Ганс-Крістіан Андерсен "Снігова королева"

Про матеріал
Сторінки життя та творчості Ганса-Крістіана Андерсена. Знайомство із змістом казки "Снігова королева"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ганс-Крістіан Андерсен.«Снігова королева». Сторінки життя і творчостіписьменника. Знайомство зізмістом твору. Боротьба добра і зла в казці.

Номер слайду 2

Будинок, у якому народився. Г.-К. Андерсен (нині Музей. Г.-К. Андерсена). м. Оденсе (Данія). Ганс Крістіан Андерсен — датський казкар, романіст, поет і драматург — народився 2 квітня 1805 року в невеличкому провінційному містечку Оденсе. Родина Андерсенів мешкала в бідному районі міста. Мама Ганса Крістіана була пралею, а тато — чоботарем. Сім’я потерпала від злиднів, однак у хлопчика завжди були іграшки, які майстрував батько. Батько, незважаючи на свій фах, був людиною начитаною і свою любов до книги зумів передати Гансу Крістіану. Ганс Крістіан ріс великим мрійником і фантазером.. У 1816 році батько, отримавши поранення на війні, помер, іхлопчику довелося шукати роботу. Так він опинився у Копенгагені. Від матері Ганс-Крістіан успадкував чудовий голос, також мав талант декламувати й ставити п’єси. Завдяки природним здібностям йому вдалося отримати роботу в Королівському театрі. Великим актором він не став, але саме тоді почав писати вірші й драматичні твори.

Номер слайду 3

ОСВІТАУ 1822 році директор Королівського театру Йонас Колін помітив талановитого юнака і надав йому стипендію на навчання. Крістіан вступив до гімназії, гідно її і продовжив навчання в Копенгагенському університеті.

Номер слайду 4

ТВОРЧІСТЬ Ще навчаючись у гімназії, Г.-К. Андерсен видав свою першу книжку «Юнацькі спроби» під псевдонімом Вільям-Крістіан Вальтер. Він дуже любив англійських письменників Вільяма Шекспіра і Вальтера Скотта, тому поєднав у своєму псевдонімі їхні імена зі своїм. У 1826—1827 роках вийшли друком його вір-ші. А 1831 року він отримав королівську стипендію на подорож і побував у Німеччині, Італії, Франції та Швеції. Під час мандрівки познайомився з видатними письменниками Європи — Віктором Гюго, Генріхом Гейне, Олександром Дюма, Оноре де Бальзаком, Чарльзом Діккенсом. У 1835 році в переддень Різдва вийшла невеличка книжечка Андерсена «Казки для дітей». Це стало доброю традицією — до кожного Різдва виходила його нова книжка, і данці сприймали її як чудовий різдвяний подарунок. Усього Г.-К. Андерсен створив 156 казок, 14 романів і повістей, 50 п’єс, понад 1000 віршів. Сюжетийому підказувало життя в далеких і тривалих подорожах. Він побував у країнах Європи, Азії та Африки. У м. Оденсе збереглася старовинна ратуша, де 6 грудня 1867 року Г.-К. Андерсен став його почесним громадянином.

Номер слайду 5

В останні роки життя його запрошували до Королівського палацу, Королівського театру, світських салонів, де він читав уголос свої казки. Андерсен страждав від самотності й нерозуміння з боку сучасників: багато хто вважав його незграбним, негарним і дивакуватим. Його доля подібна на казкову історію про Гидке Каченя. Ніколи не втрачаючи мужності й надії, він писав у тій казці: «Не біда з’явитися на світ у качиному гнізді, якщо ти вилупився з яйця лебедя!». У душі Андерсена завжди жили прекрасні білі лебеді, що давали крила його творчій фантазії. Він навчив увесь світ бачити дивовижне довкола й вірити в перемогу добра та любові.

Номер слайду 6

Снігова Королева (1844)Казки Ганса-Крістіана Андерсена тісно пов’язані із життям. Нерідко головними персонажами в них є звичайні люди. Наприклад, у казці «Снігова Королева» діють хлопчик Кай і дівчинка Герда, які мешкають у містечку, що нагадує міста,де жив автор (Копенгаген, Оденсе та ін.). Там холодної пори року діти й дорослі любили зимові розваги, а влітку вирощували квіти.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Андерсен умів, за його словами, «сплітати історії зі звичайних речей або явищ природи». Тому: скалки розбитого дзеркала несуть лихі чари, сніжинки перетворюються на військо Снігової Королеви, північне сяйво — на світло в її палаці, звірі й рослини говорять людською мовою. Звичайне і чарівне органічно поєднані в його казках, що спонукає бачити дива довкола. Найдивовижнішими у творах є людські почуття. Дружба і любов здатні протистояти небезпекам, злу і жорстокості світу, тому дівчинка Герда без жодних чарів змогла визволити Кая з полону Снігової Королеви. У силі духу, на думку Андерсена, полягає найбільше диво життя.

Номер слайду 9

Домашнє завдання: прочитати казку «Снігова королева», скласти план, намалювати малюнок до одного із епізоду казки.

pptx
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
1725
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку