Географічна естафета. Тема «Євразія»

Про матеріал

Цікаві, змістовні завдання з географії по темі "Євразія". Дають можливість зацікавити учнів, розширити їх кругозір, розвивають картографічні навички, творчі здібності.

Перегляд файлу

Географічна естафета. Тема «Євразія»

Матеріали до уроків географії у 7 класі, позакласних заходів з географії.

Автор: Ткаченко Наталія Миколаївна, вчитель географії,

КУ сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 7 ім. М. Савченка СМР

Мета:

  1. формування географічних знань про материк «Євразія»;
  2. оволодіння умінням використовувати різні джерела географічної інформації – картографічні, статистичні, геоінформаційні ресурси – для пошуку, інтерпретації і демонстрації різноманітних географічних даних та формування в учнів на цій основі ключових компетенцій;
  3. розвивати картографічну грамотність учнів, формувати практичні уміння щодо знаходження, систематизації та презентації різноманітної географічної інформації;
  4. розвиток пізнавального інтересу, інтелектуальних і творчих здібностей учнів у процесі географічних досліджень, виконання практичних завдань.

 

Обладнання: атлас, підручник для 7 кл., Інтернет (для перевірки правильності відповідей)

 

Завдання для учнів: дізнайтесь, про який географічний об’єкт йдеться, відповідь запишіть у таблицю. Позначте цифрами із таблиці (№ з/п)  на контурній карті об’єкти:

 

 

№ з/п

Інформація про географічний об’єкт

Назва об’єкта

1

Гори, що утворились в палеозої. Найвища вершина – гора Народна.

 

 

2

Найнижча точка Євразії

 

 

3

Гори, найвища вершина їх – Монблан. Вони стали місцем зародження одного з найпопулярніших видів спорту.

 

4

Острови в Тихому океані, названі на честь короля Фернаном Магелланом.

 

5

Маленький вулканічний острів з діючим вулканом, який постійно активний, відомий частими маленькими виверженнями, що спостерігаються з різних точок острова. Розташований в Тирренському морі на північ від Сицилії, належить до групи Ліпарських островів. В романі Жюля Верна «Подорож до центру Землі» головні герої Отто Ліденброк і Аксель повертаються зі своєї підземної подорожі через цей вулкан.

 

6

Плоскогір’я Євразії, яке належить до тієї самої літосферної плити, що й Австралія. На ньому багато кратерів давніх, згаслих вулкані. Складено переважно гнейсами, сланцями, кварцитами. На північному заході це – базальтове ступінчасте плато. Назва  перекладається – «південь».

 

7

Вулкан, на який кожен рік здійснюють сходження близько 400 тис. чоловік.  Це найвищий та найактивніший вулкан Європи. Через свою постійну активність його названо ООН Вулканом десятиліття. Коли ж вулкан заспокоюється, місцеве населення влаштовує на горі фестивалі блюзової музики.

 

8

Найвищий діючий вулкан Євразії.

 

 

9

Архіпелаг, де знаходиться вулкан Кракатау.

 

 

10

Затока, де видобувають дуже багато нафти і газу. Колись ця затока була внутрішнім морем величезної імперії. В арабських країнах її називали Арабською затокою.

 

11

Півострів і острів, де розташовані найбільші у світі родовища синіх сапфірів, червоних рубінів. Назва півострова походить від назв двох великих азіатських країн.

 

12

Острови, де багато гейзерів і гарячих мінеральних джерел.

 

 

13

Озеро в Центральній Азії , де від хвороби померМико́ла Миха́йлович Пржева́льський — мандрівник, природодослідник, науковець, історик, археолог, знавець семи мов. Рід Пржевальських походив від українських козаків. Зробив величезний вклад у наукове пізнання Центральної Азії, створив принципово нові карти Центральної Азії. Його назвали «великим мандрівником всіх часів і народів».

 

14

Море назване на честь двох братів.

 

 

15

Півострів, відкриття якого належить С. Дежневу. Також, він побував у Анадирській затоці у 1648р., зясував, що між Євразією і Америкою є протока.

 

16

Море, назване на честь видатного російського моряка, керівника дослідницької експедиції, що вперше пройшов протокою, яка відокремлює Євразію та Північну Америку.

 

17

Архіпелаг у Північному Льодовитому океані, що був названий російськими промисловцями, які відкрили тут нові місця для промислу.

 

18

Острів, на якому зійшлися «лід і полум’я», де існують майже 200 вулканів.

 

19

Найдовша річка Азії, третя за довжиною у світі – 6300 км. На річці побудована найбільша гідроелектростанція у світі.

 

20

Архіпелаг у західній частині Північного Льодовитого океану, назва якого означає «країна гострих гір»

 

 

 

 

                                  Що нового ви дізнались про позначені об’єкти?

 

 

Завдання для мандрівників «Уявна подорож Європою»

 

Ви вирушаєте у морську подорож навколо Європи. Ваш маршрут починається із міста Одеса і завершується в Лондоні. А вже потім літаком до Києва. В яких великих портах плануєте зупинки? Що мрієте побачити ? Опишіть цікаві об’єкти Світової спадщини ЮНЕСКО  на своєму шляху.

 

Підказки:

З чудового міста на березі Чорного моря, туристичний лайнер прямує до Середземного моря крізь протоки ___________________________________Перша зупинка для огляду визначних пам’яток в Афінах (країна___________________)  на __________________півострові, наступна у Палермо на острові______________

Потім у Неаполі,розташованому на      __________________________півострові. Виходимо до Атлантики через _________________________протоку, далі лайнер прямує в Лісабон, що розташований на західному узбережжі _________________________півострова, через Біскайську затоку і протоку ____________________ причалюємо в Амстердамі (країна___________________________) І до острова Великобританія залишилось зовсім не далеко.

 

Нанесіть на контурну карту відвідані географічні об’єкти. Чекаємо цікавих розповідей, позитивних емоцій.

Чи зможете ви відтворити свій маршрут на настінній карті і без підказок? Спробуйте.

 

Дослідження

 

Здійсни уявну подорожі уздовж 50-ї паралелі.  Складіть разом із командою  карти маршруту з позначенням країн, природних об’єктів та природних комплексів. Результат роботи оформіть у вигляді рекламного Сіті лайту.

 

 

Сіті-лайт (від англ. citylight – міське освітлення) — найбільш поширена конструкція "малого" формату (1,8 х 1,2 м). Уночі підсвічується зсередини. Ефективно діє і на пішоходів, і на автомобілістів. Значно менший, порівняно з рекламними щитами та суперсайтами, розмір дає змогу встановлювати сіті-лайти у центральних частинах міст, пішохідних зонах, на зупинках автотранспорту.

 

Переваги:

 

  1. Картинки по запросу Сіті лайтРеклама на ситілайтах — результативна — встановлюються вздовж тротуарів та автомобільних потоків.
  2. Внутрішній підсвіт.
  3. Реклама на ситілайтах не вимагає великої площі для розміщення.
  4. Тісний контакт з потенційними клієнтами — дозволяє підійти ближче, роздивитися та прочитати всю інформацію постера.
  5. При використанні принципу повторювальності можливо створити певний імідж чи образ компанії.

 

doc
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
2763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку