплому місці.

Демонстраційний дослід 5

Розмноження квіткових рослин черешками-квадратиками із листкової пластинки

Мета: навчити учнів розмножувати кімнатні рослини черешками-квадратиками із листкової пластинки.

Обладнання й матеріали: квіткові рослини або розсадні горщики з ґрунтом,

скло, бритва, дерев’яна паличка, листки кімнатної рослини (бегонія королівська)

Хід роботи

Закладаємо дослід з дуже поширеною кімнатною рослиною—бегонією королівською. Будь-який листок, який розмножується вегетативно придатний для цього способу, при якому із листкової пластинки нарізають черешки-квадратики. Основна перевага цього методу полягає в тому, що можна отримати із кожного листка більшу кількість нових рослин.

Для цього методу потрібно нарізати із листкової пластинки квадратні черешки, які –відмітимо це відразу—дуже піддаються гнильним захворюванням. Тому необхідно ретельно дотримуватися санітарним вимогам і користуватися тільки чистими інструментами та обладнанням.

Із маточної рослини зрізують повністю сформований непошкоджений листок, перевертають його нижнім краєм догори і кладуть на чисте скло. Користуючись лезом бритви і лінійкою, із листкової пластинки нарізають 2-см квадратики. Намагайтесь не пошкодити листок лінійкою—пошкоджені листки непридатні для розмноження.

Черешки розкладають нижньою стороною листка на поверхні субстрату. Відстань між рядками 1-1,5 см.

Для підтримання високої вологості рослини вкривають шматком скла і ставлять в тепле місце, куди не потрапляють сонячні промені.

Молоді рослини утворюються і місцях зрізів найбільш великих жилок, найближчих до черешка листка (укорінення проходить приблизно через 5-6 тижнів). Однак пересаджувати молоді рослини можна буде лише через кілька тижнів, коли вони підростуть. З появою у рослин перших листків приступають до їх загартування, для чого камеру провітрюють. Коли рослини стануть досить великими, щоб їх можна було брати без шкоди пошкодити, їх пересаджують в спеціально підготовлені горщечки.

Демонстраційний дослід 6

Розмноження кімнатних рослин листковими пластинками

Мета:навчити учнів розмножувати кімнатні рослини листковими пластинками із черешками.

Обладнання й матеріали: материнська рослина (сенполія),горщики, ящики, грунт, садовий ніж, скло.

789 002.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Найбільш простий і надійний спосіб розмноження рослин полягає у використанні цілого листка з черешком. Недолік цього методу у низькому коефіцієнті розмноженні – із кожного листка утворюються лише декілька нових рослин.

Основною причиною невдач є гнилісні захворювання та хвороби, тому необхідно постійно зневажувати інструменти та посуд. Це також відноситься і до субстрату.

Черешки можна заготовлювати упродовж цілого року. Для цього лише необхідні молоді листки, які недавно завершили свій ріст.

Гострим ножем чи лезом безпечної бритви зрізують певний листок через черешок, намагаючись якомога менше його пошкоджувати. Коло листкової пластинки залишають приблизно 5-см залишок черешка.

В ґрунті роблять невелику лунку на глибину, достатню для того, щоб у ньому тримався черешок. Садять його під певним кутом, щоб листкова пластинка майже лежала на поверхні субстрату. Коли всі черешки висаджені, їх поливають через лійку і встановлюють етикетку.

Рослини ставлять в таке місце, де є постійна вологість, щоб черешки не висихали. Температура, особливо при розмноження кімнатних рослин, повинна бути достатньо високою.

Черешки повинні достатню кількість світла, щоб в них утворювались органічні речовини, необхідні для розвитку молодих рослин. Однак надлишок світла може викликати опік листків, тому їх краще злегка притінити.

Через 5-6 тижнів з’являються нові молоді рослини, їх може бути декілька. Коли вони підростуть настільки, що їх можна взяти руками, рослини розділяють, висаджують у горщики і загартовують. Перед пересадкою їх піддобрюють рідким добривом.

 

 

 

 

 

 

Там, де зникають квіти, не може жити людина.
                                                                        ( Гегель)

III. Умови життя та розвитку рослин.

 

              Гіппеаструм

Батьківщина - тропічна Америка. У природі розповсюджено близько 75 видів. В даний час є велика кількість сортів ,які відрізняються формою і забарвленням квіток. Ця рослина має велику - до 20 см в діаметрі цибулину, яка заглиблюється в грунт лише наполовину.. Листя  зібрані в прикореневу розетку, завдовжки близько 50 см. Квітки зібрані по 2-4 штуки в зонтикоподібне суцвіття на довгому (до 1 м) квітконосі.. Оцвітини широкі, до 20 см діаметром, дзвоникоподібної  форми, найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, бордові, жовті, строкаті.. Має великі тичинки з яскраво-жовтими пильовиками. Цвіте у лютому - на початку березня.

Температура: У період вегетації оптимально 17-23 ° С.  У період спокою цибулини зберігають при 10 ° С.

 Освітлення: Яскраве розсіяне світло.

 Полив рясний під час цвітіння - грунт весь час повинна бути вологим. У період спокою тримають в сухості

 Період спокою: Стебло зрізають, тільки коли воно  повністю засохне. Поступово полив скорочують, потім перестають поливати зовсім. Період спокою повинен тривати 6-8 тижнів в період з лютого.. Потім цибулину можна дістати з горщика, відокремлюють «діток» і пересаджують материнську рослину.

 Вологість повітря: Якщо рослина знаходиться в приміщенні з сухим повітрям, то можна злегка обприскувати  бутони зверху. Не можна обприскувати квітки або листя, а також цибулини в період спокою.

 Пересадка: Приблизно раз на 3-4 роки, під час періоду спокою.

Розмноження: Дочірніми цибулинки під час пересадки, насінням.. Відокремлені дітки садять в приготовлену грунтову суміш в окремі горщики діаметром близько 12 см, щоб третя частина висоти цибулини залишилася над поверхнею грунту. Вони при гарному догляді зацвітуть через 2-3 роки.

Вплив на людину:Свіжа, стимулююча енергія допомагає зберегти  духовну рівновагу і правильно прийняти рішення. Особливості: гіппеаструм не можна ставити в спальнях, ця рослина надає бадьорість.

 

Дифенбахія

Фото004                      Фото035           

          Сімейство ароїдних. Батьківщина Південна Америка. Прямоствольна деревоподібна рослина з великими видовжено-овальними листками. Сік рослин отруйний.. Диффенбахія може вирости  2 м, але поступово нижня частина стовбура оголяється і рослина втрачає свою декоративну привабливість. У кімнатних умовах цвіте рідко. Слід також зазначити, що багато видів Диффенбахії вимагають досить частого оновлення - в середньому через три роки, якщо їх вирощувати в квартирі .  Тому що через цей час вони зазвичай виростають до стелі.. Тоді верхівку зрізають і укорінюють, а те, що залишилося або викидають або залишають для розмноження.

Температура: Добре розвивається тільки в теплі, не нижче 18 ° C, краще вище. При температурі нижче 10 ° C рослини загнивають і гинуть. Не переносить протягів.

Полив: Рясний з весни до осені, взимку помірний. Грунт підтримується весь час в злегка вологому стані, але незанадто сирий. При поливі дуже жорсткою водою кінчики листя буріють.

Вологість повітря: Любить дуже вологе повітря, потрібно регулярне обприскування і обмивання листя. Перед обприскуванням переконайтеся, що в кімнаті тепло і не звідкись "не піддуває", інакше можна нашкодити рослині.. Якщо ж в кімнаті близько 18 ° C, краще не обприскувати, а просто періодично протирати вологою губкою.

Вплив на людину:рослина нейтралізує такі шкідливі речовини як ксилол та толуол. Рослина підходить людям , які проводять життя за письмовим столом. Активізує обидві півкулі головного мозку та допомагає при порушеннях кровообігу.Особливість : всі частини цієї рослини отруйні, тому небезпечні для дітей та тварин. Диффенбахія – ідеальна рослина для офісів: вона добре очищає повітря від ядовитих речовин і випромінює енергію, яка сприяє кращій концентрації.

 

Пеларгонія( герань)

 

 

Photo-001631245096                    

В перекладі з грецької-журавель.

Переважно кімнатна рослина з зазубреними листками і великими квітками.

Краще росте на сонячних вікнах. Влітку потребує  доброго поливу.

 Рослину не обприскують.

Температура:

 Взимку дорослі рослини добре ростуть при температурі 7-10 С. В цей час поливати треба менше , ніж влітку.

Розмножують черешками. Для цього відрізають верхівки квітки з 4-5 листочками.

 Коли черешки утворюють 4-6 нормальних  листочків, їх пересаджують в горщики.

 Жовте листя необхідно відрізати.

 

Вплив на людину:

Герань здатна вбивати стрептококи та стафілококи, а найбільш переважним місцем для неї буде спальня, так як речовини, що виділяються рослиною в навколишнє середовище, мають заспокійливими і антистресові властивості.

Герань мирить, допомагає при стресах, неврозах, безсонні.

Сама звичайна герань виділяє речовини, які захищають організм від злоякісних пухлин. Звичайна кімнатна герань (або пеларгонія) відноситься до рослин з потужною енергетикою.

Запашні герані, напевно, самі непоказні в цьому сімействі, вони виділяють запах троянди, лимона, м'яти, мигдалю, бузку або яблук. В Англії герань називають квіткою бідняків, очевидно, в силу популярності його в нижчих станів. Ефірні олії, що виділяються геранню, завдяки своїм бактерицидну властивостям перешкоджають розвитку легеневих захворювань і покращують обмін речовин. Наші бабусі знали, що при головного болю потрібно покласти у вухо розім'ятим листок герані, а в при отитах його прикладали до хворого вуха у вигляді компресу. У герані потужна, позитивна енергетика. Щоб відновити сили після важкого дня, рекомендується посидіти поруч з геранню. Але поруч із ліжком або в невеликій спальні герань ставити не варто. Якщо довго вдихати її ефірні масла, то може розболітися голова.

 

 

Бегонія

 

Фото020Фото036                                        

 

 

        Батьківщина- середня і Південна Америка, Південно-Східна Азія, Африка.

Температура: помірна, взимку – не нижче 15С, не переносить температури вище 20 С.

Освітлення: яскраве світло, але не прямі сонячні промені, взимку можна виставляти на освітлені місця.

Полив: щедрий в період цвітіння, але не настільки, щоб грунт був постійно вологий.

Вологість повітря: потребує високої вологості,повітря навколо рослини обприскують, але ні в якому разі не самі рослини.

Розмноження: стебловими живцями в будь – яку пору року.

Вплив на людину:

бегонії допомагають розвивати впевненість у собі.

 

Кодієум ( кротон)

 

Фото006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Батьківщина- Малайський архіпелаг.

Температура :теплолюбна,взимку- не нижче 17С

 

Освітлення : світлолюбна,віддає перевагу східній або західній сторонам.

Полив : щедрий з весни до осені, взимку – помірний.

 

Вологість повітря : потребує вологого повітря,листки необхідно щоденно обприскувати і часто мити.

 

 Пересаджування : при потребі весною

 

Розмноження : стебловими живцями весною, для вкорінення треба підігрівати.

Вплив на людину:  надійний помічник при стресах.

Плющ звичайний

Photo-00230986

 

Батьківщина – Канарські  острови,Ірландія,Японія.

 

 

 

Температура : нижче помірної,але не морозна, бажано, щоб приміщення не обігрівалося,нічна температура не повинна перевищувати 16С.

Освітлення : яскраве світло взимку, влітку слід притіняти від прямого сонця.

Полив: щедрий влітку, грунт повинен бути весь час вологий,помірний взимку, але не можна, щоб грунт пересихав.

Вологість повітря : взимку вимагає частого обприскування, особливо, коли в кімнаті тепло і сухо

Пересаджування : кожні 2 роки пересаджувати в більший горщик.

Розмноження : час від часу кінці стебел слід прищіпувати, щоб відросли бічні пагони, а відрізані верхівки використовувати як живці.

Вплив на людину : дає відчуття впевненості.

 

Пуансетія

Батьківщина - центральна Америка, Мексика.

В природних умовах пуансетія  – вічнозелений кущ висотою до півтора метри. Кімнатні різновиди досягають висоти 40-50 см. Цвіте маленькими жовтими квіточками. Звертає на себе увагу не квітами, а тредцвітниками яскраво червоного кольору.

Температура : не нижче + 16.

Освітлення : найяскравіше.

Полив: в період цвітіння потребує рясного поливу, але тільки тоді, коли земля підсихає.

Вологість: Полюбляє обприскування теплою водою.

Пересаджування: після цвітіння рослину обрізають, майже не поливають 2 місяці. Потім пересаджують  в  нову землю. Виносять на освітлене місце, поливають.

Вплив на людину: надає людині сміливості.

 

Фікус

 

Батьківщина- тропіки Азії.В природних умовах нараховується близько 1000 видів.Всі фікуси вічнозелені рослини.             

 

 

 

Температура: теплолюбива , не нижче + 10. Не любить протягів.

Освітлення:  добре ростуть в напівтіні.

Полив: обережний, не перезволожувать, але і не давати пересихати землі.

Вологість: любить обприскування.

Пересаджування:не частіше ніж 1 раз на 2 роки.Краще весною.

Розмноження : ВЕРХНІМИ ЧЕРЕНКАМИ АБО ЧАСТИНАМИ СТЕБЛА..

 

Вплив на людину: рослина добре очищає повітря в приміщенні.

 

 

Азалія

 

Батьківщина: Росте в прохолодних гірських лісах північної півкулі.

В природних умовах це вічнозелені і листопадні кущі або невеличкі деревця.

 

 

 

 

Температура:любить прохолоду, не більше + 18.

Освітлення: краще росте на  північних або західних вікнах.

Полив: грунт повинен бути постійно вологим, але не дуже .

Вологість : залежить від температури повітря. Чим нижча температура- тим менша вологість.

Пересаджування: після закінчення цвітіння рослину трохи обрізають, а саму пересаджують.Доросла квітка пересаджується 1 раз на 2 роки, а молоді рослини-кожен рік

 Розмноження : черенками. Але це дуже складно.

 

 

 

Сенполія (фіалка)

                                                      

Батьківщина – східна Африка.

В Європі квітка з’явилася в XIX столітті. На батьківщині це багаторічна трав’яниста рослина виростає до 30 см. В кімнатному квітникарстві її люблять за невеликий розмір  і довге ( до 10 місяців) цвітіння.

 

Температура: бажано рівномірна : не дуже жарка літом і не холодна взимку. Найкраще +18-24 градусів.

.Освітлення:любить яскраве світло , але не пряме сонячне.

Полив: рівномірний, листя не переносить обприскування.

Пересаджування:сигналом для розсаджування є те, що листя стає міленьким.

Розмноження: можна насінням, але краще листовими черешками.

Вплив на людину: налаштовує на мирний лад

 

 

 

 

 

 

 

Кислиця кімнатна

                                                                                                                                                                Батьківщина - Південна Африка, Південна і Центральна Америка, і лише деякі види зустрічаються зрідка в Центральній Європі. Свою назву рослина одержала через кислуватий смак листів, які можна використовувати в їді, додаючи їх до салату. У народі рослина ще відома за назвою «заяча капуста»

Температура : досить невибаглива рослина до умов вирощування .

Освітлення:кислицю розташовують у приміщенні з яскравим, але розсіяним світлом. Рослина прекрасна переносить півтінь, однак довге перебування в густій тіні приводить до втрати декоративності листів. Прямий вплив сонячних променів може викликати опіки.

Полив: влітку кислиця потребує рясного поливу, однак необхідно стежити за тим, щоб волога не застоювалася в горщику. Рослина дуже чутлива до надлишку вологи, краще не долити воду в горщик, ніж перелити. Восени полив поступово скорочують, у зимовий час обмежуються підтримкою ґрунту в злегка вологому стані.

Вологість повітря: при утримуванні в кімнаті необхідно регулярно обприскувати листи кип'яченою водою. В осінньо-зимовий період без обприскування.

Пересаджування:Молоді рослини пересаджують щорічно, далі – раз в 2-3 року.

Розмноження: кислиця добре розмножується бульбинами, що утворюються навколо стрижневого кореня старих рослин

 

Юка

Українська назва Юка

Латинська назва Yukka

Родина Агавові- Agavaceae

Батьківщина вологі субтропіки Південної Америки

Легкість вирощування Для початківців

Період декоративності Цілий рік

Юка - вічнозелені, дерев'янисті рослини з невисоким, малогіллястим або зовсім не гілкується стеблом, іноді стебло майже відсутнє і над землею підноситься лише пучок крупного, мечоподібного листя. Листя розташоване спіральний. Суцвіття дуже крупні, до 200 см завдовжки, прямостоячі, що виходять з середини листової розетки. Квітки дзвонові, до 7 см завдовжки, що никнули, білі. Плід - крупна, до 10 см, суха або м'ясиста коробочка з округлим, чорним насінням до 1 см в діаметрі.

 

 

 

 

МОНСТЕРА

 

Українська назва Монстера

Латинська назва Monstera

Родина Ароїдны - Araceae

Батьківщина Америка, Мексика, Бразилія

Легкість вирощування Для того, що має деякий досвід

Період декоративності Цілий рік

Monstera deliciosa. Lieb. (Philodendron реrtusum Kunth et Bouche) - Монстера приваблива.

Листя крупне, до 60 см в діаметрі, серцеподібні, глибоко розітнуті, перисто-лопатеві і в дірках, шкірясті. Качан 25 см довжиною і 10-20 см товщиною. Покривало біле. Молоде листя серцеподібне цілокрає.  Плід - ягода із запахом ананаса; м'якоть плоду їстівна (іноді відчувається неприємне паління в роті через наявність кристалів оксалату кальцію), на смак нагадує ананас. Широко відома кімнатна рослина, що лазить; досягає 10-12 м висотою, в

кімнатах - до 3 м. Дорослі рослини квітнуть в кімнатах майже щорічно, плоди визрівають в течії 10-12 місяців

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корисні рослини для дому та офісу

В повітрі наших квартир та офісів знаходиться величезна кількість мікроорганізмів і шкідливих речовин. Ми дихаємо випарами з вулиці та ввімкненої техніки, нікотином, пластиком та іншими шкідливими речовинами. Виправити цю ситуацію допоможуть корисні кімнатні рослини.

Фото032Вони прикрасять інтер'єр і принесуть частинку природи у ваш дім, з ними ви будете насолоджуватися чистим, ароматним повітрям. Завдяки їм, осінні депресивні і застудні періоди не зможуть проникнути у ваш будинок.

На кухні, підійде всім відомий хлорофітум –

 він очищає кімнату від шкідливих газів та запахів лише за кілька годин.

 

 Оздоровити повітря допоможуть також монстера,

 

 плющ,

 

 

 

 

 

Фото016 

аспарагус,

                                                                         молочай,

 

 

алое,

 

                                                                                                   спатіфіллум.

 

 

 

очистять повітря в приміщенні, де багато палять аспідистра та  пеларгонія зональна і запашна  А ще  пеларгонія врятує від головного болю .

Крім того, знижує артеріальний тиск і забезпечує міцний сон.

 

               

                                                                    аспідістра

 

 

 Періодично ці рослини треба виносити на свіже повітря, щоб вони відновилися.

Якщо у вашій квартирі душно, а взимку ще й сухо, виростіть сансевьєру.

 

 

 Це справжня фабрика з виробництва кисню. Крім того, вона захистить від шкідливих речовин, що виділяються з пластику, лінолеуму, та лаку меблів.

 

- допоможуть зволожити і наситити повітря киснем 

    фікус Бенджаміна,            циперус

маранта  та інші рослини з великими листками

 

 

 

 

Якщо ви працюєте за комп'ютером, поруч з кондиціонером, принтером, ксероксом, то мабуть вам доводиться відчувати сильну втому, а іноді слабкість і головну біль, до кінця дня. Поставте поруч з собою представників хвойних і насолоджуйтеся свіжістю.

Це можуть бути араукарія,

 

 

 

                                                                                     кипарис, 

 

 

 

Відновити іонний склад повітря допоможуть цереус

 

 

   кротон (кодіеум)

 

Від мікробів захистять: мирт, цитрусові,                                                     розмарин,

 

 евкаліпт, азалія.

 

Також знезаражувати повітря будуть Диффенбахія, антуріум, бегонії, традесканції,

 

 

руеллія, аглаонема, лаванда, м'ята, шавлія.

Фітонциди виділяють амариліс, агапантус, зефірантес

Кактуси, безперечно, теж є відмінними фільтрами.

               

 Аспарагус поглинає солі важких металів.

 

 

Фото024 Від формальдегідів та фенолів, що виділяються з нових меблів, позбавлять драцена,

 

 

 

 

хлорофітум, алое, філодендрон, спатіфіллум, Диффенбахія.

 

У кожному будинку є такі місця, в яких через деякий час погіршується самопочуття, з'являється депресія. Це геопатогенні зони, людині в таких зонах довго перебувати не можна. Собаки уникають їх, а от кішки, навпаки, сплять тільки в цих місцях. В таких місцях рекомендується розмістити рослину, яка буде забирати на себе негативну енергію:

 пальму, фікус, мирт.

Ліани, плющ, циссус,  традесканції, допоможуть нейтралізувати негативне випромінювання у вашому домі.

Для спальні рекомендуються монстера, драцена, корділіна, та рослини з овальною кроною або спадаючими гілками. Вони заспокоять та знімуть втому.
Вберегтись від комарів, москітів, та мух допоможе евкаліпт. Вони не виносять його своєрідний аромат. З ним у кімнаті завжди буде свіже і чисте повітря.

Зранку, квіти з яскраво-червоним або жовто-помаранчевим забарвленням проженуть сон і подарують гарний настрій на весь день.

Якщо ви багато працюєте за комп'ютером та спілкуєтесь з людьми - влаштуйте собі куточок відпочинку, де будуть рослини з листям різних відтінків (фікус, аглаонема, Диффенбахія). Споглядання за ними допоможе вам заспокоїтися, зніме втому очей, і скоро ви зможете продовжити роботу з новими силами.

IMG_0154

 

Подружіться з кімнатними рослинами, забезпечте їм найкращі умови для росту і розвитку, і вони обов'язково вам віддячать.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Декоративні рослини - сама доступна прикраса житла. Їхні різноманітні за формою й цвіту листи й квіти незвичайно пожвавлюють інтер'єр, вносять у нього особливу свіжість і завжди радують нас. Крім того, кімнатні рослини, що особливо цвітуть, не тільки декоративні, але мають і оздоровче значення: поглинаючи вуглекислоту й виділяючи кисень, вони тим самим освіжають повітря. Кімнатні рослини вимагають певних умов для свого розвитку. Успіх кімнатного квітництва насамперед залежить від правильного вибору рослин, що відповідають по своїх природних властивостях, кімнатних умовах. Це можуть бути рослини тропічних, субтропічних, пустельних і напівпустельних областей, головним чином вічнозелені, а з листопадних такі, які мають літній або літньо-осінній період спокою й цвітуть узимку.

Вимоги різних рослин до навколишніх умов неоднакові. Так, наприклад, одні вимагають багато тепла (більшість тропічних рослин), інші - менше (субтропічні); деякі миряться з малою кількістю світла (тіньовитривалі), а багато до нього вимогливі (світлолюбні рослини). Для теплих приміщень можна рекомендувати агаву, амариллис, антурий, бальзаміни, металоподібну бегонію, вилларезию, кімнатний виноград, запашну драцену, кливию, кринум, кургулигу, папороті, традесканцію й ін. Для прохолодних - азалію, араукарію, королівську бегонію, герані, гортензію, гризолинию, падуб, інжир, камелію, китайську троянду, кипарис, криптомерию, лавр/лавровишню, бирючину, папороть орляк, смолосемянник, троянд, західну тую, фукцию, цикламен, цитрусові й ін. Рослини цієї групи можна вирощувати в теплих кімнатах, надаючи їм у зимовий час місце тільки на підвіконнях, що не мають знизу підігріву. Цілий ряд рослин можна з однаковим успіхом містити як у теплицях, так і в прохолодних приміщеннях: алоказию, алое, аралію, золоте дерево, кактуси, цибулинні вигонкові, маслину, мирту, олеандр, офиопогон, пальми (фінікові, кокосові, кентин і інші, за винятком дуже теплолюбних), розан, сансевьеру, фікус, філодендрон, бересклет і ін. Більшість рослин світлолюбна. У притінках ростуть алоказия, плюмажна спаржа, араукагрия, зеленолистное золоте дерево, падуя, кентин, лаври, лавровишня, мирта, папороті, адиант, кочедыжник, нефролепис і орляк, смолосемянник, плющ, сансев’ра, тисі, туя, фінікова пальма, хамеропс низький і віяловий, членистолистный кактус. З перерахованих рослин особливою тіньовитривалістю відрізняються алоказия, плюмажная спаржа, золоте дерево, шляхетний лавр, папороті, плющ і тисі. Стан повітря кімнат не байдуже для змісту рослин. Чисте повітря добре провітрюваних приміщень корисний для більшості рослин, повинні бути добре вкоріненими, здоровішими, не ураженими шкідниками й хворобами. Особливо вимогливі до світла трав'янисті квітучі рослини, тому їм слід відводити місця на підвіконнях. Кактуси й світлолюбні листяні рослини також слід ставити на підвіконнях або поблизу вікон. При розміщенні рослин у кімнаті необхідно враховувати їхню декоративно-художню цінність, своєрідність. Кучеряві добре виглядають у настінних вазочках, невеликі квітучі - у горщиках на вікнах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

Особливості догляду  за кімнатними рослинами

КАЛЕНДАР ДОГЛЯДУ ЗА  КІМНАТНИМИ РОСЛИНАМИ

Вересень

Усі кімнатні рослини, які перебували під відкритим небом, потрібно перенести у приміщення. Перед цим всі рослини уважно оглядають і обливають теплою водою, краще під душем. Протягом вересня потрібно зменшити поливання рослин, які вступають у стан спокою. У цей період можна пересаджувати епіфіллум і зігокактус. Рекомендується продовжити заготівлю різних видів ґрунтів для весняного пересаджування рослин.

Жовтень

З початком опалювального сезону підживлювати рослини потрібно частіше. У приміщеннях з температурою вище 25° С підливати необхідно щодня, при 21-24° С — через день-два, при 15-20° С — через 4-6 днів, у прохолодних приміщеннях з температурою 10-14° С рослини підливають з інтервалом 7-8 днів. Якщо є можливість, субтропічні рослини потрібно перенести у прохолодні приміщення.

Листопад

Кімнатні рослини в листопаді потрібно підливати не дуже часто, краще їх збризкувати водою. Бульби глоксиній і бегоній потрібно звільнити від ґрунту, • вкласти в ящики, пересипати піском і зберігати при температурі 7-10° С. Горщики з амарилісами і ахіменесами розміщують у темних прохолодних місцях.

Грудень

У зимові місяці більшість кімнатних рослин перебувають у стані спокою. Але і в цей час вони вимагають догляду. Кімнатні

рослини бояться протягів. При провітрюванні приміщень елі: оберігати рослини від холодного повітря. Для більшості кімнатних рослин поливання потрібно зменшити. Необхідно регулярно розпушувати поверхневий шар ґрунту. Кактуси і сукуленти підливають рідко. Більшість з них у цей період вимагає зниження кімнатної температури.

Січень

Рекомендується регулярно оглядати рослини, не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Амариліси потрібно розмістити у теплому приміщенні, поставити на добре освітленому місці і  періодично поливати. При недостатньому освітленні кімнатним рослинам необхідне додаткове штучне освітлення. Потрібно підготувати ґрунтові суміші для пересаджування кімнатних рослин і посіву насіння

 

Лютий

Потрібно збільшувати полив рослин. Глоксинії, бульбові бегонії висаджують у горщики і виставляють на світло. При цьому рослини регулярно підливають. У лютому можна приступити до формування крон і пересаджування деяких кімнатних рослин.

Березень

Можна пересаджувати кімнатні рослини. Після пересаджу­вання ґрунт необхідно добре полити водою. Частину пагонів у пересаджених рослин потрібно відрізати або вкоротити. Обрізані пагони можна використовувати для розмноження рослин. У пеларгонії, фуксії, колеуса і деяких інших рослин вирослі на зиму пагони потрібно обрізати на 1/3 або 2/3 довжини за два тижні до пересаджування.

Квітень

Цього місяця продовжують пересаджувати і розмножувати кімнатні рослини. Один раз на 10 днів проводять підживлення рослин, які почали рости. Рослини, які стоять на південних вікнах, потрібно притінювати. Якщо амариліс починає скидати листки, потрібно зменшити полив. Азалії, цикламени, зігокактуси, які відцвіли, вступають у стан спокою. Тому їхнє поливання  зменшують, або регулярно обприскують.

 

Травень

Більшість кімнатних рослин потрібно часто поливати. Однак необхідно слідкувати, щоб не закисав грунт. Рекомендується регулярне підживлення і обприскування рослин. У травні можна почати перше перелопачення буртів, у яких готують дернову, листяну і компостну землю.

Червень

Потрібно регулярно проводити поливання, обприскування і підживлення кімнатних рослин. Не допускати пересихання ґрунту в горщиках. Кактуси та інші сукуленти потрібно переставити на сонячні місця і збільшити підливання.

Липень

Рекомендується дуже часто поливати і обприскувати кімнатні рослини, особливо в спеку притінювати їх від прямих сонячних променів. Слід регулярно підживлювати рослини. Періодично листки рослин миють і слідкують, щоб не з'явилися шкідники. Можна починати закладати бурти з шарів дернини, щоб наступного року мати достатню кількість дернової землі для пересаджування кімнатних рослин.

Серпень

У серпні продовжують часто поливати і обприскувати кімнатні рослини. Можна починати заносити в приміщення окремі рослини, які знаходилися на відкритому повітрі. Заго­товлюють всі види садових земель.

 

 

Кросворд «Чи знаєте ви кімнатні рослини?»

 

         Впишіть відомі вам назви так, щоб збереглася ключова фраза.

 

 

 

Підказка для розгадування кросворду

 

1. «Кропивка». 2. «Гумове дерево». 3. «Розрив-трава». 4. «Вухо Наполеона». 5. Рододендрон. 6. Найбільш пристосована до посухи кімнатна рослина. 7. Фіалка. 8. Частіше бачимо її на клумбі, ніж у горщику. 9. «Щучий хвіст». 10. «Домашній лікар». 11. Китайська роза. 12. Рослина з родини Амарилі­сові. 13. Є символом самозакоханості. 14. «Кімнатний женьшень». 15. «Драконове дерево».

Відповіді: 1. Комус. 2. Фікус. 3. Бальзамін. 4. Бегонія. 5. Азалія. 6. Кактус. 7. Сентполія. 8. Роза. 9. Сансев'ера. 10. Алое. 11 Гібіскус. 12. Клівія. 13. Нарцис. 14. Каланхое. 15. Драцена.

Рослинна казка

      У кабінеті біології було дуже багато рослин. Учитель та учні доглядали за ними, а також вико­ристовували їх для лабораторних та практичних робіт під час вивчення вегетативного розмноження, морфологічного критерію, модифікаційної мінливості, пристосувань до умов життя тощо.

   Удень рослини здійснювали фотосинтез і тихенько спостерігали за всім, що відбувається. А вночі, коли в школі ставало тихо, а за вікном темно, у рослин починалося нове життя: вони спілкувалися між собою, розповідали-про почуте і побачене вдень, пригадували історію свого виду.

     Фіалка постійно сперечалася з Бальзаміном про те, хто частіше цвіте. Сциндапсус змагався з Хойєю, у кого довше стебло. Нефролепіс, розкинувши в різні боки   свої великі вайї, весь час бурчав, що йому тісно, не вистачає місця. Невеличкий паросток Драцени мріяв перетворитися у велике, справді «драконове дерево».

    Місячне світло освітлювало темний кабінет, створюючи романтичний настрій. Цього року Калла зацвіла вперше, її білосніжна квітка приваблювала увагу багатьох. Калла так пишалася нею, що не помічала кактуса Цереуса, який ріс неподалік і не зводив з неї закоханого погляду. Невиразний колючий Цереус не наважувався заговорити з красунею, а тільки сумно зітхав..

     Та одного разу місячне сяйво раптово зникло — ніби щось велике затулило небесний ліхтар. Калла перелякалася суцільної темряви так, що ледь не позеленіли ц пелюстки.  Цереус так розхвилювався, бажаючи допомогти коханій, що на ньому раптово розпустилася біла квітка. Як золота зірка вона освітила кабінет і загасила паніку між рослинами. Усі звернули увагу на квітку з великою кількістю пелюсток, розташованих аврально. Здавалося, що не найкраща у світі квітка. .

      Ніжний аромат, що нагадував запах ванілі, остаточно всіх заспокоїв. Тепер уже Калла не відводила погляду від непомітної раніше рослини.

      На жаль, на ранок квітка Цереуса зав'яла та ніхто й ніколи не забуде цієї краси. А Калла і Цереус відтоді стояли в кабінеті поряд.

 

Гра-підказка «Таємниці кімнатних рослин»

Умови гри. Створюються 2—3 команди з прихильників кімнатних рослин. Одночасно всім командам зачитується завдання, яке складається з 5 пунктів-підказок. Якщо команда вгадає, про яку рослину йдеться після першої підказки, отримує 10 балів, після другої — 8 балів, третьої — 6, четвертої—4, п’ятої -  2 бали. На обговорення дається 30 с. Відповідає команда гравці якої першими підняли руку. У разі неправильної відповіді право відповідати передається іншій команді.

       Існує суперпідказка, відповідь після якої оцінюється 1 балом. Виграє та команда, що отримала більшу кількість балів. (Для підраховування балів створюється спеціальна комісія.)

Завдання 1

1. Батьківщина цих рослин — Мексиканське плоскогір'я, пустеля Жарнададель Муерто.

2. Вони зображені на державному гербі Мексики.

3. На батьківщині вони сягають розмірів великого дерева, а у нас поміщаються в невеликих гор­щиках.

4. Хто вирощує тільки ці рослини, і на невеликому підвіконні створюють цілу колекцію.

5. Уся їх будова пристосована до збереження води і зменшення випаровування.

 

Суперпідказка. Вони мають товсте стебло, а замість листів — голки.

(Кактуси.)

 

Завдання 2

1. Ця рослина походить з Африки і на батьківщині має деревоподібну форму.

2. Запах її квітів викликає головний біль. У кімнатних умовах вона майже ніколи не цвіте.

3. Листки цієї рослини товсті, М'ясисті, мають восковий наліт. Через гіркий сік тварини цю рослину не їдять.

4. Часто зустрічається в наших домівках, бо вважається лікарською.

5. Якщо ви порізалися або попеклися, розріжте листок цієї рослини вздовж, прикладіть до рани. Настоянку соку з медом вживають при застудах, авітамінозі, туберкульозі, захворюванні очей.

Суперпідказка. Кажуть, що ця рослина в домашніх умовах цвіте раз на 100 років. За це а називають столітником.

(Алое деревоподібне.).

 

 Завдання 3

1. Ця рослина — типова ліана тропічних бразильських лісів.

2. В насіння заноситься птахами на дерева і там на корі, в оточенні мохів проростає. Спочатку ця рослина живе як епіфіт, повільно спускаючи вниз, як мотузки, свої повітряні корені, по яких до вели­ких листків піднімається вода.

3. Її суцвіття нагадує початок кукурудзи, а плоди мають смак і залах ананасу. Тому її видова назва — делікатесна.

4. У похмуру погоду з її широчезних листків падають краплі води, — тому іноді її називають плаксою.

5. Назва цієї рослини перекладається на українську як дивовижна, незвичайна.

Суперпідказка. Її назва нагадує чудовисько-монстра.

(Монстера деліціоза.)

 

Завдання 4

1. Ця рослина типова для індійських джунглів.

2. У неї багато відомих родичів, що належать до родини Тутові

3. З її білого в'язкого соку одержували каучук.

4. Ще 1770 р. в Європі з каучуку, що отримували від цієї рослини, виробляли гумку для витирання малюнків олівцями.

5. Саме каучук лежить в основі всіх виробів з гуми. Тому цю рослину називають гумовим деревом.

Суперпідказка. Назва складається з п'яти літер. Перша літера «ф». .

(Фікус еластика.)

 

 Завдання 5

1. Походить ця рослина з тропічних лісів Ост-Індії, острова Ява, де вкриває ґрунт майже суцільним килимом.

2. У нас її використовують не тільки як кімнатну рослину, але й для прикраси міських клумб. Існує багато різноманітних штучно створених сортів.

3. Інша назва цієї рослини — «вухо Наполеона» — свідчить про те, що рослина давно поширена в Європі. І справді, з нижнього боку листок схожий на велике відморожене вухо.

4. Гарні за формою листки нагадують серце, як його зазвичай малюють. Листки бувають темно-зелені, металево-сірі, але у всіх нижній бік червоний з чітко визначеними прожилками.

5. Основний спосіб розмноження цієї рослини — вегетативний. З листка, що поклали на вологий грунт, може утворитися до 10 нових рослин.

Суперпідказка. Її назва походить від прізвища великого любителя квітів М.Бегона, що жив у XVII ст. в Сан-Домінго.

(Бегонія Реке.)

 

Завдання 6

1. У дикому вигляді ця рослина росте на острові Цейлон, але здавніх часів вирощується в Індії як культурна рослина.

2. Індуси добували з неї волокна, з яких виготовляли тканину, мотузки, морські канати.

3. Темні та світлі поперечні смуги на дуже видовжених листах трохи нагадують луску риб.

4. Ненаукова назва її пов'язана зі щукою.

5. За дуже довгі листки у нашій місцевості її називають «тещин язик».

Суперпідказка. Наукова назва походить від прізвища Сансенвієр.(Сансев'ера.)

Завдання 7

1. Походить ця рослина з тропічних лісів острова Занзібар, що знаходиться біля східного берега Африки, А в Європу її завезли 159б р, де вона стала дуже поширеною кімнатною рослиною.

2.Деякі дикі родичі цієї рослини зустрічаються у Середній Азії, де з коренів, листків та квітів при розтиранні отримують жовто-червону фарбу — хну.

3. За яскраве різноколірне забарвлення квіток її називають вогником,    ч

4. Якщо доторкнутися до її стиглого плоду, — він розкривається миттєво, і тому рослину в народі ще називають «недоторкана».

5. Стебла Соковиті, ніби налиті водою, легко ламаються. При цьому витікає сік. Одне з його назв містить прикметник «мокрий».

Суперпідказка. У п'єсі 0.Островського «За чим підеш, те й знайдеш» герой носить подібне до назви прізвище — Бальзамінов.

(Бальзамін.)

 

 Завдання 8

1. Ця рослина поширена на болотах тропічних лісів Америки.

2. Стебла цієї дуже поширеної кімнатної рослини легко ламаються. Відламане біля кореня стебло ще довго живе — це пристосування до вегетативного розмноження.

3. Дрібні листки вкриті волосками, зазвичай зелені, але зустрічаються з білими смутами, корич­невими, фіолетовими відтінками.

4. Належить до родини Коммелінові, класу Однодольні.

5. Цю рослину з довгими звисаючими стеблами часто підвішують у горщиках на вікні. Стебла переплітаються між собою, їх неможливо відокремити, тому інша назва рослини ~ «бабині плітки».

Суперпідказка. Наукова назва походить від Прізвища ботаніка Традесканта, який 1618 р. відвідав Московію з метою вивчення флори півночі.

(Традесканція)

 

 Завдання 9

1.      Ця рослина з давніх часів росла на болотистих берегах Нілу. її

 розводили як культурну рослину.

2.      З єгипетської. назва цієї рослини перекладається як «дар

 річки».

3. Її корені й кореневища здатні рости на болотистих берегах, укріплюючи їх. Кореневища за смаком нагадують мигдаль. Єгиптяни їли їх сирими або смаженими. Вони також були основною їжею гіпопотамів.

4. Темно-зелена стіна із цих рослин мала висоту 3—5 м, й була утворена з тригранних стебел, на вершечку яких був зонтик з довгих вузьких листків.

5. Стебла мають багато повітроносних клітин, вони легкі й не тонуть у воді. У Стародавньому Єгипті з них робили човни для ловлі риб, плели корзини, циновки, а з волокон робили тканини.

Суперпідказка. У Єгипетських гробницях знайдено сувої паперу, зроблені з волокон цієї рослини.

(Циперус — папірус.)

 

Завдання 10

1. Ця граціозна рослина походить з Мексики, деякі види зустрічаються їв Новій Зеландії.

2. На батьківщині вона виглядає як кущик або деревце. У наш час є величезна різноманітність сортів, що ростуть і в кімнатах, і на клумбах.

3. Яскраві квіти зібрані у звисаючі китиці й не приваблюють бджіл. Вони запилюються пташками колібрі.

4. Пилок квітки виділяє липкий і в'язкий, як клей;, вісцин. Нитка вісцину з пилком приліплюється до дзьобика колібрі й переноситься на інші квітки. Так здійснюється запилення.

5. Оригінальна квітка схожа на ляльку-балерИну в червоній: або білій спідничці, з тонкими ніжками в жовтих черевичках, але із зеленою голівкою.

Суперпідказка. Перша рослина цього виду була знайдена в Північній Америці 1696 р. одним мандрівником і була названа в честь ботаніка XVI ст. Фукса.

 (Фуксія граціозна.)

(За кількістю балів визначається команда-переможниця, вручаються призи

Декоративні рослини завжди були справжньою окрасою житла. Їх різноманітні за формою і кольором листя та квіти пожвавлюють інтер’єр.

        Рослини у вазонах, особливо ті, що цвітуть, мають не тільки декоративне, а й екологічне значення: поглинаючи вуглекислоту і виділяючи кисень, вони тим самим освіжають повітря.

     Успіх кімнатного квітникарства залежить від правильного добору рослин, які за своїми природними властивостями добре розвиваються і ростуть у кімнатних умовах

       Рослини, що ростуть у приміщенні, можна поділити на кілька груп: перша – це рослини, з гарними квітами; друга – декоративно-листяні, в яких красиве яскраво-зелене, червоно-зелене і різноколірне за забарвленням витіювате за формою й побудовою листя; третя – в’юнкі та звислі рослини.  У кімнатах розводять кактуси, вирощують цитрини та мандарини, інші плодові дерева, які, прикрашають оселю, водночас плодоносять.

   Зелений колір кімнатних рослин позитивно впливає на нервову систему та зір, діючи заспокійливо.

        Випаровуючи вологу з поверхні листя, кімнатні рослини зволожують повітря. у той же час листя кімнатних рослин, як пилосос, вбирає пил, тому мити їх потрібно не рідше, як раз на місяць. У противному разі з «пилососів» вони перетворяться на концентраторів пилу.

        Одне з основних правил озеленення закритих приміщень – помірна, навіть невелика кількість рослин у кімнатах.

        Рослини виділяють леткі речовини – так звані фітонциди. Коли їх у повітрі недостатньо, людина почуває себе мляво, швидко втомлюється, в неї погіршується стан здоров’я, можуть виникати різні тяжкі захворювання. однак, якщо в повітрі надмірна кількість таких речовин, вони виявляються теж шкідливими і можуть викликати головний біль, алергію та інші недуги.

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

1.А.Ю.Лимаренко «Атлас кімнатних рослин».

2. Журнал «Позакласний час».

3. Енциклопедія кімнатних рослин.

4. Інтернет видання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рахівська Ніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Оніщук Галина
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
5244
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку